Мнения за гимназии в Пловдив - 3

• 50 673
  • 734
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
... моят като е НЕ с АЕ втори чужд... може ли второто ДЗИ да му е АЕ?!
Или, не може, защото за 11 и 12 клас ще трябва да избере някакъв профилиращ от общообразователните и ще ТРЯБВА втората му матура да е на този предмет?
Thinking
Извинете невежеството ми.

Ако е в ЕГ, профилите са АЕ, НЕ и още един или два според училището, избира от 3/4 профила. Само нивото на ДЗИ на първи и втори език е различно.

# 421
  • Пловдив
Значи може.
Задължителни профилиращи за 11 и 12 клас са му АЕ и НЕ и си избира, примерно, биология за трети профилиращ (може ли без 4-ти?!). И избира да се яви на втори ДЗИ по АЕ. Blush

# 422
  • Пловдив
Профилите по избор за ЕГ Пловдив са:
ПРЕДМЕТ ПО ИЗБОР: Математика, Информатика, Информационни технологии, История и цивилизация, Биология и здравно образование, Химия и опазване на околната среда.
Избира се от тях само 1 допълнителен(трети) профилиращ предмет в края на 10 клас.
JiD моят син иска два, но избора е сведен само до 1.

# 423
  • Пловдив
Обаче вижте колко нелепо се получава. В 7 клас се проучва в коя гимназия какви профили има, да бъдат повече, да предлагат голям избор, да има физика 😆, а накрая какво се получава - най-добрият избор е там, където има какъвто и да е английски език, за да спаси дипломата.

# 424
  • Пловдив
Никой не може да предвиди точно какви профили ще има. Може да искаш физика, при липса на достатъчно желаещи обаче физика няма да има.
В крайна сметка, като не искаш да е някакъв английски, избери си МАТ ПП или химия.  Пак е въпрос на избор. И да, разбира се, че когато става въпрос за изпит, е важно той да е взет и да се получи диплома. Няма нужда от героизъм.

# 425
  • Пловдив
Това, което си остава най-важно и не се изменя с годините е матурата по БЕЛ. Тя доколкото разбрах, влиза в бала дори за медицина 🙄 (поправете ме, ако греша). Явно и в доста други специалности.
Пък втората матура просто трябва да я вземеш, за да продължиш напред. Затова избираш най-лесната. Или някаква, с която да се запишеш в ПУ, но разбрахме, че ако е биология, химия, физика, информатика или математика не е много сигурно 😉

# 426
  • Пловдив
Е, при много по-добър резултат на второто ДЗИ може да се класираш в университет и с оценката от него. Взима се най-високият бал, който може да се получи и с ДЗИ 2, че даже и с ДЗИ 3.
То затова се четат изискванията на университета. Един взима едно, друг - друго. Един има приемни изпити, друг няма. Или дори и да има изпити, пак дава възможност за прием с ДЗИ и ти изчислява най-високия бал. Т.е. ако балът с ДЗИ е по-висок от този с оценката от приемния изпит, взимат бала с ДЗИ. Да не говорим и за коефициентите при изчисляване на бала в някои университети. 
Моята дъщеря я приеха в ТУ Пловдив с бал от ДЗИ по БЕЛ, с оценката по МАТ от приемния изпит балът беше по-нисък. Тя избра да учи в ТУ - София, където я приеха с рисуване и оценка от дипломата по МАТ.

# 427
Точно така, Ханна. Втората матура просто трябва да не е слаб резултата.
Но пък от друга страна - кръщелницата ни влезе англ. филология в СУ с 6.00 на матурата по английски. Така, че на нея й влезе в употреба  оценката.

# 428
Да взимат ДЗИ по БЕЛ за технически специалности, или за медицина-за мен е пълно безумие
Не знам университетите как ги измислят тези критерии за прием

# 429
  • Пловдив
Да взимат ДЗИ по БЕЛ за технически специалности, или за медицина-за мен е пълно безумие
Не знам университетите как ги измислят тези критерии за прием

Защото, ако си профил химия, няма как да държиш ДЗИ по биология и обратно. Коя оценка да се вземе като балообразуваща? Ако си профил история в дипломата за средно няма да има оценка нито по химия, нито по биология. В училището ти изобщо може и да ги няма някои профили. Ако си от професионална гимназия, няма да имаш право да учиш медицина ли?
Университетите са автономни и сами решават как да осъществяват приема.
Медицинските си отсяват кандидатите с изпити.
В ТУ има специалности, за които изобщо няма кандидати, винаги през септември има места за допълване. Особено пък в ТУ Пловдив.
Пълна каша настана с този първи и втори гимназиален етап. Накаря в дипломата ти за средно образование няма оценки от общообрзователни предмети.

# 430
  • Пловдив
Наистина е пълна каша с тези първи и втори гимназиален етап!
Как още в 7 клас да си наясно в какъв университет искаш да учиш или пък какво искаш да работиш и да знаеш какво ЩЕ работиш!
За да можеш мотивирано да  търсиш профилирани, професионални паралелки, да гледаш учебни планове и да си избереш средно училище!
Кой ти гарантира, че за 5 години желаният университет няма да си смени критериите за прием? - никой!
Та тя икономическата обстановка е толкова динамична! Кой може да каже къде ще се реализира, какво образование ще му трябва!?
То голям и разумен човек да си не можеш да кажеш след 5 години кое как ще ти е, а камо ли ако си на 14!
Абсурдно е!

Последен въпрос ... ЕГ първи език немски, втори английски, избира профил математика, може ли втората матура да я избере английски език?
BlushHugBlush

# 431
  • Пловдив
Да, може и това е най-добрия вариант Simple Smile Хем ще е понаучил немски, хем ще му е лесна матурата по английски, хем ще решава задачи, без да му се търси матура ПП, а може да си кандидатства с изпит по математика в университета.

# 432
  • Пловдив
По отношение на медицината - и преди тези промени съветите бяха да не се явяват на ДЗИ по биология или химия.

Ханна, за мен пък е нелепо да си се борил да влезеш в ЕГ и да не се възползваш от опцията ДЗИ по чуждия език. А тук и двата езика в 11 и 12 клас са профилиращи предмети.

# 433
  • Пловдив

Ханна, за мен пък е нелепо да си се борил да влезеш в ЕГ и да не се възползваш от опцията ДЗИ по чуждия език. А тук и двата езика в 11 и 12 клас са профилиращи предмети.

И ние се борихме да влезем в ЕГ с немски и сега профил МАТ, нерде не! За матура по немски въобще не си и мисли… И DSD не иска… Сертификат евентуално от Гьоте и то В2!

# 434
  • Майничка
Mamiiva, има избор втори ЧЕ за матура.

Общи условия

Активация на акаунт