Студенти в Нидерландия - 14

• 68 822
  • 760
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, търсих по темите, но явно съм го пропуснала, ако е коментирано. Може ли някой да ми каже какъв е документа, който трябва да занеса, че е приета в университет дъщеря ми, НАП или в НОИ, за да й продължат осигуряването. На английски имам писмото, че е приета, то достатъчно ли е, трябва ли да го превеждам при лицензирани преводачи.
За НОИ не трябва да го превеждате. В НАП изискват превод от легализиран преводач.
т.е. трябва и на двете места ли?
Документът се подава в териториалната дирекция или офис на НАП по постоянен адрес, за да се изчистят задълженията на студента за здравноосигурителни вноски за минали периоди. Документът трябва да съдържа имената на студента, а също период, в който той следва там (семестър или година) и дата. Подаването на удостоверението може да се извърши и от някой от родителите на чуждестранния студент, без за това да се изисква нотариално заверено пълномощно.
Ако студентът получава пенсия, в нашия слечай - наследствена, се подава и в НОИ, където си имат преводачи, на които плащат и не изискват документиете в превод.

# 346
Здравейте, търсих по темите, но явно съм го пропуснала, ако е коментирано. Може ли някой да ми каже какъв е документа, който трябва да занеса, че е приета в университет дъщеря ми, НАП или в НОИ, за да й продължат осигуряването. На английски имам писмото, че е приета, то достатъчно ли е, трябва ли да го превеждам при лицензирани преводачи.
За НОИ не трябва да го превеждате. В НАП изискват превод от легализиран преводач.
т.е. трябва и на двете места ли?
Документът се подава в териториалната дирекция или офис на НАП по постоянен адрес, за да се изчистят задълженията на студента за здравноосигурителни вноски за минали периоди. Документът трябва да съдържа имената на студента, а също период, в който той следва там (семестър или година) и дата. Подаването на удостоверението може да се извърши и от някой от родителите на чуждестранния студент, без за това да се изисква нотариално заверено пълномощно.
Ако студентът получава пенсия, в нашия слечай - наследствена, се подава и в НОИ, където си имат преводачи, на които плащат и не изискват документиете в превод.
Благодаря!

# 347
Червенокоске, а когато пазаруват по-големи количества от продукти, съхраняващи се в хладилник, как ги запазват? Има ли достатъчно място за продуктите на всички, които ползват съответната кухня?
В квартирата на дъщеря ми са 4 човека. Хладилника не е много голям. Полага се по един рафт на човек. И кой където успее да си набута млека и подобни по вратата. На дъщеря ми се падна последния, но не този с дъното, а рафт. И видяхме, че никой не ползва и най-долу и веднага се възползвахме и си ползва от време на време и него за кутии със сирене и нещо по-обемно. На нея й стига, купила съм и кутии от Икеа за разпределение на всякаква храна.
Имат и малък фризер на хладилника. Като ходих последно беше абсолютно неизползваем поради десетките набутани и забравени неща вътре Rage Детето като се прибра в квартирата преди две седмици и ми пише - как може лед да оцелее на стайна температура цяло лято?!?!? Досещате се предполагам... Някой бутал ли е, какво е правил не знам, но вратата на фризера е стояла полуотворена поне два месеца. Направила е толкова скреж отвън, че няма затваряне - нещо от сорта на 5см. Здраво я наплаших, че ще скапят хладилника и ще се наложи да купуваме нов и бързичко си организираха бригада. Изровиха целия лед, изхвърлиха храната и вече имат чист фризер за ползване. Та и това може за по-дълготрайно ползване.
Направи ми впечатление, че само мойто дете си планира и държи повече неща в хладилника. Разглеждала съм им обстойно нещата - масово са полуготови сосове, кайма на момента, маргарин. Зеленчуци, сирена, колбаси, сирена и подобни явно не ядат. Зеленчуци имаше само един съквартирант миналата година, който беше вегетарианец. Другите не купуват. Плодове абсурд пък.
Отделно в кухнята имат шкаф с по един рафт на човек за продукти от сорта на зеленчуци (картофи, лук, чесън и подобни), брашно, подправки, спагети, ориз, хляб, кафе, чай, олио и подобни. Доста е голям и рафтовете побират много.
Имат и по два шкафа на човек за кухненските им неща - чинии, чаши, прибори, при нас и - мултикукър, комплект пасатор+блендер+чопър, тенджери, рендета и др.
Смятам предостатъчно за всеки един за поне седмица, две складиране. Аз като ходя и готвя много като си тръгвам. Всичко разделям в кутии и тя се храни известно време без да го мисли.
Аз ще ходя другия месец да я видя на спокойствие и ще ви снимам квартирата им и града - малко като репортаж.

# 348

Здравейте. От НАП Стара Загора поискаха преведен документ.
Дъщеря ми получава наследствена пенсия и при последното посещение в НОИ Стара Загора ми казаха, че документа от университета трябва да е не само преведен, но и с апостил 😁
За утре съм планирала ходене до институциите, за да уточня преди да дам за превод документа, дали е това, което искат. Ако има някаква промяна ще пиша отново.

# 349
  • La casa de Mickey Mouse
Бях се един месец в България, върнах се преди три седмици в Холандия - седмичното пазаруване тук (Холандия) ми излиза по-евтино от България - с две деца съм, т.е. четиричленно семейство. Винаги има някакви оферти и се възползвам. Ядем много плодове и зеленчуци, месо не толкова много, но винаги има в къщи поне два вида. Пазарувам предимно от АХ, рядко от друго място. Както и да го гледам си виждам банковата сметка за седмично пазарене в Бг и тук - ами тук ми е по евтино. Не знам как става тоя номер, но факт.
Винаги пазаря за седмицата

# 350

Здравейте. От НАП Стара Загора поискаха преведен документ.
Дъщеря ми получава наследствена пенсия и при последното посещение в НОИ Стара Загора ми казаха, че документа от университета трябва да е не само преведен, но и с апостил 😁
За утре съм планирала ходене до институциите, за да уточня преди да дам за превод документа, дали е това, което искат. Ако има някаква промяна ще пиша отново.
В НОИ София вече две години давам само документа, без превод и легализация, камо ли апостил. Вероятно предобрят в НОИ Стара Загора.

# 351
Бях се един месец в България, върнах се преди три седмици в Холандия - седмичното пазаруване тук (Холандия) ми излиза по-евтино от България - с две деца съм, т.е. четиричленно семейство. Винаги има някакви оферти и се възползвам. Ядем много плодове и зеленчуци, месо не толкова много, но винаги има в къщи поне два вида. Пазарувам предимно от АХ, рядко от друго място. Както и да го гледам си виждам банковата сметка за седмично пазарене в Бг и тук - ами тук ми е по евтино. Не знам как става тоя номер, но факт.
Винаги пазаря за седмицата
Не се учудвай, в БГ е скъпо. Приятелка от Виена беше в шок също, за седмица в БГ беше изхатчила повече от във Виена. Да не говорим, че решила да зарадва майка си с някаква покупка и какво, какво … олио. Ами олиото, казва, в БГ е 2 пъти по-скъпо от това във Виена…

# 352
  • столицата
През отпуската човек се отпуска и винаги харчи повече. Аз като гледам цените в Лидл Виена не са по-ниски от нашите, дори напротив.

# 353
За Стара Загора - поискайте да ви покажат къде е написано, че е необходимо превода да е апостил. Даже може да го входирате писмено, ако откажат. Може да звъннете и на националния телефон на НАП. Определено доста се престарават. Миналата седмица за пореден път носих превида на детето и нямаше никакъв проблем (копието от университета дори не беше цветно, камо ли със свеж печат). Копие от пълномощното ми взеха, само защото го бях вписала в бланката, иначе казаха, че въобще не им трябва и не го гледат.

# 354
В Стара Загора не би трябвало да искат апостил, но имат право да поискат студентът да внесе удостоверението лично.

# 355
В НАП София Център от днес. Преведено удостоверение с посочена точна дата на започване и завършване на обучението и това, че е на фул тайм обучение. На мен ми искаха копие на нотариално заверено пълномощно, което си прибраха.

# 356
Детето харчи около 35 Е, за седмично пазаруване, в сумата влиза и бутилираната  вода, готви всеки ден, на режим е.Купихме малък хладилник, втора ръка, почти нов, който му е в стаята.В общата кухня имат печка, пералня и от тази година сушилня. Следи промоциите, с качеството на храната не прави компромис, чете етикети, за малко повече от половин година с фитнес и режим свали около 25 кг, което на фона на постянното висене пред компа, много ни радва.

# 357
За Стара Загора - поискайте да ви покажат къде е написано, че е необходимо превода да е апостил. Даже може да го входирате писмено, ако откажат. Може да звъннете и на националния телефон на НАП. Определено доста се престарават. Миналата седмица за пореден път носих превида на детето и нямаше никакъв проблем (копието от университета дори не беше цветно, камо ли със свеж печат). Копие от пълномощното ми взеха, само защото го бях вписала в бланката, иначе казаха, че въобще не им трябва и не го гледат.
Сега излизам от НОИ. Казаха да не си давам парите за превод защото този документ не им вършел работа. Искат да е с мокър печат или получен с верификационен код 🤦🏻♀ Обясних, че това е документ, издаден по искане на дъщеря ми и изпратен по мейл. “Да ама всеки можел да напише такъв документ” (което си е факт, но там редът е такъв…)
 Вие как получавате удостоверенията? 🤔

# 358
Само и единствено по мейл ги получава детето.

# 359
Сега излизам от НОИ. Казаха да не си давам парите за превод защото този документ не им вършел работа. Искат да е с мокър печат или получен с верификационен код 🤦🏻♀ Обясних, че това е документ, издаден по искане на дъщеря ми и изпратен по мейл. “Да ама всеки можел да напише такъв документ” (което си е факт, но там редът е такъв…)
 Вие как получавате удостоверенията? 🤔
Ох, това ми го разиграваха миналата година. След няколко пъти разправии и връщане, поискаха университетът да изпрати на е-мейла на НОИ потвърждението в pdf, а аз да донеса оригинал на хартия. UU се съгласиха и изпратиха. Тази година UU пак изпратиха на е-мейла на НОИ. Както разбирате, оригинал на хартия нямам. Миналата година реших проблема така -  разпечатах го цветно на картон в кремав цвят. Доби, явно, достоверен вид и така го приеха. Тази година повторих процедурата и нямах грижи.

Общи условия

Активация на акаунт