Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 42

• 36 185
  • 763
  •   1
Отговори
# 480
  • София
В краен случай можеш да кажеш "елате да видите, в парцела, който купих, има някакъв кладенец". До едно време беше практика с  незаконните самодейни водопроводи, предполагам, че за сондажите все още не са се усетили да го предвидят.

# 481
Явно присъединяването на битовите абонати към свободния пазар ще  е по-скоро от колкото очаквах, след като вече се появяват такива стаии Sad.
https://business.dir.bg/kakvo-mogat-parite/promenliv-tok-s-prome … navitsite-vkashti

# 482
  • София
Ама го казва човек, който е съветник в КНСБ, не е представител на министерството и т.н. Не казвам, че не си права, казвам само, че според мен може да е наистина подготовка, но не и нещо със сигурност. Не пишат кой казва, че трябва да започне от догодина - наредба ли, човек ли, закон ли... Но нямаме мърдане, дано просто го направят по-човешко.

# 483
И аз се надявам да е по-човешко, но като гледам цените в Европа и при нас се съмнявам да стане.
При нас дори сега според борсовите цени, цената на тока е една от най-високите Sad. За другите стоки имам същите наблюдение, макар за някои от тях ние да сме производители.

Последна редакция: чт, 13 окт 2022, 16:22 от nellytan1

# 484
  • София
Току що си получих първите две фактури от Електрохолд. Първата, за 25 дни, само таксата от 12 лв с ДДС. Втората, за 20 дни, 1 киловат на стойност 1.042 лв/kw, компенсация 0.49 лв/kw, крайно 0.552 лв/kw. Т.е +150% след компенсацията, която е приета до края на годината. Без нея - ще скръцнем зъби 😕

# 485
Явно вече е време да минем на проектиране на енергоефективни къщи.
Като соларите и фотоволтаиците явно ще са почти задължителни, ако искаме да имаме по-поносими сметки.

Последна редакция: пт, 14 окт 2022, 09:15 от nellytan1

# 486
  • София
nellytan1, да, но както и при автомобилите, преходният период ще отнеме време, а през това време ще бъде все още немасово и много скъпо. Фотоволтаици, които могат да подпомогнат отопление, са сериозна инвестиция в момента, също изисква и място. Пък и в Бг ниска цена на електроенергия може да бъде напълно възможна.
Мои роднини, живеещи в София, в момента започват да строят в Ахтопол, двуетажна, СК, 85 м2/етаж. Имат оферта за фотоволтаици на покрива, с два инвертора, т.е единият да връща към мрежата. Офертата е за 18000 лв и още се чудят, защото изкупуването е на много ниски цени, около 4.5 стотинки/kW в момента. Идеята е когато не са там, къщата да работи, но грубата им сметка е, че тази инсталация би се изплатила за около 11-12 години. Това е доста време, а след този срок КПД на панелите пада почти наполовина. И ако трябва да се подменят, би имало смисъл единствето при обекти без достъп до електроразпределителната мрежа, а при тях дори в момента има комуникации - ток, вода и канал.
Другото ново е, че дори при наличие на канализация, Община Ахтопол на местна почва е приела някакви правила за неползване на канализацията, защото няма ПС в района. Затова ще поставят ПС и ще изхвърлят преработената вода в канализацията.
Честно казано, моето поколение преживява какви ли не промени - от падане на комунизъм, през "демокрация", сега зелени сделки, електромобили, фотоволтаици и т.н. Neutral Face

# 487
  • София
Оооо, и появата на Интернет, супер голяма промяна си беше Simple Smile И мобилите телефони! Някои сме минали през интернет залите, mIRC, уокмени и дискмени, игри записани на дискове, мобифони, GSM на връзка на врата, GSM с капаче и какво ли не Grinning
Относно цените на волтаиците, казвала съм и преди - ако се спонсорират от държавите (каквато е идеята на зелената сделка - държавна политика, а не за сметка на потребителите), всъщност не излизат толкова скъпо. На колега в Швейцария му поемаха на местно и федерално ниво почти на 100% цялата система.
Освен това технологията им се развива наистина бързо (например сега 300 kW панел заема много по-малко място спрямо същата мощност преди 3-4 години), та вероятно ще става дума за различни условия докато станат наистина стандартна опция при строеж. Е, без пари няма да са, но с развитието на конкуренцията и на самата технология, би следвало да има подобрение (то отначало и ток да имаш в дома си е било само за тузари - same old story). Като цяло идеята на нерегулиран пазар е точно такава - да се развива сектора и конкуренцията в него, за да не сме зависими от моноплисти, с които държавата ни налага да работим. Друг въпрос е дали нашите убавци-милионери са измислили как да прецакат идеята "по български" с чудни регулации и нормативи, та добре ни накараха да се страхуваме от свободния пазар. И да плащаме едни от най-високоите цени на ток, въпреки че сме производители. Щото никой не ни краде произведеното, просто някой богатее поради добре подготвени законови вратички.

# 488
Проблемът е, че като пуснат субсидиите, инсталиращите фирми вдигат цените и реално субсидията отива при тях. Затворен кръг.

# 489
  • София
Затворен, освен ако някой не поиска да го промени. Или да позволи и без фирма да си ги инсталираме.

# 490
Субсидиите в Италия също покриват в зависимост от програмата от 110 до 50% от капиталовложенията. Изкарва се справка от кадастъра мисля се казва на български, кога е правен последно ремонт. После може да отидеш в голям строителен хипремаркет и да попълниш заявка за строителни материали от списък (плочки, санитария, дограми, солари и т.н.) и да ползваш чисто около 40% намаление ако те одобрят, т.е. не си ремонтирал скоро. Това е най-лесно. Или да си купиш бойлер или уреди за отопление. Директно намаляват цената с 50%. Справка правеха по данъчния код. Цени не се вдигат просто така, за да си пълни някой джоба. Има санкции реални (поне при нас). Не малко хора си правят ремонт на къщите и строят по програмите за ЕЕ и е в пъти по-лесно от колкото в БГ. Аз лично в България не познавам хора усвоили пари по някаква програма свързана със строителство и ремонти. В Италия не познавам такива, които не са.... и няма псевдо усвояване.

# 491
  • София
Благодаря, Драго! Накрая ще вземе да се окаже май, че не е толкова лоша зелената сделка (при все, че едва ли е съвършена), колкото са лакоми някои манипулативни "политици" и придворните им "експерти".

# 492
Не знам как ще е в България, при мен в Европата е някаква лудница. Всеки се е юрнал да слага панели и термопомпи. Куцо и сакато от водопроводчик или електричар стана ОВК инженер. Не се позволява монтаж на неоторизирана фирма,  самият монтаж после фирмата го регистрира в общината, т.е. не става самостоятелно. Една сурия документи, енергиен сертификат преди и след. След - подписан само от оторизирата фирма на общината. Самата къща трябва глобално да вдигне минимално 2 точки енергийната си ефективност по сертификат или да удари А. Това само с едни панели не става, трябва си всичко - изолация, енергоефективно отопление, прозорци, рекуператор,т.н. Ако някой иска да слага панели, моят съвет е да не чака кой знае какви помощи.

# 493
chortiz, при вас ако къщата си вдигне енергийната си ефективност отразява ли се на нещо това?
Питам, защото в БГ дали имаш или нямаш енергиен сертификат, това по никакъв начин не ти се отразява. Ако имаш то това е поредната хартийка, която трупа прах. Най-много данъците да ми вдигнат, защото ще имам "луксозна" къща.

# 494
Да, дават ми леко облекчение в годишния данък, което не е зле, защото плащам и данък за земята, т.е. събира се някаква сума. Тези разходи по подобряването на енергийната ефективост на къщата позволяват да се впишат в данъчната декларация. Дори и да няма субсидии. Другото, което са направили е да отменят данъка по разрешението за тези работни дейности в общината, иначе е около 5% от сумата за ремонтните дейности.
Но пак казвам, че е жестока бумащина и резултата от това, което виждам не е особено впечатляващо субсидиране като тегля чертата и се разплатя с фирмите.
Mеждудругото, без енергиен сертификат, без значение добър или лош, не може да се продава или дава под наем жилище, къща, т.н. Това е също един голям бизнес, вървят между 100 и 300 евро някъде.

Последна редакция: пт, 14 окт 2022, 14:00 от chortiz

Общи условия

Активация на акаунт