Изследване на ХОРМОНИ – 25 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 52 671
  • 740
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте! Някой може ли да се включи за коментар на моите резултати? Пускани са на 2 ден от МЦ, на 35г. съм. Като цяло търся причината за твърде оскъдния ми цикъл в последно време.. Имам около два дни кървене и преди и след само зацапване.. Опитвам се да вдигна нивата и на Б и Д витамини, засега има напредък, но предполагам, че трябва да гоня горня граница за бременност. Предварително благодаря на всички!

# 226
Да, но при Вас ЛХ е високо и вероятно имате поликистоза, което мисля че се вижда с УЗ от АГ. Трябва да се установи причината.
Л-тироксин не е ли за щитовидната?
Офф много съм объркана... извинявам се , да за ЩЖ е... но нали тези хормони се лекуват от Ендокринолог?
Гинеколога не видя нищо🤦🏼♀ каза че нямам🤦🏼♀ 100 пъти го попитах.... кг нямат значение.. 49 кг съм

# 227
Направете консултация с друг АГ или репродуктивен.

# 228
Мили хора,
Пролактина ми е 506 при реф. стойности: 66/490 , много ли е високо? Нищо не ми предписаха за него Simple Smile дали ще е добре да ми изпишат нещо?

# 229
Еднакратно изследване не е достатъчно. По-скоро го проследете поне още веднъж. Пролактина се влияе от доста неща. Спазихте ли всички условия преди пробовземането?

# 230
Еднакратно изследване не е достатъчно. По-скоро го проследете поне още веднъж. Пролактина се влияе от доста неща. Спазихте ли всички условия преди пробовземането?
Да , 15 мин почивка в легнало положиние и след това... ами първо беше 600 след това спаднало на 506 след година и нещо от скоро е изследвано Simple Smile

# 231
Здравейте!
Пусках хормони поради факта, че имам 130/90 кръвно, а по време на МЦ се покачи този месец дори до 150/100. Ще. Кажете ходи на кардиолог ходя, но не се примирява, че с хапчета ще станат нещата. Искам да разбера причина за да я махна, а не в да маскира.
Преди година и половина претърпях аборт в 28 седмица поради тежка преекламсия и тежка ретардация на плода. И оттогава се боря с това кръвно. Пих хапчета за кръвно, но след като ги спра то пак се почва до това положение. Гадно ми е, лошо ми и съм много раздразнена. Март месец бях с ИР. Инсулин на гладно 22.5. Пих метформин до май месец и го спрях по препоръка на АГ. По принцип ми сложиха диагноза метаболитен синдром. Август месец пък открих камъни в жлъчката, та се наложи операция която беше октомври месец. Поради тромбофилия слагах фраксапарин 10 дни, съвпада ми и цикъла. Кръвното беше 110/70,както ми е нормално по принцип както си беше преди. Отчаяна съм много вече и нз какво да правя.

За сега имам тези резултати.
Хормоните са 4-ти ден на цикъл. Включително тсх и фт4 понеже не бях разбрала, че да ми пуснали и такова направление. След като видях, че тсх е 3.29 днес като си пусках прогестерон на 22 ден го проверих отново. Пуснаха ми алдостерон и ренин, но ще излезнат другата седмица.
Моля за вашето мнение.

# 232
Привет Денис....Фоликулите повече от 13мм не бяха до последно следяхме с УЗ до 25я ден... ефект нулев. При такова положение дуфастон как се приема след като няма овулация? То при такова положение е ясно , че имам СПКЯ. Интересто ми е дуфастона... защото като го приемам навреме ми идва цикъла Simple Smile

# 233
Здравейте, момичета! Това са моите резултати (на 3ти ден от МЦ, на 35 години):                          
TSH 2.46 mkIU/ml (0.27-4.20)  
FT4 19.10. (12-22.00)
LH 8.89 (1.9-12.6)
FSH 6.75 (2.5-12.5)
Progesterone 0.54 (0.18-2.84)
Estradiol 239 (46-607)
Prolactin 270 (102-496)
АМХ 1.230 (0.576-8.130)

С мъжки фактор сме и ни предстои IVF.
Прочетох, че за забременяване TSH трябва да е около 1. Как мога да го намаля до януари? Останалите хормони (като изключим ниския АМХ) в оптимални граници за забременяване ли са?

# 234
  • София
Здравейте!
Пусках хормони поради факта, че имам 130/90 кръвно, а по време на МЦ се покачи този месец дори до 150/100.
Скрит текст:
Ще. Кажете ходи на кардиолог ходя, но не се примирява, че с хапчета ще станат нещата. Искам да разбера причина за да я махна, а не в да маскира.
Преди година и половина претърпях аборт в 28 седмица поради тежка преекламсия и тежка ретардация на плода. И оттогава се боря с това кръвно. Пих хапчета за кръвно, но след като ги спра то пак се почва до това положение. Гадно ми е, лошо ми и съм много раздразнена. Март месец бях с ИР. Инсулин на гладно 22.5. Пих метформин до май месец и го спрях по препоръка на АГ. По принцип ми сложиха диагноза метаболитен синдром. Август месец пък открих камъни в жлъчката, та се наложи операция която беше октомври месец. Поради тромбофилия слагах фраксапарин 10 дни, съвпада ми и цикъла. Кръвното беше 110/70,както ми е нормално по принцип както си беше преди. Отчаяна съм много вече и нз какво да правя.

За сега имам тези резултати.
Хормоните са 4-ти ден на цикъл. Включително тсх и фт4 понеже не бях разбрала, че да ми пуснали и такова направление. След като видях, че тсх е 3.29 днес като си пусках прогестерон на 22 ден го проверих отново. Пуснаха ми алдостерон и ренин, но ще излезнат другата седмица.
Моля за вашето мнение.

Здравей!
СУЕ е висока - някъде има възпаление?! Къде - лекар преценява... но, не е добре да е висока.
КЗ е добре, но Инсулинът е висок и показва ИР... тя не се лекува и за нея трябва да се полагат грижи, докато си жив Simple Smile ... тя е причина за високи нива на Холестерол ( ти вече го имаш) и високо кръвно налягане ( и това вече има)... ако имаш наднормено тегло - трябва да се редуцира... да си на определен начин на хранене, спорт ( или поне повече движение), добавки, медикамент... и това, донякъде може и да помогне?! Кардиолог преценява.
Желязото е добре, но Хемоглобинът е нисък - желателно е да пуснеш целият железен панел, за да се прецени какво е точното/вярното/обективното... състояние на тези показатели ... аз напр. виждам че си и дехидратирана, а това не е добре за сърцето - Калия пада и т.н. ... а самата дехидратация на тялото, може да е причина Желязото да е по-високо ... дори и Хемоглобина - т.е. може да не са много реални тези стойности.
Друга причина желязото да не е там където трябва, може да са някои дефицити - напр. мит. Д ти е нисък ( трябва да е около 60-70ng/ml), В12 трябва да е на горна граница... ФК трябва да е повече. Провери си Хомоцистеина, защото ако е висок това носи риск ( ССС-ма) ... следят се: Хомоцистеин, В12, ФК и В6
ТСХ - не мога да преценя?!... бил е доста висок, но е възможно причина за това да е било това възпаление, което е повишило СУЕ?!  ТСХ, Т3 и Т4 се изследват на чист ден, поне 2 седмици след боледуване... вкл. зъб и т.н.
Ако имаш ИР е много вероятно да си с Хипофункция на ЩЖ, защото тя контролира/регулира, от нея зависи метаболизма (нормален, бърз, бавен ...грубо казано)
Нямаш Хашимото... но, ако си с Хипофункция на ЩЖ и това състояние не се контролира има риск да се провокира, отключи... не искам да те плаша, а само да ти обърна внимание ... защото, това си е Автоимунно заболяване и никой не знае и не може да предвиди кога и по каква причина може да му се случи.
Много често си има индикации за него, но никой не им обръща внимание.
ЛХ показва ПКЯ, проявена или не, вижда се на УЗ... и не е пречка от време на време да има и О.
Прогестеронът е добре, показва че е имало О.
ДХЕА и Тестостеронът ти са малко високи... много вероятно да е от ИР и от високия Инсулин.
Желателно е, да се провери 17ОН Прогестерон ( точно на 3 ден от МЦ) и Андростендион... и да се направи консултация с Ендокринолог.

Привет Денис....Фоликулите повече от 13мм не бяха
Скрит текст:
до последно следяхме с УЗ до 25я ден... ефект нулев. При такова положение дуфастон как се приема след като няма овулация? То при такова положение е ясно , че имам СПКЯ. Интересто ми е дуфастона... защото като го приемам навреме ми идва цикъла Simple Smile
След като Ф.-те не нарастват и са с размери до 13мм, това е ЗФ. Лекарят преценява дали да се приема Дуфастон или не. След като си със СПКЯ, моето мнение е, че той е само от полза. Приема се по различни схеми - лекаря преценява каква да бъде схемата (това е медикамент и няма как аз да посоча схема, не е редно)
Най- общо за предизвикване на М., схемата е след деня на предполагаемата О. или трябва да е в последните дни на МЦ (5-7-10 до 14).
Схемата на прием на Дуфастон се преценява от лекар, защото, само той може да прецени общата дневна доза на прогестина и продължителността на приема... за да се подаде най-правилния сигнал на Хипофизата - от една страна тези ЗФ да претърпят обратно развитие ( да изчезнат), от друга - нивата на ЛХ и ФСХ да са такива, че следващия МЦ, да е нормален и да има нормална О.
Тази обща дневна доза на прогестина се преценява на база, в случая твоя СПКЯ - какви хормонални отклонения имаш, при кои хормони, какви са нивата им и каква е комбинацията между тях... поне така е правилно да се подхожда и дано твоя лекар да го направи, за да има самата терапия оптимален резултат.

Последна редакция: нд, 11 дек 2022, 07:59 от denis.

# 235
Здравей, Дениз!
Благодаря ти за отговора. В момента чака резултати за ренин и алдостерон. Но, ще проверя посочените от теб "17ОН Прогестерон ( точно на 3 ден от МЦ) и Андростендион". До сега на УЗ не се е засекло киста. Колко трябва да бъде инсулина? Аз четох уж 5-6 е нормално. Ендокринолога ми каза само "добре са ти резултатите", и аз исках и друго мнение. Висока съм 151 см, март месец бях 62-3 кг. Свалих около 52-3 в момента седя. По принцип не съм била по малко от 50кг никога в живота. 😄 Ако сваля холестерола това ще повлияли и на инсулина да се свали или е по скоро обратното? Освен това, какви добавки може да се взема в момента на своя глава взимам Инолин и Холин. Очевидно е, че трябва да търся друг ендокринолог. По принцип имам и косопад и съм като цяло много изнервена. СУЕ ще търся защо е високо, по принцип нямах усложнения след операцията, но имам някакво ваг. течение което ме съмнява нещо да не е от там. След МЦ ще отида за пср тест на секрет.
Дописах си мнението.

Последна редакция: нд, 11 дек 2022, 20:51 от Sineochka_24

# 236
  • София
Здравей, Дениз!
Благодаря ти за отговора. В момента чака резултати за ренин и алдостерон. Но, ще проверя посочените от теб
Скрит текст:
"17ОН Прогестерон ( точно на 3 ден от МЦ) и Андростендион". До сега на УЗ не се е засекло киста. Колко трябва да бъде инсулина? Аз четох уж 5-6 е нормално. Ендокринолога ми каза само "добре са ти резултатите", и аз исках и друго мнение. Висока съм 151 см, март месец бях 62-3 кг. Свалих около 52-3 в момента седя. По принцип не съм била по малко от 50кг никога в живота. 😄 Ако сваля холестерола това ще повлияли и на инсулина да се свали или е по скоро обратното? Освен това, какви добавки може да се взема в момента на своя глава взимам Инолин и Холин. Очевидно е, че трябва да търся друг ендокринолог. По принцип имам и косопад и съм като цяло много изнервена. СУЕ ще търся защо е високо, по принцип нямах усложнения след операцията, но имам някакво ваг. течение което ме съмнява нещо да не е от там. След МЦ ще отида за пср тест на секрет.
Дописах си мнението.
Ако се поддържа на гладно инсулин над 6.0 - това уврежда тялото ( различни органи и системи). Висок инсулин на гладно се поддържа, в повечето случаи от неправилно хранене... неправилно за ИР... здравите хора могат да си ядат каквото и когато искат Simple Smile
Това, кой колко кг. е, не е критерий/показател за това дали е с ИР или не.. защото зависи от пол, възраст, начин на живот, спортна активност, дали употребява цигари, алкохол,... цели, които си поставя и т.н. ...вкл. и от това, дали знае или не какви заболявания има, защото както Хипофункцията на ЩЖ ( дори и с Хашимото , началните фази) и с  ИР - може да няма симптоми, или човек така да е свикнал с тях, че да ги приема за нещо нормално или да не ги отдава на дадено заболяване - напр. това след нахранване да ти се яде винаги и много рязко сладко, да не успяваш да се нахраниш с определени храни, да получаваш аритмия/тахикардия  след консумиране на някои храни ( напр. аз от зеле, спанак...), да си на диети и въпреки това бързо да се омазняваш, да имаш проблем с МЦ и О, проблеми със съня, с психиката ...и т.н.
Високият Инсулин и респ. високата КЗ са една от причините за по-високите нива на  Холестерол-а...защото се повишава синтеза на Холестерол от ЧДроб ... или за да регулираш Холестерола, трябва да регулираш/контролираш ИР.

# 237
Здравей, Дениз!
Благодаря ти за отговора. В момента чака резултати за ренин и алдостерон. Но, ще проверя посочените от теб
Скрит текст:
"17ОН Прогестерон ( точно на 3 ден от МЦ) и Андростендион". До сега на УЗ не се е засекло киста. Колко трябва да бъде инсулина? Аз четох уж 5-6 е нормално. Ендокринолога ми каза само "добре са ти резултатите", и аз исках и друго мнение. Висока съм 151 см, март месец бях 62-3 кг. Свалих около 52-3 в момента седя. По принцип не съм била по малко от 50кг никога в живота. 😄 Ако сваля холестерола това ще повлияли и на инсулина да се свали или е по скоро обратното? Освен това, какви добавки може да се взема в момента на своя глава взимам Инолин и Холин. Очевидно е, че трябва да търся друг ендокринолог. По принцип имам и косопад и съм като цяло много изнервена. СУЕ ще търся защо е високо, по принцип нямах усложнения след операцията, но имам някакво ваг. течение което ме съмнява нещо да не е от там. След МЦ ще отида за пср тест на секрет.
Дописах си мнението.
Ако се поддържа на гладно инсулин над 6.0 - това уврежда тялото ( различни органи и системи). Висок инсулин на гладно се поддържа, в повечето случаи от неправилно хранене... неправилно за ИР... здравите хора могат да си ядат каквото и когато искат Simple Smile
Това, кой колко кг. е, не е критерий/показател за това дали е с ИР или не.. защото зависи от пол, възраст, начин на живот, спортна активност, дали употребява цигари, алкохол,... цели, които си поставя и т.н. ...вкл. и от това, дали знае или не какви заболявания има, защото както Хипофункцията на ЩЖ ( дори и с Хашимото , началните фази) и с  ИР - може да няма симптоми, или човек така да е свикнал с тях, че да ги приема за нещо нормално или да не ги отдава на дадено заболяване - напр. това след нахранване да ти се яде винаги и много рязко сладко, да не успяваш да се нахраниш с определени храни, да получаваш аритмия/тахикардия  след консумиране на някои храни ( напр. аз от зеле, спанак...), да си на диети и въпреки това бързо да се омазняваш, да имаш проблем с МЦ и О, проблеми със съня, с психиката ...и т.н.
Високият Инсулин и респ. високата КЗ са една от причините за по-високите нива на  Холестерол-а...защото се повишава синтеза на Холестерол от ЧДроб ... или за да регулираш Холестерола, трябва да регулираш/контролираш ИР.
Добре, благодаря! Просто ми пишеш за излишни килограми и за момента просто съм свалила толкова. Ще видим, диетата ми е сравнително чиста на моменти си позволям по нещо сладко, но не са ежедневие.
Ако цялостния проблем е в ИР, то на какво може да се дължи това, че на моменти кръвното налягане си е 110/70 до 120/80. В момента например 5 дни подред е в тази норма. Ето това най-много ме обърква в казуса. Кардиолога ми каза, че това кръвно е на психическа-емоционална почва и да взимам Допегит по 1/2. Ако се качи над 130 да взимам цяло. Въпроса е, че то не е постоянно толкова и аз най-вече не разбирам какво точно става и към какъв специст да се обърна. Не разбирам и защо по време на МЦ се вдига. И освен това, не ми става ясно и защо докато бях на фракси и в цикъл кръвното беше нормално, че дори ниско. Да търся хематолог или просто с ендокринолог и кардиолог?

# 238
Здравей Денис! По препоръка на АГ пуснахме изследвания за ЩЖ.
Може ли мнение за TSH и FT4, с цел опити за бебче, добре ли са резултатите?
(първите две изследвания ги пуснах, защото бяха безплатни от лабораторията)
Благодаря ти предварително! Hug

# 239
Здрасти Денис,
Може ли твоето мнение за изследванията?

Здравейте, какво мислите за тези резултати? Диагнозата е ПКЯ след като преди година бе отхвърлена ВНХ след Синактенов тест.

На 3-ти ден

На 5-ти ден

Общи условия

Активация на акаунт