Априлски мами 2022 - тема 2

• 23 393
  • 758
  •   1
Отговори
# 510
Момичета, ще кандидатствате ли за ясла през септември? Питам защото кандидатстването е през май и трябва да реша, но много се чудя 🙁 Чета лоши отзиви за различни ясли и мисля че като цяло децата са малки, отделно не ми се връща на работа и като цяло съм против, но все пак се чудя. Майките с по две/три деца може ли да споделят отзиви. За или против яслата сте?

# 511
  • Sofia
Баткото го пуснах от 1-ва ясла. Беше на 1г и 8 месеца. Пуснах го, защото самостоятелната ясла даваше допълнителна точка после за ДГ. А без тази точка беше невъзможно да го приемат в ДГ.
Ами, да съм честна, съжалих. Всеки месец беше на антибиотици. Ходи няколко дена, на третия хваща сопол и до края на седмицата вече болен с кашлица. Две седмици вкъщи и хайде пак същата въртележка. Беше си повече вкъщи и то болен, отколко на ясла. 😟

Поради тази причина пуснах каката от 2-ра ясла. Определено не боледуваше толкова често.

Сега с малката нямам избор и ще кандидатстваме за 1-ва ясла. Финансово не ме устройва 710 лв за втората година майчинство и ще трябва да се върна на работа. Но ще й отложа тръгването с два месеца (до средата на ноември, тя ще е на 1г и 7 месеца). Иначе ако зависеше от мен, щях да я пусна чак в ДГ.

# 512
Точно затова се чудя Sad 90 процента от мненията са такива - който го е пуснал съжалява и не си пуска второто дете например. Другата страна на въпроса е финансовата, но понеже ни е първо дете бихме могли да се справим Sad Още ще го мисля, но май няма да я пусна. Може би за втора яслена група защото между 2 и три години няма опция как да я гледам. Тогава няма и 710 лева Sad Другите какво ще правите?

# 513
И аз това се чудех тези дни. Първо дете ни е, финансово ще издържим, но от гледна точка на социализацията се чудех. Мисля да подам документите, да си сверя часовника, дали въобще ще я приемат. Пък може и да не я запиша, ако я приемат. Незнам и аз

# 514
  • Sofia
Социализацията е на по-късен етап. Децата до 2г играят едно до друго. След 2г започват да играят и едно с друго.

# 515
И аз ще я пускам септември с два месеца отлагане. Ако не я приемат в държавна, в частна. Просто нямам друг вариант. Изтръпвам като си помисля за болестите.. Но това е.
Иначе Брин е права.. Социализацията идва на доста по-късен етап. Според мен за София всеки трабва да кандидатства още сега, за да няма пропуснати класирания, тъй като е адски трудно.

# 516
И ние ще кандидатстваме за септември. Много са противоположни отзивите, факт. Но първо финансово…710лв. са крайно недостатъчни, само нейните разходи на месец са повече. Може и така да е за адаптацията, но моята теория е че като е по-малка, чисто раздялата няма да е толкова драматична за нея, може да е просто самоуспокояване, но имам приятелки, които си пуснаха децата на по-малко от 2 години. Проговориха по-лесно и станаха самостоятелни по-лесно. Отделно аз не мисля за себе си че ще успея да ѝ осигуря толкова социални контакти и занимания. Далеч съм от мисълта, че в яслите им обръщат повече внимание и се занимават с тях, но дори и “оцеляването” в такава среда си е изграждане на умения.
Първо ще ни е една самостоятелна ясла в квартала, в която процента нанпериемане е по-голям и въпреки това пак е много малък процента. Поради тази причина до края на месеца или другия ще капарираме и частна, просто за сигурност, независимо че може да изгорим с капарото🤷🏻♀

# 517
Ще я пусна с кеф даже. Каката пуснах на 1,9г. много си обичаше яслата, със зор си тръгваше вечер. Боледуваше както боледува всяко дете без значение дали е на градина или не. Отделно от това моето лично мнение е, че средата е определяща за децата, малко като поредната тухла в стената, но се учат на ред и дисциплина. Само стискам палци да я приемат Blush

# 518
Аз да си призная мисля да го пусна от догодина във втора яслена група. Финансово може и да ни дойде леко нанагорно, но говорих с мои колеги и с директорката на детската ми и всички са на мнение да си го гледам докато мога. А аз мога, имам достатъчно отпуска за след изтичането на двете години до септември.  Признавам си- нямам желанието нито да го оставя, нито да тръгна на работа.
За социализирането е така. Даже и първа група много от децата си играят сами седейки на килима с другите.
Старая се все да сме покрай деца навън, а и го водя на групово плуване 2-3 пъти в седмицата.

# 519
Синът ми го пуснах сега септември направо на градина - беше точно на 3години. С него кандидатствахме от 1-ва яслена, но чак на 3 го приеха. Много съм доволна. Имат най-различни занимания (футбол, народни танци, приложни изкуства, английски) отделно всеки ден имат някакви “уроци” - правят апликации, оцветяват, учат песни, стихчета. Стана много самостоятелен също така и като цяло му харесва, но факт, че се адаптира по-трудно от дете, което е ходило на ясла. Беше свикнал с мен много и в началото беше трудна раздялата, но отмина това. Свикна си и с госпожите, и с децата. Сега често ми прави забележка, че нещо не правя като хората, защото госпожата го прави еди си как 🤣 Не му е липсвала социализация преди 3г честно казано. Чак сега вече го виждам, че започва да му е скучно с нас вкъщи като е болен и търси други деца. Преди това беше като свободен електрон малко по площадките и повече се караше за играчки с другите.

Малката, ако мога, бих я пуснала направо на градина и нея. В яслата ме притеснява това, че огромен процент от групите не ги извеждат навън. В някои ясли извеждат само на терасата, но не и на двора и това дори при хубаво време. Също така не се занимават с децата, както в градината. Общо взето си е режим на оцеляване.

За жалост няма да имам тази възможност да седя да си я гледам до 3,5г. Ще го мислим и ние. Ще направим вс възможно да избутам поне до 2,5 години, ама и това не е ясно дали ще стане. Ние поне сега с второто дете имаме точка допълнителна в същата градина и няма да е проблем приемът. Мислих си за опцията да я гледам до 2, да я запиша на частна ясла за няколко месеца (в частните ясли ми се струва, че повече се занимават с децата) и от септември да тръгне в 2-ра ясла в градината на батко си, но пък тогава не знам промяната дали ще се отрази добре.

Встрани от темата за яслите да ви се оплача, че този уикенд сме на много събития с децата - вчера на обяд на имен ден детски, вечерта на рожден ден детски, днес сме на погача. Само вчера малката явно се превъзбуди. Заспа с час и половина по-късно, а днес се събуди с час по-рано, като и през нощта се буди често. Аз се “престраших” да се обърна към консултант по сън и сега попълвам едни дневници и то точно се паднаха тези събития, та съвсем да прецакаме режима.

Отделно на това как сте вие, момичета? Психически? На мен ми е второ майчинство слято с първото и се чудя дали не влизам в депресия напоследък. Много съм станала сприхава, вечно изморена и от тази умора не намирам сили за нищо. Вярно, че не спим добре и сигурно от там идват нещата, но не знам и аз вече. Преди не бях такава.

# 520
Имам въпрос, тъй като нямам опит и не зная какво е .. Моето бебе на 9 месеца все още няма зъбки и не е имало до сега кой знае какви индикации за тях. От три нощи насам обаче започна да плаче през нощта, като първата и втората нощ плака съвсем малко - около час, но тази нощ се случи нещо много странно - започна да плаче тихо, стенеше ж съня си около 5 часа без да спре от 21 часа до към 3 когато се събуди и будува един час без кой знае какво мрънкане. Не е свързано с регресия, а видимо имаше силна болка. Въртеше се часове наред и скимтеше, точно когато имаше колики първия месец. Та въпросът ми е дали това са зъбите или е болка в корема? Бебето е принципно с алергии и затова се притеснявам да не е болка в корема от храна.. чувала съм за зъбите, че плачат силно, а не така да хлипат часове наред. Някоя мама с подобен случай?
Иначе и аз съм се хванала напоследък, че ме избива на лека монотонност, ноо ми направи впечатление, че вчера беше много слънчево времето и бях в супер настроение, макар че съм хремава. Та явно не е толкова от майчинството, колкото че ни се иска да е топло времето пак и да е слънчево.
Ако приемат сега бебчетата ни на ясла и направим законно 60 календарни дни отлагане, то бебета ни ще бъдат на 1 год и 8 месеца при постъпване, което не е чак толкова рано като се замисли човек. Като сложиш и декември половим месец ваканция и то станало януари. Да, не е приятно започване на ясла през ноември заради болести и грипове, но така ни се е получава като сме родили април. Аз съм имала случай на дете в яслата, където е боледувало само 1 път за цялата година. Всички родители се спускаха да говорят с неговите родители какво му давали, за да бъде така, а то те нищо не му дават, просто го каляват. Един път се разболя това дете и то го прекара за 4 дена. Но това е лудо изключение, истината е, че с яслата се почва едно боледуване през седмица и един затворен кръг дето направо не да полудеееш, ами не знам какво. Но пък има проучване, което е доказало, че при постъпване в ясла и ранно срещане с болестите се изгражда по-бързо имунитет, отколкото при късно постъпване. Всичко е супер индивидуално, зависи и от дг също, средата там и т.н. така че няма как да се гадае какво ще бъде евентуално..

# 521
И аз се чувствам лека депресирана 😄,наистина в някои дни ми идва в повече.Близо от месец малката много е кисела, все мрънка цял ден..Заспива много трудно през деня, тези зъбки 4 наведнъж ни разказаха играта.Снощи вдига и лека Т

В това прекрасно време сме вътре, защото не иска в количката само плаче,най много пловин час.Опитах с ерг.раница но 2 дена после ме болеше корема и кръста.Доста тежи, а аз с тези 40кг 😄абсурд да я нося така.Дано да се оправи положението, иначе незнам докъде ще я накараме.Понякога чувствам, че ще припадна от умора.А вкъщи е като паднала бомба 😀

Баткото не съм пуснала на ясла, бързо свикна с ДГ,нямаше драми.Но сега мисля бебка да пусна като навърши 2 годинки.
Финансово ни е трудно, защото аз не взимам майчинство.Само соц помощ 200лв и то първата година само.Ще избутаме някак си тези 2 години...

# 522
DareAngel и аз бях много зле по едно време, сприхавост, изнервена, все ми се плачеше. Като започна малкия да си спи и аз се оправих. Много често е от недоспиване, сега някой път като се случи да мрънка цял ден и се изнервям, но бързо ми минава. Преуморявам се понякога, но нищо не може да се сравни с периода като се будеше по хиляда пъти през нощта и през деня не спеше по много. Защото и през деня като направи час и половина на един сън човек има възможност да изключи за малко.

# 523
Като съм се наспала всичко е 6, но като го сръчкат зъбите и започне да спи на пресекулки рязко се вкисвам и аз.
Гети, това със зъбките е много индивидуално. При някои бебета няма никакви индикации на зъбоникнене, директно зъбче се показва. При други бебето става мрънливо през деня, а през нощта се буди по-често с плач. При трети зъбоникненето е придружено с нервничене, капризнечене и отказ от храна през деня, диви писъци и рев през нощта. Та, не знам при вас дали са зъбки. Прави ми впечатление, че момиченцата по-мъжки ги вадят тези зъби. Аз, след баткото, който беше от 3-тия вид, мислех, че съм закоравяла, обаче малкия го подмина. Четири зъба един след друг. Писъци и рев цепят блока през нощта на 2 часа от месец. Неудобно ми е вече от съседите, а не е като да не давам хомеопатия, че даже и обезболяващи.
За пускане на ясла си мисля да не бързам и без друго с всички алергии+атопичен дерматит и отложени ваксини не виждам как ще се случи пред 2-3 годинки. Баткото го пуснах на 1.8 г. Голяма грешка. Нямаше повече от 5 присъствени дни накуп за целия яслен период. Беше най-болнавото дете в групата.

# 524
Аз изпадам в депресивни състояния когато не сме се наспали, времето не става за навън и са се натрупали повечко задачи/изпити/лекции. Тоест когато не съм разпуснала/разнообразила по някакъв начин.
При Ники зъбоникненето е свързано с мрънкане, че даже и приреваване на сън. През деня е кисел, нищо не иска, нищо не му задържа вниманието, не спи добре, иска само да ръце и да обикалям из апартамента, но пък не ми е отказвал храна. Мажа с гел Бочко и Дентокинд, давала съм хапчета денто- и дормикинд, но нямат много много ефект при него. Най- добре му действа Камилията, а аз я давам само вечер,   давам и сутрин само когато е много напечено положението. Два-три пъти съм давала половин доза Панадол преди сън, последния път даже беше преди обедния.

Общи условия

Активация на акаунт