Изследване на ХОРМОНИ – 25 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 51 579
  • 740
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Денис, на фона на тези изследвания ме диагностицираха с ИР, а след това на фона на другите изследвания ми
Скрит текст:
казаха че вече нямам ИР. Не знам дали има нещо общо това с цикъла и забавянето, сега вече не знам дали съм и имала ИР, че много бързо ми се видя да съм го преборила. Моля те за мнение

И при двете изследвания - резултатите показват, че имаш ИР.
При първото - това се вижда много добре. КЗ на гладно дори е много висока и показва, че храненето ти, не е правилно ( за ИР). КЗ скача много на 60', а на 120' остава висока, което не е добре - това вреди да цялото тяло - ССС-ма, бъбреци, очите, мозъка, репр. функция ... на всичко.
Исулин на гладно е висок... а на 120' продължава да се повишава, което е доста притеснително.

При второто изследване - КЗ е сравнително добре, но Инсулина все още е висок.
НОМА индексът не е показателен  - и аз съм с ИР и моя винаги е идеален, но съм си с ИР.
Няма излекуване от ИР, тя само се контролира - просто трябва да се храниш така, че да не си вредиш... има страшно много видове храни, които могат да се консумират ... и с малко повече воля - не е трудно.

ТСХ е висок, показва че си с Хипофункция на ЩЖ ... трябва да е под 2.0
Повтори го заедно с Т3 и Т4, за да може лекар да назначи оптимална доза.
Ако не контролираш ЩЖ, трудно ще контролираш ИР.

# 346
Денис, на фона на тези изследвания ме диагностицираха с ИР, а след това на фона на другите изследвания ми
Скрит текст:
казаха че вече нямам ИР. Не знам дали има нещо общо това с цикъла и забавянето, сега вече не знам дали съм и имала ИР, че много бързо ми се видя да съм го преборила. Моля те за мнение

И при двете изследвания - резултатите показват, че имаш ИР.
При първото - това се вижда много добре. КЗ на гладно дори е много висока и показва, че храненето ти, не е правилно ( за ИР). КЗ скача много на 60', а на 120' остава висока, което не е добре - това вреди да цялото тяло - ССС-ма, бъбреци, очите, мозъка, репр. функция ... на всичко.
Исулин на гладно е висок... а на 120' продължава да се повишава, което е доста притеснително.

При второто изследване - КЗ е сравнително добре, но Инсулина все още е висок.
НОМА индексът не е показателен  - и аз съм с ИР и моя винаги е идеален, но съм си с ИР.
Няма излекуване от ИР, тя само се контролира - просто трябва да се храниш така, че да не си вредиш... има страшно много видове храни, които могат да се консумират ... и с малко повече воля - не е трудно.

ТСХ е висок, показва че си с Хипофункция на ЩЖ ... трябва да е под 2.0
Повтори го заедно с Т3 и Т4, за да може лекар да назначи оптимална доза.
Ако не контролираш ЩЖ, трудно ще контролираш ИР.
Да, много ти благодаря. От около 20г съм с хипо и Хашимото и уж го следя. Какви добавки би ми препоръчала тогава за репрофукт. функция? И дали е добра идея да взема и берберин, до сега не съм го пила, но чета, че е добре за ИР?

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 20:57 от *usmivka

# 347
Не се доверявайте на пълно на мнението по форумите. Не знам какви са познанията на Денис, но двама ендокринолога потвърдиха, че нямам ИР. Второ не винаги ТСХ около 2,50 е проблем. Ако на ехограф се види, че няма проблем няма причина за притеснение, както и ако другите хормони са в норма и щитовидната функционира нормално. Допитвайте се винаги до лекари, иначе създава много стрес и притеснение това

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 21:34 от Jakito999999

# 348
Фрешът е най-лошото нещо, което можете да си причините. Огромно количество фруктоза, която не може да се усвои  като енергия от организма (защото не е глюкоза) —> отива в черния дроб —> отлага се като мазнина. А преидзвкива инсулинова реакция.
Ако много ви се яде портокал, просто изяжте само 1 портокал.

# 349
Скрит текст:
Денис, много ти благодаря! МЕнюто ми е следното:
Закусвам винаги смути около 9/10 часа, пробвам различни рецепти, но най-често с банан, боровинки, 1 шепа годжи бери няколко сурови бадема, ленено семе, 1 супена лъжица веган протеин, 1 чаена лъжица мака, непълна чаена лъжичка кокосово масло и прясно мляко, пия 1 кафе с мляко и еритритол вместо захар.
Обядвам около 13/14 часа най-често си правя пилешко филе с някакви подправки, в airfryera или салата примерно с домати, чушки, авокадо, сирене, 2 суперни лъжици зехтин, чесън (предимството да работиш хоумофис Grinning) и понякога към салатата добавям 1 2 филии протеинов хляб от тези на Вита, нисковъглехидратните, след това си правя черен чай с мед
Към 5 6 хапвам плод, ядки,  или си правя фреш от плодове, но ако съм си купила нещо сладко, по това време на деня трудно се контролирам и си хапвам примерно 2 редчета шоколад или 2 бисквити
Вечер около 8/9 най-късно 10 часа, вечерям риба, месо или салата. Има и дни в които си хапвам въглехидрати и пия алкохол, когато излизам или ми идват на гости, средно по 2,3 път в седмицата.
Скрит текст:
Извинявам се за спама, излязоха и резултатите за 17-алфа-ОН-прогестерон и 4-андростендион.. Денис, ако е удобно
Скрит текст:
би ли коментирала хормоните ми, имам записан час за края на другата седмица при гинеколог-ендокринолог, но започвам леко да се побърквам... на 26 години съм, изследванията ми са направени на 3тия ден от цикъла, може да се каже, че цикъла ми е редовен, понякога е 25 дни понякога 30, но не съм пропускала месец. Като цяло симптомите ми са: повишено окосмяване (въпреки че винаги съм го имала, но сега започна да се увеличава по лицето, брадичка, мустаци и отстрани по челюста), умора особено след хранен, депресия и  въпреки че тренирам и ям много рядко въглехидрати, не успявам да сваля килограми.
ЛХ, ФСХ и Е2 са ниски, показват че този МЦ може да има проблем с О. или МЦ да е ановулаторен.
Имаш ИР ... от там и по-високи нива на Андростендион + Хипофункция на ЩЖ, тя също повишава андрогените (ДХЕА също е малко висок, но дано да не се повишава повече) ... и от там това окосмяване.
Провери за всички възможни дефицити на витамини и минерали, вкл. на селен цинк и мед.
За кг. и теглото - трябва да контролираш функцията на ЩЖ, защото ако не го направиш ще ти е много трудно да контролираш ИР и от там и теглото.
Умората след хранене показва, че не се храниш правилно - с правилните храни, спрямо ИР ... трябва повече протеин, по-малко мазнини и още по-малко въглехидрати. Умора причиняват въглехидратите (вкл. ориз, боб, мюсли, картофи...).

Пусни ми едно примерно меню за деня, за да погледна къде грешиш. ... ако искаш Simple Smile, на ЛС.

*usmivka
Дай рефер. граници,  моля ... добави ги към резултатите.
Скрит текст:
Болднах ти грешките - тези неща не трябва да се консумират... а МАКА повишава Е2 и андрогените ( най-често тестостерона, но и другите андрогени)
плодове - вдигат КЗ, сушените още повече
мляко - вдига инсулина
 риба - вдига инсулина
мед - вдига КЗ и Инсулина
шоколад и бисквити - вдигат КЗ и Инсулин
алкохол - вдига КЗ и Инсулин
........ като цяло не се храниш, така че да се заситиш... приемаш много въглехидрати
Смутито го разваляш - по-добре пий само протеин ... протеин + мазнина + въглехидрат е много лоша комбинация
Махни този протеинов хляб..... можеш и без хляб

За първи път "чувам", че не трябва да се яде риба при ИР. Open Mouth  Това, което съм чела, е че диета, богата на омега-3, може да подобри инсулиновата чувствителност. И във всички примерни диети при ИР, които съм виждала, присъства риба. Стана ми интересно и от половин час се ровя в нета. Само на едно място прочетох, че не трябва да се прекалява с рибата, т.е. да се яде един-два пъти на седмица, а не че изобщо не трябва да се яде.

# 350
На мен репро АГ/ендокринолог ми забрани пиле и риба (най-вече сьомга) след изписана добавка алфа липоева киселина 2х400 на ден. Обясни и натърти, че ако ям от тези неща ще предозирам, както и че пилето е наблъскано с хормони, а сьомгата - с боклуци. Това по повод на ИР. Направо си ме заплаши да не ги ям, явно поради причини,различни от гликемичния индекс.

# 351
  • София
Не се доверявайте на пълно на мнението по форумите. Не знам какви са познанията на Денис, но двама ендокринолога потвърдиха, че нямам ИР. Второ не винаги ТСХ около 2,50 е проблем. Ако на ехограф се види, че няма проблем няма причина за притеснение, както и ако другите хормони са в норма и щитовидната функционира нормално. Допитвайте се винаги до лекари, иначе създава много стрес и притеснение това
Не, че като се допитваме до лекари, винаги са прави и винаги обясняват подробно и обстойно. На поне 50% от тях трябва с ченгел да им се вадят думите от устата, за да се получи поне някакво сносно обяснение за здравословното състояние, без да ги е грижа, че сме чакали доста пред вратата им за преглед и поне от човешка гледна точка пациентът не може да бъде минат "на конвейер". А и между самите тях често има противоречиви, дори противоположни мнения.
Та, точно затова и питаме по форумите, защото не сме получили очакваното, изисквано от лекарската етика хуманно отношение.
А познанията на Денис са блестящи, малко са хората с енциклопедични познания като нейните. Именно тя, преди години, когато посещавах репродуктивна клиника, ме насочи какъв може да е проблемът. А самият доктор не го прозря и не го видя. Добре, че има още хора като нея, които с неуморен труд ни помагат да си подобрим здравето ❤️❤️

# 352
Напълно подкрепям stelaartois. Ако не беше четеното в тази тема, нямаше да открия и лекувам ИР. Посещавам редовно ендокринолог заради проблеми с ЩЖ, намерила съм си много добър такъв и въпреки това никога не ми е пускал ОГТТ профилактично.
Благодарение на съветите на Денис се изследвах и потърсих лекар, който потвърди ИР+хиперинсулинемия. Ако не бях се разровила по въпроса, щях да изпия 6 месеца противозачатъчни, както ми беше предписано и да се надявам после да забременея ин витро, защото това беше планът на репро АГ. Безкрайно съм благодарна за Денис, че заради БЕЗПЛАТНИТЕ консултации, които дава тя тук, както и другите момичета, това не се наложи.

# 353
Не бъркайте глекимичен индекс с инсулинов индекс. Има храни, които не вдигат кръвната захар, но предизвикват отделяне на инсулин, а това е проблема при ИР. Подсладителите например. Hands V

# 354
Те пък едни лекари... За тях сме клиенти, не пациенти.
Добре, че е Интернет и хора като Денис, за да се образоваме малко.

# 355
И на мен тази тема (а и други в този форум) много ми помага. Истината е, че повечето ендокринолози гледат само TSH... Аз съм с Хашимото, но досега никой не е обърнал внимание на TAT, MAT (само съвсем в началото, щели да са си високи винаги), fT3, fT4... Никой не ме е съветвал да изследвам ИР, хормони. Всичко сама си назначавам и си изследвам и след това ходя на лекар и се надявам, да ми обърне внимание. Последно изследвах хормони, Е2 беше завишено, но в граници, от тази група разбрах, че може да имам задържан фоликул/киста. АГ погледна резултатите, каза, че са супер. Видя ме на ехограф иии... оказах се права.

# 356

Здравей, Denis
Може ли коментар на изследванията? На 28 години съм, имам проблем с овулацията - нямам такава. Цикъл идва след прием на Естрофем, след това Зафрила.

# 357
Белтъците вдигат глюкозата и оттам инсулина. Не толкова, колкото въглехидратите, но я вдигат.
Диета, прекалено богата на белтъчини, за сметка на мазнините не е супер ок, според мен, макар че Денис може да има друго мнение Simple Smile
Аз съм фен на свинското, пропоръчаха ми читав млечен протеин за сутрешно смути, отделно следя начина си на хранане много - ако ползвате инстраграм - Надя Петрова и GlucoseGoddess са прекрасни източници на инфо.
Супер, супер важно е какво ядем, какво спортуваме, колко се движим, дали медитираме, колко почиваме. Всичко се отразява, в завидимост от възрастта на някои повече или по-малко, обаче в един момент се усещаш, че се чувстваш и изглеждаш като лелка и поглеждаш назад и виждаш как си стигнала до там и разбираш, че тази работа не може да продължава...

А Денис е феноменално отзивчив и адекватен човек. На мен лекар по репродуктивна медицина ми каза, че няма проблем, че съм с огромен дефицит на В12 и фолиева, така че лекарите не са ми единица мярка за адекватност.

# 358
Здравейте, мога ли да помоля за коментар на изследвания, правени във фоликуларна фаза. Благодаря предварително!

# 359
  • София
Denis, привет

Сестра ми е на 37, живее в Щатите и ме помоли за помощ с резултатите на изследванията си.
Иска второ дете, лятото е имала спонтанен аборт в 5та седмица. От тогава се оплаква от косопад, безсъние, зацапване 3-4 дни преди МЦ, липса на либидо, запек.

Пуснала е изследвания на МЦ 23, като АГ й е казала че нямало значение на кой ден са. Последното дори не мога да го коментирам, на всичко отгоре никой нищо не й е разчел само й кимали с глава.

Може ли за насоки какви изследвания или консулт да си направи? Тя е убедена че нещо не е наред, но няма представа какъв лекар и какви дефицити да търси.

Прикачам резултатите й. Предварително благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт