Мнения за гимназии в Пловдив - 3

• 50 682
  • 734
  •   1
Отговори
# 405
  • Пловдив
dundi73, благодаря за разясненията!
Само още един въпрос - освен двата езика трябва още два профила да се изберат, така ли? Мислих, че е още един, т.е да са общо 3.
За ЕГ "Иван Вазов" има 3-ти профил по избор само.
Другото е РП/разширена подготовка/ и е само 2 часа седмично. По него не може да се държи ДЗИ.
И по повод ДЗИ МАТ - тази година имаше много неприятна изненада за децата, които са избрали ДЗИ МАТ.
Относно двата езика - 1-ви чужд се държи B2, втори чужд B1.1.

# 406
  • Пловдив
Има училища с по 4 профила. Аз не знам кой в кое училище учи.
И миналата гадина имаше ядове с ДЗИ по МАТ ПП и с химията.
Неприятни изненади с двойки на ДЗИ.

# 407
  • Пловдив
Ами, аз за себе си смятам, че съм доста информирана, доста отдалеч започнах да чета за профилите, още преди  7-ми клас. Изборът на профил си е негов личен, изборът на ДЗИ обаче, ще е труден, тъй като информацията от БГ Унитата всъщност е едва от 2 години, както и материалите за самия изпит. Хаос има и той е точно в разнопосочните изисквания на унитата, които сякаш не са в час с програмите на предметите в средното образование! Всъщност той си е сигурен, моята драма е доколко ще може да се подготви по ПП МАТ, при положение, че съм доста далеч вече от математиката.
Ханна, според учителката, изпитите са на ООП 11-12 кл. Има програмите, например в СУ си пише, че МОЖЕ да има задачи от профилната подготовка, както и една подточка мисля, на онзиденшния изпит там, наистина е изисквала знания от профила
Към въпроса за профилите в Руската-3 са и един предмет разширена подготовка, за който всички избират БЕЛ

# 408
  • Пловдив
И аз съм информирана и разпитвах доста, преценявайки плюсовете и минусите на професионалните паралелки. И в крайна сметка се съобразих и с желанието на дъщеря ми за КГ в МГ. Не смея да изказвам мнение за късите клечки, защото поне за сега няма такива. От 5 до 7 клас чудесни преподаватели по български и математика (без смяна). Сега в 8 клас по основните предмети учителите са ОК. Разбира се, че има какво да се желае особено по география и физика, но така или иначе това не са любими предмети на дъщеря ми. Но математиката, българският, английският, историята са на ниво. Дано да няма смяна другата година!
Ако в 11 и 12 клас дъщеря ми реши да кандидатства с математика или нещо друго, ще се готви извън училище.

# 409
  • Пловдив
dundi73, благодаря за разясненията!
Само още един въпрос - освен двата езика трябва още два профила да се изберат, така ли? Мислих, че е още един, т.е да са общо 3.
Другото е РП/разширена подготовка/ и е само 2 часа седмично. По него не може да се държи ДЗИ.
И по повод ДЗИ МАТ - тази година имаше много неприятна изненада за децата, които са избрали ДЗИ МАТ.
Каква е неприятната изненада? То цялото ДЗИ си е една неприятна резачка, и да в 12-то класната има деца , недостигнали заветната тройка...

# 410
  • Пловдив
Каква е неприятната изненада? То цялото ДЗИ си е една неприятна резачка, и да в 12-то класната има деца , недостигнали заветната тройка...
[/quote]
Това, че има деца, които ще пропуснат кандидатстването, заради избора си на ДЗИ ПП Математика.

# 411
  • Пловдив
И какво излиза? Трябва да се избере най-лесната матура по профила, за да може по-спокойно да се готвят за приемните изпити извън училище? Сега разбирам, защо матурата по английски е предпочитана.

# 412
И какво излиза? Трябва да се избере най-лесната матура по профила, за да може по-спокойно да се готвят за приемните изпити извън училище? Сега разбирам, защо матурата по английски е предпочитана.
И пак трябва да се мисли, защото ми разказаха за случай от тази година. Момче ще кандидатства медицина, явява се на матура по математика, за да не си разваля оценките по биология и химия, но изкарва двойка. Може да се яви на поправителна септември, но не може да кандидатства и ще пропусне една година.
Ханна, дори и да се готви извън училище, някои чужди университети имат изискване за матура по математика.
В СУ ако нe си профил математика не можеш да влезеш в най-желаните специалности, защото изпитът е с по-нисък коефициент от матурата.

Последна редакция: чт, 15 юни 2023, 15:35 от The Invisible

# 413
Ами за тазгодишното ДЗИ ПП математика за МГ чух за скъсани и то не един или двама, та явно се избира на принципа на най-малкото съпротивление, освен ако някъде по света не се изисква оценка от точно това конкретно ДЗИ за прием в университет.

# 414
  • Майничка
Не проумявам защо човек, който ще кандидатства медицина, би избрал профил математика, че и да се яви на ДЗИ по профил?
За ЕГ - логично е да се явят на първи ЧЕ, все пак, учат го 5 г.

# 415
Явно не го е избирал, а му е по дифолт от профилите на МГ - математика и информатика задължително. И още един или два. И избира ДЗИ от това, с което разполага, информатиката е още по-страшна сеч. А биология и химия не се признават за университета, така че му остава само математика. Да е мислил в 7. клас излиза.

# 416
  • Пловдив
... моят като е НЕ с АЕ втори чужд... може ли второто ДЗИ да му е АЕ?!
Или, не може, защото за 11 и 12 клас ще трябва да избере някакъв профилиращ от общообразователните и ще ТРЯБВА втората му матура да е на този предмет?
Thinking
Извинете невежеството ми.

# 417
  • Пловдив
... моят като е НЕ с АЕ втори чужд... може ли второто ДЗИ да му е АЕ?!
Да, може. В ЕГ Пловдив там са и най-високите оценки, защото е на B1.1. За 2022 средния успех е 5,85 при 89 явили се от немските паралелки Relaxed

Последна редакция: чт, 15 юни 2023, 15:20 от mrancho

# 418
Явно не го е избирал, а му е по дифолт от профилите на МГ - математика и информатика задължително. И още един или два. И избира ДЗИ от това, с което разполага, информатиката е още по-страшна сеч. А биология и химия не се признават за университета, така че му остава само математика. Да е мислил в 7. клас излиза.

Не може ли в този случай да се избере допълнителния профилиращ( напр англ или немски) за 2ра матура или си остават двата задължителни - мат и информатика?

# 419
Задължителната втора матура е само по профилиращ предмет, т.е. за МГ математическите паралелки са математика, информатика и каквото се избере за 3 или 4 профил. Може да си избереш профил английски, ако в МГ си в английската паралелка или профил немски, ако си в МГ в немската паралелка, но тези, които са в немската паралелка НЕ могат да избират профил английски, въобще не им се дава такава възможност. Нивото на немския в МГ като първи език не е особено високо до 10 клас, не знам дали някой се осмелява да пише ДЗИ немски даже и да го е избрал като профил.
За професионалните паралелки пък е изпитът по професия, който е теория и практика. Не съм се интересувала как става допускането до защита на дипломна работа вместо държавен изпит, но миналата година на изпитите по теория и практика от професионалните гимназии имаше масово скъсани, защото прагът за 3 там е 50% от максималния брой точки. В Строителната гимназия имаше от клас от 26 деца 18 скъсани на второто ДЗИ по професията.

Общи условия

Активация на акаунт