Витамин В12 - тема 9

• 50 836
  • 802
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте момичета! От няколко месеца обикалям само по лекари и болници ... имам проблем с постоянни пикочни инфекции, които стигат бързо до бъбреците и често съм на венозен АБ. Това настрана, но с тези чести влизания в болница, от изледванията излезе желязодефицитна анемия, пих 1 месец тотема и уж на изследванията беше окей. Сега, около месец по-късно, бях на ендокринолог, защото имам аденом на надбъбречната жлеза и като цяло заради хормони. Та отново съм с анемия и то с доста ниски стойности, както виждам от калкулатора на първата страници и вит. Б12 ми е доста дефицитен. Въпроса ми е, първо хемоглобина ми не е изключително нисък, в момента стойноста му е 118, имате ли представа, защо хемоглобина е горе долу добре, а имам анемия? Второ, лекарката (ендокринолога) ми изписа желязо, но е хранителна добавка (Смарт Хит Феррум), според вас ще помогне ли, желязото ми е 5.2? Трето, за дефицита на Б12 какво трябва да направя, да пия добавка или инжекции? Според калкулатора Б12 е 205.51 pgmol/l. Дали трябва да отида на хематолог? Станаха много въпроси ... но дали сте наясно и защо тотемата не помогна за дълго? Спазвала съм инструкциите за пиене и пиех по 2 ампули на ден. Ще прикача и снимка с изследванията.

# 376
Първо трябва да се качи желязото, прием на В12 ще го свали още. Отидете на хематолог, понякога железните препарати не действат на някого и трябва смяна, понякога е друга причината

# 377
Честите инфекции изчерпват желязото, въпреки допълнителния прием.

# 378
А в такъв случай трябва да си взема нещо да пия и за желязо. Какво ще ми пропоръчате за него? Започнах поставянето на инжекции.
Не рискувай с желязото като си го предписваш сама. Добре е лекар да го направи.

# 379
По принцип желязото се продава с рецепта и не би трябвало човек да може да си го "предпише" сам. Но знаем че има изключения, ако мога така да се изразя.
И аз съм на мнение, че трябва да се пие след назначение от лекар.

# 380
Тъй като изследванията ми бяха назначени от хематолог, съответно и тя ги разчете. Тя мисли, че няма проблем. Изписа само вит Д, цинк, магнезий, фолиева киселина. Според нея желязото е ок. Единствено инсулина да се погледне от ендокринолог. Имам запазен час за Шинков, но е за април. Ако изчакам до тогава, без терапия за инсулина, според вас, късно ли ще е.

# 381
Аз ако съм на твое място и смятам, че проблем има, но се неглижира, бих посетила друг специалист. В случая друг хематолог. Но не бих си самоназначавала препарати, за които се иска рецепта. В случая ти трябва да решиш как да постъпиш.
Когато на мен ми изписаха желязо, не беше заради ниско желязо, а заради нисък феритин.
За инсулина не съм компетентна.

# 382
Говорих и с ендокринолог, тъй като преди 1 месец бях при нея, сега и изпратих само изследванията. Тя също казва, че всичко е ок, но за инсулина казва, че трябва да се предприемат мерки. Но ми се иска това да го направи Шинков. Затова се чудя дали да изчакам 3 месеца до часа си. Дали са опасни тези стойности на инсулина?

# 383
Желязото се следи от хематолог, не от ендокринолог. Пак казвам, щом нямаш доверие на този лекар, просто иди при друг с резултатите.
Ако трябва да се предприемат мерки за инсулина, търси вариант за друг ендокринолог, който може да те приеме по-скоро.
Темата е за Б12.

# 384
Mamsi11, излезна ли Хома индекса?
Можете да пуснете и гликиран хемоглобин.
До прегледа може да намалите превантивно приема на въглехидрати и сладки неща.

# 385
Единствено инсулина да се погледне от ендокринолог. Имам запазен час за Шинков, но е за април. Ако изчакам до тогава, без терапия за инсулина, според вас, късно ли ще е.

Какво ще рече "без терапия"? "Терапията" при висок инсулин е само една и обикновено е доживотна - за нея лекар не може да ти помогне. Включва стриктен нисковъглехидратен режим, умерен спорт, достатъчно сън и ограничаване на стреса.
Метформиновите препарати са странично средство, определено не са в основата на лечението и по-добре без тях.

# 386
  • Sofia
Здравейте момичета! От няколко месеца обикалям само по лекари и болници ... имам проблем с постоянни пикочни инфекции, които стигат бързо до бъбреците и често съм на венозен АБ. Това настрана, но с тези чести влизания в болница, от изледванията излезе желязодефицитна анемия, пих 1 месец тотема и уж на изследванията беше окей. Сега, около месец по-късно, бях на ендокринолог, защото имам аденом на надбъбречната жлеза и като цяло заради хормони. Та отново съм с анемия и то с доста ниски стойности, както виждам от калкулатора на първата страници и вит. Б12 ми е доста дефицитен. Въпроса ми е, първо хемоглобина ми не е изключително нисък, в момента стойноста му е 118, имате ли представа, защо хемоглобина е горе долу добре, а имам анемия? Второ, лекарката (ендокринолога) ми изписа желязо, но е хранителна добавка (Смарт Хит Феррум), според вас ще помогне ли, желязото ми е 5.2? Трето, за дефицита на Б12 какво трябва да направя, да пия добавка или инжекции? Според калкулатора Б12 е 205.51 pgmol/l. Дали трябва да отида на хематолог? Станаха много въпроси ... но дали сте наясно и защо тотемата не помогна за дълго? Спазвала съм инструкциите за пиене и пиех по 2 ампули на ден. Ще прикача и снимка с изследванията.

Много близко с моето положение в някои отношения. Лятото хемоглобинът ми беше 118, с много умора, желязото около 4, а Б 12 около 230 , като две години поред го хващам много под норма и правя инжекции без лекарско предписание. Тъй като чаках един месец час при личния лекар и още месец за хематолог, започнах сама желязо - първо сорбифер, после ферофолгама.- Качих хемоглобина до 131 и тогава се падна часът при хематолога. Пуснаха ми и феритин, който се оказа два пъти под нормата. Назначи ми четири месеца поред феро фолгама - първия и втория по 15 дни , третия и четвъртия - по 10 дни. Изобщо не обърна внимание на Б 12, след като е в норма, макар че обясних няколко пъти, че на определен период го свалям драстично. Ще видим сега с нейната терапия докъде съм стигнала с желязото. Имам още един месец да го пия.

# 387
Здравейте! Възможно ли е от приема на б12 и желязо цикъла ми да идва на 26дни? Обикновено идва на 29-30,но последните месеци идва по-често

# 388
Здравейте! Регистрирах се специално в сайта заради темата за Б12, понеже имам някой смущения след приема му и не знам дали да ги отдавам на него. Освен скъсяване на цикъла, другото е ситен обрив по челото, който ми се появи миналата сряда. Тогава и спрях витамина, понеже вече 2месеца го пия, но обрива не се маха. Въпроса ми е възможно ли е този обрив да е от него и ако да, не би ли трябвало вече 10дни без да пия витамина да се изчисти лицето ми? Ще пускам изследвания в сряда(14дни след последния прием ми каза хематолога). За информация Ноември ми беше около 117, и започнах подезични от 1000мг. Много ще съм благодарна на вашите мнения понеже съм притеснена и не знам към какъв специалист трябва да се обърна идната седмица.

# 389
Здравейте. Реших да пиша конкретно в тази тема, защото имам проблем с фолата,но В12 е що годе добре - 400. Но имам ниско желязо,с анемия съм. Според вас докато пия желязото да пия ли и по 500 метилкобаламин,защото мисля, че е ок да го вдигна още малко. Дали много ще попречи на желязото? Също пия и по 800мг фолат. Много ме боли глава от известно време,спя като пън, нон стоп съм изморена и едва качвам стълби. Умората ясно,но главоболието може ли да е от анемията и то?

Общи условия

Активация на акаунт