Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 42

• 35 277
  • 763
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Само че е инвестиция, която напред във времето ще се изплаща и при големият напън в началото поне нещо си получила. А тук получаваме общо-взето пречки.

# 496
Не съм още, живи-здрави ще минем през пак през "касапницата" на кметството и каквото дадат. Simple Smile Винаги може да ме мотаят година или две. Не го дават преди, дават след като направиш, разплатиш и пак те преслушат енергийните гении по сертификатите.
Принципно нещо ще има настреща, но в сегашния момент ще го изяде инфлацията. Но мисълта ми е, че ако някой има средствата и мисли да чака субсиидите, просто за мен не си заслужава, между инфлацията, бумащината, заетостта на добрите фирми, увеличението на цените,  в моите очи не си заслужава нервите, споделям просто.

Последна редакция: пт, 14 окт 2022, 14:28 от chortiz

# 497
В Италия в нашия регион ако инвестираш няколко десетки хиляди в ремонт и предоставиш документи, започват да ти изплащат инвестицията всяка година за период от N -брой години след приспадане на дължимото. Да речем: имаш да плащаш данъци, защото даваш Airbnb и  ти ги приспадат от сумата за получаване, после ти превеждат разликата. Както в БГ направиха миналата година с облекчението за деца в НАП. То и в БГ има някаква сума, която се ползва за данъчно облекчение за ремонт, ама беше смешна 2000 лв или от сорта и смешни пари се получават.

# 498
  • София
О, то почнеш ли строеж, бързо се ориентираш, че освен на себе си, на друг(о) не може да разчиташ Simple Smile

Сестра ми получиха 60% от сумата за дограма, но при тях върви заем от банката паралелно с ремонта, така че в момента на покупка на дограмата усетиха облекчението. Но браха ядове с някакви енергийни консултанти, да - кой забравил нещо си, после пък внесъл някъде си документ, който новия им консултант не можел пак да внесе... имаха някакви такива идиотии. Но пак, 60% от цената на качествена дограма не е съвсем без нищо. Иначе, с оглед инфлацията, щяха да планират с по-смотана дограма, със сигурност. Помня, че и за пелетната им инсталация имаше някакво подпомагане, но май не беше така впечатляващо. За данъците не съм разпитвала.
Но няма особено много смисъл да се сравняваме, то е ясно, че тук просто нещата не се правят според идеята, а според грабежа. И го казвам пак с оглед на това, че може би не всеобщите идеи са лоши, а побългаряването им прецаква нещата.

# 499
За нови къщи сертификата е задължителен. При нас излезна 350лв.

Субсидии в БГ за енергийна ефективност са си само мираж. Аз се рових преди за субсидии за изолация за къщата на майка ми и баща ми, но тогава имаше само за големите градове. За малките градове казаха, че субсидии няма. Мисля, че и сегашния план е така - има само за големите градове, за малките, нищо.
Успях навремето да взема само един солар с бойлер за къщата им. Върнаха ми 20% от цялата сума.

ПП  аз се възползвах тази година от данъчните облекчения за ремонт. Изплатиха ми 200лв!

# 500
  • София
Пууу, да се чуди човек къде да вложи тази крупна сума! И нашият паспорт някъде толкова излезе...

# 501
  • София
Само имайте предвид, че данъчните облекчения са само за разходи за труд, за материали не. Идеята беше да се изсветлят част от доходите на майсторите, като стимулират хората да си поискат фактура.

# 502
  • София
Само имайте предвид, че данъчните облекчения са само за разходи за труд, за материали не. Идеята беше да се изсветлят част от доходите на майсторите, като стимулират хората да си поискат фактура.
Да, това е целта, но у нас трудно. Недостигът на кадърни хора в сферата е огромен и този, който работи на черно, хич не го интересува, че някой искал фактура. Просто преминава към следващия клиент. Единствено може да се изсветли, ако се въведат задължителни проекти и разрешителни и за ремонтите, както е в държави, на които завиждаме за реда, чистотата и доходите. Но тъй като тук всичко е "дай някоя далавера" от най-високо ниво, та до последния гражданин на Бг, трудно осъществимо. Воля за законодателна промяна трябва.

# 503
  • София
Последния абзац е това, което може би някой ден може да окаже влияние върху нас като потребители (в блок не знам да има как да си заявиш по-висока присъединена мощност). Ако това изберат като разграничение между потребителите - изобщо, защо трябва да има такова аз не схващам. Но нали са "експерти", после ще има да се съдим като измсилят някоя страшна идиотия.
https://www.segabg.com/hot/category-economy/evtin-tok-250-kvtch- … GB1KGa8-zbILqtuxg

# 504
Здравейте бях писала скоро, имам няколко въпроса ако може някой да ми помогне ще съм много благодарна.
Харесали сме парцел без регулация с построена малка къща. Вече получихме документите и се видя, че е законна. Въпросът ми е , къде трябва да отида с документите които имам и да видя дали всичко е наред, освен в общината и агенция по вписванията?

# 505
Странно как имотът не е урегулиран, пък къщата била законна?! Може да отидете за консултация в техническата служба на общината и в офиси на местните ВиК и енерго, за да видите дали има партиди за ток и вода.

# 506
Lonelygirl, какво е предназначението на земята?
И на мен ми е малко странно без регулация, а законна къща.

# 507
  • София
И къщата като каква се води - стопанска постройка, вила, за постоянно живеене... или нещо друго?

# 508
И къщата като каква се води - стопанска постройка, вила, за постоянно живеене... или нещо друго?

Цитирам “сграда за сезонно ползване “ , отговарям и на по горния коментар има партида за ток те са си изкарали, вода няма ще е с кладенец.

# 509
  • Пловдив
Последния абзац е това, което може би някой ден може да окаже влияние върху нас като потребители (в блок не знам да има как да си заявиш по-висока присъединена мощност). Ако това изберат като разграничение между потребителите - изобщо, защо трябва да има такова аз не схващам. Но нали са "експерти", после ще има да се съдим като измсилят някоя страшна идиотия.
https://www.segabg.com/hot/category-economy/evtin-tok-250-kvtch- … GB1KGa8-zbILqtuxg
Писала съм точно за този вариант , преди ,защото в Англия бе така .Там ,обаче ,нямаше нощна тарифа . Тук с две тарифи и трето ограничение ще стане страшна обърквация .Не става ясно дали мислят по-скъпият ток да е на пазарни цени .В Англия разликата не бе голяма .Нещо от рода на 30p. за евтиния и 37р. за скъпия .С цел да се пести електроенергия .Тук целта е да продължат да се ползват газ и пелети ,за да не минат всички на климатици и термопомпи ,които са  по-изгодни.

Общи условия

Активация на акаунт