Студенти в Нидерландия - 14

• 69 564
  • 760
  •   1
Отговори
# 540
В Маастрихт има онърс програма с допълнителни часове, интересни и важни, НО те НЕ дават допълнителни кредити. За нея се кандидатства. Що се отнася до асистент на професор, личният контакт решава въпроса. Ако те хареса,  става! Няма обяви или специални събития. Дам си търсиш. В нашия случай, на една конференция, МД толкова се беше впечатлила от един от лекторите, че го е заговорила през кафе паузата и са се уговорили за среща, после за оше една и така ... докато си напаснат интересите и времето, и целите ... но трябва активност от детето! И, да, успех също Simple Smile

# 541
  • София
Нашия си купи в края на август билети за Коледа от Ryanair, Айндховен - София - Айндховен с малък куфар багаж за 220 евро. Преди това бяха още по-евтини.

# 542
Моята смята за Коледа да лети до друга държава и да прави по една нощувка там. Каза, че билетите с нощувката ще са даже малко по-евтини от директен полет Айндховен - София.

# 543
Поразпитах младежа, според него ще завърши или с 210 или с 230 кредита, забравих какво ми каза, ще го попитам отново. Допълнителните идвали от проекта, по който работи в университета както и от допълнителните курсове.
За кандидатстването за магистратура му трябват две препоръки от преподаватели, едната ще му я даде ръководителят на проекта, но за другата, ще му се наложи да поработи като асистент, вече се уговорил  с преподавателя. Дано си намали часовете на постоянната работа, защото  се очертава сериозно натоварване.
Избрал си е 4 университета в 4 различни държави за кандидатстване за магистратура.

# 544
Ева, понеже цитатите станаха пределно объркани в горните постове, болдвам написаното от вас и питам къде прочетохте такова нещо???

Вместо да изпитвате, бихте била по-полезна на четящите тук, ако споделите по-коректна информация.

"За да има право на личен лекар е необходимо студентът да сключи частна здравна застраховка в Холандия. Това е в случай, че не работи. Ако пък работи, има държавна застраховка и така се регистрира към личен лекар. "

# 545
Ами аз не ви изпитвам.
За мен това е нещо което не съм чувала откакто чета темата. Просто очаквам да го разясните ако може с нужния линк от администрацията на Нисерландия, да не би да се окаже че наливаме ненужни пари в застраховки, докато на вас държавата ви ги плаща.
Тук всеки е дошъл да черпи информация, и ако вие имате такава, само моля да я споделите.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2022, 08:34 от second

# 546
second,
Връща около 90% от здравната застраховка държавата, ако работиш в Нидерландия и доходът ти е нисък. Не знам какъв е прага, но мисля, че всички работещи студенти се класират

Напиши в гугъл zorgtoeslag belastingdienst и ще намериш каквото ти трябва. С тел съм и не мога аз
( връща здравни, получават се разни добавки за квартира, деца. Доста социална държава е и подпомага хората с ниски доходи)

# 547
second,
Връща около 90% от здравната застраховка държавата, ако работиш в Нидерландия и доходът ти е нисък. Не знам какъв е прага, но мисля, че всички работещи студенти се класират

Аз това го знам, правим го. Но формулирането горе е различно. И понеже въпроса е от "нов" родител, нали се сещаме как ще си остави нещата на самотек...

# 548
  • дядовата ръкавичка
Как се започва работа като асистент на преподавателя? Обяви ли пуска университета?

За ТУ Айндховен местата, часовете, заплащането се публикуват в сайта на университета. Няма лични срещи с професори, кандидатстваш и в общи линии зависи от успеха по предмета дали ще бъдеш одобрен. Мисля, че към края на учебната година набират асистенти.

# 549
second,
Изв.
Не бях я прочела.

Дори не знам кои са частни и държавни фондове. Правилата и условията са еднакви за всички.
Когато започнеш работа, си длъжен да минеш на холандка здравн застраховка. А кой от стотиците фондове ще си избереш, си е твой проблем. Който и да избереш, ако си с нисък доход, държавата ти връща пари

# 550
Ами аз не ви изпитвам.
За мен това е нещо което не съм чувала откакто чета темата. Просто очаквам да го разясните ако може с нужния линк от администрацията на Нисерландия, да не би да се окаже че наливаме ненужни пари в застраховки, докато на вас държавата ви ги плаща.
Тук всеки е дошъл да черпи информация, и ако вие имате такава, само моля да я споделите.
Къде прочетохте, че на НАС държавата ни ги плаща? Нашият студент не работи и личният ни опит е в такъв случай.  Въпросът на съфорумката беше как може да се запише личен лекар и в такава връзка съм отговорила. По отношение на застраховката при работещи, никъде не съм написала, че е безплатна.

# 551
Без да влизам в детайли по казуса, просто терминът държавна застраховка не е коректен.
Така или иначе е писано доста по въпроса.
Аз лично съм питала при личните лекарски практики, които са в близост до дъщеря ми. Всичките приемат пациенти, даже приемат и без застраховка - просто ще се заплаща всичко.

# 552
Държавна застраховка НЯМА.
Към който зададе въпроса- с две приказки- ако искате личен лекар- плащате нидерландска здравна застраховка. (Дали властите ще ви връщат или не част от вложената сума - зависи от дохода)
Ако не искате - карате си на ЕЗОК за спешна помощ.

# 553
Фонтис е приложен, нали?
Първоначално си мислих, че в приложните е лекинко, без много зор! Явно не само, че не е така, ами и критериите за преминаване са по-строго, трудни. Бихте ли споделили има ли поправителни сесии, как така дори и на един изпит да не се справиш, повтаряш ...
И още нещо ново, не, недообмислено е по-точната дума: от приложен излизаш с 240 кредита, а от научен с 180, като второто може да е пречка при магистратура, която изисква 240 кредита. И това не разбрах как така се случва.
На една он лайн среща на Унифай го профоворихме този въпрос.
Ако имате яснота, ще съм благодарна на разясненията.

Ето как стоят нещата в нашия университет Приложен Фонтис-специалност IST-софтуерно инжинерство/чист софтуер/Няма право на поправки дори на една не добре свършена задача, тоест направена,работеща ,но неудобрена от преподавателя-ПОВТАРЯ СЕ ЦЕЛИЯ СЕМЕСТЪР!!!Това не е било така преди 2-3 години -но е ново правило,което всички тихичко премълчават,затова неведнъж съм го писала в мои постове .Добре е  при избора си новите студенти и родители да знаят и положителните и  отрицателните  подробности.Първата година  не преминеш ли-нямаш право да кандидатсваш или запишеш, същата или подобна специалност в никой друг университет в Хонландия. Мита ,че като влезеш,някак си ще го избуташ,като в БГ-го забравете!!!Да, има деца които преди това са програмирали и им е една идея по-лесно , но не забравяйте ,че повечето задачи са екипни-/Ти можеш-другите 3-ма немогат= на повтаряш семестъра заедно с тях ./Моят син не е програмирал никога ,налага му се да прави нещата с много ровене и труд.Но всички деца са така в неговата специалност знаят ,че ако те не се справят провалят групата. и затова учат много. Отделно едно от най-важните неща е ,че там имат малко лекции и повече самообучение-това го пише в сайта на всички приложни унита./в % съотношение /Та тук в Хонландия се учи здраво,няма нищо общо с БГ-университетите-1-2-3- 5 поправки и ''о,,,,,, щом е влязъл значи ще искласи''!
За Магистратури не смея и да мечтая още,моля се да си взема поредните семестъри.За реализация след това също нямам и идея ,кой ще предпочетат и дали ще стои добре на пазаря на труда,но знам едно знания ще има-значи  някак си ще се справи после.Цедката е огромна,ще се радвам някога да се похваля и аз с завършването на синът ми и ще съм безкрайно горда,но има много време до тогава цели 4 семестъра

# 554
Държавна застраховка НЯМА.
Към който зададе въпроса- с две приказки- ако искате личен лекар- плащате нидерландска здравна застраховка. (Дали властите ще ви връщат или не част от вложената сума - зависи от дохода)
Ако не искате - карате си на ЕЗОК за спешна помощ.

Това не е вярно. Няма съществена връзка между личен лекар и здравна застраховка.
Три варианта:
- Нидерландска здравна - преглед, сметката направо към застраховател, не се занимаваш
- Най-популярната студентска АОН - ореглед, плащаш си, правиш рекуест към АОН, връщат ти.
- Без застраховка - преглед, плащаш си.

Общи условия

Активация на акаунт