Студенти в Нидерландия - 14

• 68 826
  • 760
  •   1
Отговори
# 375
Вярно е, но там няма нищо задължително, а има такива кампании. Миналата година беше натисни копчето, като излизаш да гасиш отоплението, а нямаше криза, сега е да намалят времето за къпане. Всички спазват без да задават въпроси защо,  но винаги и навсякъде има бунтари, въпрос на дисциплина.

Последна редакция: вт, 13 сеп 2022, 21:06 от Liubka

# 376
Новините казват информацията по съвсем различен начин.

# 377
  • столицата
Моето както стои по час в банята, добре че няма да е в Нидерландия😁
Иначе е интересно как да пестим от тока.

# 378
  • София
Моето както стои по час в банята, добре че няма да е в Нидерландия😁
Иначе е интересно как да пестим от тока.

Не съм видяла целия списък. Само синът ми ме пита каква е идеята на това, през деня завесите да са отворени, а вечер да са дръпнати (затворени).
Иначе още като наемахме квартирата имаше някои инструкции, като например телефонът да не се оставя вкючен на зарядното цяла нощ.

# 379
Относно новините винаги съм призовавала да се чете извора, а не български медии. Търсете холандски източници. Пестенето на вода идва още от лятото, когато имаха доста суша, а и е политика последните години. Нищо ново - до 2030г всяко домакинство трябвя да е снабдено с тези уреди за отчитане. Така както всяка къща трябва да има датчик за дим и още и още. В момента дори има кампании (както всяка година) за раздаване на резервоари за събиране на дъждовна вода, с която да се полива.
Нямат нищо общо като мислене тези хора с нас. Не им е нужна "сопа", за да спазват каквото им се каже. Достатъчно е да се обясни защо се прави и да ги призоват - и те го правят. Още по ковид се доказа с призива да носят маски и да се самокарантинират - без принуди, проверки, наказания и др.

# 380
В Нидерландия като цяло има много мишки и плъхове, даже по улиците. В квартирата  дъщеря ми също имат мишки особено на първият етаж. Мишките си влизат от тротоара и от задната им градина.

Може би в по-старите градове да е така.
Нито съм имала мишки в Холандия, нито съм виждала, нито близки и познати са се оплаквали.
Живяла съм и на канал ( вда пъти) и без канал наоколо сега. За мишки не знам.

Цената на газта и тока са скочили много в Холандия. Ако са ви включен в цената на квартирта, естествено ще искат да пестите.
Ние, въпреки че сме със слънчеви панели, потреблението на газ рязко увеличи сметката

# 381
  • София
В Нидерландия като цяло има много мишки и плъхове, даже по улиците. В квартирата  дъщеря ми също имат мишки особено на първият етаж. Мишките си влизат от тротоара и от задната им градина.
Бихте ли разказали кои нидерландски градове са нови и кои стари?

# 382
В Нидерландия като цяло има много мишки и плъхове, даже по улиците. В квартирата  дъщеря ми също имат мишки особено на първият етаж. Мишките си влизат от тротоара и от задната им градина.

Нито съм имала мишки в Холандия, нито съм виждала, нито близки и познати са се оплаквали.
Живяла съм и на канал ( вда пъти) и без канал наоколо сега. За мишки не знам.

Цената на газта и тока са скочили много в Холандия. Ако са ви включен в цената на квартирта, естествено ще искат да пестите.
Ние, въпреки че сме със слънчеви панели, потреблението на газ рязко увеличи сметката
Има си мишки и плъхове , но сигурно зависи от сградата, етажа и тн. По студентските къщи в Амстердам , Утрехт и Лайдън са си споделяли информация за “най-оригинален начин да се хващат мишки”.
Иначе има онлайн кадастър и по адрес може да се провери през коя година е построена всяка къща или сграда.

# 383
  • There I was on a July morning
И в Ротердам имало плъхове и мишки навсякъде - в паркове, пред университета и др. места.
Отзиви - от дъщеря ми и от моя колега.

Преди малко, моя близки ми се оплака, че квартирата, която намериха с много мъки, се оказа с мишки в кухнята. Единият съквартирант гледал заек в стаята си и вероятно от там ( от храната) са се появили и гризачите. Някой имал ли е подобен проблем, освен да даде оплакване на наемодателя има ли някакъв друг полезен ход. Такъв въпрос в групата не съм чувала, но явно ще има най- различни неща свързани с квартирите.
Защо не заложат капан за мишки или отрова? Просто, ясно и ефикасно...

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 20:14 от Скубиду

# 384
  • София
Мишки има навсякъде. В България също. Живея в покрайнините на София, на село Simple Smile, пълно е, особено някои пикови години. Влизат вътре отвреме на време, въпреки че съседите имат около 10 котки. Това е неизбежно. Според мен не зависи от кога датира града, а дали наоколо има полета и стопански зони, което в Нидерландия е масово. Все пак мишките са "полски". Плъховете са друга бира. В София има такива по две кила 😆.

# 385
  • София
В разред Гризачи едно от семействата се казва Мишкови. В това семейство Мишкови, четири от родовете са Плъхове, Полски мишки, Горски мишки и Домашни мишки… Първия и последния от тях живеят с хората. А не Полските мишки.

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 22:58 от krasengn

# 386
  • София
Мисля да не навлизам в спор кои точно мишки се нанасят вкъщи, когато застудее времето 😅. Идеята беше, че Нидерландия не може да се определи като странаТА с мишките, те са навсякъде. Ако децата ви са живели предимно в жилищен блок, където е малко вероятно да ги видят, (но пък е много вероятно да се срещнат с мазен градски плъх в мазето, ) е естествено да са в шок, когато слушат в новата си студентска стая цяла нощ как мишГХен жуберкат някоя дървена перварзка в стената. 😄

# 387
В разред Гризачи едно от семействата се казва Мишкови. В това семейство Мишкови четири от родовете са Плъхове, Полски мишки, Горски мишки и Домашни мишки… Първия и последния от тях живеят с хората. А не Полските мишки.

Много полезно, благодаря.

# 388
  • столицата
Аз щях да полудея да ми шумулкат цяла нощ.а дъщеря ми вероятно ще спи навън Simple Smile

# 389
Здравейте, моля за информация какво се прави при изгубени/откраднати документи.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт