Мнения за гимназии в Пловдив - 3

• 50 656
  • 734
  •   1
Отговори
# 450
  • Пловдив
Ако детето иска да учи френски език, коя гимназия е по-добър вариант Руската или Френската?
Руската

# 451
  • Пловдив
Ако детето иска да учи френски език, коя гимназия е по-добър вариант Руската или Френската?

Аз съм за Руската.

# 452
В Руската 2ри език не е ли винаги руски? Или има промяна?
Т.е ще е ФЕ и РЕ. В ФГ е ФЕ и АЕ.
Колко ще го научи си зависи от нея най-вече.
Във френската имам познати деца попаднали там по-скоро по неволя, не че харесват езика...
Не са споделили да са го залюбили особено...

# 453
  • Пловдив
В руската се учат три езика. Вторият е руски, третият е по желание. Поне по мое време беше така.

# 454
  • Пловдив
В руската се учат три езика. Вторият е руски, третият е по желание. Поне по мое време беше така.
В настоящето се учат 2 езика, като втори винаги е руски!

# 455
  • Пловдив
Питането ми беше за дете, което наистина иска да учи френски Sunglasses За сега това е водещото при избора на гимназия.
Мисля, че и в Хуманитарната има френски.

# 456
  • Пловдив
В хуманитарната от година-две няма вече френски. Иначе ако детето има желание ще научи езика в която и да е от гимназиите.

# 457
  • Пловдив
Лошото е, че във Френската повечето деца не знаят защо са там т. е. френският им е последна грижа. Мотивация да учат езика, клоняща към 0.

# 458
  • Пловдив
Руската е по-добрия вариант.

# 459
Здравейте , да предположим е изкарало детето хубави точки(поне така твърди),стига да няма изненади.И да предположим влезе в МГ с англиски ,задължително ли е профил математика или може и друг?
Какво ще кажете за руската с испански ,някой бе писал ,че детето му е там?Доволни ли сте?Това е втория най-говорим език в света ,но в Бг има ли приложение,не съм запозната?

# 460
В МГ профилираните паралелки са задължително с първи профил математика, втори профил информатика. Трети  и четвърти профил се избира в края на 10. клас (Част от децата са с 3 профила, други са с 4 и това не е обвързано с паралелката. В една паралелка може да има и с 3, и с 4 профила към момента). Английският език, както и немският за едната паралелка не е профилиращ, освен ако не бъде избран като такъв в края на 10. клас като профил, т.е. вторият задължителен ДЗИ може да бъде държан върху профилирана подготовка математика, профилирана подготовка информатика или върху профилирана подготовка от трети или четвърти профил.
Освен профилираните паралелки има три паралелки, които са професионални. Това са две паралелки "Системно програмиране" и една паралелка "Компютърна графика", които НЕ избират профили. Те си имат професионални предмети, които изучават. При тях в 8. клас се учи разширен английски език, т.е. учат си и всички останали разказвателни предмети, които липсват при профилираните паралелки. В 12 клас като втори задължителен ДЗИ държат изпит по теория и практика на професията/защита на дипломна работа.

# 461
  • Пловдив
Аз също бих помолила за "анализ" на езиците, като приложение и полезност след това. Както и класиране на езиковите гимназии в момента, като качество на обучение и преподаватели, като цяло. В годините знам, че АГ и РГ си разменят местата. Как е моментното състояние на двете?
Догодина сме седмокласници, но започвам да събирам мнения Simple Smile
Благодаря предварително на всеки отзовал се!

# 462
  • Пловдив
Аз търся мнение за хуманитарната, профил природни науки с английски. Някой знае ли дали е голям наплива за тази паралелка?

Относно приложението на испанския, ще си позволя да се включа като учила испански в руската, макар и преди 20 год.
Част от съучениците ми учиха и работиха след това в Испания и на тях със сигурност им е бил от полза езика. Аз съм работила няколко години като преводач, даже курсове за начинаещи съм преподавала, но в последствие се отказах, защото не беше добре платено. Оттогава не ми се е налагало да ползвам езика.
По голямата част от съучениците ми, доколкото знам, също не го ползват в работата си. За сметка на това всички в последствие научихме английски.
Не е лошо да се знаят езици, но точно испанският е трудно приложим след това.
Иначе е лесен за усвояване.

# 463
Класиране на езиковите гимназии може да се направи евентуално според резултатите от ДЗИ. Не си спомням, откакто следя тези класации, Руската да е била преди Английската. Друг е въпроса, че има деца, които целенасочено си избират и търсят език различен от английски и немски, тогава избора е само Руската и евентуално Френската. Ако има влечение към математика е МГ, но там пък езиците не са им сила.
За ниво на преподаване мога да кажа, че като цяло в ЕГ Пловдив е стабилно, естествено и там си има слаби звена. В осми клас например БЕЛ ни беше тотално разочарование, в 9 и 10 една идея по-добре, но пак не мога да кажа, че съм доволна. А за преподавателите по английски, които досега се паднаха дори не си струва да се коментират.

# 464
Преди влизането на новите правила за ДЗИ ЕГ Пловдив беше преди РГ по БЕЛ (деляха ги в годините 4-7 т.), на ДЗИ по немски двете гимназии бяха почти изравнени, превес на ЕГ Пловдив с 1,5-2 т. през годините, но пък тогава можеше да се явяваш на ДЗИ по английски без да си го учил в училище или да ти е профилен предмет и знам за доста деца, които не пишеха ДЗИ по първия си език от гимназията, а записваха директно по английски. ДЗИ английски беше с най-висок резултат пак при ЕГ Пловдив с разлика около 10 т, но пък в РГ английският не се изучаваше въобще, така че 10 т си беше ок.
Сега може би статистиката ще е по-достоверна, но не мога да открия пълна (с разбивка на точки) по различните ДЗИта, които са държани и брой деца за различните гимназии в Пловдив. Например тази година МГ е на 10то място на второто ДЗИ (даже не ми е ясно как са я направили тази класация при условие, че в едната гимназия масово са се явявали на английски, в другата на биология да речем - измислям си, и нивото на двете ДЗИ въобще няма база за сравнение) - предполага се, че там са държали основно математика, информатика, а не език като ДЗИ (както беше в предишни години) и поради естеството на двете ДЗИта това ги праща доста зад другите гимназии, но без да имаме брой деца явили се съответното ДЗИ и среден брой точки, няма как да се прецени.

Общи условия

Активация на акаунт