Изследване на ХОРМОНИ – 25 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 51 547
  • 740
  •   1
Отговори
# 450
Здравей, Денис! Може ли коментар на изследванията ми? Пускани са на 3-ти ден от МЦ, на 38г съм. Не правим опити за бебе. Последните месеци цикълът ми се скъси от 28-30 на 25-28 дни. Кожата много ми се омазнява и ми излизат пъпки около цикъл и овулация, което не се случваше преди. По принцип имам недостатък на витамин Д, не съм го пускала, понеже не мисля, че се е вдигнал все още. Последно януари беше 52.1 nmol/l. С Хашимото съм и приемам Еутирокс от 25 мкг. Не знам дали оказва влияние на резултатите, но 2-3 дни преди изследването приключих с антибиотик, заради гнойна ангина след вирус. Епщайн-бар IgG имах положителен и преди 5-6 години. Благодаря!

Последна редакция: пн, 06 мар 2023, 14:49 от Djindjifanga

# 451
Денис здравей, жена на 33
Може ли коментар за резултатите, пиша ги понеже са в различни листи и да не спамя
 Половите са на 3ти ден от цикъл
 LH 10,7 реф.ст 2,4- 12,6 фол. Фаза
FSH 6,7  реф.ст 3,5 -12,5 фол. Фаза
ЕСТРАДИОЛ 218,8.  Реф.ст 19,1 - 637
Тестостерон  1,70 реф.ст 0,29 -1,67
DHEA S 7,2. реф ст 2,7- 9,2
17OH  progesterone 0,6 реф ст 0,2-1.3
Пролактин 323 реф ст 102-496
Андростендион серум 2,21 реф.ст фол.фаза 0,75-3,1

Желязо 23.9. Реф.ст 5,83-34,5
ТЖСК 52,8  реф ст 45-72
Феритин Heart,69 реф ст 13-150
Хемоглобин 123 реф.ст 117-155

ПАКЕТ ЩИТОВИДНИ
TSH 2,5 РЕФ.СТ 0,27-4,2
FT3 4,58 реф ст 3,1-6,8
FT4 18,1  реф.ст 12-22
Tat 14,8. Реф.ст 115
Mat <9 реф.ст  <34

Гликиран хемоглобин 5,09 %  4,8-5,9

Пакет HOMA IR
Инсулин 3,95 U/ml  2,6-24,9
Глюкоза серум 4,24nmol/ L.  Реф.ст 3,5-6,1
HOMA IR изчисление 0,74  1,7- 2,5

Прогестерон е изледван на 8ми ден след доказана О понеже 7ми ден не успях да отида
53,7 nmol/L реф.ст ову фаза 0,38-38,1 лут.фаза 5,82-75,9

Vitamin b12 585.0  реф.ст 171-920
FOLAT 12,9 реф.ст 10,4-42,4
VITAMIN D total 24,1 реф.ст 30-100

Пия вит Д,б12, желязо, фолат в момента, б комплекс също
Ще съм благодарна и за твоите препоръки
Ендокринолог каза че вс е ок нямам хашимото и хипофункция на ЩЖ
Пробваме за Бебче

Последна редакция: пн, 06 мар 2023, 13:25 от Reginasr

# 452
Здр Денис! Предстои ми инвитро по естествен цикъл . Днес бях на фоликометрия и не се видя  3 броя , фоликула.   .Ще се радвам на всеки коментар.🙂

# 453
Здравей, Денис! Благодаря за отговора за НК клетките,а сега моля за пояснение за тези изследвания ,защото нищо не разбирам! Предварително благодаря

# 454
Здравейте, едва ви открих 😃
Понеже са ми много чужди тези неща, а знам че тук има разбирачи, ще помоля ако някой успее да ми каже как е работата тук (лекарят ще ми даде отговор едва утре) ще съм ви много благодарна ♥️.

# 455
Здравей denis,
Пуснах ги рутинно, на 3-ти ден от цикъл съм, без да имам някакви кой знае какви оплаквания. На 38 години съм, раждала съм веднъж преди година и половина.
Благодаря предварително!

# 456
Здравейте,
Да попитам задължително ли пролактин и TSH трябва да се изследват на чист ден, без МЦ и дали ще е грешно ако пусна изследване на 3ти ден примерно?

# 457
  • София
Здравей, Денис! Може ли коментар на изследванията ми? Пускани са на 3-ти ден от МЦ, на 38г съм. Не правим
Скрит текст:
опити за бебе. Последните месеци цикълът ми се скъси от 28-30 на 25-28 дни. Кожата много ми се омазнява и ми излизат пъпки около цикъл и овулация, което не се случваше преди. По принцип имам недостатък на витамин Д, не съм го пускала, понеже не мисля, че се е вдигнал все още. Последно януари беше 52.1 nmol/l. С Хашимото съм и приемам Еутирокс от 25 мкг. Не знам дали оказва влияние на резултатите, но 2-3 дни преди изследването приключих с антибиотик, заради гнойна ангина след вирус. Епщайн-бар IgG имах положителен и преди 5-6 години. Благодаря!

Здравей!
Всяко едно възпаление, оказва влияние на функцията на ЩЖ и респ. преди да се изследват нейните хормони е желателно да са минали поне 2 седмици, след оздравяването ( не терапията). ТСХ е висок, но е много вероятно да не е обективен. Той се тълкува заедно с Т3 и Т4... те показват и дали дозата ти е оптимална, защото ако не е, това влияе зле ( може да провокира, активира...) на Хашимотото... възпаления - също му влияят зле.
ФСХ е висок, показва че нещо пречи на яйчниковата функция, но какво е - тези изследвания, в момента, не го показват.
17ОН Прогестерон е нисък - трябва да се консултираш с Ендокринолог ... възможно е да е и лабор. грешка, ако искаш го повтори, точно на 3 ден от МЦ
Другите андрогени са добре.

Денис здравей,
Скрит текст:
жена на 33
Може ли коментар за резултатите, пиша ги понеже са в различни листи и да не спамя
 Половите са на 3ти ден от цикъл
 LH 10,7 реф.ст 2,4- 12,6 фол. Фаза
FSH 6,7  реф.ст 3,5 -12,5 фол. Фаза
ЕСТРАДИОЛ 218,8.  Реф.ст 19,1 - 637
Тестостерон  1,70 реф.ст 0,29 -1,67
DHEA S 7,2. реф ст 2,7- 9,2
17OH  progesterone 0,6 реф ст 0,2-1.3
Пролактин 323 реф ст 102-496
Андростендион серум 2,21 реф.ст фол.фаза 0,75-3,1

Желязо 23.9. Реф.ст 5,83-34,5
ТЖСК 52,8  реф ст 45-72
Феритин Heart,69 реф ст 13-150
Хемоглобин 123 реф.ст 117-155

ПАКЕТ ЩИТОВИДНИ
TSH 2,5 РЕФ.СТ 0,27-4,2
FT3 4,58 реф ст 3,1-6,8
FT4 18,1  реф.ст 12-22
Tat 14,8. Реф.ст 115
Mat <9 реф.ст  <34

Гликиран хемоглобин 5,09 %  4,8-5,9

Пакет HOMA IR
Инсулин 3,95 U/ml  2,6-24,9
Глюкоза серум 4,24nmol/ L.  Реф.ст 3,5-6,1
HOMA IR изчисление 0,74  1,7- 2,5

Прогестерон е изледван на 8ми ден след доказана О понеже 7ми ден не успях да отида
53,7 nmol/L реф.ст ову фаза 0,38-38,1 лут.фаза 5,82-75,9

Vitamin b12 585.0  реф.ст 171-920
FOLAT 12,9 реф.ст 10,4-42,4
VITAMIN D total 24,1 реф.ст 30-100

Пия вит Д,б12, желязо, фолат в момента, б комплекс също
Ще съм благодарна и за твоите препоръки
Ендокринолог каза че вс е ок нямам хашимото и хипофункция на ЩЖ
Пробваме за Бебче
Здравей!
ЛХ и Е2 са високи, показват ПКЯ ( проявена или не - вижда се на УЗ... ако не се вижда е по-добрия вариант за момента)
Тестостеронът е висок... това може да е причина за ПКЯ/СПКЯ ... беше добре, лекаря да прецени каква е причината ?! ... провери селен, цинк и мед
Феритинът е нисък, трябва да е около 100 ... трябва прием на желязо, и да се проверят всички други дефицити на вит. и минерали
ТСХ над 2.0 се води Хипофункция на ЩЖ ( това информативно, и ако лятото, ТСХ при теб падне под 2.0)  ... засега - Ок., но при зачеване следи  нивата.
Нямаш Хашимото.
Прогестеронът показва, че е имало О., но ако е изследван точно на 7-ми ден след О. е нисък ( това също информативно)
ФК - трябва да е на горна граница ... и след като имаш дефицит на В12, трябва да следиш и Хомоцистеина и В6... което е задължително при опити за бебе.
Имаш сериозен дефицит на вит. Д - трябва да го приемаш ( 6-7000IU +K2 180mcg) ... много е вероятно, затова да имаш проблем с желязото и с лекото разминаване на ТСХ с Т3 и Т4.
Нямаш ИР, поне спрямо HOMA index-a

Скрит текст:
Здр Денис! Предстои ми инвитро по естествен цикъл . Днес бях на фоликометрия и не се видя  3 броя , фоликула.   .Ще се радвам на всеки коментар.🙂
Здравей!
ЛХ се е понижил, Браво! дано още малко да падне.
Е2 е добре, но без размерите на ДФ-и, не мога да преценя - по-добре лекар да го коментира.
Стискам палци, да успеете Peace

Последна редакция: вт, 07 мар 2023, 07:50 от denis©

# 458
Здравейте!!!! Някой може ли да сподели мнение?!
Направих си изследване на полови хормони, а именно - LH - 10.03,  FSH - 4.13, Естрадиол - 825.60. Леко се притеснявам от стойностите на естрадиола. Според референтните стойности са много над. Тъй като приемам антибиотик за зъб - флажил, а той е и за гинекологични проблеми, възможно ли е антибиотика да е оказал влияние върху стойностите?

# 459
Здравейте, през 2020 година си правих изследване на пролактин, поради честа менструация( на 16ти ден). Резултатът беше 780 при референтни граници от 100 до 498. Но тъй като в лабораторията не ми предложиха почивка преди изследването, го повторих на следващия месец и тогава беше 516 при горна граница 498. Всички останали хормони - LH, FSH, Estradiol, Anti - Tpo и хормони на щитовидната жлеза бяха в норма и затова не приложих лечение за пролактина. Цикълът ми се нормализира , тъй като пих 3 месеца дуфастон и от тогава не съм имала проблем. Днес си направих профилактично изследване на пролактин , както и FSH, LH, Estradiol. Преди изследването стоях на стол около 15 минути и резултатът е 680 при горна граница 498, а всички останали хормони са в норма. Въпросът ми е дали може да е компрометирано изследването , поради факта, че не съм почивала достатъчно, а преди това вървях около 10 минути бързо до лабораторията. Вие по колко време почивате преди изследването?

# 460
Здравейте, през 2020 година си правих изследване на пролактин, поради честа менструация( на 16ти ден). Резултатът беше 780 при референтни граници от 100 до 498. Но тъй като в лабораторията не ми предложиха почивка преди изследването, го повторих на следващия месец и тогава беше 516 при горна граница 498. Всички останали хормони - LH, FSH, Estradiol, Anti - Tpo и хормони на щитовидната жлеза бяха в норма и затова не приложих лечение за пролактина. Цикълът ми се нормализира , тъй като пих 3 месеца дуфастон и от тогава не съм имала проблем. Днес си направих профилактично изследване на пролактин , както и FSH, LH, Estradiol. Преди изследването стоях на стол около 15 минути и резултатът е 680 при горна граница 498, а всички останали хормони са в норма. Въпросът ми е дали може да е компрометирано изследването , поради факта, че не съм почивала достатъчно, а преди това вървях около 10 минути бързо до лабораторията. Вие по колко време почивате преди изследването?
до колкото знам е добре да се лежи преди да ви вземат кръв около 30 мин

# 461
Честит празник, дами! Открих тази тема и пиша и тук. Може ли да ми помогнете с резултатите, всичко е в норма, но знам че има значение дали са близо до горна/долна граница.

# 462
Здравей Денис, би ли посъветвала TSH и тромбофилия сутрин на гладно ли трябва да са? Кафе и цигара биха ли се отразили? Благодаря!

# 463
Здравейте, момичета! Моля за коментар. Целя забременяване. Имам час за лекар другата седмица.
Изследванията са на 3ти ден от МЦ.
Имам ПКЯ, редовен цикъл 28-34дена. Имам ИР, но я контролирам. Свалих си гликариния и инсулина чрез промяна в храненето и спорт, кг са ми в  норма. Но този пролактин, TSH и Б 12 ме притесняват, както и съотношението LH:FSH., доколкото знам е желателно 1:1. Лекарства не приемам, само инозитол, фолиева и омега 3.

Благодаря предварително!

# 464
  • Варна
Скрит текст:

Здравей, Денис. Бих искала да помоля за коментар
Скрит текст:
, защото мнението ти е наистина важно за мен.
Правим опити за бебе. Имам една успешна бременност преди три години и една неуспешна преди една (задържан аборт и кюретаж в 11г.с. Края на април. Причина уж нямаше). От тогава опити без успех.
Пия еутирокс 50 и ФК. ОГТТ и щитовидните са от предишния месец на чист ден, а останалите на 3ти ден от МЦ, преди няколко дена. До сега антителата бяха в норма, но явно вече имам Хашимото. Алфа прогестеронът още не е излязъл. Мисля да пусна пролактин и прогестерон след О.
Трябва ли да изследвам нещо друго, според теб? И тези резултати пречка ли са за забременяване? Благодаря и хубав празник.
Здравей!
ЛХ и Е2 са високи и показват, че имаш ПКЯ.
Андрогените са добре, което е супер.
Имаш по-лека или начална форма, на ИР... или просто се храниш правилно за ИР.
За ТАТ и МАТ - трябва да те видят на УЗ и лекар да прецени дали е Хашимото, или нещо друго, вкл. нещо инцидентно.
Имаш леки отклонения, нищо притеснително ... и те не са пречка за зачеване.
Вит. Д може да е по-висок ... поне 40-50ng/ml
В12 да е на горна граница - около 650
Благодаря. Не знаех, че имам ИР, съответно не се храня по някакъв специален режим.
Щом андрогените са ок и не съм пила никога ОК, означава ли че ИР е причината за ПКЯ?
Вит.Д и В12 мога ли сама да си назнача да пия, защото според ендокринолога щом са в референтни граници, значи всичко е ок? Тя и за ЛХ каза същото, но аз си знам, че трябва да е равен на ФСХ.
Пикът на инсулина е малко по-късно при теб и това се вижда най-добре на 120 мин. ( в такива случаи, някои лекари, назначават и инсулин на 180 мин)  - инсулина остава много висок, а това го има само при ИР. Дано да намериш лекар, който да ти обърне внимание, но ако не успееш - просто го имай предвид и избягвай храните, които ти вредят.
Да, високите нива на инсулина може да са причина за ПКЯ
За вит. В12 и вит.Д - приемаш добавки, попълваш дефицитите и периодично следиш нивата.
Здравей, Денис. Излезе и 17ОН прогестеронът и е малко над горна граница 2.476 при референтни 0.30-2.42

Общи условия

Активация на акаунт