Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 6

• 90 750
  • 796
  •   1
Отговори
# 375
Ако не се качи нагоре, няма да слезе надолу на второ класиране, ако това питате.

# 376
  • София
Защо си мисля, че няма да му се пази мястото от 1 класиране?

# 377
  • София
ЗДравейте,
Скрит текст:
Имам едно питане относно процедурата по записване след първо класиране.
Ако ученикът е приет на първо класиране по пето желание примерно, подава заявление в училището, в което е приет и участва във второ класиране. Ако на второ класиране не се качи по-нагоре,  тогава следва да се запише в училището, в което е приет на първо класиране (тоест пето желание).
Правилно тълкувам нали?
Да, правилно тълкувате.
Разбира се, има и още един вариант, при който се отказвате от мястото във второто класиране и не подавате документи за записване, така губите това място. Тогава детето може да участва на трето класиране за обявените като свободни места в някои училища. Но това си е доста рисков ход.

# 378
  • София
Защо си мисля, че няма да му се пази мястото от 1 класиране?
Мястото не се пази в класическия смисъл на израза, но няма начин някой друг да бъде класиран на него.
Или минаваш на по-предно желание, или те прекласират на същото място.

# 379
  • София
Не се пази смисъл, че ако на първо класиране е прието в паралелка, която му харесва, но не се запише и реши да участва във второ класиране, ако го приемат на по-предно желание не може да се запише в паралелката от първото желание.

# 380
  • София
ЗДравейте,
Скрит текст:
Имам едно питане относно процедурата по записване след първо класиране.
Ако ученикът е приет на първо класиране по пето желание примерно, подава заявление в училището, в което е приет и участва във второ класиране. Ако на второ класиране не се качи по-нагоре,  тогава следва да се запише в училището, в което е приет на първо класиране (тоест пето желание).
Правилно тълкувам нали?
Да, правилно тълкувате.
Разбира се, има и още един вариант, при който се отказвате от мястото във второто класиране и не подавате документи за записване, така губите това място. Тогава детето може да участва на трето класиране за обявените като свободни места в някои училища. Но това си е доста рисков ход.
Всъщност може да се запишеш на второ класиране, да изчакаш да се обявят свободните места за трето и тогава да се отпишеш и пак да участваш на трето. Но е също толкова рисково, да не кажа повече, защото твоето място ще се освободи чак за четвърто.
Ние го играхме това преди три години с едната близначка, но тя имаше гръб от сестра си и накрая резултата и от трето и от четвърто класиране беше по-зле в сравнение с второ класиране, та добре че имаше близнак. С малката им сестра мисля да приключим със сигурност на второ класиране.

# 381
  • София
Благодаря за уточненията, потвърдихте тълкуването ми Simple Smile . От първо за второ класиране, ако не се качиш нагоре си отставаш на първоначалното прието място. Това, което Aila казва си е възможно, но опасно.
Повдигнах въпроса, тъй като една позната твърди, че преди две години било по-различно: ако не се запишеш на първо класиране и чакаш за второ класиране, но на второто не се качиш нагоре губиш и мястото си и от първо класиране, щото не си се записал. Оставала възможността да ходиш лично до различни училища да проверяваш за свободни места и където има - записваш.Дори нямало официално обявени свободни места за трето класиране. Това според мен звучи абсурдно, но тя твърди, че така било.

Последна редакция: пт, 09 юни 2023, 17:35 от Elyah

# 382
  • София
Вероятно бърка записването с подаване на заявление за участие във второ класиране.
Тук вече трябва да се внимава, след първо класиране задължително трябва да предприемете нещо - или записване, или подаване на заявление за участие във второ класиране. Ако не предприемете нищо, тогава губите мястото от първо класиране.

# 383
Мястото се "пази", но трябва да се подаде заявление в училището, в което детето е прието на първо класиране. В противен случай това място се губи. Възможно е да е бил такъв случаят.

# 384
Чл. 67. (1) Във втория етап на класиране участват учениците, които:
1.  не са класирани в нито едно училище в областта;
2. са класирани по второ или следващо желание, но не са се записали и са подали заявление по чл. 66.
(2) Във втория етап на класиране учениците по ал. 1, т. 2 се класират на мястото си от първия етап на класиране или на по-предно свое желание.

# 385
  • София
Благодаря на всички ви. Това бяха важни уточнения.

# 386
......
Повдигнах въпроса, тъй като една позната твърди, че преди две години било по-различно: ако не се запишеш на първо класиране и чакаш за второ класиране, но на второто не се качиш нагоре губиш и мястото си и от първо класиране, щото не си се записал. Оставала възможността да ходиш лично до различни училища да проверяваш за свободни места и където има - записваш.Дори нямало официално обявени свободни места за трето класиране. Това според мен звучи абсурдно, но тя твърди, че така било.
               Най-обичам "една позната каза...." Тази ти позната нищо вярно не ти е казала.
                Мястото от първо класиране не се "пази" , а се прекласираш на същото място,защото няма промяна в условията за класиране - няма промяна в желнията.Или отиваш в по-желана паралелка /ако им освободени места/ или те класират отново на същото място.
                След второ или се записваш или отиваш на трето.Обявяват се свободните места за трето в сайта на МОН и на тяхна база редиш отново желания.Третото е рисково защото често балът се вдига.Мястото от първо или второ класиране губиш след като не  си се записал.
                Ако си записан на първо или второ и се откажеш  след това свободното място се появява на четвърто класиране.Ако разчитате ,че балът ще ви стигне за същото място може да останете неприятно изненадан ,защото може да се появи кандидат с по-висок бал.Местата за четвърто класиране също се обявяват.Кандидатства се с оригинал на дипломата т.с. само  в едно у-ще.
                И след четвърто,ако все още не сте записани тръгвате на обиколка из у-щата,в които  все още  има свободни места. Договаряте се на място с директор или комисия,ако има такава.

# 387
От тази година и четвърто е централизирано през системата, като по подобие на трето се играе за останалите свободни места. Могат да  участват ученици, които не са записани в нито едно училище в страната на места от държавния план-прием, както и ученици, които не са кандидатствали до момента. След това вече паралелките се допълват до максималния брой с кандидатстване по отделни училища.

# 388
От тази година и четвърто е централизирано през системата, като по подобие на трето се играе за останалите свободни места. Могат да  участват ученици, които не са записани в нито едно училище в страната на места от държавния план-прием, както и ученици, които не са кандидатствали до момента. След това вече паралелките се допълват до максималния брой с кандидатстване по отделни училища.
                Дидева,тази година нямам седмокласник и за това не знаех,но както винаги ти си насреща! Преди няколко години с първия ни кандидат дъщерята ми каза - като те интересува търси и чети Дидева и....така с четиримата внуци се занимавах аз,а миналата година и с приятелско дете.
               Благодаря за изключително точната и професионална информация!

# 389
  • София
Бихте ли споделили какво се попълва в идентификационната бланка, която детето попълва в изпитния ден. Няма даден образец в справочника на Веди. Трябва ли да си знае ЕГН например?

Общи условия

Активация на акаунт