За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 31 046
  • 760
  •   1
Отговори
# 75
  • Русе
  • Мнения: 6 362
Скрит текст:
Здравейте!
Имам няколко патладжана и стари спомени за рецепта, по която се правят като "салата" за зимнина в буркани. Мисля, че се пържеха и после с някаква марината се заливаха + чесън, магданоз/копър и..или..абе пълна каша ми е в главата, порових из нета, не намерих подобна рецепта, затова моля тук, ако някой има идея за лесна направия да сподели. Kissing Face

Пържени патладжани – зимнина
5 кг патладжани, олио, оцет, сол, мед /захар/, 2 глави чесън, 2 връзки магданоз.

Патладжаните се измиват, почистват и нарязват на филии с дебелина 1 см. Посоляват се и се оставят изправени да се оцедят 4-5 часа. Измиват се със студена вода и подсушават. Изпържват се от двете страни по 3- 4 мин. Изпържените патладжани горещи се потапят в смес от олио, оцет и мед /захар/ по Ваш вкус. Изваждат се като изстинат и нареждат в 1 л  буркани. Помежду им се слагат изчистени скилидки чесън и нарязан магданоз. Накрая се заливат с горещото олио в което са се пържили, затварят и обръщат с капачките надолу. Съхраняват се на хладно.
По рецептата не пишеше да се стерилизират, но аз ги заварих около 10 минути. Изтраяха до зимата, докато ги изядохме. По спомен излязоха около 2 броя 1 л буркани и 1 по малък.

# 76
  • Мнения: 9 495
Здравейте!
Имам няколко патладжана и стари спомени за рецепта, по която се правят като "салата" за зимнина в буркани. Мисля, че се пържеха и после с някаква марината се заливаха + чесън, магданоз/копър и..или..абе пълна каша ми е в главата, порових из нета, не намерих подобна рецепта, затова моля тук, ако някой има идея за лесна направия да сподели. Kissing Face
Ето моят https://pep-4o.blogspot.com/2010/08/blog-post_09.html?m=0

# 77
  • Мнения: 1 318
peych ♥ Страхотен си, много ти благодаря, да, нещо такова ми се въртеше в главата.
Само пак да питам, сместа с оцета, меда, олиото, в която се потапят не се ли изсипва и тя в букраните?
п.п.
пеп-4o , благодаря и на теб, това с морковите изглежда също мн апетитно, а аз съм фен на патладжаните (единствен вкъщи), н ос удоволствие бих пробвала и тази рецепта за следващ път.

Благодаря ви!

(поправено) Flushed

Последна редакция: чт, 04 авг 2022, 12:14 от annysy

# 78
  • Мнения: 5 932
Като говорим за патладжани... Някой знае ли какво ги правят тия патладжани в Турция, че има нещо "гнило" там. От сорта ли е? Подготвят ли ги? Патладжани в България - мех. Патладжани в Турция - уха! Ядохме някаква разядка с домати - кеф. Ядохме патладжани на шиш с кюфтенца (ред патладжан, ред каймичка) - пак кеф. Тук даже не се и сещам да поръчам някъде, защото са ми все блудкави.

# 79
  • под тепетата
  • Мнения: 11 327
Inferiya, подсети ме за патладжан кебапа на пеп-4о! Явно няма да се отслабва и лятото Weary

# 80
  • Мнения: 15 116
peych ♥ Страхотна си, много ти благодаря, да, нещо такова ми се въртеше в главата.
Благодаря ви, момичета!

Не, че нещо, но само да уточня, че Пейч е "страхотен", а не "страхотна". Stuck Out Tongue Winking Eye

# 81
  • под тепетата
  • Мнения: 11 327
Mikkey , хартията за печене на рулото от тиквички не се маже с мазнина, нали?

# 82
  • Мнения: 1 318
peych ♥ Страхотна си, много ти благодаря, да, нещо такова ми се въртеше в главата.
Благодаря ви, момичета!

Не, че нещо, но само да уточня, че Пейч е "страхотен", а не "страхотна". Stuck Out Tongue Winking Eye

FlushedFlushedFlushed
peych, извинявам се!

# 83
  • Русе
  • Мнения: 6 362
Скрит текст:
peych ♥ Страхотен си, много ти благодаря, да, нещо такова ми се въртеше в главата.
Само пак да питам, сместа с оцета, меда, олиото, в която се потапят не се ли изсипва и тя в букраните?
п.п.
пеп-4o , благодаря и на теб, това с морковите изглежда също мн апетитно, а аз съм фен на патладжаните (единствен вкъщи), н ос удоволствие бих пробвала и тази рецепта за следващ път.

Благодаря ви!

(поправено) Flushed

Предполагам, че може да се сложи маринатата в буркана с готовите изпържени патладжани. Само да не станат много мазни. Стерилизацията тогава е задължителна.

Скрит текст:
Като говорим за патладжани... Някой знае ли какво ги правят тия патладжани в Турция, че има нещо "гнило" там. От сорта ли е? Подготвят ли ги? Патладжани в България - мех. Патладжани в Турция - уха! Ядохме някаква разядка с домати - кеф. Ядохме патладжани на шиш с кюфтенца (ред патладжан, ред каймичка) - пак кеф. Тук даже не се и сещам да поръчам някъде, защото са ми все блудкави.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_29.html

Последна редакция: чт, 04 авг 2022, 12:23 от peych

# 84
  • Мнения: 8 079
По въпроса за маринования патладжан може да се приготви и по тази форумска рецепта на Vanja77.

# 85
  • Мнения: 457
Здравейте!
Имам няколко патладжана и стари спомени за рецепта, по която се правят като "салата" за зимнина в буркани. Мисля, че се пържеха и после с някаква марината се заливаха + чесън, магданоз/копър и..или..абе пълна каша ми е в главата, порових из нета, не намерих подобна рецепта, затова моля тук, ако някой има идея за лесна направия да сподели. Kissing Face
Мисля , че търсиш това:
МАРИНОВАН ПАТЛАДЖАН  на Vanja77
Понеже обожавам патладжан, а и всичко мариновано, реших да напиша тази уникална рецепта! Влюбих се в нея! Тези патладжани стават като мозък, имаш чувството, че ядеш месо! Страхотна рецепта за жегите, препоръчвам я на всички, които могат да ядат пържен патладжан!  Заваряват се между 10 и 20 мин. в зависимост  от големината на бурканите ако е за зимнина. С винен оцет се приготвят. Ако затваряш в буркани, маринатата трябва да ги покрие.

Необходимите продукти са:
 5-6 бр. патладжани (или тиквички)
 
За маринатата:
 100 мл оцет
 2 ч.ч. вода
 4 бр. карамфил / бахар ако искаме може и БЕЗ
 5 бр. дафинов лист
 10 зрънца черен пипер
 3 с.л. кафява захар
 1 и 1/2 с.л. сол
 1 с.л. олио
10 скилидки чесън

1) Патладжаните се обелват. Нарязват се на филии по дължина и се изпържват до златисто.
 
Приготвя се маринатата. Всички продукти се смесват в тенджерка, кипват се и се охлаждат.
 
Скилидките чесън се обелват и нарязват на филийки. Слагат се в голяма чиния. Върху тях се слагат филиите патладжан, всяка от които предварително се потопява в маринатата. Накрая се заливат с остатъка от маринатата.
    
Прибират се в хладилника. Готови са след 3-5 дни.
Ядеш и ревеш!      
Източник: lenyar.ru

Скоро я открих даже съм направила и сега отлежават в хладилника.
Само, че в началото ако ти изглежда объркано обяснението то е защото съм слагала информация полезна от други съфорумки да ме подсеща, че може и така.Blush
Дано съм била полезна.

# 86
  • In transit
  • Мнения: 14 443
Mikkey , хартията за печене на рулото от тиквички не се маже с мазнина, нали?
Не е задължително. Повечето са си намазнена, но не пречи да я намажеш леко, ако решиш.

# 87
  • под тепетата
  • Мнения: 11 327
Благодаря! Не я намазах, отлепи си се идеално! Сега е голямото чакане в хладилникаааа Satisfied
 Одобрено и преполовено! Наздраве с чаша бяло вино!

Последна редакция: чт, 04 авг 2022, 21:28 от bilqna_69

# 88
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 289
Какво да направя  с червен боб в консерва? Оказа се, че на дъното на шкафа ми с основни храни се мъдри една консерва с червен боб (блякссс). Сигурно за 1ст са ми я дали в Лидл, иначе не бих купила нещо подобно, но няма значение. Какво да направя с този боб?

# 89
  • София
  • Мнения: 12 259
Какво да направя  с червен боб в консерва? Оказа се, че на дъното на шкафа ми с основни храни се мъдри една консерва с червен боб (блякссс). Сигурно за 1ст са ми я дали в Лидл, иначе не бих купила нещо подобно, но няма значение. Какво да направя с този боб?
Първо: може да се направи разкошна салата,  няколко модела имам, ама има и още други неща,  другото ,което много обичам и харесвам и често готвя е Чили кон Карне, точно червен боб ти трябва, ама ти трябва и кайма, а сега, де...

Общи условия

Активация на акаунт