На море в Гърция 2022 - IV

• 70 076
  • 790
  •   1
Отговори
# 480
  • Sofia
Добро утро ☕ Скоро някой си беше купил Мандолината на капитан Корели, може ли да сподели от къде? Никъде не я намирам налична.

# 481
  • Варна
Привет от Кефалония
Параход, как се казваше онзи плаж който препоръча с онова образувание във водата което понякога се вижда, друг път не?
Уж си го бях отбелязала в гугъл мапс , но не го намирам

Има 2 плажчета които много си харесахме :
Agia Paraskevi Beach , Αγία Παρασκευή и то не само заради плажчето , а и таверната със кефалонийски пай и скариди саганаки Simple Smile
Agia Kiriaki Beach , Αγία Κυριακή беше направо пуст - почти сами се чувствахме прекрасно.
Колкото до шофирането в натоварен трафик сегашните шофьори твърде много разчитат на навигациите и малко се подготвят предварително . Не е лошо да си направите разчети подобни на това което правят навигаторите по ралитата = характерни точки и километража между тях и не следите сляпо навигацията , а повечко табелите и километража. Удобно е и ако имате грамотно другарче до вас и то ви помага като навигатор.

Десетината интересни гръцки острова до Турското крайбрежие от Лимнос до Родос са много по лесни за достъп от Турция и дори ако оставите колата в Турция митническите формалности не са чак толкова проблем стига да случите на служител с който да се разберете Simple Smile Нямам идея защо се твърди , че не може да се напусне страната без колата  и това по напред в темата беше подробно обяснено - дори до 100 дни може въпрос на митнически формалности е и основно колата се  оставя на митнически паркинг и се пломбира.

# 482
  • Пловдив
... Нямам идея защо се твърди , че не може да се напусне страната без колата  и това по напред в темата беше подробно обяснено - дори до 100 дни може въпрос на митнически формалности е и основно колата се  оставя на митнически паркинг и се пломбира.
Не се твърди. За можене-може. Въпросът е как става на практика. На летище Истанбул има съответен паркинг. На "пристанище" Айвалък примерно, което съм видяла лично, ми е много интересно къде и как си оставяш колата. Не говорят нищо извън турски. Всичко е затворено и отварят 1 час преди отплаване, като се сформира достойна опашка. За излизане с колата се оправихме, но никак не съм сигурна, че ще ни се получи и без нея.

# 483
Е, чак толкова страшно не е. Наистина е натоварено околовръстното шосе на Солун, малко като електронна игра, обаче има ясни и големи табели за навсякъде. Дори да влезеш в града, пак лесно се излиза за Халкидики покрай летището, по централен булевард (предполагам, че повечето губещи се са за там).

Атина вече е по-високо ниво на играта, там си е гадничко на места Simple Smile

Гледам ,че обсъждате трафика в Гърция и ей този коментар ме притесни.Скоро ще пътуваме със самолет до Атина ,вземаме от летището кола и се насочваме към Пелопонес.Какво бихте ме посъветвали от опит ,като се има пред вид,че първо-от малък град сме и ММ не кара често в натоварен трафик,второ-на възраст сме,и трето-колата под наем си е непозната до някъде ?Освен това искаме да спрем и видим Коринтския проток-как да намерим наблюдателен пункт.Аз ще съм навигатор и въпреки ,че съм си свалили карти и съм разгледала маршрута,от сега усещам как ще го отнеса Angry.

# 484
  • София
37.949405, 22.962378
Това е място, където можете да оставите колата и да се разходите покрай Коринтския канал.

# 485
  • София
От летището само околовръстното на Атина и няма как да се объркате, без отбивки и слизания от пътя. Ще ви откара до Коринт.

# 486
  • София
ЕВА+   много приятно селце , не съм била .

Да попитам , искам да се разходим до Порто Сани (Касандра ), не съм била там от 10 години и повече , преди се спираше на пристанището и можеше да се разходиш .Сега дали допускат в и около тези комплекси ? И ако знаете някое заведение в района .

Може и други интересни места на Касандра , ако някой е бил или някой увеселителен парк за деца ?

Благодаря!

# 487
  • софия
До (един от) мостовете на Коринтския канал има Гудис и срещу него (от страната на моста) кафе. И двете имат паркинг. Ние спряхме там. 5 мин. е пеша да пресечете улицата. Наблизо (пешеходно пак 5 мин. от Гудис/кафенето) има голям АВ, ако трябва нещо да пазарувате. Пред него също има голям паркинг, но пешеходно до моста е малко повечко време (по-малко от 10 мин.).

Последна редакция: вт, 09 авг 2022, 12:37 от zvаnchе

# 488
Малко рипорт и от Ситония…
На едно прекрасно местенце сме между Ормос Панагиас и Вурвуру в маслинова горичка и много зелено наоколо. Като цяло Ситония откъм народ е погром по това време, което ни беше ясно де, но сега ни съвпаднаха почивките на всички. Две семейства сме с малчугани на по 5 и трябва да се плацикат някъде на подходящо 😀 Хазяина ни заведе на едно плажче 5 на 5м между скалите близо до Лагониси което ни беше подарък за пристигането, бяхме сами там. Снощи в таверна Макис в Агиос Николаос (благодаря за препоръката) ядохме като за първа вечер в Гърция този сезон, тоест прекалихме с всичко + узо и рецина  и накрая ни донесоха сметка 90 евро за всички 😁 Въобще не гледах кое колко струва но очаквах поне 50% нагоре. Хляба, водата и десерта от тях. Нормални цени всичко уникално вкусно. Днес на Трани Амуда е митинг, но все пак намерихме едно местенце на което няма никой поне на 10м от нас. Сутринта беше ветровито но сега утихна и стана рай. Чудим се утре дали да не слезем надолу до Арменистис, Платаници и Сикия, бяха ни любими едно време. Когато попитах преди няколко години за спокойно място на Ситония през август Параходчето веднага посочи Сикия, и резултата беше 2-3 години поред там. Отделно е идеално за база за обиколки на останалите плажове. Трани Амуда все го пропускахме, че ни беше много горе, но ето го днес

Последна редакция: вт, 09 авг 2022, 14:28 от sandstorm

# 489
Малко рипорт и от Ситония…

Макис е страхотно място, едно от любимите в района. Относно Трани Амудя, внимавайте, защото има медузи, една опари синът ми и е болезнено, но нищо страшно Simple Smile Медузите бяха малко по-навътре в морето, така че, ако сте на брега, едва ли ще разберете, че ги има. Казвам го само за да имате едно наум.

# 490
nellyli, как е водата на Кефалония като температура?

Параход, благодаря за споделеното за Лесбос, ще чакаме и продължението Simple Smile След като миналата година Лимнос ме изненада доста приятно, взех да позаглеждам и аз островите в онзи край на Гърция. За Мат Барет си абсолютно права, по едно време го четях, но ми се стори по-скоро като разкази с елементи на хумор, а не пътеводител за Гърция. По мои спомени обаче, жена му е от Кеа, не от Лесбос.

# 491
Добро утро ☕ Скоро някой си беше купил Мандолината на капитан Корели, може ли да сподели от къде? Никъде не я намирам налична.
Мога да ти пратя английския оригинал, но само част от него имам - първите 17 глави от общо 73, тя е доста дебела. Виждам, навсякъде е изчерпана на бг.

Deviant Art,
на Кеа имат къща, която са си купили в съвременността, а иначе родът на жена му е от малкото селце Хидира, Лесбос. Неговите роднини по бащина линия пък са от източен Пелопонес - бабата от Кипариси, а дядото не помня откъде. Иначе забавно пише, да Simple Smile
Особено ми харесват разказите му на музикална тематика - за ребетикото, за срещите с Ленард Коен и т.н., тъй като е бивш музикант.

# 492
Здравейте, сигурно е писано в темите, но когато с мъжа ми имаме брак, но ще пътувам сама с детето, трябва да нося паспорта му, копие от акта за раждане( на някой искали ли са оригинал), и това нотариално заверено пълномощно къде мога да изкарам и трябва ли да го имам и на английски, благодаря предварително.

# 493
1. Пълномощно - само на български, изкарва се при всеки нотариус в присъствието на бащата и с неговия подпис.
2. Акт за раждане - оригинал и копие (ксерокопие с нотариална заверка срещу 10-ина лв. има юридическата тежест на оригинал, така не рискуваш да носиш и загубиш оригинала; заради обикновеното копие за оставяне обаче ме подлудиха на летището веднъж).
3. Детето и паспорта му Simple Smile

Последна редакция: вт, 09 авг 2022, 16:06 от Параход

# 494
За Макис може и аз да съм помогнала, бих се радвала, ако е така. Записвам си, че  още е хубава кръчма! И аз се нареждам на опашка за книгата.

Общи условия

Активация на акаунт