Студенти в Нидерландия - 14

• 68 894
  • 760
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Здравейте, моля за информация какво се прави при изгубени/откраднати документи.
Благодаря!
Отиване в бг посолство/консулство, издаване на пасаван, прибиране в БГ с него, издаване на нови документи тук - експресна или бърза поръчка, ако човек не разполага с много време.

Последна редакция: чт, 15 сеп 2022, 15:11 от пенсионирана русалка

# 391
Звъннете в посолството в Хага. Там ще ви обяснят:
Посолство на Република България в Хага
Адрес: The Netherlands, The Hague, Duinroosweg 9, 2597 KJ, Den Haag
Телефон на посолството: +31 70 350 30 51 (това не е телефон за консулска информация)
E-mail: Embassy.Hague@mfa.bg  
Website: https://www.mfa.bg/embassies/netherlands
Консулска служба на Посолството на Република България в Хага:
Телефон за консулска информация и запазване на час за всички консулски услуги: +31 70 358 46 88 (всеки работен ден между 14.00 и 16.00 ч.)
E-mail: Consul.Hague@mfa.bg
Приемно време на Консулската служба:
Понеделник, Вторник, Четвъртък, Петък  от 09.00 ч до 12.00 ч.; (за подаване заявления за лични документи, заверка на пълномощни, визи и всички други консулски услуги)
Сряда  от 13.00 ч. до 16.00 ч. (само за получаване на готови документи)
Час за подаване на лични документи може да се запише онлайн:
https://www.consulatebg.eu
Дежурен телефон в извънработно време: +31 6 8621 36 12 (когато има заплаха за живота и здравето на български граждани вследствие на природни катастрофи, промишлени аварии, пътно-транспортни произшествия, престъпления и др.).

Посетете следния електронен адрес :
https://www.consulatebg.eu/apply
1) Попълнете правилно Електронното заявление за БДС;
2) Проверете текста и се уверете, че сте попълнили всички необходими полета и едва след това натиснете бутона “Попълних вярно заявлението. Генерирай баркод и UIN“.  От Вашето електронно заявление откопирайте генерирания UIN, който се намира под баркода (ще Ви трябва да го впишете/откопирате по-късно при стъпка 4.2);
3) Натиснете символа за принтиране, разположен в горния десен ъгъл над  заявлението или използвайте комбинацията от бутоните“ Ctrl  и P“ за да отпечатате заявлението;
4)За запазване на час изберете опцията „Онлайн запис за БДС” и спазвайте следните стъпки :
4.1) В полето „Консулска служба”, от падащото меню, изберете „ Хага, Нидерландия“;
4.2) Попълнете Вашите данни в съответните полета. От Вашето електронно заявление впишете/откопирайте генерирания и запазения в стъпка 2 UIN номер;
4.3) В календара проверете наличните свободни часове и изберете удобен за Вас ден и час и натиснете бутон „Запазване на дата и час за подаване на документи“ (може да запазвате часове, само ако са отбелязани в зелено. В случай, че са в червено това означава, че желаният от Вас час вече е зает);
4.4) На електронния адрес, който сте посочили при регистрацията си, ще получите имейл от  reservations@bgvisa.eu , чрез който трябва да потвърдите запазения час, като натиснете върху линка в рамките на 24 часа. След изтичането на 24 часа линкът става невалиден и резервацията Ви отпада.

Забележка: Досегашната практика показва, че има проблем с някои имейли, които не получават имейла от reservations@bgvisa.eu, най-вече това се оказват такива на yahoo. Ако не получите потвърждаващия имейл на reservations@bgvisa.euза активиране на резервацията Ви, то направете след 24 часа нова резервация за час на друг имейл, защото старата Ви вече ще е отпаднала;

След като изпълните описаната по-горе процедура, моля, заповядайте в запазения ден и час с принтираното заявление и прилежащите към него документи, за да ги подадете лично /информацията, относно необходимите документи ще откриете на интернет страницата на Посолство на Р България в Хага/;

5.   След подаване на заявлението ще можете да извършите проверка за това дали Вашите документи са готови за получаване, като извършите проверка в https://www.consulatebg.eu, по следния начин:  изберете от менюто опцията „Получени БДС в Консулската служба“ и въведете Вашето ЕГН. Ще получите търсената информация, посолството няма да дава информация за получаване на БДС по телефона. Ако документите са пристигнали, можете да дойдете в консулската служба, за да ги получите, всяка сряда от 13:00 до 16:00 часа / с изключение на дните, в които службата не работи. Тези дни са отразени на интернет страницата на Посолство на Република България в Хага/. Документите се получават лично, освен ако в заявлението не сте упълномощили някой друг да ги получи. По изключение, при спешни случаи, БДС може да се получават в рамките на работното време и останалите дни – понеделник, вторник, четвъртък и петък от 09.00 до 12.00 часа

При подаване на заявление за издаване на лични документи е необходимо да бъдат представени само документите за самоличност (лична карта и/или паспорт), а при загубени документи акт за раждане или да се доведат двама свидетели, които Ви познават (български граждани с валидни български документи за самоличност).

Заявлението може да се попълни и на място в консулската служба при спешни случаи – откраднати или загубени документи само на временно пребиваващи в Нидерландия български граждани, не за постоянно пребиваващи. Спешни случаи за постоянно пребиваващи в Нидерландия граждани са по медицински и други екстрени непредвидени обстоятелства, за които има медицински документ или протокол на полицията или са застрашени живота или здравето им.

Снимките се правят на място в консулската служба със специализирана камера, съгласно новите изисквания. При подаване на заявления за документи на деца е необходимо личното присъствие на двамата родители и детето като се представят удостоверение за раждане на детето, документи на родителите и предишен документ на детето, ако има издаден.  При отсъствие на един или двама от родителите следва да има нотариално заверено пълномощно съдържащо изричен текст упълномощаващ издаването на БДС.

Заплащането на всички услуги в консулската служба на Посолството се извършва чрез ПОС терминално устройство дебитна карта и по изключение в брой. Не се приемат чекове, пощенски ордери и т.н.

Или по съвета на Русалка с прибиране в България с пасаван. Преценете си го парично и времево. И е хубаво да се отиде в местен полицейски клон и да се докладва за кражба/загуба. При загуба има глоба (50 евро виждам, че е за чужбина).

# 392
Ако детето има И паспорт, който не е загубен е по изгодно да си дойде до бг.
Във Айндховен(предполагам че и другаде) има служба за намерени вещи. Да се регистрира там. Може да се появи нещо. Съветват да се изчака около седмица.
Иначе е най добре после да обяви в полицията ТАМ, кога е загубен документа, пишат един протокол. Това го “оневинява” в случай, че с неговите документи се извърши някакво престъпление
Телефона в консулството обикновено не се вдига или нон стоп дава заето предвид краткия часови интервал който е за въпроси касаещи документи.
Срока за получаване е също малко не-ок- 60 дни. Ако искаш по кратък се плаща за дхл нещо като 40 евро

Последна редакция: чт, 15 сеп 2022, 19:59 от second

# 393
Да ви попитам, каква е вероятността изпитите да са на 23.12? Че нещо не можем да си планираме пътуването, а в календара на Маастрихт е дадена цялата седмица (19-23.12.2022) като изпитна. Мерси Simple Smile

# 394
Никак не е  невъзможно, детето ми е казвало за нейни приятели, дори с изпити или присъствени на 24 (когато е през седмицата). Дали ще се случи и на вашето дете - не може да се каже отсега. Ние се примирихме и детето пътува или на 24 или на 25 - зависи кога свършва седмицата. И тази година вече има билети за 24.12.

# 395
В Нидерландия като цяло има много мишки и плъхове, даже по улиците. В квартирата  дъщеря ми също имат мишки особено на първият етаж. Мишките си влизат от тротоара и от задната им градина.
Може би в по-старите градове да е така.
Бихте ли разказали кои нидерландски градове са нови и кои стари?

Градът, в който живеех до 2019 е на 25-30 мин с метро от Ротердам . 80 хиляди жители.
Упражнявах си холандския с една възрастна дама, която ми разказа, че когато те са се заселили е имало само няколко къщи около църквата.
Градът е на остров и дори достъпът е бил силно ограничен.
Сега има метро, два големи моста, фери и много, много нови къщи и сгради, добре направен център.
На това казвам нови градове.

Найс- старият град в Нидерландия е Наймейхен, но Амстердам, Хага, Утрехт, са също стари, както и други, които не мога да изброя.

Може би Алмейре и района наоколо са едни от най- новите.
Поради недостиг на място, холандците си взимат земя от морето. По спомен , са увеличили територията си с поне 10% .
Ротердам е бил сринат от бомби през втората световна и голяма част от него е новопостроена

# 396
В Нидерландия като цяло има много мишки и плъхове, даже по улиците. В квартирата  дъщеря ми също имат мишки особено на първият етаж. Мишките си влизат от тротоара и от задната им градина.
Може би в по-старите градове да е така.
Бихте ли разказали кои нидерландски градове са нови и кои стари?

Градът, в който живеех до 2019 е на 25-30 мин с метро от Ротердам . 80 хиляди жители.
Упражнявах си холандския с една възрастна дама, която ми разказа, че когато те са се заселили е имало само няколко къщи около църквата.
Градът е на остров и дори достъпът е бил силно ограничен.
Сега има метро, два големи моста, фери и много, много нови къщи и сгради, добре направен център.
На това казвам нови градове.

Найс- старият град в Нидерландия е Наймейхен, но Амстердам, Хага, Утрехт, са също стари, както и други, които не мога да изброя.

Може би Алмейре и района наоколо са едни от най- новите.
Поради недостиг на място, холандците си взимат земя от морето. По спомен , са увеличили територията си с поне 10% .
Ротердам е бил сринат от бомби през втората световна и голяма част от него е новопостроена
Да, тази пролет бях в Алмере и е най-новият им град, датиращ от 1976 година, добил статут на община едва в 1984 година. Построен е върху езеро и обликът му е млад, модерен, съвременен, доста различен от по-старите градове, носещи историческия холандски дух.
Честно казано за две години, дори, не съм чула от някого за проблем с гризачи в Утрехт. Попитах и сина ми и беше крайно учуден. Явно и той не е чувал, но винаги е възможно някъде да не е правена дератизация.
Прави ми впечатление, че сериозно обработват площите срещу инсекти и при толкова водни плащи около жилищните сгради и парковете, няма много комари.

# 397
Синът ми си изгуби документите и му издадоха нови в посолството в Хага. Много бавно стана.

Относно изпитите, миналата зима имаше изпит на 23.12.  наложи се да сменяме датата за връщане.

# 398
Здравейте! В понеделник 19.09.22г. пътувам за Нидерландия, Амстердам, за седмица. Интересува ме как е времето там и какво облекло е подходящо да се вземе. Мненията варират от ''влажно и студено'' до ''все пак не е зима''. Благодаря предварително.

# 399
  • Пловдив
Здравейте! Имам ученичка 11 клас и тепърва започвам проучване по темата.
Моля за съвет, към кой сертификат да се насочим IELTS или  Cambridge? От различни източници получих различна информация.
В сайта на единия от университетите, към които се е насочила дъщеря ми, открих тези изисквания. Ще съм благодарна за всеки съвет или мнение!

# 400
Здравейте! Имам ученичка 11 клас и тепърва започвам проучване по темата.
Моля за съвет, към кой сертификат да се насочим IELTS или  Cambridge? От различни източници получих различна информация.
В сайта на единия от университетите, към които се е насочила дъщеря ми, открих тези изисквания. Ще съм благодарна за всеки съвет или мнение!

Подготовката за IELTS е по-лесна, отколкото за Cambridge сертификатите. Аз лично с нормално ниво от училище + 2-3 месеца самоподготовка изкарах IELTS без проблем. Разликата идва във валидността на двата сертификата, което за мен е глупаво. Официално се води, че IELTS важи 2 години, докато Cambridge е доживотен. НО, много университети изискват да е правен най-много преди 2 години, което прави същата валидност. Според мен това с доживотното не е добре измислено, защото за 2 години или много може да се вдигне нивото, когато се практикува езика, или може въобще да не се използва и да спадне. Затова и повечето студенти избират IELTS. Важно е да се отбележи, че не е за подценяване, въпреки че се води по-лесен от Cambridge. Има и предостатъчно материали в интернет. Ако все пак посещава курсове и там наблягат на Cambridge, може би ще е по-добре това да изберете - лично трябва да си прецените.

Забелязах, че се изисква IELTS 5.5, което е по-нисък резултат от стандартните 6 или 6.5, което прави задачата още по-лесна.

# 401
Здравейте, да попитам някой дали е наясно със студенсткото намаление на автобусните превози. Интересува ме за Арнем, мисля, че Breng Bus се казваше там превозвача...

# 402
Моите впечатления са други за сертификата. Сред връстниците на дъщеря ми масово избраха Кеймбридж. Според мен е въпрос на личен избор и няма еднозначен отговор кое да изберете.

# 403
Ние сме с Cambridge . И да, важи 2 години за кандидатстване, като сертификат за владеене на езика е доживотен. Но синът ми кара цялата система в Британика. Деца от курса има, които обаче не го минаха. Сега го навивам за Proficiency,

# 404
Добрия вариант при явяване на Кеймбридж е, че ако излезе с С2 е много вероятно университетите да не сложат пред такъв резултат изискването за 2 годишна валидност . Иначе за работа и С1 и С2 са доживотни. Малкия ми син, който учи в Германия обмисля Еразъм в англоговоряща страна и пред него седи въпросът дали няма да му искат опресняване на сертификата ( той е с Кеймбридж, С1), над две години е.
Иначе за Нидерландия  IELTS е напълно достатъчен. Не виждам. И какъв смисъл за друг, освен ако не се цели в С2 .

Общи условия

Активация на акаунт