Професия учител - 14

• 60 717
  • 751
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте.
Освободените от физическо ученици присъстват ли в часовете, трябва ли да са с екип и с какво се занимават по време на часа.
Има ли някаква Наредба за това?

# 691
  • Добрич
Здравейте.
Освободените от физическо ученици присъстват ли в часовете, трябва ли да са с екип и с какво се занимават по време на часа.
Има ли някаква Наредба за това?

В общия случай са в часа, но само гледат, без за играят. Затова и екип не се изисква.
Имам дете в класа с астма, на което в решението пише, че не е необходимо да присъства в часа. От праха в салона, прави пристъпи.

# 692
Като украинчета, те трябва да имат някаква допълнителна "подкрепа", най-малкото за учене на езика. От там ако и математиката пипнат...
Имат допълнително часове по български и до там. За мен главният проблем е, че украинската система е по-назад с материала и техните знания отговарят за по-нисък клас. Трябвало е просто да ги запишат в 5-ти. Разбрах, че за гимназия от РУО казват в кой клас трябва да се запишат чужденците, но в прогимназия решава директорът.
В крайна сметка говорих с нея и ме посъветва да отделя не повече от 2-3 часа за допълнителни обяснения на целия клас, да напиша нещо като конспект с най-важните теми от 5 и 6 клас и да го дам на ученици и родители.

# 693
Как ще стане с 2-3 часа да се попълнят цял клас пропуски, просто не виждам как ще се случат нещата.

# 694
Като украинчета, те трябва да имат някаква допълнителна "подкрепа", най-малкото за учене на езика. От там ако и математиката пипнат...
Разбрах, че за гимназия от РУО казват в кой клас трябва да се запишат чужденците, но в прогимназия решава директорът.
Според Наредба 2, от 4 до 8 клас вкл. се полага приравнителен изпит само по БЕЛ. Интересно са го измислили умните хора от МОН... Пък нашите матура и по математика да държат... Rolling Eyes

# 695
  • Sofia
Има ли някакво изискване учениците да имат тетрадка за работа в клас/домашна работа и по време на инспекцията проверяват ли ги? Моите десетокласници са решили, че вече всичко си знаят по английски език и нямат работна тетрадка. Учебникът и учебната тетрадка са предназначени да се пише в тях и те смятат, че друго не им е необходимо. Аз лично нямам претенции къде и как ще пишат, стига да знаят нещата, които им давам, но ако дойдат на проверка, това ще бъде ли проблем?

# 696
  • София
Здравейте,
какво ще рече работа на половин норматив, обявената позиция е за 0,5 щат? Как да го разбирам и какво мога  да очаквам откъм заплащане.

Последна редакция: пт, 02 дек 2022, 21:09 от Розова магнолия

# 697
Половин заплата, освен ако не ти го допълнят със замествания или часове по други предмети. При нас например, вместо да наемат нов колега по Технологии и предриемачество са разпределили часовете на пенсиониралата се колежка между колеги с непълен норматив по други предмети.

# 698
Лошото на половин щат е, че и осигурителния стаж е наполовина. Вместо една година, се счита за 6 месеца.

# 699
aniK, и аз имам същия проблем. Мисля точно като теб и никога не съм изисквала тетрадки за работа в клас, дом. раб. и тетрадка-речник. От собствен опит знам, че аз най-добре уча с тетрадка и учебник. Но понякога има неща, които трябва да се запишат някъде. Допълнителните неща, които им давам, трябва да запишат някъде. Не съм се замисляла дали при проверка ще им ги изискват. И честно казано не ме интересува. Важно е децата да учат.

# 700
  • София
Лошото на половин щат е, че и осигурителния стаж е наполовина. Вместо една година, се счита за 6 месеца.

Благодаря,  че го споменавате, не го знаех. Въпреки това вече нямам избор, с моят предмет е много трудно. Frowning1 Миналия месец изпуснах едно интервю,  защото все още бях на предната работа, която нямаше връзка с училищата.
При половиния щат как стои въпроса с останалите преференции, например дават ли се средства за облекла, дали ще имам право да се включвам в обучения и т.н.

# 701
Работя като учител на 4 часа и сега за два месеца се разбрах да почна при моя приятелка на още 4 часа, плащам си пак осигуровки, само че тук съм на 600 лева. Една счетоводителка ми сметна за последните 24 месеца колко майчинство ще вземам чисто като ми гледа осигурителния доход. Нисък ми остава само за септември и ноември 740,та долу-горе първите 12 месеца ще вземам около 1110 лева. Мисля от февруари месец да изляза болничен, защото децата много почнаха да се разболяват, едно от циганчетата ме блъсна и става много рисковано. Искам да си изкарам бременноста спокойно и добре.

# 702
  • Балчик

Разбрах, че за гимназия от РУО казват в кой клас трябва да се запишат чужденците, но в прогимназия решава директорът.
Според Наредба 2, от 4 до 8 клас вкл. се полага приравнителен изпит само по БЕЛ. Интересно са го измислили умните хора от МОН... Пък нашите матура и по математика да държат... Rolling Eyes
[/quote]

Първо е НВО, второ е предимно за статистика и кандидатстване. За какво са му на украинеца точки от НВО? Защото оценка по предмета най-вероятно има.
И няма значение от къде идва,с всички придошли от други държави е така.  Имам ученичка в класа, дошла в 9 клас от Швеция, държа само БЕЛ и специални предмети за 8 клас.

# 703
Все тая как се казва матурата. Всички я държат. Именно, така се следи да се поддържа някакво ниво на национално равнище, хем по БЕЛ, хем по математика. На украинеца не му трябва НВО, трабва му приравнителен изпит по математика, само че няма. Т.е., на нашите деца им следят нивото по математика, а на идващите от чужди училища не им го следят. Защо? Предполага се, че са по-умни от нашите ли?

# 704
  • Балчик
Въпросите ти имат очеизваден отговор! Всички знаем защо.

Общи условия

Активация на акаунт