За самотата в брака

• 12 494
  • 347
  •   1
Отговори
# 315

Психоанализа е замислен като нещо, на чийто фон икономиката да мине за наука.

Но много често хората, които вярват единствено в 1+1=2 (тоест в математиката), имат нужда от (не)научните психологични подходи.

ПС : аз съм ИТ, който живот му е вървяло математиката и работата ми е свързана с логика и програмиране. Но съм изпитал нужда и е помогнала и психологията. Идва един момент в живота, когато 1+1=2 не ти е достатъчно.

# 316
  • София
Икономиката също си има своето научно ниво. Макар да не е толкова тежка за научаване, колкото инженерните науки, в нея има основни принципи, а и не само основни. Проблемът е друг. Както всяка друга сфера, мислещите хора са изключително малко и тълкуването ѝ не е на ниво. Но въпреки, че е по-лесна за научаване, фундаментите ѝ са изключително важни за всеки съвременен човек, и още повече за бизнес или държава. Парадоксално е как в този консуматорски и всичкознаен свят икономическата култура е потресаващо ниска. (имам и икономическо и ИТ образование + математика).

По по-предния въпрос.
Всички жени са чувствителни към мъжка проява на чувства/слабости. Някои повече, други още повече. По-осъзнатите си го признават. А най-чувствителни са към слабост/несигурност. Включително финансова/кариерна. Инстинкт за оцеляване на потомството.

# 317
То даже икономиката си е като математиката : закони на търсене, предлагане, проста/сложна лихва - 90% си е формули и зависимости. Това, че крайният резултат не е винаги ясен е защото има много фактори, не само x и y. Примерно сваляш цените, трябва това да доведе до правопропорционално увеличение на търсенето. Но то не винаги е еластично, има множество други фактори и може всичко да се случи.

То тогава и медицината не е наука - щото едно и също лекарство действа по-различен начин на различните хора. На всеки му е нужна различна доза, на някои изобщо не действа - това значи ли, че медицината е бошлаф работа. Има даже болести дето са тотално непознати и нелечими и дават някви лекарства ей така да има нещо - тва значи ли, че е измислена наука.

# 318
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Икономиката стъпва на психологията, колкото и да не ни се иска.
Икономиката е отражение на психиката на друга плоскост: причината е, че работят хора, консумират хора.
Т.е трябва да бъдат мотивирани да правят нещо (да произвеждат, да потребяват).

Затова и икономическото развитие на държавата зависи от Mindset-a, който пък се оформя още от детска възраст, т.е и педагогиката играе роля.
Всичко е навързано.

# 319
  • София
Икономиката стъпва на психологията, колкото и да не ни се иска.
Икономиката е отражение на психиката на друга плоскост: причината е, че работят хора, консумират хора.
Отиваме офф, но това не е изобщо вярно.
1/20 от икономиката, маркетингът стъпва на психологията.
Амортизации, счетоводство, лихви, оптимизации с материали, стоки, транспорти, финанси, определяне на цени, на инвестиции, фири, загуби, резерви, материали ще стъпят на психологията, ама друг път.
Абсурдно е да изкараш 1 курс и да се мислиш за експерт по нещо.

# 320
Тангра, да се върнем към темата: забелязваш ли как не приемаш чужда гледна точка?
Как налагаш твоята като единствената правилна?

Замисли се за твоите теми.
Незнам ти какви курсове си карал 🤷♀

# 321
  • София
Ами какви курсове. Учил съм икономика в университет, където има 20 специалности. Само 1 от тях, е маркетинг.
Икономика е и цялостното управление на един бизнес. Да определиш как да се оптимизира всичко, от А до Я. От машините, до последния материал. Икономика е и да пресметнеш как да си пресметнеш цената на автомобил, на принтер, на камион, на фабрика. И в това няма никаква психология.
Това не е въпрос на дуелиране с шпаги и "приемане на гледни точки" сякаш сме в някоя политкоректна детска градина, а елементерни факти и ниво на разбиране над 6 години.

# 322
Психологията играе при кризи, спекула или балониране. При всичко останало си е чиста математика. Обаче е потресваща липсата на елементарни познания у голяма част от населението. Масово се мисли, че заплатите се определят според кефа на шефа или там ония у парламента квото решат. За тва и разни популисти редовно успяват да ги излъжат със сладки, но не изпълними обещания.

# 323
Икономика е и цялостното[/i]управление на един бизнес.

Ами тогава трябва да разбереш, че икономиката не е само активи, пасиви, амортизация и машини, а и човешки ресурс.
Тогава може да ти просветне.

# 324
  • София
Аз не съм изключвал човешкия ресурс. Аргументът е безмислен.
Ти твърдеше, че цялата икономика е еди какво си. Какъв е смисълът да подхващаш този или онзи детайл. Това не доказва нищо. То по тая логика и цялата медицина е ортопедия, защото има в нея и такъв клон.

По твоята логика трябва да твърдим, че автомобилостроенето е основано на ламарините. Защото крайният клиент вижда от колата само външните ламарини. Другото не го интересува.
Няма лошо, но това е крайно лаично. Същото е и с психологията в икономиката. Има я, но е на ниво повърхност.
И няма какво да ми просветва. Ако някой иска да ме просветлява, да даде валидни аргументи.

# 325
Цялата тази логорея е твоя.
Аз такива неща не съм твърдяла, ти си ги насосваш.
Ни за ламарини или ортопедия съм говорила 😆

# 326
  • София
Икономиката стъпва на психологията ...
Икономиката е отражение на психиката ...
Това е обобщение, което е невалидно.
Оттам нататък се видя и че не приемаш чужди гледни точки с аргументи, и си знаеш само твоето.

# 327
  • София
Психолигията тръгва от всяко управленско ниво и стига до всяка управлявана брънка.
Всички са стъпили на нея, здраво.

# 328
  • София
То затова има толкова психолози напоследък, които за 1 хляб не могат да изработят, а само пишат в бг мама и чакат на някоя грантова организация с външно финансиране. Simple Smile Но иначе са подковани с войнствен ентусиазъм, да превземат света Simple Smile

# 329
Пасивна агресивност?

Общи условия

Активация на акаунт