Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 6

• 90 777
  • 796
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Aila, уточението ти се отнася предимно за СМГ, да не кажа само за него. Joy

# 541
Къде трябва да се гледа дали езиците са профилиращи? В ДПП ли? Последните графи ..,
Да във вид на паралелка трябва да е профилирана, а в профил да пише чужди езици.
Може да е природни науки, или математически и тн. Спрямо профила първите два профилиращи предмета са почти определени. Ако е чужди езици, са двата посочени езика. Ако е математически е математика и втори или информатика или физика примерно и тн .
Ето тук може да видиш за различните профили съответните профилиращи предмети - https://orientirane.mon.bg/?m=26&n=6

Ето тук може да се види какво се очаква да учат, ако е профилиращ предмет - https://web.mon.bg/bg/100598

Един уточняващ въпрос: профилирана паралелка Природни науки , с НЕ интензивно и втори АЕ, например, какво означава? Ще учат интензивно НЕ от 8 ми клас, а природните науки (Хим  и Био) трябва да се изберат като профилиращи в 11 клас? Защото в програмите за 8, 9, 10 клас не видях повече часове по природни науки. Говоря за 22, 32,и 35 училища. Знам , че в НПМГ е различно.
В 32 природни науки иуч и фуч 8 и 9 клас ги ползват за биология и химия. Не са много. Да не говоря наизуст влизайте в сайта на училището и гледайте програмата за 8,9,10,11,12 клас,ако  имат съответния профил. Малко е трудоемко, но дава ориентир. Също така да не ви изненада, че масово в 8 клас профил Природни науки учат и Информатика. Аз нямам нищо против, но в началото си мислих, че са объркали програмата.😂 Също така 32 наблягат и на втория език Испански, което за нас беше изненада. Когаро кандидатстваше обяснявах на дъщеря ми, че втори език  ще го учат между другото. Хич не ги иска тия езици.

# 542
  • София
Виж, че след мен са писали, че се ползват тези часове за език в някои училища Simple Smile .
Може и в други гимназии да си помагат още през първите три години за първите два вече избрани профилирани предмета.
Все пак както и ти потвърждаваш, това явно не е масово и не може да се разчита  на иуч и фуч през първите три години. Всъщност използват ли се масово фуч часовете в училищата или не? Някой интересувал ли се е и проверявал ли е това ?

# 543
Сега погледнах програмата на дъщеря ми 9 клас Природни науки 32. 1 час Биология Фуч, 1 час Химия Фуч и 1 час Испански Иуч. Има някаква свобода на училищата как да ползват Иуч и Фуч. Не съм от най-педантичните и проследяващи учебните програми, но имаше дискусии по родителските срещи защо учат едно или друго.

# 544
  • София
Виж, че след мен са писали, че се ползват тези часове за език в някои училища Simple Smile .
Може и в други гимназии да си помагат още през първите три години за първите два вече избрани профилирани предмета.
Все пак както и ти потвърждаваш, това явно не е масово и не може да се разчита  на иуч и фуч през първите три години. Всъщност използват ли се масово фуч часовете в училищата или не? Някой интересувал ли се е и проверявал ли е това ?
Да, бе, ползват се ФУЧ и ИУЧ, но не само за първите профили и не толкова, колкото при вас. Simple Smile

# 545
  • София
ИУЧ са задължителни и с оценка. Няма как да не се ползват. Но ФУЧ си зависи от училището дали ще ги даде.

# 546
А инфо за 21-ви в Лозенец някой да има?
Много ми е чудно защо това училище е с толкова зле бал? А и от познати в квартала знам, че и за 1-ви клас не е желано.
Интересно е, че като цяло се спазва географски принцип на желание- в центъра всичко е с по-висок бал, в хубавите квартали също
Надявам се да не ми е таргет, просто от любопитство
Аз бих предположила, че има много родители, които след 4-ти клас оставят децата си да се борят малко  по-самостоятелно, не им висят над главите и не инвестират толкова в уроци и децата се озовават в училища с по- нисък бал или в кварталните училища без да преживяват истерията с кандидатстването.
На много майки им се иска детето да закове гениалните 500 точки и да покори СМГ, Немска, Испанска.
Много родители нямат подобни амбиции,а 300-350 точки за мен са едни прекрасен резултат предвид особеностите на днешното поколение. Виждам,че миналата година е прието дете с 365 точки, което е опашката на доста хубави паралелки.

# 547
  • София
Познавам поне 3 деца, които се преместиха от 7-мо в 21-во в 6 клас.

# 548
Може би защото е едносеменно, аз го разгледах и мнения за него, има недобра информация. Аз ще местя моето дете сега за 5 клас и го огледах и това, това, че в едносменно е голямо предимство, но дотук.

По принцип 7-мо се види много по-елитно, знаете ли защо са преместени в прогимназия?

# 549
  • София
Нещо не се спогодиха с класната. И може би децата повече не искаха в този клас - не съм го чула от родителите, но ме навяват на такива мисли.
Две от децата и семействата им са близки още от ПГ, съседи са и явно си влияят.
Честно казано, и аз съм с резерви към класната им и май съжалявам, че не преместих сина си.

# 550
  • София
Нямам опит примерно за паралелките с чужфоезиков профил или природни науки за какво ги ползват, но нищо не пречи да имат примерно повече часове език или пък разказвателни съответно.
заповядай
В седми клас ФУЧовете са за БЕЛ и Мат, а природните науки са в школи.

# 551
А инфо за 21-ви в Лозенец някой да има?
Много ми е чудно защо това училище е с толкова зле бал? А и от познати в квартала знам, че и за 1-ви клас не е желано.
Интересно е, че като цяло се спазва географски принцип на желание- в центъра всичко е с по-висок бал, в хубавите квартали също
Надявам се да не ми е таргет, просто от любопитство

Интересно. Аз като търсех мнения за училищата сякаш единствено 21 СУ нямаше негативни коментари, а и в класацията спрямо резултатите на матурите стоят добре http://alekdimitrov.com/uchilishte/uchilishte-rating.asp?school_ID=469.
Интересно ми е какви са негативните коментари, защото определено сме го набелязали и то като едно от фаворитите ни. Благодаря!

# 552
  • София
Майките от квартала не го искат за 1 клас, поради две причини:
Западнала база- мен това грам не ме интересува
Имало някакъв фургон в близост, където се събирали наркомани
Затова реших да търся мнение ако някой реално учи там.
Моето инфо е от ЕЖК

# 553
Вероятно не го искат, защото е голямо и неприветливо. Също четох за посредствено образование, алкохол, цигари и наркотици Simple Smile Аз също бих искала впечатления за ниво на образование и агресия. Чакам за 5 клас за ПЧМГ, 107 ОУ и 6 ОУ, но ако никъде не ни излезе късмета... Simple Smile

# 554
Мислим го това училище за предприемаческата или италианската паралелка!А някой знае ли какво е нивото на преподаване на италиански?
Племеницата ми тази година завърши 12 клас там. В италианската паралелка. Последните 4 години стигаше да 3 кръг на олимпиадата по италиански и то в първите 10 места. Знам от нея, че много строго са ги държали по италиански. Разбира се зависи от детето. Тя го знае на доста добро ниво. Говоря отлично езика и мога да преценя това.
Честно казано бях изумена, че едно квартално училище може да предостави такова обучение... Не мога да коментирам за база, учители и дисциплина, защото не знам.

Извинявам се, че връщам дискусията толкона назад, но става дума за 23-то, нали?

Девойката много иска италиански, но засега ѝ казах, че няма такива на добро ниво. Въпреки, че 105-то ни е в квартала, не го разглеждаме по отзиви на познати. Очакваме приличен бал, но никога не се знае. Пък и училище с добро обучение по италиански, може да промени класацията Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт