Изследване на ХОРМОНИ – 25 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 51 587
  • 740
  •   1
Отговори
# 330
Скрит текст:

Здравей, Денис. Моля за мнение за изследванията
Скрит текст:

Здравей!
Посочвайте някакъв ориентир за годините, моля!

ТСХ е висок - възможно е да е Хипофункция на ЩЖ, но по-точно се преценява функцията на ЩЖ, когато се тълкува заедно с Т3 и Т4.
Нямаш Хашимото.
КЗ на 60 мин е по-ниска - нещо не е както трябва или не си спазила условията ... или има друга причина?!
Имаш ИР, желателно е да обърнеш внимание на храненето, движението/спорта...

Здравей Денис! Може ли коментар на резултатите ми. При планиране на бременност, добре ли са?
Скрит текст:
Виждам, че са в реф. граници, но все пак.
В понеленник имам час.
Благодаря ти предварително! 🤗

TSH -            2.32 mkIU             /0.27- 4.20/
FT4 -            15.44 pmol/L        /12.00- 22.00/
TPO MAT -   0.40 IU/ml            /0.25- 9/
TG TAT -       2.20IU/ml             /0.4- 4/
Здравей!
ТСХ над 2.0 се води Хипофункция на ЩЖ ... и ако е над тази стойност при бременност - носи риск за бебето, самата бременност и за теб.
Идеалните граници на ТСХ, преди зачеване и за първият триместър са 0,5-1.0 ... Т4 трябва да е в горните 25% на рефер. граници, поне.... при теб е повече на долна граница ( показва, че нивата на хормона са ниски).... а това е хормона, който ще се използва както от теб, така и от бебето, докато се развива......... а той е важен за неговото нормално соматично ( на цялото тяло, всички органи и системи) и интелектуално развитие, от първите дни на   зачеването.
Ако тези хормони не са в оптимални граници - има риск... какъв и в какви %-ти , няма как някой да ти отговори ... защото за нормалното развитие на бебето и бременността има и други рискове,... и те много често действат комплексно.
Не искам да те плаша, но да се избегне поне този риск, е най-лесното нещо, което може да се направи Simple Smile

На 28 години съм. И аз се чудех защо е по ниска глюкозата на 60 мин, уж спазих всички указания. Сигурно ли е, че имам ИР? Какви са нормалните стойности за да нямаш ИР? Кое в какви граници трябва да е?

# 331
Здравейте, добавям скрийншот с резултатите, понеже предната снимка беше малко размазана. Направи ми впечатление че освен естрогена и lh и fsh са доста ниски, има ли повод за притеснение:
Скрит текст:

Здравейте, може ли мнение относно изследванията ми. На 26 години съм, лекарят който ми назначи изследванията каза че най-вероятно имам поликистоза, така като гледам тестостерона е в норми, но естрадиола, лх и фсх май са под нармата, какво означава това. Изследванията са направени на третия ден от цикъла, този месец цикъла ми дойде на 25тия ден, попринцип идва на 28-30тия.

# 332
Здравей, Денис. Писах ти преди седмица за помощ... На 17.01 (3ти ден от цикъла) пуснах пролактин, който излезна 32,56. По съвет на ендокринолог пуснах и днес 24.01 и изненада той вече е 25.44... Въпросът ми е дали е станало грешка днес или да пусна отново пак тия дни...

# 333
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:

Здравей, Денис. Моля за мнение за изследванията
Скрит текст:

Здравей!
Посочвайте някакъв ориентир за годините, моля!

ТСХ е висок - възможно е да е Хипофункция на ЩЖ, но по-точно се преценява функцията на ЩЖ, когато се тълкува заедно с Т3 и Т4.
Нямаш Хашимото.
КЗ на 60 мин е по-ниска - нещо не е както трябва или не си спазила условията ... или има друга причина?!
Имаш ИР, желателно е да обърнеш внимание на храненето, движението/спорта...

Здравей Денис! Може ли коментар на резултатите ми. При планиране на бременност, добре ли са?
Скрит текст:
Виждам, че са в реф. граници, но все пак.
В понеленник имам час.
Благодаря ти предварително! 🤗

TSH -            2.32 mkIU             /0.27- 4.20/
FT4 -            15.44 pmol/L        /12.00- 22.00/
TPO MAT -   0.40 IU/ml            /0.25- 9/
TG TAT -       2.20IU/ml             /0.4- 4/
Здравей!
ТСХ над 2.0 се води Хипофункция на ЩЖ ... и ако е над тази стойност при бременност - носи риск за бебето, самата бременност и за теб.
Идеалните граници на ТСХ, преди зачеване и за първият триместър са 0,5-1.0 ... Т4 трябва да е в горните 25% на рефер. граници, поне.... при теб е повече на долна граница ( показва, че нивата на хормона са ниски).... а това е хормона, който ще се използва както от теб, така и от бебето, докато се развива......... а той е важен за неговото нормално соматично ( на цялото тяло, всички органи и системи) и интелектуално развитие, от първите дни на   зачеването.
Ако тези хормони не са в оптимални граници - има риск... какъв и в какви %-ти , няма как някой да ти отговори ... защото за нормалното развитие на бебето и бременността има и други рискове,... и те много често действат комплексно.
Не искам да те плаша, но да се избегне поне този риск, е най-лесното нещо, което може да се направи Simple Smile

На 28 години съм. И аз се чудех защо е по ниска глюкозата на 60 мин, уж спазих всички указания. Сигурно ли е, че имам ИР? Какви са нормалните стойности за да нямаш ИР? Кое в какви граници трябва да е?
Според мен имаш ИР... Инсулина ти се повишава 7 пъти на 60 мин. и на 120 мин. си остава много висок, не пада до нива близки до 0-я час ... или, ти си с постоянно висок инсулин... нали се храниш през деня, приемаш въглехидрати?! За да държи в норма КЗ, тялото ти отделя много, много инсулин... повече от нормалното.
Много си малка и затова, засега, КЗ е Ок.... когато станеш на 38-48г. няма да е така, ако не вземеш мерки... този панкреас, който в момента се форсира и бълва инсулин, ще се "увреди".
Не искам да те плаша, не е трудно - вземи мерки.... само чрез храненето, това може да се контролира.

# 334
Тихичко бих добавила и намаляване на стрес, защото и той вдига КЗ, дори без храна да е намесена...

# 335
Здравей, Денис. Писах ти преди седмица за помощ... На 17.01 (3ти ден от цикъла) пуснах пролактин, който излезна 32,56. По съвет на ендокринолог пуснах и днес 24.01 и изненада той вече е 25.44... Въпросът ми е дали е станало грешка днес или да пусна отново пак тия дни...

Не съм Денис,но те съветвам да спазищ вс условия
Имах два високи резултата,които не спазихме вс условия,след като се взех по сериозно и спазих условията с почивката от поне 30мин в лаборатория
Направих го в домашно посещение понеже където и да ходех не ми отделяха нужното време
След отново 2 последователни тествания вкъщи е в норма ,смъкнат много
Желая успех

# 336
Извинявам се за спама, излязоха и резултатите за 17-алфа-ОН-прогестерон и 4-андростендион.. Денис, ако е удобно би ли коментирала хормоните ми, имам записан час за края на другата седмица при гинеколог-ендокринолог, но започвам леко да се побърквам... на 26 години съм, изследванията ми са направени на 3тия ден от цикъла, може да се каже, че цикъла ми е редовен, понякога е 25 дни понякога 30, но не съм пропускала месец. Като цяло симптомите ми са: повишено окосмяване (въпреки че винаги съм го имала, но сега започна да се увеличава по лицето, брадичка, мустаци и отстрани по челюста), умора особено след хранен, депресия и  въпреки че тренирам и ям много рядко въглехидрати, не успявам да сваля килограми.

# 337
Здравейте, имам нужда от Вашата помощ. На 43г съм.Според АГ (без да е видяла изследванията) всичко е Ок. Имало и такива хора като мен. Обаче аз направих изследвания и в началото на февруари имам час при ендокринолог. Доста съм се притеснила. Дали все пак мога с някакви добавки да оправя нещата?
Оплакванията са че цикъл ми идва през 3-4 месеца. С хипотиреоидизъм съм и Хашимото (пия еу тирокс и държа хормона в референтните стойности). Преди 2 години ми откриха ИР, но с хранителен режим със силно намалени въглехидрати сега правих пак изследване и доктора каза че вече всичко е Ок.
Това са последните изследвания, които много ме притесниха направени поради липсата на цикъл:
LH 14.50 IU/L
FSH 7.69 IU/L
Testosterone <0.09 nmol/l
DHEA-S 0.65
AMH 3.68 ng/ml
Изследванията са правени на 41 ден от МЦ

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 18:10 от *usmivka

# 338
  • София
Извинявам се за спама, излязоха и резултатите за 17-алфа-ОН-прогестерон и 4-андростендион.. Денис, ако е удобно
Скрит текст:
би ли коментирала хормоните ми, имам записан час за края на другата седмица при гинеколог-ендокринолог, но започвам леко да се побърквам... на 26 години съм, изследванията ми са направени на 3тия ден от цикъла, може да се каже, че цикъла ми е редовен, понякога е 25 дни понякога 30, но не съм пропускала месец. Като цяло симптомите ми са: повишено окосмяване (въпреки че винаги съм го имала, но сега започна да се увеличава по лицето, брадичка, мустаци и отстрани по челюста), умора особено след хранен, депресия и  въпреки че тренирам и ям много рядко въглехидрати, не успявам да сваля килограми.
ЛХ, ФСХ и Е2 са ниски, показват че този МЦ може да има проблем с О. или МЦ да е ановулаторен.
Имаш ИР ... от там и по-високи нива на Андростендион + Хипофункция на ЩЖ, тя също повишава андрогените (ДХЕА също е малко висок, но дано да не се повишава повече) ... и от там това окосмяване.
Провери за всички възможни дефицити на витамини и минерали, вкл. на селен цинк и мед.
За кг. и теглото - трябва да контролираш функцията на ЩЖ, защото ако не го направиш ще ти е много трудно да контролираш ИР и от там и теглото.
Умората след хранене показва, че не се храниш правилно - с правилните храни, спрямо ИР ... трябва повече протеин, по-малко мазнини и още по-малко въглехидрати. Умора причиняват въглехидратите (вкл. ориз, боб, мюсли, картофи...).

Пусни ми едно примерно меню за деня, за да погледна къде грешиш. ... ако искаш Simple Smile, на ЛС.

*usmivka
Дай рефер. граници,  моля ... добави ги към резултатите.

# 339
Извинявам се за спама, излязоха и резултатите за 17-алфа-ОН-прогестерон и 4-андростендион.. Денис, ако е удобно
Скрит текст:
би ли коментирала хормоните ми, имам записан час за края на другата седмица при гинеколог-ендокринолог, но започвам леко да се побърквам... на 26 години съм, изследванията ми са направени на 3тия ден от цикъла, може да се каже, че цикъла ми е редовен, понякога е 25 дни понякога 30, но не съм пропускала месец. Като цяло симптомите ми са: повишено окосмяване (въпреки че винаги съм го имала, но сега започна да се увеличава по лицето, брадичка, мустаци и отстрани по челюста), умора особено след хранен, депресия и  въпреки че тренирам и ям много рядко въглехидрати, не успявам да сваля килограми.
ЛХ, ФСХ и Е2 са ниски, показват че този МЦ може да има проблем с О. или МЦ да е ановулаторен.
Имаш ИР ... от там и по-високи нива на Андростендион + Хипофункция на ЩЖ, тя също повишава андрогените (ДХЕА също е малко висок, но дано да не се повишава повече) ... и от там това окосмяване.
Провери за всички възможни дефицити на витамини и минерали, вкл. на селен цинк и мед.
За кг. и теглото - трябва да контролираш функцията на ЩЖ, защото ако не го направиш ще ти е много трудно да контролираш ИР и от там и теглото.
Умората след хранене показва, че не се храниш правилно - с правилните храни, спрямо ИР ... трябва повече протеин, по-малко мазнини и още по-малко въглехидрати. Умора причиняват въглехидратите (вкл. ориз, боб, мюсли, картофи...).

Пусни ми едно примерно меню за деня, за да погледна къде грешиш. ... ако искаш Simple Smile, на ЛС.

*usmivka
да, качих ги. Извинявай

# 340
Денис, много ти благодаря! МЕнюто ми е следното:
Закусвам винаги смути около 9/10 часа, пробвам различни рецепти, но най-често с банан, боровинки, 1 шепа годжи бери няколко сурови бадема, ленено семе, 1 супена лъжица веган протеин, 1 чаена лъжица мака, непълна чаена лъжичка кокосово масло и прясно мляко, пия 1 кафе с мляко и еритритол вместо захар.
Обядвам около 13/14 часа най-често си правя пилешко филе с някакви подправки, в airfryera или салата примерно с домати, чушки, авокадо, сирене, 2 суперни лъжици зехтин, чесън (предимството да работиш хоумофис Grinning) и понякога към салатата добавям 1 2 филии протеинов хляб от тези на Вита, нисковъглехидратните, след това си правя черен чай с мед
Към 5 6 хапвам плод, ядки,  или си правя фреш от плодове, но ако съм си купила нещо сладко, по това време на деня трудно се контролирам и си хапвам примерно 2 редчета шоколад или 2 бисквити
Вечер около 8/9 най-късно 10 часа, вечерям риба, месо или салата. Има и дни в които си хапвам въглехидрати и пия алкохол, когато излизам или ми идват на гости, средно по 2,3 път в седмицата.
Скрит текст:

*usmivka

# 341
  • София
Скрит текст:
Здравейте, имам нужда от Вашата помощ. На 43г съм.Според АГ (без да е видяла изследванията) всичко е Ок. Имало и такива хора като мен. Обаче аз направих изследвания и в началото на февруари имам час при ендокринолог. Доста съм се притеснила. Дали все пак мога с някакви добавки да оправя нещата?
Оплакванията са че цикъл ми идва през 3-4 месеца. С хипотиреоидизъм съм и Хашимото (пия еу тирокс и държа
Скрит текст:
хормона в референтните стойности). Преди 2 години ми откриха ИР, но с хранителен режим със силно намалени въглехидрати сега правих пак изследване и доктора каза че вече всичко е Ок.
Това са последните изследвания, които много ме притесниха направени поради липсата на цикъл:
LH 14.50 IU/L
FSH 7.69 IU/L
DHEA-S 0.65
AMH 3.68 ng/ml
LH е доста висок... или показва ПКЯ... или има някоя киста?! Липсва Е2, а той е много важен за по-точна преценка.
Тестостеронът е нисък - може да е лабор. грешка, но може да е и от годините.
ДХЕА също е нисък - най-вероятно, също от годините.
АМХ е доста добре за годините, но ако има ПКЯ, той изкуствено се повишава, т.е. може да не е обективен.
Трябва да го повториш заедно с Инхибин В ( на 3 ден от МЦ).
Най-общо си в пременопауза. Опитай с добавките за подпомагане на репр. функция - помогнали са и помагат на много... то и без това няма друго, с което да се подпомага репр. функция.

# 342
Скрит текст:
Оплакванията са че цикъл ми идва през 3-4 месеца. С хипотиреоидизъм съм и Хашимото (пия еу тирокс и държа
Скрит текст:
хормона в референтните стойности). Преди 2 години ми откриха ИР, но с хранителен режим със силно намалени въглехидрати сега правих пак изследване и доктора каза че вече всичко е Ок.
LH 14.50 IU/L
FSH 7.69 IU/L
DHEA-S 0.65
AMH 3.68 ng/ml
LH е доста висок... или показва ПКЯ... или има някоя киста?! Липсва Е2, а той е много важен за по-точна преценка.
Тестостеронът е нисък - може да е лабор. грешка, но може да е и от годините.
ДХЕА също е нисък - най-вероятно, също от годините.
АМХ е доста добре за годините, но ако има ПКЯ, той изкуствено се повишава, т.е. може да не е обективен.
Трябва да го повториш заедно с Инхибин В ( на 3 ден от МЦ).
Най-общо си в пременопауза. Опитай с добавките за подпомагане на репр. функция - помогнали са и помагат на много... то и без това няма друго, с което да се подпомага репр. функция.
Всеки път АГ установява, че имам задържан фоликул. Нараства до около 5 см киста, сама изчезва след това. Така е вече 2-3 години. И двете ми бременности са благодарение на инвитро, ако има нещо общо де. Мислих от днес да почна да пия селен, но какво би ме посъветвала, написала си за добавки, какви са? Наистина този нисък тестостерон ме притесни, но знам че не трябва да се взима тестостерон от жени, може би има нещо друго

# 343
  • София
Денис, много ти благодаря! МЕнюто ми е следното:
Закусвам винаги смути около 9/10 часа, пробвам различни рецепти, но най-често с банан, боровинки, 1 шепа годжи бери няколко сурови бадема, ленено семе, 1 супена лъжица веган протеин, 1 чаена лъжица мака, непълна чаена лъжичка кокосово масло и прясно мляко, пия 1 кафе с мляко и еритритол вместо захар.
Обядвам около 13/14 часа най-често си правя пилешко филе с някакви подправки, в airfryera или салата примерно с домати, чушки, авокадо, сирене, 2 суперни лъжици зехтин, чесън (предимството да работиш хоумофис Grinning) и понякога към салатата добавям 1 2 филии протеинов хляб от тези на Вита, нисковъглехидратните, след това си правя черен чай с мед
Към 5 6 хапвам плод, ядки,  или си правя фреш от плодове, но ако съм си купила нещо сладко, по това време на деня трудно се контролирам и си хапвам примерно 2 редчета шоколад или 2 бисквити
Вечер около 8/9 най-късно 10 часа, вечерям риба, месо или салата. Има и дни в които си хапвам въглехидрати и пия алкохол, когато излизам или ми идват на гости, средно по 2,3 път в седмицата.
Скрит текст:
Скрит текст:

*usmivka
Дай рефер. граници,  моля ... добави ги към резултатите.
Болднах ти грешките - тези неща не трябва да се консумират... а МАКА повишава Е2 и андрогените ( най-често тестостерона, но и другите андрогени)
плодове - вдигат КЗ, сушените още повече
мляко - вдига инсулина
риба - вдига инсулина
мед - вдига КЗ и Инсулина
шоколад и бисквити - вдигат КЗ и Инсулин
алкохол - вдига КЗ и Инсулин
........ като цяло не се храниш, така че да се заситиш... приемаш много въглехидрати
Смутито го разваляш - по-добре пий само протеин ... протеин + мазнина + въглехидрат е много лоша комбинация
Махни този протеинов хляб..... можеш и без хляб

# 344
Денис, на фона на тези изследвания ме диагностицираха с ИР, а след това на фона на другите изследвания ми казаха че вече нямам ИР. Не знам дали има нещо общо това с цикъла и забавянето, сега вече не знам дали съм и имала ИР, че много бързо ми се видя да съм го преборила. Моля те за мнение

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 20:00 от *usmivka

Общи условия

Активация на акаунт