Студенти в Нидерландия - 14

• 68 917
  • 760
  •   1
Отговори
# 240
Аз се възползвах от промоцията за студенти и взех за коледното идване и връщане с България Еър от Амстердам - с един чекиран куфар и ръчен багаж, безплатна смяна - 510лв. Можеше и 480, но детето се забави ден-два докато реши. Но и така цената ми се видя изключително приемлива. При положение, че миналата година само идването към БГ ми излезе 450лв с Райън, то нямаше и по-евтини или никакви полети, де. Тъй като полета към БГ е ранен - взимам една нощувка някъде на приемлива цена.
Иначе тази година по стечение на обстоятелствата връщането към Грьонинген беше доста по-евтино. Първо мина през Виена за няколко дни при приятели. От там отиде с влак/автобус до Братислава при състудент за още няколко дни. И се прибра от Виена до Айндховен. Двата самолетни билета под 300лв с 10кг към ръчния. Още 56лв за Спиди за куфара й. По стечение на обстоятелствата точно на 28ми нямаше никакви стачки, но пък имаше ремонти. Поне опции достатъчно с влаковете.

# 241
Здравейте, бихте ли ми препоръчали фирма за транспорт с бус или камион за доставка на мебели в Хага?
Благодаря.

# 242
Да допълня казаното от Стефан.
Тази зима дъщеря ни имаше полет от Айндховен. Съответно мъгла. Уиз еър си отмениха полета, Райън еър имат договор с малко летище до Дюселдорф. Закараха ги с автобус до там. И след 8 часа кацна в София.

# 243
Да, моя син го игра същото тази зима. Поради гъста мъгла Уиз кацнаха в Кьолн и от там с автобус до Айндховен. В квартирата си се прибра скапан след близо 12ч пътуване.

# 244
  • София
Здравейте, нова съм в групата.
Детето ми ще е 11клас, започнах да се подготвям, защото има желание за кандидатстване в университета в Амстердам. Изчетох ви тези дни, започвам да се "панирам" отсега.
Изключително полезни сте, благодаря за споделения опит!
УСПЕХ НА БЪДЕЩИТЕ И НАСТОЯЩИТЕ СТУДЕНТИ, ЗДРАВЕ, КЪСМЕТ,
А НА РОДИТЕЛИТЕ ИМ КУРАЖ И СИЛИ!

# 245
Аз се възползвах от промоцията за студенти и взех за коледното идване и връщане с България Еър от Амстердам - с един чекиран куфар и ръчен багаж, безплатна смяна - 510лв. Можеше и 480, но детето се забави ден-два докато реши. Но и така цената ми се видя изключително приемлива. При положение, че миналата година само идването към БГ ми излезе 450лв с Райън, то нямаше и по-евтини или никакви полети, де. Тъй като полета към БГ е ранен - взимам една нощувка някъде на приемлива цена.
Иначе тази година по стечение на обстоятелствата връщането към Грьонинген беше доста по-евтино. Първо мина през Виена за няколко дни при приятели. От там отиде с влак/автобус до Братислава при състудент за още няколко дни. И се прибра от Виена до Айндховен. Двата самолетни билета под 300лв с 10кг към ръчния. Още 56лв за Спиди за куфара й. По стечение на обстоятелствата точно на 28ми нямаше никакви стачки, но пък имаше ремонти. Поне опции достатъчно с влаковете.
Аз втора година купувам билетите за коледната ваканция през юли. Тази година двупосочният Айндховен-София, с приоритет и два ръчни, с Райнеър ми излезе 120 евро, което е повече от добре. Повече багаж не му трябва. Подаръци и допълнителни неща ще му изпратя с колет. Миналата година нямаше проблем с атмосферните условия. Дано и сега е така.

# 246
  • гр. София
Здравейте, мами!
Такааа... Да се отчета и аз - днес сутринта подадох удостоверението за приема на нашата студентка в университета в Хага.
За ТД на НАП Люлин става дума. Без пълномощно става. Не ми изискваха върху документа да има печат и подпис от служител на Университета.

# 247
  • Пловдив
Здравейте, мами!
Такааа... Да се отчета и аз - днес сутринта подадох удостоверението за приема на нашата студентка в университета в Хага.
За ТД на НАП Люлин става дума. Без пълномощно става. Не ми изискваха върху документа да има печат и подпис от служител на Университета.

НАП Пловдив -  вчера не можах да подам същия документ, поради липса на пълномощно.

Относно Спиди пак в Пловдив, но в кв. Тракия - пратих в кашон зимни дрехи във вакумиран плик; отделно фабрично пакетирана храна както изискват и други неща. Поразровиха, но не много. 18 кг за 57 лв.

# 248
  • Sofia
Трябва ми бърза помощ с информация за частна лекарска практика или кабинет в Утрехт. Ако може да посочите контакт, ще съм благодарна!

# 249
Здравейте на всички!
Пиша, за да кажа на всички родители, които имат студенти в Нидерландия да не използват куриерска фирма АРАМЕКС.
На 15.08.2022 съм изпратила три пратки до Тилбург. Още не са получени.  Разправии с Арамекс, които по никакъв начин не съдействат.  Разговори със разни служителки, които никаква работа не вършат. Разговори с холандската куриерска фирма UPS, която лъже постоянно.  И нито Арамекс нито UPS помагат.  Да не говорим, че не знаят и къде са пратките.  Арамекс оставят клиентите си сами да се оправят с холандската куриерска фирма.
не използвайте Арамекс.

# 250
Трябва ми бърза помощ с информация за частна лекарска практика или кабинет в Утрехт. Ако може да посочите контакт, ще съм благодарна!
Здравейте,
Може да си изберете от тук, така че да ви е удобна, според местонахождението Ви в Утрехт:
https://www.independer.nl/huisarts/intro.aspx

# 251
Здравейте на всички!
Пиша, за да кажа на всички родители, които имат студенти в Нидерландия да не използват куриерска фирма АРАМЕКС.
На 15.08.2022 съм изпратила три пратки до Тилбург. Още не са получени.  Разправии с Арамекс, които по никакъв начин не съдействат.  Разговори със разни служителки, които никаква работа не вършат. Разговори с холандската куриерска фирма UPS, която лъже постоянно.  И нито Арамекс нито UPS помагат.  Да не говорим, че не знаят и къде са пратките.  Арамекс оставят клиентите си сами да се оправят с холандската куриерска фирма.
не използвайте Арамекс.

Пращаме няколко години само с Арамекс, както до Нидерладия, така и до Германия, не сме имали проблеми, последния път пролетта. Може нещо сега да им се е счупило, не зная, но има няколко особености, за да сме коректни, ще ги споделя:
Камионът с групажи на Арамекс тръгва веднъж или два пъти в седмицата , според поръчките и за два дни доставя до разпределителен център Франкфурт, Мюнхен или Виена. С номера на товарителницата, която Ви дават тук може да се проследи до този център. За да видите нататък какво се сучва с птарката, трябва да им се обадите и да Ви дадат номера на товарителницата на партньора им - обикновено е ДПД, Вие пишете ЮПС, може да са го сменили, не зная.
В сайта на партньора им се влиза с втория номер и виждате къде е пакета.
Никой в Холадия или Германия няма задължение да достави пратката лично на получателя. Почти никога и не звънят по телефона, особено ако не е холандски, независимо коя е фирмата куриер, без ДХЛ. Куриера решава кога ще го направи и според неговото желание и воля, може:
- да звънне на вратата и ако сте там да Ви го връчи.
-да звънне и ако Ви няма да го остави на съсед или в пункт на ДПД наблизо (често е някой магазин или киоск, на сайта им ги има,а и ако се трейсне пратката, там пише какво се случва)
- да не звънне въобще защото има много пратки или го мързи и направо да процедира както по-горе.

Така че, искайте си номера на партьорската товарителница и ще го намерите, оставено е някъде. Може и да се е загубило, но вероятността е нищожна, по-скоро е оставено някъде.
Така че, с техния номер, обадете се или им пишете, ще го намерите, или направо с него в сайта, няма къде да отиде....

И накрая - всички куриери оттук ползват партньорска фирма в Европа, и са все едни и същи, така че, дали ще ползвате Арамекс или Спиди или друг - все тая.
Единственото изключение е ДХЛ, там всичко си е тяхно, от камиона до самолета през времените складове до автомобилите и куриера в страната на получателя, не зависят от външна намеса, но цената е поне по 3. Но пък няма никакъв компромис с качеството на доставка.
Но всеки си знае....

# 252
Прекрасна тема и много полезна.Още сме в чуденка за кандидатстване ,но опита който споделяте е изключително полезен.

# 253
Здравейте,
Може да си изберете от тук, така че да ви е удобна, според местонахождението Ви в Утрехт:
Това или директно в гугъл Utrecht huisartsenpraktijk или  Utrecht gezondheidscentrum и излизат практики , с ревютатата от хора в гугъл.
Няма реално частни практики или (почти) болници. Всичко е някакъв хибрид - частни болници или практики направени публични. Но ако звънне и си запише час и без това трябва да си плати (освен ако няма холандска застраховка) така че би трябвало да искат бързо да ви прегледат. И много практики могат да ви откажат да се запишете като клиент (особенно в пренаселен град като Утрехт) и трябва да се гледат само кабинети , които са близо до вас . Би трябвало да не могат да ви откажат щом чуят адреса ви или да ви пренасочат .

# 254
Здравейте,
Това или директно в гугъл Utrecht huisartsenpraktijk или  Utrecht gezondheidscentrum и излизат практики , с ревютатата от хора в гугъл.
Няма реално частни практики или (почти) болници. Всичко е някакъв хибрид - частни болници или практики направени публични. Но ако звънне и си запише час и без това трябва да си плати (освен ако няма холандска застраховка) така че би трябвало да искат бързо да ви прегледат. И много практики могат да ви откажат да се запишете като клиент (особенно в пренаселен град като Утрехт) и трябва да се гледат само кабинети , които са близо до вас . Би трябвало да не могат да ви откажат щом чуят адреса ви или да ви пренасочат .
[/quote
Доколкото си спомням бяха отбелязани практиките, които приемат нови пациенти - ако имате холандска застраховка. Моят син нямаше никакъв проблем със записването и за личен лекар, и за стоматолог, които си беше избрал наблизо, с добри пациентски отзиви. Всичко беше доста стегнато и добре организирано, а отношението - чудесно, като веднага го поканиха на профилактични прегледи.

Общи условия

Активация на акаунт