Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 42

• 35 267
  • 763
  •   1
Отговори
# 510
Тя мрежата не е проектирана повечето да се отопляват на ток.

То и  преди, когато имаше доста блокове отопляващи се на газ пак имаше спирания на тока в някои квартали, защото мрежата не издържа. Ще видим тази зима как ще е.

# 511
  • Пловдив
В София може състоянието на мрежата да е различно ,но в Пловдив над 80% от домакинствата се топлят та ток - климатици и конвектори  и нямам спомен в последните години да е имало претоварване .
В.София много хора са на централно парно + топла вода ,включително нови кооперации .Нали опростиха дълга на Софийска Топлофикация ,за да може уж да позадържи цените този отоплителен сезон .Е ,за газифицираните домакинства цената на суровината е доста висока и вероятно те основно се насочват към климатици .
 По селата и особено в по-новите райони ,където  повечето от нас строят ,не мисля ,че отоплението на ток ще е проблем .Все пак , са ни отпуснали мощност ,която един вид е свободна .

# 512
  • София
Моля припомнете как се подготвя монтажът на витрините -прозорци? Предвиждаме 5 см XPS +  5 см замазка на пода. Витрините ви на нула ли са спрямо пода или по-нависоко? Класическите френски прозорци започват на около 20 см от пода, ние мислим да са на 10 см.
Изгражда се с Итонг? Прави се стъпало?

Последна редакция: вт, 18 окт 2022, 06:18 от sofyia

# 513
При нас, не знам дали е така в цяла Италия, но токът беше до 3 кВ мощност на една цена и после ако не ти стига заявяваш и ти слатат по-мощен предпазител и плащаш по-скъпо. Ако пусна фурната и пералнята - добре, но с фурна и миялна прекъсвачът долу падаше или с 3-те климатика. Тарифата можеше да се избере дали да е дневна и нощна (нощната беше от доста ранен час 18 или 19 часа и сутринта до към 8 ч.). Ние бяхме на еднотарифно, защото според операторката такова било потреблението, че на една тарифа било по-добре (изгодно). Лятото плащахме последно по 90 лв ток със смотани климатици, които работят почти нон стоп, бойлер на ток и т.н. Котлоните са на газ. 4-ма в тристаен апартамент. Зимата, когато плащахме около 210 лв ток, познати заявили висока мощност плащаха по около 750/800 лв.

Последна редакция: вт, 18 окт 2022, 07:58 от drago_2008

# 514
  • Пловдив
Моля припомнете как се подготвя монтажът на витрините -прозорци? Предвиждаме 5 см XPS +  5 см замазка на пода. Витрините ви на нула ли са спрямо пода или по-нависоко? Класическите френски прозорци започват на около 20 см от пода, ние мислим да са на 10 см.
Изгражда се с Итонг? Прави се стъпало?
Ако са на 10 см от пода се подготвя нивото им , с Итонг Д700 е най-добре .По 2 см нивелиран фибран от трите страни на прозореца ,така размерът се взима по 0,5 до 1 см по-малък от всички страни .При използване на лепенка /мембрана  се измазва и малък участък отвън на тухлата ,за да може да се залепи по-добре .
Имай в предвид , че това стъпало, при монтаж на дограмата на външен ръб ,ще стане около 17-18 см широко -нито за стъпване, нито за прескачане  .
Другият вариант е Итонга да е с ширина само колкото дограмата ,за да е по-лесен за прескачане .

Последна редакция: вт, 18 окт 2022, 07:32 от nelina_london

# 515
Към хората с подово.
Пуснахме тестово термопомпата. Имаме замазка 5-6 см и тук-там някоя и друга плочка по стаите. Помпата работи вече над 3 денонощия. Настроена е на 21 градуса, стигала е максимум до 19.6. В къщата е много топло, като се има предвид, че е предимно северна, заради гледката 😬😁 Обаче плочките не са топли, но не са и неприятно студени. Градусите не стигат и 20, а мен ми е жега. Вкъщи на климатика на 23 ми е горе-долу добре. Сега се чудим нормално ли е да не успява да стигне градусите и да не са топли плочките още 😂 Къщата е 200 квадрата. Скоро мислим да гасим помпата, ама все пак не трябваше ли да загрее, или много бързаме? Тухлена е къщата, с много бетон.

# 516
Не е нормално плочките да не се загреят, но зависи на колко градуса е настроена водата! Не трябва да са много топли обаче, но Вие казвате, че не са неприятно студени. Зависи до колко сте затворени отвсякъде, за да почне да вдига. Все пак не живеете там, за да отделяте и вие топлина, няма домакински уреди...

Предполагам сте спазили изискването, че подово се пуска постепенно на по-високи градуси, а не от раз на 40-45 градуса!

При нас отне 2 години, за да почне да се затопля и да се "усеща" топлина в стените....

# 517
  • София/Варна
Ние имахме проблеми при пускането на подовото първия път. С някакви термоглави(това не съм сигурна дали така точно се казва) са колекторите и се регулира температурата поотделно за всяка стая , а коридор и бани се топлят постоянно,когато се включи някоя стая. Та проблема беше, че са забравили кой кръг за къде е, голям цирк беше. Едната вечер се събудихме и беше 25 градуса в спалнята.
Та тогава много обикалях по чорапки и боса, за да видя къде е топъл пода, за да разнищим мистерията. На плочките в банята се усеща съвсем лека топлина. Върху ламината просто не е некомфортно студено, но си има разлика в участък където топлеше и където не топлеше.
Още на следващия ден се усети промяна на климата в стаите.

# 518
Здравейте, някой знае ли, какви са актуалните цени за надзор (за къща над 100м2) в софийско?
Също, може ли препоръки за фирми за надзор? Благодаря!

# 519
  • София/Варна
Надзора си измислят на неясна логика цена. Актуални няма. Аз като търсих (отдавна) ми даваха цена от 1000 до 5000 лв.

# 520
  • София
На мен тази година в началото ми дадоха горе-долу 3К за документите и още 1К, ако искам да ме представляват пред институциите. От две места така. Моят случай беше специфичен и в края на краищата за преработка на съществиващи документи, ще излезе към 1.7 К, без да ме представляват никъде и с още 350 лв за енергийния паспорт. ММ се занимава повече, но горе-долу това е при нас положението. 

И къщата като каква се води - стопанска постройка, вила, за постоянно живеене... или нещо друго?
Цитирам “сграда за сезонно ползване “ , отговарям и на по горния коментар има партида за ток те са си изкарали, вода няма ще е с кладенец.
Значи вила, и значи не се води някакъв вид стопанска постройка. За съжаление съм до тук аз, дано някой е по-компетентен от мен. Но не бях чувала за неурегулиран имот с узаконена вила в него (което не значи, че не съществува).

Последна редакция: вт, 18 окт 2022, 15:37 от ToniShu

# 521
  • София/Варна
По селата има много имоти , които не са в регулация, но си има законни къщи. Нашата първа къща беше такава. Проектирахме я 2009г. и си спомням, че беше голям зор да я внесем бързо, че нещо променяха някоя си наредба и нямаше да ни одобрят проекта, защото не е УПИ, но не помня точно.

Проблема със сградите за сезонно обитаване, мисля беше че не можеш да си направиш адресна регистрация.

# 522
Моля, ако някой може да ме насочи. Търся ъглови фасадни профили (от полиуретан, дуропропилен) за закриване на едни фуги между дограма и панел. Намерих само в един магазин на ул. Витоша в София, но ми се иска да видя и на други места (а и там май няма да имат количеството, което ми трябва). Ето снимка:
Скрит текст:

# 523
  • Пловдив
Към хората с подово.
Пуснахме тестово термопомпата. Имаме замазка 5-6 см и тук-там някоя и друга плочка по стаите. Помпата работи вече над 3 денонощия. Настроена е на 21 градуса, стигала е максимум до 19.6. В къщата е много топло, като се има предвид, че е предимно северна, заради гледката 😬😁 Обаче плочките не са топли, но не са и неприятно студени. Градусите не стигат и 20, а мен ми е жега. Вкъщи на климатика на 23 ми е горе-долу добре. Сега се чудим нормално ли е да не успява да стигне градусите и да не са топли плочките още 😂 Къщата е 200 квадрата. Скоро мислим да гасим помпата, ама все пак не трябваше ли да загрее, или много бързаме? Тухлена е къщата, с много бетон.
Нямаме подово ,но в Англия съм живяла в къща с подово на газ .Подът не се чувства по - топъл ,защото обикновено е до 28° ,а човешката телесна е 36° .
 Вие не строяхте ли до Пловдив ? В момента амплитудата е много голяма - от 2°-3°  сутрин ,до 20° през деня .Отнема доста време докато се затоплят стените ,просто подовото не се спира .Каква е Т на водата?

# 524
Madjarova, за 200кв къща, колко киловата термопомпа сложихте?
И само плочки (теракот/гранитогрес...) ли са ви подовете или имате някъде и ламинат?

Нашият проект е за 190кв. РЗП, но още нямаме финално решение от ОВК-то за отоплението, та да събера и аз малко инфо. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт