Студенти в Нидерландия - 14

• 69 079
  • 760
  •   1
Отговори
# 465
Не мога на кратко да обясня ситуацията, защото е сложно. В общи линии, това което ще опиша ще бъде в помощ на тези ученици, които в момента са в 10 или началото на 11 клас, тези , които са в 12 клас и те са прецакани от системата като моето дете.
Детето ми беше първият випуск по новата система. Когато започна гимназиалния етап в училище, което по принцип е езикова гимназия -  има две паралелки езикови и една паралелка "софтуерни и хардуерни науки" с разширено изучаване на АЕ и втори западен език, тогава профилиращи предмети бяха АЕ, математика, информатика и инф.технологии. Но в средата на 9 клас министерството въведе промени, които не бяха добре разяснени на родителите. Момента, който беше най-важен за попадане в правилната паралелка, лятото на 10 срещу 11 клас беше лятото на 2020 г., поради което и министерството и самите училища имаха допълнителни мотиви да укрият информация от родителите и децата. Поради тази причина много деца, както и ние бяхме неприятно изненадани в процеса на кандидатстване, по-специално в Нидерландските университети.
Промените са в следното: Всички ученици, независимо дали са гимназии или професионални училища имат едни общообразователни предмети/ЗУЧ/ с фиксирани хорариуми. Но тези хорариуми са минимални и не задоволяват изискванията нито на приложните, нито на академичните университети. Следващата част е конкретно за езиковите гимназии : Освен ЗУЧ имат и ИУЧ - избираеми учебни часове или профилиращи предмети. Тези проф.предмети са 4, като 2 предмета трябва да са от хуманитарната сфера и 2 от природно - математическите науки за езиковите гимназии. Друго ново нещо е, че втората матура е задължително от един от профилиращите предмети. Всяка паралелка си има учебен план и училището е длъжно да ви го предостави при поискване. Всеки ученик има право да си смени училището след 10 клас.
И точно тук е проблема на училищата. Те трябва да обявят свободни места, да организират прием - критерии, срокове, класирания и т.н. нещо, което никой не искаше да прави в 2020г. , също така те не искат да губят деца от тези, които вече се обучават в техните училища, защото не са сигурни дали ще имат нови кандидати и съответно делегирания бюджет ще се намали.
Профилиращите предмети се определят от директорите, предоставят се на гласуване на педагогическия съвет, знаете как става, автоматично вдигане на ръка /работила съм в училище, но не съм педагог/..... Обикновено се прави така - учителката по география ми е приятелка, ще спасим нейният хорариум и затова едната паралелка ще има профилиращ география, учителят по физика ми създава проблеми и за това на другите паралелки ще сложим профилиращи история, биология и химия, няма да има профилиращ физика, съответно пада хорариума под 50%, закрива се щата а неговите часове идват като лекторски на физика от основният курс или на външен......
Университетите се вълнуват най-много от вашите профилиращи предмети. Само тези предмети покриват техните изисквания.
При нас ситуацията беше следната - в 11 клас разбрахме, че профилиращи са ни БЕЛ, история, информатика и инф.технологии. Е кажете ми логика - паралелка за IT без профилиращ математика, при положение, че в 9 и 10 клас е бил профилиращ. Втора матура не можеше да бъде и АЕ. Детето искаше да кандидатства в Техническите - Айндховен и Делфт. След кореспонденция и обаждания до ТУ Айндховен ситуацията се изясни така - и да си подаде документите ще бъде отхвърлена защото в 11 и 12 клас не е изучавала математика и физика с профилиращ хорариум часове. На запитването - ако се яви на 3 и 4 матура, които обхващат учебния материал от 9 до 12 клас, защото 1 и 2 матура са само върху 11 и 12 клас, дали университета ще приеме липсата на хорариум - отговорът беше - НЕ. Всички нидерландски технически специалности бяха затворени за нея. Нейн съученик не вярваше, беше с по-висок успех от нея, подаде документи и в приложни и в технически университети в специалности към сектора на ИТ и беше отхвърлен.
Моята девойка кандардиса за право да учи с договорката - ако след първия семестър не и харесва, догодина да учи в ТУ София /където това лято беше приета, като резервен вариант/, нямаше проблем с приема защото имаше профилиращ предмет история. Трябва да уточня - втората и матура беше по информ.технологии.
Точно подавайки документите в ТУ София една девойка ме попита - от къде сме си взели свидетелството за първи гимназиален етап, защото в края на 10 клас от нейното училище са отказали да им ги дадат с твърдението, че си остават в училището, а в същност, за да не могат да сменят училището след 10 клас.
На сайта на МОН има цялата информация в правилници и закони, наредбите също са интересно четиво. Там всеки, който иска да води спор с училището на детето си може да намери точната информация.
Покрай матурите, но не помня къде беше, четох една майка, която простена, че в целия град няма паралелка с физика, при което детето или трябва да се откаже от кандидатстване с матура по физика или да ходи да учи в друг град.
Най-добрият начин, ако имате притеснение е да водите кореспонденция с университета и то от есента трябва да започнете, също така мислете за резервни варианти като университети или специалности. Ние мислехме да се яви на холандски матури, но девойката като видя какво представляват направо се уплаши, само деца от математически гимназии биха се справили с холандските матури по математика.
Успех на новите кандидати!

# 466
При малката ми са двата езика профилиращи - испански и английски (които са още при постъпване в 8 клас) и БЕЛ и история (които е избрала в 11клас). На втора матура ще се яви на английски.
Точно !
Руската в Пловдив - първи език Немски, втори Руски,
Профили Български и История. Синът ми искаше профил Физика, харесва физика, но гимназията не го предлага…
Това е гадното, че си решават те какво да предложат като профил, а трябва да има от всичко, щом е такава системата. А и децата отиват в езикова за да учат език, какъв е смисълът след 10 клас да търсят друго училище? Аз го разбирам така: искам езици, отивам в езикова, в 11 и 12 избирам още 1-2 предмета на които да наблегна и трябва да имам избор.
Но кой слуша родители в тази държава. Както писа по-горе Климентина - по-важно е хорариумът на колежката да е ОК и да преследваме децата за униформи, защото в банката били с униформи…

Последна редакция: ср, 21 сеп 2022, 18:27 от MarietaYo

# 467
Важно е да уточня, че в нашето училище профилите се определят: има анкета сред ученици и родители в 10 клас какви биха искали да са профилите в 11кл, търсят се учители, после в зависимост от желанията се сформират профили и децата пускат заявления с три желания. Стига да има 12 деца се сформира профил, пък бил той и половин клас. Ако желание за някой профил е имало от малко деца, то той не се сформира. Драмата при нас беше известно текучество на учители в 11 клас и имаше опасност от ранно разформироване на профила, но слава богу не стана така. Та училища разни, но е несъмнено, че по новата система вече трябва да се мисли какво ще учи детето след 12 клас още в края на 7ми.
Клементина, това, което казвате за смяната на профила... Аз още тогава не бих оставила така и бих стигнала до дъното, но момента вече е изпуснат, каквито и да са били причините. Борила съм се много с училищните институции и понеже обичам да чета и да се ровя, няма как да ми излязат на глава с глупости. А свидетелствата след 10 клас всеки трябва да си търси веднага защо не му е дадено, това с криенето не го приемам.
Извинете ме за по-резкия тон, но не може винаги институциите да са ни виновни. Много е важно да има заинтересованост и от двете страни. Моля да ми дадете инфо за промените, които са били приети, докато сте били в 9клас. Някак не откривам информация, а активно се интересувам и не съм разбрала детето ми да е било ощетено. И това с матурите по новата система беше известно още в началото, не е въпрос на никаква промяна. Информация има в пространството, просто трябва да се интересува човек.

# 468
В старата система се знаеше,  кандидатстваш в този профил с точно определени профилиращи предмети и те са фиксирани до края на обучението. Така избираш училище.
Сега се молиш на бога дали в 11 и12 клас
ще има подходящи профилиращи предмети.
При нас нещата са минали и заминали,  няма смисъл да се ровим.
Въпросът са младите след нас, да се ориентират от по-рано към университет и специалност, и да водят активна кореспонденция с университетите.
Това е.

# 469
В старата система се знаеше,  кандидатстваш в този профил с точно определени профилиращи предмети и те са фиксирани до края на обучението.
Това не е вярно, голямата беше по старата система и въобще не бяха ясни профилите в началото, само езиците. Всичко се реши между 10 и 11 клас.

# 470
В старата система се знаеше,  кандидатстваш в този профил с точно определени профилиращи предмети и те са фиксирани до края на обучението.
Това не е вярно, голямата беше по старата система и въобще не бяха ясни профилите в началото, само езиците. Всичко се реши между 10 и 11 клас.
Моето дете когато се записа в 9 клас, защото преди това учеше в друга страна, му връчиха учебен план и в него ясно бяха описани профилиращите предмети.
Също така докато работих в образованието, това до 2009г., учебните планове се определяха в 7 клас и малко часове, не като сега, се разпределяха допълнително всяка година. Пак повтарям тези часове тогава не бяха решаващи.

# 471
Определени са градовете, в които ще има разкрити секции за гласуване на парламентарните избори на 2.10.2022:
Хага (Посолство 1), Хага (Посолство 2), Хага 3, Хага 4 (Wapenveldestraat 63), Айндховен, Амстердам 1, Амстердам 2, Арнем, Бреда, Ваалс, Венло, Грьонинген, Делфт, Енсхеде, Лелистад, Леуварден, Маастрихт, Наймехен, Ротердам, Тилбург, Утрехт, Харлем, Хилверсум.

Децата, които желаят да се възползват от правото си, могат да го направят в съответната секция в града си. Същото могат да направят и гостуващи им приятели и роднини с попълване на декларация на място (за тези, които не са подали заявление).

За Грьонинген секцията е в Студентския хотел.

Последна редакция: ср, 21 сеп 2022, 23:13 от chervenokoska_2

# 472
Определени са градовете, в които ще има разкрити секции за гласуване на парламентарните избори на 2.10.2022:
Хага (Посолство 1), Хага (Посолство 2), Хага 3, Хага 4 (Wapenveldestraat 63), Айндховен, Амстердам 1, Амстердам 2, Арнем, Бреда, Ваалс, Венло, Грьонинген, Делфт, Енсхеде, Лелистад, Леуварден, Маастрихт, Наймехен, Ротердам, Тилбург, Утрехт, Харлем, Хилверсум.

Част от адресите вече са обявени, макар и неофициално, другите съвсем скоро. Децата, които желаят да се възползват от правото си, могат да го направят в съответната секция в града си. Същото могат да направят и гостуващи им приятели и роднини с попълване на декларация на място (за тези, които не са подали заявление).
Уважаеми сънародници,
Във връзка с организацията на изборите за народни представители за Народно събрание на 02.10.2022 г., бихме искали да ви информираме, че на основание разпоредбите на Изборния кодекс и на решения на Централната избирателна комисия, със заповеди на извънредния и пълномощен посланик на Република България в Кралство Нидерландия се образуват изборни секции на територията на Кралство Нидерландия със следните адреси:

1. Хага (Посолство 1), на адрес: Duinsroosweg 9, 2597 KJ Den Haag, СИК № 323400300
2. Хага (Посолство 2), на адрес: Duinsroosweg 9, 2597 KJ Den Haag, СИК № 323400301
3. Хага 3, на адрес: The Student Hotel The Hague, Hoefkade 9, 2526 BN Den Haag, СИК № 323400302
4. Хага 4, на адрес: Wapenveldestraat 63, 2573 BH Den Haag, СИК № 323400303
5. Айндховен, на адрес: Lichttoren 32, 5611 BJ Eindhoven, СИК № 323400304
6. Амстердам 1, на адрес: Jan van Eijckstraat 47, 1077 LH Amsterdam, СИК № 323400305
7. Амстердам 2, на адрес: Jan van Eijckstraat 47, 1077 LH Amsterdam, СИК № 323400306
8. Арнем, на адрес: Willemsplein 1, 6811 KA Arnhem, СИК № 323400307
9. Бреда, на адрес: Keizerstraat 5, 4811 HL Breda, СИК № 323400308
10. Ваалс, на адрес: Schoolstraat 2, Lemiers, Vaals, СИК № 323400309
11. Венло, на адрес: Burgemeester Houbenstraat 2, 5913 VX Venlo, СИК № 323400310
12. Грьонинген, на адрес: Boterdiep 9, 9712 LH Groningen, СИК № 323400311
13. Делфт, на адрес: The Student Hotel Delft, Van Leeuwenhoekpark 1, 2611 DW Delft, СИК № 323400312
14. Енсхеде, на адрес: Piet Heinstraat 12, 7511 JE Enschede, СИК № 323400313
15. Лелистад, на адрес: Griend 33-7, 8225 SX Lelystad, СИК № 323400314
16. Леуварден, на адрес: Heliconweg 52, 8914 AT Leeuwarden, СИК № 323400315
17. Маастрихт, на адрес: Athoslaan 12A, 6213 CD Maastricht, СИК № 323400316
18. Наймехен, на адрес: Kerkenbos 1015F, 6546BB Nijmegen, СИК № 323400317
19. Ротердам, на адрес: Fahrenheitstraat 2-4, 3112 ZM Schiedam, СИК № 323400318
20. Тилбург, на адрес: Dokter Bloemenlaan 8, 5022 KW Tilburg, СИК № 323400319
21. Утрехт, на адрес: Decimalaan 7, 3526 AH Utrecht, СИК № 323400320
22. Харлем, на адрес: Toekanweg 2, 2035 LC Haarlem, СИК № 323400321
23. Хилверсум, на адрес: Kerkbrink 2-d, 1211 BX Hilversum, СИК № 323400322

# 473
момичета,
Постът на Климентина за нововъведенията при профилиращите предмети в 11-12 кл., мисля са за първа страница.
Инфото ще е полезно на родителите.
В Нидерландия също има профилиране в гимназиите в последните години и ако си избрал природонаучен профил, не можеш да учиш Право например.
Предполагам и затова са ви отговорили, че каквито и матури да вземете, за тях нямате необходимата основа.

# 474
  • Бургас
След едномесечно мрънкане от моя страна младежът се сети да си купи билет за декември и съм потресена от цената 450 евро Айндховен-Варна, с вкл. Малко куфарче, предполагам че по това време на годината винаги са по-високи цените, чудя се ако по-рано се беше наканил, щеше ли да е по-евтино

# 475
Двупосочен билет София-Амстердам през периода септември-декември  с по два куфара в двете посоки струваше около 450 лв.
Сега погледнах за следващия билет, двупосочен София-Амстердам за периода януари-юли,  отново с по два куфара в двете посоки, излиза 540 лв.
Синът ми рядко се възползва от втория куфар, не му се носел, трябвало да го чака на летището, ако може само с раницата ще тръгне.

# 476
Определено беше доста по-евтино. Отиване и връщане декември - януари Амстердам - София - Амстердам излезе 520 лв със стандартни багажи 23кг ръчен и малък ръчен куфар. Обаче го купихме края на юли.

# 477
Двупосочен София-Айндховен за декември 22-януари 23 с приоритет и две чанти ръчен багаж, закупен през юли, беше 119 евро

# 478
След едномесечно мрънкане от моя страна младежът се сети да си купи билет за декември и съм потресена от цената 450 евро Айндховен-Варна, с вкл. Малко куфарче, предполагам че по това време на годината винаги са по-високи цените, чудя се ако по-рано се беше наканил, щеше ли да е по-евтино

И при нас беше същата работа е. През август билетите Айндховен - Варна - Айндховен за коледните празници, най -скъпите бяха по 150 евро в посока, мрънках  да си види програмата и да каже кога ще се прибере и най-накрая реши че датата ще е 23.12. Билетите бяха уау, но ние имаме алтернатива през Букурещ / винаги са по-евтини , но избягвам от там заради граница, задръствания, ковид мерки и т.н/ . В крайна сметка запазих през Букурещ двупосочен с 20кг. куфар за 690лв. с дати  23.12.- 06.01.

# 479
  • София
момичета,
Постът на Климентина за нововъведенията при профилиращите предмети в 11-12 кл., мисля са за първа страница.
Инфото ще е полезно на родителите.
Дано не съм объркала поста ( пост #465 ) и дано да си спомня за новата тема Joy

Общи условия

Активация на акаунт