Студенти в Нидерландия - 14

• 69 469
  • 760
  •   1
Отговори
# 480
В старата система се знаеше,  кандидатстваш в този профил с точно определени профилиращи предмети и те са фиксирани до края на обучението.
Това не е вярно, голямата беше по старата система и въобще не бяха ясни профилите в началото, само езиците. Всичко се реши между 10 и 11 клас.
Ако помня добре, само в НЕГ профилите се определяха след 10 клас. В останалите училища, поне в София, след 7 клас се кандидатстваше и за профил (затова всяка паралелка имаше отделен номер и се пишеше като отделно желание), като за ЕГ-тата беше 1-ви, 2-ри език и още 2 предмета.

# 481
Е тези 2 предмета коментираме, че няма избор, а каквото и както гимназията си натамъни предлага. И се избират в края на 10 клас.

# 482
Възможно е, детето беше точно в НЕГ. Имаше опасност да не се случат първоначалните профили, защото не беше ясно дали ще има учители.
Майките на първокурсници споделете как се адаптират децата. Макар че е рано все още, но мина почти месец.

# 483
Възможно е, детето беше точно в НЕГ. Имаше опасност да не се случат първоначалните профили, защото не беше ясно дали ще има учители.
Майките на първокурсници споделете как се адаптират децата. Макар че е рано все още, но мина почти месец.

При моя синковец всичко за сега е наред.
Относно битовизмите мисля, че свикна с всичко-готвене,чистене, пране......
Още от първия учебен ден им дадоха групов проект, на който вече получиха оценки и кредити.
Сега вече имат лекции, като в началото на ноември трябва да са готови с три индивидуални проекта и един писмен изпит. Харесва му, забавно му е......доста интересен и различен начин на обучение спрямо нашия, въпреки че са много натоварени....

# 484
Моята дъщеря е много доволна и впечатлена от унито /ТУ/. Щастлива е, че се справя сама - сама си сглоби всички мебели, планира покупки, готви. Лекциите вървят добре, по математика все още няма непознат материал та й е лесно. Тестове правят, проекти. Първите отлични оценки вече излязоха. Доволна е. Само дето още не е излязъл БСН номера.

# 485
Браво на младежите!
Кажете им, че една тумба родители тук “са с тях”!

# 486
Адаптирането върви, т.е. мина като по вода Simple Smile

# 487
  • София
На моето момче му е мъчно за вкъщи.
Вече два пъти беше болен. Първият път се разболя веднага като пристигна, а вторият път беше преди няколко дни - не много висока температура, болки в гърлото и отпадналост. Отминава му бързо, но явно нещо не може да се приспособи към климата. Добре, че бях сложила лекарства в багажа и послужиха в точния момент. Сега по баща му ще пратя някакъв имуностимулант.
Харесва му университета и групата, в която се е паднал. Каза, че след седмицата за ориентация тяхната група единствено е останала сплотена - основно холандци (много мили младежи според него), индийка, унгарец и други не запомних какви. Има ментор до когото може да се допитва по всякакви проблеми свързани с обучението. По пътя се е сприятелил и с две българки от друга специалност на университета. Те му носиха и разни неща втория път, когато беше болен.  Харесва и това, което са учили до момента. Все още няма оценки, но е предал разни задачи. Общо взето с ученето нещата вървят.
От България освен ние, най-много му липсва планината. Струва му се някак странно всичко наоколо да е равно. И се цупи на климата.
Най-големите борби са битовите - печката е на газ, включил алармата против пожар без да иска, заключил се в тоалетната, трябва да се смени леглото, но е голяма мъка да реши какво точно да си купи и разни такива неща. Съквартирантите са леко дистанцирани, квартирата е малко мизерна, но не е супер зле. Става.  ( Затова пък е евтина и е първата, която ни предложиха след два месеца безуспешно търсене и не посмяхме да я откажем). Той е единствен първокурсник в къщата и му е неудобдо постоянно да пита и да досажда кое как и тн.
Това е засега. В сряда мъжът ми ще ходи да го види и малко да повдигне духа.

# 488
Моят  третокурсник, в първи курс  като пристига и си видя стаята в общежитието ми се обади  да му купувам обратен билет за България☺️ след два часа размисли и каза да изчакам малко . Още е в тази стая, но първите 4 дни беше много драматично.

# 489
Привет от още един кандидат Холандец ( не аз де 😅 ) !
Посетихме и Интеграл , и Юнифай. Спряхме се на вторите , заради усещането , което оставиха в нас , а именно че знаят какво правят и че са насочени само и единствено към помощ за кандидатстване в Холандия.
Младежът си избра специалност Международна бизнес администрация в Тилбург. Иска да има повече сегменти от Икономиката и математика да имало , моля ви се ( мислех че таз любов отшумя в далечните 6-7 клас, но явно ръжда не е хванала) . И държеше да е академичен университета. От Юнифай ни казаха , че е много вероятно ( ще стане ясно началото на октомври) тази специалност там да е “ нумерус фиксус” , да има изпити , ограничен прием и по тази причина е добре да има и резервен вариант за Университет , като го насочи да погледне и Грьонинген и Амстердам , където тази специалност също се предлага и е на ниво .
Та въпроса ми е има ли тук деца кандидатствали с “ ограничен прием” и какво се случва или да очакваме ?!
Аз да си призная хич не съм очарована и готова да го изпращам “ навън” , но трябва да го подкрепя в избора му . 🙂

Здравейте, добре са ви ориентирали. Моят син също учи в Тилбург вече втора година (право) до колкото зная за бизнес администрация Тилбург е най- добрия вариант или един от най- добрите. Не се отказвайте от избора на университета, заради изпита. Университетът е на много високо ниво и като преподаватели и студенти. Задължително изберете академичен университет за такъв вид специалност, а не applied science. Някъде прочетох за 2 год. Академична валидност на сертификатите. За високите нива C1 и C2 на Кеймбридж изискват тези две години, но за няколко месеца никой не прави въпрос. Дори в Единбург след като писах макар, че не пробвахме ми отговориха, че ще приема 2,5 години след получаване на C2. Препоръчвам да св цели високо ниво ба английски бе само заради изискванията, а заради високото ниво на преподаване на академичен английски. Успех на всички!

# 490
  • София
Как изпращате пчелен мед в Холандия?
На сайта на Спиди пише, че е забранено да се изпраща. На сайта на Арамекс не можах да намеря списък за това какво не може да се изпраща.

# 491
Аз пращам с алтернативни превозвачи - намерили сме такъв в нашия град , слагам каквото ми скимне вътре. За 30 кг. колет взима стотина лева . Ама аз го пълня с повече килограми. Другия месец ще пращам, сега са двама и си чакат чинно поръчките . Кооперираме се с родителите на девойката и пълним дружно.

# 492
На сайта на Спиди пише, че е забранено да се изпраща. На сайта на Арамекс не можах да намеря списък за това какво не може да се изпраща.
[/quote

Преди седмица пратих с Арамекс Wink Никакъв проблем, вече го е получил Simple Smile]

# 493
  • No Line On The Horizon
Аз пращам с алтернативни превозвачи - намерили сме такъв в нашия град , слагам каквото ми скимне вътре. За 30 кг. колет взима стотина лева . Ама аз го пълня с повече килограми. Другия месец ще пращам, сега са двама и си чакат чинно поръчките . Кооперираме се с родителите на девойката и пълним дружно.

Този същия сладур го чаках 40 дни да докара багажа на дъщеря ми от Хага.

# 494
Сложих 1 буркан в колет, който пуснах със Спиди и след няколко дни прочетох, че не може Simple Smile. Доставиха го.

Общи условия

Активация на акаунт