Любители на котки - Тема 175

• 32 528
  • 753
  •   1
Отговори
# 90
Трябваше да го ваксинираш, за да не се разболява. Сега остава да го наблюдаваш какви симптоми има. Респираторни, стомашни, температура...? И да го храниш със спринцовка, ако откаже да яде повече от ден, защото котките, когато са с вирус, загиват или от дехидратация или от глад или от напреднала пневмония или от вторична бактериална инфекция. Най-уязвими са малките котета до 6-месечна възраст.
Наблюдавай го за сега. Ще разбереш дали има темп по муцунката. Ако е топла и суха, значи има темр. Ако и очите са влажни, значи е висока темп.
Котешките вируси не ги бъркай със сарс-а. Другите котки може да ти изглеждат ок, защото имат някакъв имунитет и зощото възрастните котки боледуват по-леко, точно защото се предполага, че имат някакъв имунитет.
Благодаря ти. Ще имам предвид за препоръките за храната. Тук няма котешко мляко, каквото съм виждаа в ДМ. Какво да му дам с инжекция? Днес купих пауч Whiskas Junior, не яде, иначе мърка като го приближавам.
Заведохме го при лекарката, каза че е болен, би му две инжекции във вратлето и каза че до 40 мин ще живне. Предложи като се оправи да му бие някакви ваксини, да й звъннем. Дано се оправи и другите не се разболеят.

# 91
Sparkles, дано е нещо моментно и лечението подейства!

Аминка, ти си голяма подкрепа в критични ситуации!

На Море и Сузи желая всичко да е зад гъба им..спокойствие, игри и радост.!

При нас е весело..Цял ден на работа си имам компания. Дребосъка е невероятен Simple Smile Толкова нахално си търси вниманието и само чака да го гушнеш.  Като се прибера в къщи пък ме посреща Див - съвсем различен характер.  Гушкането и галенето е само, когато той позволи Simple Smile

# 92
Добро утро, Пухчо държи фронта, още не иска да яде, но иначе идва при нас и мърка. Благодаря за идеята за хранене със спринцовка, давам му вода с бульончето от пауча и прасно мялко и не отказва, дано скоро прояде сам.

Допълвам се - сега хапна сам малко пауч и оглозга едно кокалче Simple Smile

Последна редакция: нд, 24 юли 2022, 08:40 от Sparkles

# 93
Рози усмихна ме рано-рано.В природата няма празно.Искаше гушливо коте То само те намери.И е като негатив на другото Разкошни са и двете.А заедно ще се допълват.
Радвам се за Сузи
Ние сме в Равда и е пълно с клечави котенца,за радост на детето.

# 94
Добро утро, Пухчо държи фронта, още не иска да яде, но иначе идва при нас и мърка. Благодаря за идеята за хранене със спринцовка, давам му вода с бульончето от пауча и прасно мялко и не отказва, дано скоро прояде сам.

Допълвам се - сега хапна сам малко пауч и оглозга едно кокалче Simple Smile

Внимавай с прясното мляко, може да се подриска. По-добре го смени с кисело. Като ококори оченца и му се възвърне апетита, наистина ще е хубаво да го ваксинираш възможно по-скоро. Имай предвид, че след всяка доза (две през месец), трябва да няма контакт с други котки докато изгради антителата. Това означава 2 месеца вътре.
Още от лятото тръгват епидемии, имунитета им спада като захладнее времето и измират много животинки до зимните студове... Излиза ли навън - ваксина, за да си спокойна.

# 95
  • Бургас/София
Закуска Grinning

# 96
Момичета, извинете ме, че не помня никовете в момента (на друга планета съм)... Имаше някой в темата сподели за остра бъбречна недостатъчност. Може ли да ми пише на лична? Какви са стойностите на креатинин при ОБН?

Изобщо, мисълта ми е, колко време е необходимо за да се развие ХБН до терминантен стадий? ХБН като се диагностицира, обикновено креатинина е над 212 (това е най-високата реф. стойност, по настройките на апаратите за кръвни по вет клиниките). По скалата на IRIS това съответства на предпоследен стадий на ХБН. Стигне ли до 400 - краят иде.
При ОБН, изстрелва ли се креатинина или е модерирана стойност някаква?

# 97
  • Light of Zartha
Здравейте! Отдавна не съм писала в темата. Нещо ви изгубих. Ето го и моят данък. Втора сутрин ме побърква с целувки и мяукане. Ако и това не проработи, започва да ме тупа с меката лапа по лицето.
тук е сънена и леко сърдита.

С риск да бъда обвинена, идвам с въпрос относно ваксините. Миси е на около 3г, 2019 я намерихме. Декември 2021 я кастрирахме след много чудене, четене, избор на място и т.н. в крайна сметка не останах много доволна от лекарите. Мисля, че не ѝ обърнаха достатъчно внимание. Както и да е, тя е добре, същото коте както преди е. Сега е ред на ваксините - то реда им отдавна е дошъл, но пак минах през много чудене, четене, ту се навивам, ту не. Тя седи само и единствено вътре. Излиза в котешката чанта, само за да отиде до колата когато пътуваме. Никакви ваксини до сега не е имала (срамота е, знам). Каква е редно да сложа? Да си мина цикъла както по принцип? Ще се консултирам и с лекар естествено, но искам да чуя и мнения тук. Из старите теми четох,че може да има усложнения. Много ме е страх и искам да проуча предварително.

# 98
  • София
Scarllet, прекрасна е Миси! 😻
Ще споделя моя опит с Блеки.
Кастриран на 1 г и 6 м (разви всички първични и вторични белези на котарак и сега е хем мъжкар, хем на мама лигльо- с една дума нещо като нищо 😂). Ваксиниран на 2г и 6 м за първи път (безотговорно от моя страна, т.к. през повечето време живее в къща- свободен и контактува... ако това, че ги трепа като ги побара в двора, може да се нарече контакт... с други котки)- с тривалентна ваксина. На следващата година направихме реваксинация. И вет каза- след 3 години пак.
Блеки е на 5

Последна редакция: нд, 24 юли 2022, 15:58 от AnyHr

# 99
  • Light of Zartha
Точно за тривалентната четох и клоня към нея. Според мен обхваща достатъчно, при положение, че нашата контактува само с нас и "бабите и дядовците" си като гостуваме. Никакви други животни по никакъв повод. Тя и не е особено общителна. Grinning  Всъщност като говорим в лекаря, ние ли трябва да кажем какво бихме искали или тя предлага? Със сигурност ще търся лекар, който да не ни претупа и да ни обърне внимание, но все пак да знам какво да очаквам.

# 100
И аз ви отървах за известно време, но наваксах с четенето. И се записвам в новата тема с благодарност към Танчето за поддръжката и и с едно килимче за пред камина Joy на което му е много, много топло. Представям ви Мая "черджето" Joy :

Пп Относно ваксините - Мая ни осинови в края на 2018г., някъде по Коледа. Моя новогодишен подарък. Heart Беше на видима възраст от около 4м. В началото на 2019г. я ваксинирахме с първите две ваксини през месец. После я кастрирахме. Следващата година трябваше да ваксинираме отново, мислех да направим реваксинацията, но Ковид настъпи, аз все отлагах и така до днес.
Междувременно доста четох за ваксините, все противоречиви мнения и.. още не мога да се реша да я реваксинирам. Та е само с първите две бебешки ваксини.
Пп За домашни/апартаментни котки тривалентната ваксина е достатъчна.
Петвалентната много натоварва черния дроб и организма като цяло.
Пп Всеки ветеринар професионалист ще ви обясни ефектите, натоварванията и разликите във ваксините и ще ви насочи към правилната според живота, който води котето. За домашни - тривалентна.
Пп Стискам палци всички болни котенца бързо да оздравяват и да се възстановяват. Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: нд, 24 юли 2022, 14:17 от Джаста Праста

# 101
Здравей, Scarlett. Моята Маца е на девет години, а е вкъщи от тримесечна. Всяка  година я ваксинирам с тривалентната, има всички ваксини от бебе, въпреки че излиза от вкъщи веднъж годишно до клиниката и максимум още веднъж, без да има контакт с други котки. Досега не е имала никакви усложнения, кастрирана е.
Редактирам, за да ви покажа къде се е сервирала, въпреки че (или може би точно защото) там е категорично забранено 😃

Последна редакция: нд, 24 юли 2022, 14:25 от flori_chica

# 102
  • София
За петвалентната (включва и бяс) си спомням, че трябваше да се правят кръвни изследвания. Вет каза, че Блеки е голям и вече е развил някакъв имунитет, изглежда пращящ от здраве и няма смисъл да му натоварваме излишно организма.

# 103
Май не включва бяс петвалентната, но хубаво сте обърнали внимание, че трябват предварително изследвания за нея, за Ади не ми бяха казали, бяха страшни печелбари старите му ветеринари. За Бени вече беше изследван. И аз съм чувала, че тривалентна стига за апартаментни котки, но моите са с пет

# 104
  • Бургас
Харко е с тривалентната ваксина.
Не ми се иска много да го товаря,но пък има нужда от имунитет.
Оцеля от калицивироза,но стана на плешиви петна.Гъбички.Спаси го нещо като ваксина против гъбички,две дози.
Имат си значение ваксините.

Общи условия

Активация на акаунт