Да сменим името на гр. Пазарджик

• 5 479
  • 81
  •   1
Отговори
# 30
  • Terra incognita
По- възрастните хора още си го наричат Джумаята.
Аз, обаче, бих подхвърлила Скаптопара 😬😀

# 31
  • Пловдив
Джумаята си е добре за мен.

Сега видях - Средна гора била обграждала Пазарджик. Това го е писал някой, който не е съвсем добре с географията на България или не знае какво значи "обгражда". Средна гора минава само от север покрай Пазарджик на около 30 км. разстояние. Около 20 км. на юг са Родопите, на запад е Рила на известно по-голямо разстояние.

# 32
Топ тема на седмицата 😂
Ама да не бързам да се изказвам, че още е Вторник 🤦
Няма да мислим как да си променим БайГаньовщината си, да поддържаме улиците и градовете си чисти, ами ще мислим за това, че на чужденците им било трудно да произнасят името на града.
И в Африка да вземат да сменят името на града "Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein" ( в превод „пролетта, при която два бивола бяха убити с един изстрел“), че ми е много сложно..Предполагам не само на мен 😄

# 33
  • Пловдив
Аз пиша в темата, защото нямам у себе си байганьовщина (с малка буква се пише и в началото, и по средата, не е като УниКредит) и не цапам улиците, ама ти си мисли, де. Wink

# 34
Ти защо се засегна не разбрах ?
Коментара ми е насочен към автора, не към теб.
То и хвърчилото не като "фърчилото" , ама .. И ти знаеш как се пише правилно, ама така си решила.Та същото е 😉

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 20:32 от Merryhristowa

# 35
  • Пловдив
Мислиш ли, че човек, който знае как се пише "байганьовщина", може да не знае как се пише елементарната дума "хвърчило"?
Не съм се засегнала лично, но вметката ти за байганьовщината и за африканския град ми се видя напълно безсмислена и ме подразни, затова отговорих така.

# 36
Константинопол се е наричал така от 4ти век до 1930г, когато са сменили византийското име за турско такова, явно на съседите не им се е харесвало най-големият им град да е с име чуждица, била тя и на хилядолетие и нещо възраст. Само казвам де, то явно 100% са против.

# 37
Пък аз мисля, че това е работа на живеещите в Пазарджик. Да си направят референдум, ако подписката се внесе с достатъчно подписи в общинския съвет и да си решават.

# 38
Аааа сега, работа било на живеещите...
А после аз като го прочета на някоя табела или го чуя по новините и не ми хареса, това нали ще ми наруши човешките права!?!!!!???
А правата на чужденците?
Задължително е глобален референдум организиран от ООН и с минимум 101% одобрение на решението!!!

# 39
Аз съм от Пазарджик и не виждам нищо осмиващо в името на града. Не ми е трудно да го пиша, нито на кирилица, нито на латиница. Който се срамува от името на града си, има пълното право да се изнесе, да си смени адресната регистрация и толкова.

# 40
  • Пловдив
Аз работя там. Но така или иначе идеята става само за тема в бг мама, поне като тема е оригинална, де, не е имало много такива.

# 41
Много си е хубаво даже името Пазарджик.

# 42
  • Пловдив
Константинопол се е наричал така от 4ти век до 1930г, когато са сменили византийското име за турско такова, явно на съседите не им се е харесвало най-големият им град да е с име чуждица, била тя и на хилядолетие и нещо възраст. Само казвам де, то явно 100% са против.
Името на Истанбул е сменено по други причини, освен това и до тогава е бил столица, а след 30-те години на 20 век вече не е.
Що се отнася до Пазарджик, не намирам името за осмиващо.
Дори и да се смени, предложените имена в едната си част са направо смешни, в другата си част чисто административно няма как да се случат.

# 43
  • Монреал
- Изключително дълго и неприятно за попълване при подаване на документи
Ох, горкия той... било му ИЗКЛЮЧИТЕЛНО (!!!) дълго и неприятно за попълване при подаване на документи! Disappointed Relieved
Отвори карта на района и ще видиш, че повечето съседни селища са с не по-къси имена, а от близкото Алеко Константиново направо ще те линчуват. 
Зле прикрит проблем с южните съседи. Слава Путину?

# 44
За съжаление, ако махнем от българския думите с турски корени ще ни остане 2/3 речник. А ако въобще тези, с чужди корени, още по-малко.

Общи условия

Активация на акаунт