Студенти в Нидерландия - 14

• 68 877
  • 760
  •   1
Отговори
# 255
  • Бургас
Отивам да посетя моя първокурсник в Айндховен, някой от личен опит може ли да препоръча местни забележителности, магазини и заведения

# 256
Музея на Филипс, музея на DAF, селцето на ван Гог в близост
Магазините са в центъра концентрирани на няколко улици.

# 257
Успешна учебна година на студентите!
Аз бях в Бреда от 20-29.08. Пътуването от летището в Айндховен до Бреда беше с 2 автобуса и 2 влака, с 2големи куфара и 2 малки, плюс раници...кошмарно.
Студиото е наето от май месец, но докато не отидохме на место, не знаехме какво точно ни очаква. Поизчистихме, напазарувахме, купи си колело, регистрира се в общината(беше запазила час НЕ като студент, защото има много повече опции за ден и час). Акта за раждане е оригинал от 2003та и преведен на английски. Приеха го, но с условие да им занесе по-нов.
Бях наела стая от airbnb за себе си. След като дъщеря ми се настани в студиото си, сестра ми пристигна от Бг и успяхме да съчетаем полезното с приятното. Отидохме до Ротердам, до Киндердайк, Розендаал, до Белгия - Гент и Брюж. Срещнахме се с приятели, с които не сме се виждали от 10ина години. Не бях пътувала последните 3години Simple Smile. Гонихме влакове, автобуси, воден автобус, вървяхме мноооого пеша. Не сме наемали колелета.
Ремонтите по жп линиите, стачките на влаковете и колоездачния тур Вуелта объркаха доста от плановете ми, но се справихме. 
Срещнахме се в движение из Бреда с други деца и родители, не знам дали четат/пишат тук. На 25ти студентката отиде в БУАС, до сутринта обикаляха барове новобранците. На 29ти ние тръгнахме със сестра ми за БГ, а дъщеря ми отиде на палатка за 3дена. Аз останах 3дена в България и се прибрах в Кипър, където живея постоянно.

За квартирите искам да споделя опит на наше приятелче от миналата година. До ноември беше на хотел и родителите бяха отчаяни, правиха планове да се прибира. Появи се частна обява в фб страница и отиде на оглед/интервю, одобриха я и удари джак пота с квартирата. На 5мин от БУАС, в огромна къща с още 2момичета(собственици) за 480евро с включени консумативи.
Благодаря на всички пишещи тук, безценни сте!

# 258
  • София
Имам питане и аз... Дали имате наблюдение при прехвърляне от един град в друг и пререгистрация в новата община чрез DigiD  колко време отнема....
Питам, защото вече почти 3 седмици синът няма отговор от общината и все още не е прехвърлен....
Та седим и се чудим дали всичко е наред...

# 259
Моето момче си замина на 01.09. В понеделник на 05.09 започва учебната година, присъствено. Тази година му е последна, вече започна подготовката за кандидатстване за магистратура. Има билет за Коледа, но може би ще го премести и няма да се прибира. Започнах да чета за вариантите за настаняване в градовете извън Нидерландия, които е избрал за магистратура, навсякъде е трудно.

# 260
Имам питане и аз... Дали имате наблюдение при прехвърляне от един град в друг и пререгистрация в новата община чрез DigiD  колко време отнема....
Питам, защото вече почти 3 седмици синът няма отговор от общината и все още не е прехвърлен....
Та седим и се чудим дали всичко е наред...

Доколкото знам, може да се пререгистрира вече само онлайн. Не е необходимо да се ходи на място.

# 261
  • Бургас
А някой може ли да препоръча посетени ресторантчета или други заведения в Айндховен, и дали ще има проблем да мушна в куфара едно кило замразени кюфтета, дали има забрана за пренасяне на сурово месо

# 262
Синът ми в малък куфар с приоритет пренесе четири тарелки замразена скара, да покаже на колегите си български вкус. Може.

# 263
На тази улица са най-добрите ресторанти според мен
Dropped pin
https://maps.app.goo.gl/JSMyN4iaHEPpeyXt6?g_st=ic
Освен тях - ribs factory, който е с резервации, намира се в улицата на Катарина катедралата.
Има и един много вървежен италиански-вапиано

# 264
  • Бургас
А някой може ли да препоръча посетени ресторантчета или други заведения в Айндховен, и дали ще има проблем да мушна в куфара едно кило замразени кюфтета, дали има забрана за пренасяне на сурово месо

Happy Italy Eindhoven.

# 265
  • София
Мъжът ми ще ходи в края на месеца при детето в Бреда. Може ли да препоръчате изгодно и прилично място за нощуване?
Цените на хотелите са стряскащи.

# 266
  • След завоя в дясно
Мъжът ми ще ходи в края на месеца при детето в Бреда. Може ли да препоръчате изгодно и прилично място за нощуване?
Цените на хотелите са стряскащи.
Погледнете тук, може да изскочи нещо приемливо.
https://www.airbnb.co.uk/breda-netherlands/stays

# 267
Премиер клас хотел е нашия вариант. От там с кола или колела ( има под наем в хотела). На мен много ми харесва този хотел, а и е вариант да се види по голяма част от града .

# 268
# 269
Привет.
Някой запознат ли е със случай по отношение на Здравни осигуровки, в който студент работи и има договор с бг работодател? Трябва ли да се подава нещо в Нап?

Признавам,че нищо не съм чела и нямам принос в частта с кандидатстването и наемането на квартира, освен,че препратих бележка за дохода от работодателя.
Не е зле обаче малко да се позапозная с информацията в темата,за да съм от помощ,ако се наложи. Така,че сигурно пак ще съм активна във форума или поне тук.
Мернах познати никове. 🤗
Чудесни сте, момичета и татковци, толкова отзивчиви и информирани.
Бъдете здрави,Вие и прекрасните Ви деца.🍀🌸

Общи условия

Активация на акаунт