Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 64

• 40 778
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
Иначе мантрата за емигранти винаги ми е била смешна. Преди чакахме западняци, сега от изток. Видяхме ги украйнците и сирийците колко останаха, ще ни подминават като малка гара.

Емигрант е човек, който е напуснал родината си.

Имигрант е някой, който се е заселил в страна, която не му е родна.

Т. е. Аз съм емигрант по отношение на България и имигрант, по отношение страната, в която живея.

Ти кои визираш, че май нещо не е ясно в горното твърдение.

# 601
Аз имам обаждания, от брокери, само за апартаменти панел. 6 за 2 дни.
Апартаменти, които са стояли празни, но имат парно и явно, новите цени не излизат на сметка (последното е мое разсъждение).
Цените са все още безумни. Но факта, че брокери на продавачи, звънят на купувачи е нещо съвсем различно нещо от дълго време.
Моя позната си продаде панелката за смешна цена, защото сметката за парно била много висока - 580 лева за целия сезон за парно и топла вода! Искала апартамент без парно.
Ние плащаме с 50 лева повече, защото не пестим парното. Разделено на 12 равни вноски, се пада около 50 лева на месец. Не си представям отопление и бойлер да излизат толкова евтино без парно, дори при новите цени.
Но явно ние просто имаме късмет с много топли панелки.
Това ми е и една от драмите - дали да я продаваме, защото разходите за поддръжка, данъци, такси и отопление са много ниски... В много добро състояние е, влизаш и живееш, т.е. мога и под наем да я пусна.
Според мен я пуснете под наем. Дори да е обзаведена като за вас и да се притеснявате, че наемателите може да съсипят нещо е по-добре да се даде. Наемите не са ниски. Дори да се наложи след време да подмените нещо пак ще сте изкарали много повече пари. За десетина години от наеми ще вземете една повече от прилична сума, а след това ако решите може и да продадете. В момента би имало смисъл от продажба само ако тествате с висока цена.

# 602
  • София
България намалява, ама София расте. Вече мина 2 млн.

София е 2 милиона, колкото Драгичево е 5 милиона! Като пишете измишльтони, вярвате ли си?
София ще намалява за сметка на околните населени места! Това е напълно нормално, защото такава е тенденцията в цял свят от доста години насам!

Цитат
Учудващо имаше голям град, който се измъкваше от тази тенденция, като растеше през посочения период от 1,12 млн. души през 1990 г. до 1,33 млн. души през 2019 г. и това беше столицата София*.

През 2020 г. обаче населението на столицата намалява с 1,53%, или с 20 378 души до 1 308 412 души. Това не се е случвало от 2001 г., когато населението на София намаля до 1,09 млн. души. Впоследствие обаче постоянно растеше досега.

Все още за периода 2020 – 2010 г. данните на статистическия институт показват, че има три области, които отчитат повишение на населението и това са София град с 48 966 души, Кърджали със 7 210 и Варна с 5 024 лица.

Намалението на населението в столицата през 2020 г. може да се обясни с ръста на двете съседни области Перник и Софийска област със съответно 1 236 лица и 11 805 лица. Софийска област е с най-голям ръст на населението си през 2020 г. от цели 5,21%. Ръстовете на Перник и Софийска област обаче не компенсират спада на София град.

Сред общините в Софийска област с най-голям ръст на населението е община Костинброд с 2 087, Елин Пелин с 1 688, Своге с 1 413, Самоков с 1 389, Божурище с 1 284, Горна Малина с 1 228, Ихтиман със 708, Годеч с 540, Правец с 500, Драгоман с 375, Сливница с 343, Мирково със 171. Расте населението още в общините Чавдар, Ботевград, Долна Баня, Челопеч, Антон, Костенец и Етрополе, макар и с малко.

Спад има само в общините Копривщица с 14 лица, Пирдоп с 44 и Златица с 84. Тези три общини са и най-отдалечени от София като време за пътуване.

Обосновано може да се направи предположение, че хиляди софиянци са се преместили в имоти в съседните общини, като или са купили имоти, или са имали такива преди това.

Времето за пътуване от село Ковачевци в община Самоков до кв. "Младост" 4 в София например е 39 минути, а от "Люлин" 4 до "Младост" 4 е 25 минути. Километрите са 29 на 20 през Околовръстния път.

В последните години София се отвори към София област, след като тапите на Околовръстното шосе и булевардите "Европа", "Ломско шосе", "Самоковско шосе" и други бяха оправени чрез модерни кръстовища на две и три нива.

Ако София не успее да излезе от демографското свиване, има две групи последици - позитивни и негативни. Позитивните са по-малко транспортни проблеми, по-чист въздух, по-спокойна среда, евентуално достатъчно места в детските градини и ясли, съответно и по-достъпни жилища поради спада на населението.

Негативните последици са задържане на цените на жилищата и наемите, което може да намали инвестиционната атрактивност на София. Ще има недостиг на работещи за новостроящите се офис сгради, за аутсорсинг индустрията и всички други работодатели. Може би спасението на София е привличането на граждани от други страни в ЕС, Молдова, Украйна, Русия, Македония, Турция и други. За тази цел би помогнало да бъде един модерен и уреден град, с достъп до разнообразни услуги, при това по-евтини спрямо другите европейски столици.

# 603
Тези консултантски текстове са много забавни.
Селската идилия е за семейни с деца и то деца до 18.
Тенденцията е за живот без деца и всички тези хора искат живот в София, близо да забавления.
Повечето собственици на къщи в околията имат и по 1 апартамент в София. Не е особено забавно да си на ресторант в София и да караш до Самоков, след забава.

# 604
Много европейски градове с бързи темпове се пълнят с лилави. Получава се нещо като снежна топка пусната по наколон, която с всяко завъртане става все по-голяма. Освен непрекъснато прииждащите нови за тази картинка са виновни и “старите” лилави, които раждат по 3-4-5 деца. Белите в западна Европа раждат по по-малко от две, а немалко жени въобще нямат деца. С две думи не е ясно дали след 20-30 години няма да има масово завърнали се в Родината си българи.

# 605
  • Бургас
"...Основното заключение е, че спрямо предишното преброяване от 2011 г. населението на България е намаляло с 11%, или 844 000 души. С изключение на София, чиито жители се увеличават, във всички останали области в страната броят на хората намалява..."
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2022/08/17/ … dmenenite_izbori/

То това и с просто око се вижда, ама трябва да се излезе извън Драгичево, в пряк и преносен смисъл Simple Smile

# 606
  • София
"...Основното заключение е, че спрямо предишното преброяване от 2011 г. населението на България е намаляло с 11%, или 844 000 души. С изключение на София, чиито жители се увеличават, във всички останали области в страната броят на хората намалява..."
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2022/08/17/ … dmenenite_izbori/

То това и с просто око се вижда, ама трябва да се излезе извън Драгичево, в пряк и преносен смисъл Simple Smile

И като сте излезли от Драгичево, с колко се е увеличила за последните 3 години София? Може ли да цитирате? Говорим за от 2019 до момента!

# 607
никой знае… дефекти на преброяването
според мен София е над 2 млн

# 608
Населението ще намалява, да. То това е ясно. Аз на разбирам какво толкова страшно казах. Ако си теглил 300 000 кредит и можеш да продадеш панелния за толкова, че и отгоре ,аз бих го продал и си решавам проблема с кредита. А не да спекулирам, че цените още ще се вдигат и да чакам да взема милион за него. Наемите според мен са много ниски спрямо цената на жилищата и именно затова е добър момент за продажба. Съотношението цена/наем вече е над 30, а преди 4-5 години е било 15.
При нас за разлика от Германия Англия и тн няма много чужденци, които да дърпат наемите нагоре. Реално погледнато хората с добри доходи са са купили вече жилища. Тези, които наемат, са най-вероятно хора с общ семеен доход под 3000 лв, или един човек с доход до 2000. Затова наемите са се закотвили на 800-1000 лв открай време. Реално ако се замислите, на тези цени на жилищата, не трябваше да има тристаен под 1400 лв.
Отделно цените се подбиват от много хора с наследствени апартаменти, които не разчитат на наемите като инвестиция, а са на принципа - така и така иначе ще го държа заключен, поне да взема едни 700 лв, все е файда. Сигурен съм, че никой в момента няма да даде 200 000 евро за тристаен, и да го дава за 1000 лв на месец с цел печалба.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 22:30 от Анонимен

# 609
Много смислен съвет е горният - инвестиция в България според мен има смисъл само ако е примерно за второ/ваканционно или не основно жилище. За рентиерство, просто няма никакво, базирано на реалността основание. За пример, в най-младата като население столица на Европа, с много имиграция и емиграция (завръщащи се от чужбина местни) и като цяло нарастващо население в обратен на България тренд, пуснаха 250+ апартамента наскоро в един комплекс в центъра на града. Нито един не е за продан, а изцяло изкупени от тръст, за отдаване под наем. Наемите варират между 2,500 и 3,500€ на месец. Не мога да кажа цената, на апартамент защото не са за продан, както споменах(предполагам са над 500,000€ на бройката).

Просто не виждам как такива наеми в близките години ще се плащат в София, и от кого.

# 610
  • София
Много смислен съвет е горният - инвестиция в България според мен има смисъл само ако е примерно за второ/ваканционно или не основно жилище. За рентиерство, просто няма никакво, базирано на реалността основание. За пример, в най-младата като население столица на Европа, с много имиграция и емиграция (завръщащи се от чужбина местни) и като цяло нарастващо население в обратен на България тренд, пуснаха 250+ апартамента наскоро в един комплекс в центъра на града. Нито един не е за продан, а изцяло изкупени от тръст, за отдаване под наем. Наемите варират между 2,500 и 3,500€ на месец. Не мога да кажа цената, на апартамент защото не са за продан, както споменах(предполагам са над 500,000€ на бройката).

Просто не виждам как такива наеми в близките години ще се плащат в София, и от кого.

Наемите в София почти не са се променили за последните 15 години. Това сме го обсъждали.
И няма как да се променят.

Да не говорим, че за последните 8-9 месеца броя на обявите за наеми и продажба в София са се увеличили с над 10%
Интересно какво ще покаже статистиката за продажбите в началото на 2023-та, но вероятно има ясно изразен спад спрямо предходните.

Доста хора в момента се преориентират към изчакване, или продажба, защото смятат, че цените са високи спрямо всичко останало в държавата.
От качеството на жилищата, през инфраструткурата, до доходите и нивата на разходите!

# 611
  • София
Зиги, в никакъв случай. Апартамент в София бих продала само и единствено ако недай си боже трябват пари за лечение. Иначе само през трупа ми.
Викаш в Мрамор с цялата рода е по- добре?

# 612
Цитат
Аз повдигнах въпроса преди около 3год. и си навлякох насмешка и негативи.Тогава в подобни теми пишеха хора,които искаха да инвестират.
Цитат
По онова време предвид статистиките,че скоро ще сме 50/50 с ромите,предположих,че сигурно ще трябва да отдаваме евтино на тях.Следваха отговори колко чудесен град е столицата и как е пълно с чужденци,които идват да работят тук.....дрън,дрън.

# 613
  • София
Наемите в столицата не падат, напротив.
Като наемодател на жилища и търговски площи не съм вдигала нищо, но имам безупречни наематели и правя жест към тях за дългосрочното ползване.

# 614
Ромите се изнасят сега края на лятото за Германия ... от където мъкнат необложени пари и си строят къщурки, пред които вашите панелки пасти могат да ядат. Я мръднете малко от офисите си.
mitkomitashki имаш в предвид околните населени планини ...

Общи условия

Активация на акаунт