Мнения за гимназии в Пловдив - 3

• 50 567
  • 734
  •   1
Отговори
# 525
Благодаря, сега ми стана по-ясно. Явно когато сте го коментирали, не съм го прочела или разбрала.

# 526
  • Пловдив
Асита, не знам при СП с какъв хорариум са по математика, но при КГ имат възможност да са с по-голям от тези с мат+език в МГ - КГ изучават  дял от математиката, който касае архитектура и го няма в програмата на останалите паралелки. Това е информация от Симеонов. Относно физиката хорариумът не достига за някои от най-добрите технически академични унита в Нидерландия, които имат изисквания за физика, т.е. ще има проблем при кандидатстване за определени специалности.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 21:24 от avia

# 527
  • Пловдив
По стария план СП и КГ наваксваха часовете по МАТ с тогавашните СИП и ЗИП. Сега не знам как е. Нещо не мога да отворя учебния план на телефона.
След като синът на един познат получи отказ от уни в Нидерландия заради недостатъчен брой часове по МАТ, в другия ги насочиха да погледнат и часовете СИП и ЗИП и го приеха.
За физиката и преди си беше проблем.
И не е вярно, че не ги признават. Дипломата си е диплома за средно образование. От набора на дъщеря ми има доста деца от графиката в чужбина в специалности от това направление.

# 528
Хубаво де, заради някакви хипотетични университети за нам си какъв профил, дай всички само физика да учат, че да имат точки за всеки случай.
Ми не е сериозно.
Който иска да учи някъде специално, да си провери условията. Ама след 5 години не е много ясно дали намерението ще се запази или съвсем на друга посока ще ги завее..

# 529
Асита, не знам при СП с какъв хорариум са по математика, но при КГ имат възможност да са с по-голям от тези с мат+език в МГ - КГ изучават  дял от математиката, който касае архитектура и го няма в програмата на останалите паралелки. Това е информация от Симеонов. Относно физиката хорариумът не достига за някои от най-добрите технически академични унита в Нидерландия, които имат изисквания за физика, т.е. ще има проблем при кандидатстване за определени специалности.
Да, в програмата си пише 72 часа математика по професията - това вероятно е визирал преподавателя. Но хорариума не е по-голям от профилираните, въпреки че в 11 клас часовете със споменатия предмет не са малко. По настоящата прогарама за втори гимназиален етап за КГ са към 430 часа, а за профилираните към 530. Да не забравяме, че университетите, за които това има значение се интересуват и какви дялове са покрити, даже е възможно признаване на кредити. Тоест докато за професионалните паралелки това е общообразователна математика, то при профилираните се учат други неща /има свалени дялове висша математика/.

Духи, системата върви към уеднаквяване с европейската и според мен няма да има много промени напред. Професионална квалификация -> приложен университет или направо на пазара на труда. Профилиране /в определени държави това носи наименованието гимназия, а не професионално училище/ -> дава шанс и за академичен университет. Но тук още сме далеч като пазар, стандарт и очаквания на родителите - всички искаме децата да продължат образованието си Simple Smile То няма наистина как да им гарантираме всичко на децата, но поне да минимизираме щетите и дадем повече възможности където има шансове.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 21:57 от Silver Blade

# 530
  • Пловдив
Чак пък всички да искат децата им да учат в уни... Колко има, които ще се радват синковецът или щерката поне средно да вземат, че ДЗИ не е по силите на всички. И колко даже не знаят в кой клас е детето.
Иначе университети има за всички желаещи.

# 531
На кантар съм да приключим още на първи гимназиален етап Wink

# 532
Чак пък всички да искат децата им да учат в уни... Колко има, които ще се радват синковецът или щерката поне средно да вземат, че ДЗИ не е по силите на всички. И колко даже не знаят в кой клас е детето.
Иначе университети има за всички желаещи.

Аз искам моите деца да имат висше. Синът обаче категорично е казал, че приключва с образованието след гимназия и започва да работи. Искал пари. Не съм се отказала обаче от идеята си, защото човек може да учи цял живот. Все се надявам да го видя абсолвент някой ден.

# 533
  • Пловдив
Mia Rulana, казвам го, защото около себе си имам безброй примери. И да, висше може и на по-късен етап, когато наистина имаш избистрена идея какво да учиш и за какво ще ти послужи тази диплома.

# 534
Момичета, къде се преподава по-добре немски, в Английската или Руската?

# 535
  • Пловдив
В ЕГ, осми клас, са четири паралелки с 4-ри различни преподаватели, при Спасова, без да искаш го научаваш. Има обаче и къси клечки, където не ми се коментира. Като цяло от сегашните 11-ти класове доста се подготвят за DSD. Каква ще е успеваемостта ще разберем в края на годината. За съжаление повечето ходят и на частни уроци по немски, което показва, че само обучението в училище не е достатъчно за DSD.

# 536
  • Пловдив
В Руската зависи кой преподавател ще се падне. Мисля,че Паралюзова би трябвало да слезе в 8клас. Тя е в комисията за DSD. Добрева също е добра,но мисля,че тя ще е на 12-ти. Има и греди Simple Smile

# 537
В Руската зависи кой преподавател ще се падне. Мисля,че Паралюзова би трябвало да слезе в 8клас. Тя е в комисията за DSD. Добрева също е добра,но мисля,че тя ще е на 12-ти. Има и греди Simple Smile
А знаете ли каква е подготовката по немски в хуманитарната?

# 538
  • Пловдив
Имам познато дете там, не се учи толкова усилено, както двете езикови гимназии, но точно за нивото не съм питала.
Мисля, че разказвателните не ги изучават на съответния език.
В Руската реално само История е на немски.
По Биология и Химия госпожата е една, но в началото се опита на немски, не стана и си карат на български Simple Smile

# 539
Здравейте, търся учебници на хартия за 9 клас на ЕГ Иван Вазов втора употреба. За дете немска паралелка, но не знам дали има значение езика. С тези хромбуци според мен ученето не е ефективно. Имаше ли нещо прието в законодателството за безплатни учебници до 12 клас? И като има хромбуци учебниците отпадат ли?
Скрит текст:
Също така подарявам тениски на МГ размер S и M.

Общи условия

Активация на акаунт