Изследване на ХОРМОНИ – 25 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 51 560
  • 740
  •   1
Отговори
# 435
  • София
...само да вметна, че ще отговарям само на тези, които се обръщат лично към мен и са готови да чуят и приемат, моето мнение... защото не мога да се съобразявам  с това, да не се обиди някой или да не се притесни.
Който има подобни опасения, да не се обръща към мен или да се консултира с лекар... макар, че ако има проблем, това е и моя съвет Simple Smile
С най-добри чувства ...и за да не ми пишете на ЛС Simple Smile

# 436
Значи тези излишни притеснения и паники са много коварни 😑Оказа се че не е бил истински МЦ и от там този висок прогестерон, но все пак доки можеше да предположи като казах колко е оскъдно на 2ри ден, но както и да е, важното е че направихме ЗЕТ вкрайна сметка и дано този път видиме две чертички 🙏🙏🙏 а подутия ми език..алергия някаква, след като хапнах чипс се получило 😒 е това не съм то вярвала.. 😆ще трябва за пусна и за алергии тест

Права си, знам че притеснения не помагат, но съм си такава понякога, паникьосвам се и лекарите не винаги казват всичко и това да съм в неведение ме изтощава много. Ще пусна пак изледвания утре. Попринцип е супер оскъдно кървенето, но си ми е време за цикъл и ..и аз не знам, и  днес си го имам. Каквото и да е, дано е нещо временно
Филмирах се още повече защото от седмица и езикът си го чувствам като подут и ме дразнят венците, реших че е от чипса който ядох но сега направих някаква връзка и ми снана лошо. Имах и силна болка в мускулите тези дни. Има нещо но дано да мине бързо. Още утре пускам както посъветва(днес не мога да стигна до лаборатория:/.

За прегледа - не мога да отговоря - зависи кой те е гледал и какво точно е видял (търсил) на този УЗ. ... а и това е само една от причините?!
Тук само може да гадаем - трябва отново да пуснеш изследвания, отново да те видят на УЗ и т.н.
Споменах ,че може да е дори лабор. грешка - този резултат трябва или да се потвърди, или отхвърли, а и едно ново изследване, ще покаже какво се случва с нивата на Прогестерон.
Полза от притеснения - няма. Трябва да действаш, да разбереш какво се случва - защо да си проваляш следващото Инвитро?!

ПП. Ако пускаш отново Прогестерон трябва да е заедно с Е2 - дава повече информация?!

ППП. Възможно ли е ли тази М. да не е било точно/същинска М., а някакво зацапване?!

Благодаря за отговора! Днес бях на преглед, нямаше ли да се види ако имам киста .. иначе 5 дни взимах утрогестан 2×2 вагинално. Това ми беше 2ри опит енвитро неуспешен и за пръв път такива нива на протестерона. Притесних се още повече сега и не знам как ще дочакам прегледа на 13ти

Скрит текст:
Момичетаа, моля посъветвайте.. подготвяме се за ЗЕТ, днес ми е 2 ден от МЦ, бях на преглед, пуснаха ми хормони и
Скрит текст:
сега ми звъннаха да кажат че прогестерона ми бил висок 7.74 ng/ml и да чакам до другия понеделник прегледа. Притеснително ли  нова ниво на 2ри ден он МЦ и защо е толкова висок? 😔 дали е защото бях по дълъг протокол (трансферът беше края на декември) или попринцип след стимулация може да се случи така?

Сетих се след паниката че правихме биопсия за НК клетки и взимах прогестерон до 31.01..може би е от това, надявам се
За 2-ри ден от МЦ, Прогестерона е висок - трябва да е до 1,0, най-много 1,5 ng/mL ...той е индикатор за МЛ и нейната пролиферация през МЦ и особено през ЛФ  ( когато се очаква да бъде имплантацията).
В случая, високите нива показват, че преобразуването ѝ става по-бързо от нормалното, което може да е проблем за имплантацията .
Причини да е висок - ако има киста ( лутеинова), имало е ЛУФ... имаш виоки нива на 17 ОН Прогестерон?!

Причината не е в приема на Прогестерон, освен ако не е депо. Ако е обикновен прогестин, той се излъчва за часове.
Повтори го (заедно с Е2 ), възможно е да е някаква лабор. грешка.

# 437
...само да вметна, че ще отговарям само на тези, които се обръщат лично към мен и са готови да чуят и приемат, моето мнение... защото не мога да се съобразявам  с това, да не се обиди някой или да не се притесни.
Който има подобни опасения, да не се обръща към мен или да се консултира с лекар... макар, че ако има проблем, това е и моя съвет Simple Smile

Здравейте Денис, мога ли да помоля за коментар, благодаря:

quote author=geri4ka_ link=topic=1473112.msg46078631#msg46078631 date=1677594137]
Здравейте,

Бих била благодарна, ако коментирате изследванията ми, имам час при ендо след 2 седмици. Хормоните на щитовидната са правени на чист ден, след цикъл, а инхибин Б, естра. и останалите на 3 ден от цикъл. Пролактина е висок, но не съм седяла в лабораторията, взеха ми кръв веднага. Притеснява ме тостестерона, сякаш е висок..
Навърших 35 г преди дни и започнахме да правим опити за забременяване.
Имам ИР от години, пия глукофаж 1000, по 2500 на ден, преди взимането на кръв го бях спряла за 2-3 дни и хапвах въглехидрати.

Благодаря предварително.
[/quote]

# 438
  • София
Значи тези излишни притеснения и паники са много коварни 😑Оказа се че не е бил истински МЦ
Скрит текст:
и от там този висок прогестерон, но все пак доки можеше да предположи като казах колко е оскъдно на 2ри ден, но както и да е, важното е че направихме ЗЕТ вкрайна сметка и дано този път видиме две чертички 🙏🙏🙏 а подутия ми език..алергия някаква, след като хапнах чипс се получило 😒 е това не съм то вярвала.. 😆ще трябва за пусна и за алергии тест

Права си, знам че притеснения не помагат, но съм си такава понякога, паникьосвам се и лекарите не винаги казват всичко и това да съм в неведение ме изтощава много. Ще пусна пак изледвания утре. Попринцип е супер оскъдно кървенето, но си ми е време за цикъл и ..и аз не знам, и  днес си го имам. Каквото и да е, дано е нещо временно
Филмирах се още повече защото от седмица и езикът си го чувствам като подут и ме дразнят венците, реших че е от чипса който ядох но сега направих някаква връзка и ми снана лошо. Имах и силна болка в мускулите тези дни. Има нещо но дано да мине бързо. Още утре пускам както посъветва(днес не мога да стигна до лаборатория:/.

За прегледа - не мога да отговоря - зависи кой те е гледал и какво точно е видял (търсил) на този УЗ. ... а и това е само една от причините?!
Тук само може да гадаем - трябва отново да пуснеш изследвания, отново да те видят на УЗ и т.н.
Споменах ,че може да е дори лабор. грешка - този резултат трябва или да се потвърди, или отхвърли, а и едно ново изследване, ще покаже какво се случва с нивата на Прогестерон.
Полза от притеснения - няма. Трябва да действаш, да разбереш какво се случва - защо да си проваляш следващото Инвитро?!

ПП. Ако пускаш отново Прогестерон трябва да е заедно с Е2 - дава повече информация?!

ППП. Възможно ли е ли тази М. да не е било точно/същинска М., а някакво зацапване?!

Благодаря за отговора! Днес бях на преглед, нямаше ли да се види ако имам киста .. иначе 5 дни взимах утрогестан 2×2 вагинално. Това ми беше 2ри опит енвитро неуспешен и за пръв път такива нива на протестерона. Притесних се още повече сега и не знам как ще дочакам прегледа на 13ти

Скрит текст:
Момичетаа, моля посъветвайте.. подготвяме се за ЗЕТ, днес ми е 2 ден от МЦ, бях на преглед, пуснаха ми хормони и
Скрит текст:
сега ми звъннаха да кажат че прогестерона ми бил висок 7.74 ng/ml и да чакам до другия понеделник прегледа. Притеснително ли  нова ниво на 2ри ден он МЦ и защо е толкова висок? 😔 дали е защото бях по дълъг протокол (трансферът беше края на декември) или попринцип след стимулация може да се случи така?

Сетих се след паниката че правихме биопсия за НК клетки и взимах прогестерон до 31.01..може би е от това, надявам се
За 2-ри ден от МЦ, Прогестерона е висок - трябва да е до 1,0, най-много 1,5 ng/mL ...той е индикатор за МЛ и нейната пролиферация през МЦ и особено през ЛФ  ( когато се очаква да бъде имплантацията).
В случая, високите нива показват, че преобразуването ѝ става по-бързо от нормалното, което може да е проблем за имплантацията .
Причини да е висок - ако има киста ( лутеинова), имало е ЛУФ... имаш виоки нива на 17 ОН Прогестерон?!

Причината не е в приема на Прогестерон, освен ако не е депо. Ако е обикновен прогестин, той се излъчва за часове.
Благодаря, че сподели.
Успех от мен! Peace

geri4ka_
Скрит текст:

quote author=geri4ka_ link=topic=1473112.msg46078631#msg46078631 date=1677594137]
Здравейте,

Бих била благодарна, ако коментирате изследванията ми, имам час при ендо след 2 седмици. Хормоните на щитовидната са правени на чист ден, след цикъл, а инхибин Б, естра. и останалите на 3 ден от цикъл. Пролактина е висок, но не съм седяла в лабораторията, взеха ми кръв веднага. Притеснява ме тостестерона, сякаш е висок..
Имам ИР от години, пия глукофаж 1000, по 2500 на ден, преди взимането на кръв го бях спряла за 2-3 дни и хапвах въглехидрати.

Благодаря предварително.
[/quote]
LH и Е2 са високи и показват, че си с ПКЯ ( проявена или не - вижда се на УЗ).
Тестостеронът е супер... той, не е добре и да е много нисък, защото влияе на кач-вото на яйцеклетките и на нормалното развитие на ембрионите.
АМХ и Инхибин В са малко ниски за годините ти, но има шанс, така че не се притеснявай и не го мисли. Причина за по-ниските нива, много често е ПКЯ/СПКЯ.... така, че е добре да я контролиш, за да има всеки МЦ О. ... а при теб, поне от тези изследвания, причина е  само ИР.
Ако имаш дефицити на витамини и минерали трябва да ги попълниш и да ги държиш в оптимални граници... това влияе добре на тези два хормона и на ФСХ.
На ЩЖ са добре, нямаш Хашимото ... остава Пролактина, който е малко висок, да се повишава от ИР ... и ако я контролираш добре, Пролактина ще се държи в оптимални граници... и няма да създава проблеми на О. и синтеза на Прогестерон.
В12 и ФК могат да са по-високи.

Последна редакция: пт, 03 мар 2023, 12:45 от denis©

# 439
Значи тези излишни притеснения и паники са много коварни 😑Оказа се че не е бил истински МЦ
Скрит текст:
и от там този висок прогестерон, но все пак доки можеше да предположи като казах колко е оскъдно на 2ри ден, но както и да е, важното е че направихме ЗЕТ вкрайна сметка и дано този път видиме две чертички 🙏🙏🙏 а подутия ми език..алергия някаква, след като хапнах чипс се получило 😒 е това не съм то вярвала.. 😆ще трябва за пусна и за алергии тест

Права си, знам че притеснения не помагат, но съм си такава понякога, паникьосвам се и лекарите не винаги казват всичко и това да съм в неведение ме изтощава много. Ще пусна пак изледвания утре. Попринцип е супер оскъдно кървенето, но си ми е време за цикъл и ..и аз не знам, и  днес си го имам. Каквото и да е, дано е нещо временно

Скрит текст:
Скрит текст:

Благодаря, че сподели.
Успех от мен! Peace

geri4ka_
Скрит текст:

Здравейте,

Благодаря предварително.
[/spoiler]
LH и Е2 са високи и показват, че си с ПКЯ ( проявена или не - вижда се на УЗ).
Тестостеронът е супер... той, не е добре и да е много нисък, защото влияе на кач-вото на яйцеклетките и на нормалното развитие на ембрионите.
АМХ и Инхибин В са малко ниски за годините ти, но има шанс, така че не се притеснявай и не го мисли. Причина за по-ниските нива, много често е ПКЯ/СПКЯ.... така, че е добре да я контролиш, за да има всеки МЦ О. ... а при теб, поне от тези изследвания, причина е  само ИР.
Ако имаш дефицити на витамини и минерали трябва да ги попълниш и да ги държиш в оптимални граници... това влияе добре на тези два хормона и на ФСХ.
На ЩЖ са добре, нямаш Хашимото ... остава Пролактина, който е малко висок, да се повишава от ИР ... и ако я контролираш добре, Пролактина ще се държи в оптимални граници... и няма да създава проблеми на О. и синтеза на Прогестерон.
В12 и ФК могат да са по-високи.
[/quote]

Много благодаря за споделеното мнение и напътствия, ПКЯ имах доста изявена през 2015-2016, после уж бях поовладяла нещата. Последната година отделих повече време на хормоните на щитовидната и работата с еднокринолог. Сега ще трябва да намеря и добър гинеколог, който не ми се кара, че съм стара вече Grinning Simple Smile
 Доста се бях притеснила за АМХ, Инхибина преди 1 година ми беше под 10, сега е 78, което малко ме поуспокой, че има надежда.
Прекрасен ден и още веднъж благодаря

# 440
Здравейте Денис, може ли да коментирате моите резултати? Предварително благодаря! На 45 години съм.
С анемия таласемия, хемоглобинът ми обикновено е около 110-115. Казват, че не трябва да се приема желязо при таласемия, но докато бях бременна, само то ми помогна да вдигна хемоглобина от 79 до 100. Тогава феритинът ми беше около 20 и няколко месеца пих Малтофер. Сега дали се налага отново да приемам желязо? Хемоглобинът ми в момента е 110.
Пия тези витамини - Vitabiotics Уелуомън Оригинал, където се съдържа 12мг желязо.
Пауза преди изследванията не съм правила.
Също да попитам за витамин D при 3000 IU на ден трябва ли да се приема и К2? Пия по 6к. Вигантол, като поддържаща доза през зимните месеци, в противен случай пада на долна граница.

Последна редакция: пт, 03 мар 2023, 14:43 от megisch

# 441
Здравейте! Денис .
Може ли коментира  на изследванията. Правени са на ,13 ден от МЦ.  И днеска , на пораснали 2 бр, фоликула 15мм  и една 12 мм .Предстои ми инвитро по естествен цикъл. Благодаря ти предварително.

# 442
  • София
Здравейте Денис, може ли да коментирате моите резултати? Предварително благодаря! На 45 години съм.
С анемия таласемия,
Скрит текст:
хемоглобинът ми обикновено е около 110-115. Казват, че не трябва да се приема желязо при таласемия, но докато бях бременна, само то ми помогна да вдигна хемоглобина от 79 до 100. Тогава феритинът ми беше около 20 и няколко месеца пих Малтофер. Сега дали се налага отново да приемам желязо? Хемоглобинът ми в момента е 110.
Пия тези витамини - Vitabiotics Уелуомън Оригинал, където се съдържа 12мг желязо.
Пауза преди изследванията не съм правила.
Също да попитам за витамин D при 3000 IU на ден трябва ли да се приема и К2? Пия по 6к. Вигантол, като поддържаща доза през зимните месеци, в противен случай пада на долна граница.
Здравей!
Има теми за Таласемията - може  да пишеш там... за да получаваш различни и ценни съвети, на база вид таласемия и т.н.
За Таласемията е добре да се изследват и следят, освен хемоглобин, феритин и желязо ( да, с него трябва да се внимава защото се натрупва), но и В12, ФК, ЖСК, Трансферин, Еритроцити...
За Wellman Original, не са хубав продукт и желязото е форма която е с ниска бионаличност(оксид):
https://www.vitabiotics.com/collections/multivitamins/products/w … -original-tablets
 а и това са МВ, а е добре желязото да се приема самостоятелно, на гладно, с вода, поне 2-3 часа преди хранене и кафе (кофеин)
- вит. Е, Селен-а са дори токсични форми...ФК и В12 не са метилирани... а за теб е задължително да приемаш В-комплекс метилирани форми
За вит. Д - дали ще се приема К2, зависи от дефицита на вит.Д... така, че не мога да отговоря.
Имаш Хипофункция на ЩЖ.
Инсулинът ми се струва висок и е много вероятно да си с ИР
ПП.
За Желязото - опитай с прием на Спирулина, при някои момичета това помага. Лактоферин - също

# 443
  • Варна

Здравей, Денис. Бих искала да помоля за коментар, защото мнението ти е наистина важно за мен.
Правим опити за бебе. Имам една успешна бременност преди три години и една неуспешна преди една (задържан аборт и кюретаж в 11г.с. Края на април. Причина уж нямаше). От тогава опити без успех.
Пия еутирокс 50 и ФК. ОГТТ и щитовидните са от предишния месец на чист ден, а останалите на 3ти ден от МЦ, преди няколко дена. До сега антителата бяха в норма, но явно вече имам Хашимото. Алфа прогестеронът още не е излязъл. Мисля да пусна пролактин и прогестерон след О.
Трябва ли да изследвам нещо друго, според теб? И тези резултати пречка ли са за забременяване? Благодаря и хубав празник.

Последна редакция: пт, 03 мар 2023, 17:28 от loter

# 444
  • София
Здравейте! Денис .
Може ли коментира  на изследванията. Правени са на ,13 ден от МЦ.  И днеска , на пораснали 2 бр, фоликула 15мм  и една 12 мм .Предстои ми инвитро по естествен цикъл. Благодаря ти предварително.
Скрит текст:
Здравей!
ЛХ е малко висок, за тези стойности на Е2 и големината на ДФ, но това е по-добре да се обсъди с лекаря.
За показателите за кръвосъсирване - имаш някои отклонения, но интерпретацията е по-добре да се направи от лекар, особено ако си и с генетична мутация.

Скрит текст:

Здравей, Денис. Бих искала да помоля за коментар
Скрит текст:
, защото мнението ти е наистина важно за мен.
Правим опити за бебе. Имам една успешна бременност преди три години и една неуспешна преди една (задържан аборт и кюретаж в 11г.с. Края на април. Причина уж нямаше). От тогава опити без успех.
Пия еутирокс 50 и ФК. ОГТТ и щитовидните са от предишния месец на чист ден, а останалите на 3ти ден от МЦ, преди няколко дена. До сега антителата бяха в норма, но явно вече имам Хашимото. Алфа прогестеронът още не е излязъл. Мисля да пусна пролактин и прогестерон след О.
Трябва ли да изследвам нещо друго, според теб? И тези резултати пречка ли са за забременяване? Благодаря и хубав празник.
Здравей!
ЛХ и Е2 са високи и показват, че имаш ПКЯ.
Андрогените са добре, което е супер.
Имаш по-лека или начална форма, на ИР... или просто се храниш правилно за ИР.
За ТАТ и МАТ - трябва да те видят на УЗ и лекар да прецени дали е Хашимото, или нещо друго, вкл. нещо инцидентно.
Имаш леки отклонения, нищо притеснително ... и те не са пречка за зачеване.
Вит. Д може да е по-висок ... поне 40-50ng/ml
В12 да е на горна граница - около 650

Последна редакция: пт, 03 мар 2023, 19:09 от denis©

# 445

Здравей, Денис! Може ли мнение дали по тези излседвания има ли опасност за Хашимото много съм притеснена, понеже правим опити за бебе.
Благодаря предварително!

# 446
  • София
Здравей, Денис! Може ли мнение
Скрит текст:
дали по тези излседвания има ли опасност за Хашимото много съм притеснена, понеже правим опити за бебе.
Благодаря предварително!
Здравей!
ТСХ е висок... ако скоро си боледувала може да не е много показателен.
 След боледуване ( грип, настинка, някакво възпаление...) трябва да минат поне 2 седмици след оздравяването, преди да се пускат изследвания, защото в противен случай, ТСХ може да не е обективен.
ТСХ се тълкува заедно с Т3 и Т4 за правилна оценка на функцията на ЩЖ
За Хашимото се изследват ТАТ и МАТ.
ЛХ и Е2 са високи, показват ПКЯ - проявена или не, вижда се на УЗ.
Пролактинът е висок, много вероятно причината да е ЩЖ.
Трябва да се консултираш с АГ и Ендокринолог.
Нищо страшно, тези отклонения могат да се контролират/коригират. Не са пречка за зачеване, но има риск при имплантацията и износването, ако не се коригират.
Риск, не означава, че ще се случи нещо лошо, а че има вероятност, да се случи... и тъй като този риск, много лесно може да се сведе до минимум ( най- често чрез различни медикаментозни терапии), е по-добре да се вземат мерки.

# 447
Здравей, Денис! Може ли мнение
Скрит текст:
дали по тези излседвания има ли опасност за Хашимото много съм притеснена, понеже правим опити за бебе.
Благодаря предварително!
Здравей!
ТСХ е висок... ако скоро си боледувала може да не е много показателен.
 След боледуване ( грип, настинка, някакво възпаление...) трябва да минат поне 2 седмици след оздравяването, преди да се пускат изследвания, защото в противен случай, ТСХ може да не е обективен.
ТСХ се тълкува заедно с Т3 и Т4 за правилна оценка на функцията на ЩЖ
За Хашимото се изследват ТАТ и МАТ.
ЛХ и Е2 са високи, показват ПКЯ - проявена или не, вижда се на УЗ.
Пролактинът е висок, много вероятно причината да е ЩЖ.
Трябва да се консултираш с АГ и Ендокринолог.
Нищо страшно, тези отклонения могат да се контролират/коригират. Не са пречка за зачеване, но има риск при имплантацията и износването, ако не се коригират.
Риск, не означава, че ще се случи нещо лошо, а че има вероятност, да се случи... и тъй като този риск, много лесно може да се сведе до минимум ( най- често чрез различни медикаментозни терапии), е по-добре да се вземат мерки.

Много Ви благодаря за изчерпателния отговор!

# 448
  • Варна
Скрит текст:

Скрит текст:
Здравей!
За ТАТ и МАТ - трябва да те видят на УЗ и лекар да прецени дали е Хашимото, или нещо друго, вкл. нещо инцидентно.
Благодаря. Не знаех, че имам ИР, съответно не се храня по някакъв специален режим.
Щом андрогените са ок и не съм пила никога ОК, означава ли че ИР е причината за ПКЯ?
Вит.Д и В12 мога ли сама да си назнача да пия, защото според ендокринолога щом са в референтни граници, значи всичко е ок? Тя и за ЛХ каза същото, но аз си знам, че трябва да е равен на ФСХ.

# 449
  • София
Скрит текст:

Скрит текст:
Здравей!
Благодаря. Не знаех, че имам ИР, съответно не се храня по някакъв специален режим.
Щом андрогените са ок и не съм пила никога ОК, означава ли че ИР е причината за ПКЯ?
Вит.Д и В12 мога ли сама да си назнача да пия, защото според ендокринолога щом са в референтни граници, значи всичко е ок? Тя и за ЛХ каза същото, но аз си знам, че трябва да е равен на ФСХ.
Пикът на инсулина е малко по-късно при теб и това се вижда най-добре на 120 мин. ( в такива случаи, някои лекари, назначават и инсулин на 180 мин)  - инсулина остава много висок, а това го има само при ИР. Дано да намериш лекар, който да ти обърне внимание, но ако не успееш - просто го имай предвид и избягвай храните, които ти вредят.
Да, високите нива на инсулина може да са причина за ПКЯ
За вит. В12 и вит.Д - приемаш добавки, попълваш дефицитите и периодично следиш нивата.

Общи условия

Активация на акаунт