Изследване на ХОРМОНИ – 25 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 51 292
  • 740
  •   1
Отговори
# 270
Здравей,Денис! 🌷Ако е удобно,може ли съвет за изследванията? Обременяваме с глюкоза: 0мин.-3.98,60мин.-5.94,120мин.-5.66,180мин.-4,93.                                                 Имунореактивен инсулин: 0мин.-7.13mIU/L 60мин.-27,55,120мин.-12,45

# 271
  • София
Здравей Денис,
не съм сигурна дали въпросът ми е за тази тема, ако трябва ще се коригирам и се извинявам.
Скрит текст:
Може ли да обясниш има ли разлика и каква е тя между изследването за ИР и изследването за висока кръвна захар? Кое изследване при какви проблеми е подходящо?

Благодаря!
Flowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers Hibiscus
Не съм сигурна, дали разбирам въпроса?!
За ИР се прави обременяване с глюкоза и трикратно изследване на КЗ и Инсулин.......... защото при ИР, по-високи са стойностите на Инсулина, най-общо
При ЗДиабет - може да се изследва само КЗ ( + Гликиран хемоглобин (Hb A1c) и т.н.) ............ защото при него (ЗД) има само високи нива на КЗ и почти не се синтезира Инсулин... или пак може да се направи обременяване с глюкоза, но се изследва само КЗ ( на 0, 60 и 120мин... или както прецени лекаря)
Може да се проследят и нивата на КЗ - преди и след хранене и т.н. ( при ЗД... защото зависи каква степен е, от възрастта и т.н.)

Здравей Денис,
Скрит текст:
Бременна съм в 7 г.с. И това са ми резултатите от изследванията - ще те помоля да ги коментираш, както и дали на базата на тях има индикации да се изследва и нещо допълнително? Идната седмица ще ги коментирам и с АГ.
Благодаря!
Здравей!
ТСХ е добре, но при бременност е задължително да се следи заедно с Т3 и Т4 - трите се тълкуват заедно.
В12 трябва да е на горна граница..... провери хомоцистеин, ФК и В6
Имаш сериозен дефицит на вит. Д - при бременност това е опасно, защото в тялото има много свободен калций... който се отделя от костите и не се знае къде и как ще се натрупа... а с калция в ранна бременност, трябва да се внимава.
Консултирай се с лекаря, дали може да приемаш вит. Д + вит. К2 (МК-7), защото само К2 вкарва калция там, където трябва.

Не бързай да се притесняваш  - хубавото е, че проблема е открит навреме и може да се коригира
Лека и безпроблемна бременност, до края.

Последна редакция: сб, 07 яну 2023, 08:35 от denis.

# 272

Здравейте!

Искам да помоля за разчитане на резултатите.
На 29г. съм, изследванията пуснах на 3 ден от МЦ.
Причината е, че от година работим за бебе, но неуспешно и искам да започна отнякъде.
Благодаря предварително!

ПС
Качвам и щитовидни, но са от няколко месеца и не знам дали са валидни.

Последна редакция: сб, 07 яну 2023, 17:25 от Asova

# 273
Здравейте, при замразен трансфер, подготовка за него ако прогестерона не е висок в началото ,как се вдига и какви са нормалните стойности за трансфер при ЗЕТ

# 274
Здравей, Денис! Ако е удобно били коментирала изследванията правени на 4 ден от цикъла. TSH 2.91 FT4 1.25ng/dl 0.93-1.8 TAT 22.24IU/ml <90 MAT12.35u/ml <30. Витамин D3 27.4ng/ml 20-100  B12 624pg/ml 187-883.Досега сме направили 3 опита инвитро и при трите сърдечната дейност спира между 8 и 10 седмица. Ако някой друг може да ми отговори ще съм много благодарна!

Последна редакция: нд, 08 яну 2023, 23:15 от Galina Radoslavova 702865

# 275
  • София
Здравейте, при замразен трансфер, подготовка за него ако прогестерона не е висок в началото ,как се вдига и какви са нормалните стойности за трансфер при ЗЕТ
Здравей!
Това е редно да се обсъди с лекаря, който ще прави ЕТ (ЗЕТ) Simple Smile
Най-общо, приема се прогестин и той трябва да се поддържа в нива 15-20ng/ml ... и да не пада. Различните лекари имат различни изисквания за тези нива  + конкретния случай (твоята анамнеза).
Проблемът е, че не всеки успява да го усвои и да поддържа тези нива, ... защото има различни медикаменти прогестин ( вкл. и различни форми - пер ос, вагинални , депо...) и най-оптималния за теб, се преценява от лекар... а не от това, кой какво мисли в интернет пространството Simple Smile ( вкл. и аз ... но, нали моя съвет е да се консултираш с лекаря си Simple Smile )
Има и много други фактори, които пречат да се поддържат тези оптимални нива - напр. висок пролактин, високи нива на андрогените и т.н.... и поради тази причина, не винаги високата доза прогестин е гаранция, че ще осигури тези оптимални нива.
При приема на прогестин, редовно се следят серумните нива на Прогестерона  ( на 48 часа или както прецени лекаря)- като трябва да се спазват много точно схемите на прием и пробовземането ( да е сутрин рано) и 2-3 часа след приема на прогестин, напр. ... винаги около един и също час, за да има точна база за сравнение.
ПП.
Забравих да спомена, че прогестин започва да се приема няколко дни преди самия ЗЕТ...... да не си го самоназначиш по-рано, че това може да ти компрометира ЕТ и да попречи на имплантацията.

Успех от мен и да се похвалиш с най-прекрасната новина

# 276
Здравейте,

моля за мнение за тези изледвания.
На почти 32г съм, правени са на 3ти ден от цикъла. Искаме бебе, досега нямам бременности.

Разбирам, че витамин Д ми е нисък, започвам да пия ударни дози. Доколкото се ориентирах по предишни мнения тук, FSH ми е прекалено висок, което сигнализира за намаляващ яйчников резерв ?

Скрит текст:

# 277
Моля за мнение , пуснаха ми кръвна захар с инсулин 3 пъти , с пкя съм правим опити 2 години , но уви нищо за сега . Ще помоля за информация , който е пускал същите изследвания , защото не съм запозната . Благодаря .

# 278
Здравей, Денис! Ако е удобно били коментирала изследванията правени на 4 ден от цикъла. TSH 2.91 FT4 1.25ng/dl 0.93-1.8 TAT 22.24IU/ml <90 MAT12.35u/ml <30. Витамин D3 27.4ng/ml 20-100  B12 624pg/ml 187-883.Досега сме направили 3 опита инвитро и при трите сърдечната дейност спира между 8 и 10 седмица. Ако някой друг може да ми отговори ще съм много благодарна!
Здравейте,отново моля за коментар на изследванията на 40 год.съм

# 279
  • София
Здравейте,

моля за мнение за тези изледвания.
На почти 32г съм, правени са на 3ти ден от цикъла. Искаме бебе, досега нямам бременности.

Разбирам, че витамин Д ми е нисък, започвам да пия ударни дози. Доколкото се ориентирах по предишни мнения тук, FSH ми е прекалено висок, което сигнализира за намаляващ яйчников резерв ?

Скрит текст:

Здравей!
АМХ е нисък - показва проблем с ЯР ...не трябва да се губи време, но шанс има.
Ако имаш и други дефицити (освен вит.Д) и ако се попълнят, това може малко да го повиши.
Има сериозен дефицит на вит. Д - трябва да е поне 60 ng/ml... трябва прием на оптимани дози ( 6-7000IU/дн... за поне 2-3 месеца). Провери и за други дефицити ( посочени са в нулевия пост на темата).
ФСХ е висок за годините, но дано да е нещо инцидентно... възможно е, да е и от НЯР?! Лекар трябва да прецени.
Малко е нисък тестостерона... възможно е, да е грешка, но е възможно да е и от вида хранене?! Ако не консумираш достатъчно месо/протеин?!
ТСХ е добре, но той се тълкува заедно с Т3 и Т4.... те ще покажат, дали е така или и там има проблем?!

Моля за мнение , пуснаха ми кръвна захар с инсулин 3 пъти , с пкя съм правим опити 2 години , но уви нищо за сега
Скрит текст:
. Ще помоля за информация , който е пускал същите изследвания , защото не съм запозната . Благодаря .
Не виждам Инсулин да е изследван 3 пъти... само КЗ, но както Инсулин на гладно, така и от трите резултата на КЗ се вижда, че имаш ИР... и си дехидратирана - пий повече вода.
За ИР - режим на хранене, спорт, добавки, медикамент  ... + воля и постоянство и може да се контролира.

Galina Radoslavova 702865
Здравей!
ТСХ е висок, Т4 нисък - показват, че си с Хипофункция на ЩЖ. МАТ са добре.
Вит.Д е много нисък - трябва да го приемаш..... да достигнеш поне 60ng/ml. Възможно е да имаш и други дефицити - напр. Желязо, Феритин... Цинк, Мед, Селен...
В12 може да е по-висок... трябва да е на горна граница. Добре е да се следи заедно с ФК, В6 и Хомоцистеин

Последна редакция: ср, 11 яну 2023, 18:46 от denis.

# 280
Много благодаря за отговора

# 281
  • София
Скрит текст:
Моля Ви отново за коментар. За лекар имам час чак на 30 януари. Благодаря предварително.
Скрит текст:
Здравейте!

Причината е, че от година работим за бебе, но неуспешно и искам да започна отнякъде.
Благодаря предварително!

ПС
Здравей!
ЛХ е висок и показва, че има ПКЯ - проявена или не, вижда се на УЗ... по-добрия вариант е все още да не се засича при УЗ-ви прегледи... което пък означава и че по-бързо може да и се повлияе... грубо казано.
Прогестеронът за 3 ден на МЦ е висок... което означава, че ако има зачеване, може да има проблем при имплантирането ... защото може да има проблем с вида/структурата/състоянието на МЛ... защото този прогестерон е отговорен  за нейното състояние ... отново грубо казано ( за да е по-разбираемо).
Та, този Прогестерон може да е висок, ако си с ИР, имаш по-високи нива на андрогените ( напр. на 17ОН Прогестерон - той се изследва точно на 3 ден от МЦ), висок Пролактин ( при теб сега е добре, но той трябва да се изследва на чист ден... защото, когато се изследва 2-3 ден от МЦ, може да е физиологично по-нисък и това малко или много може да бъде подвеждащо. Добре е да се следи (около О. до 7-ми ден след нея).
КЗ е Ок. но само тя нищо не показва.... изследвай я поне с Инсулин на гладно, ако не ти се прави обременяване с глюкоза, което според трябва да направиш... защото ИР е една от причините за ПКЯ/СПКЯ... и трябва да се отхвърли като причина ... или ако имаш - да вземеш мерки... защото за ПКЯ си има причини и те се търсят и лекуват.
ТСХ е добре, но Т4 е нисък ... Т3 е горе-долу добре, но това е защото все още си млада... т.е. ако не се вземат мерки, след време и неговите стойности ще са ниски, а това не е добре, защото това е активния хормон за тялото, важен за почти всички органи, вкл. психиката, съня, тонуса, дори и за мотивацията в живота Simple Smile

Малко страшни неща ти казах, но няма нищо страшно, просто всичко е свързано и взаимозависимо, но хубавото е че лесно може да се коригира/контролира.

Провери за дефицити на витамини и минерали ... ако има ги попълваш.
Провери и за всички други хормони ( от пакета базови хормони, които не са изследвани) - те дават отговор на въпроса, ако има проблем, къде да се търси - яйчници, НбЖ, панкреас (ИР)  или нещо друго?!

Всичко това, не е пречка за зачеване, но може да бъде пречка при имплантиране  ( напр. често да има т.н. химическа бременност... т.е. толкова ранна, че се засича само с тест за бременност, в повечето случаи, или по-ниските нива на ЧХГ...т.е. на УЗ все още не се вижда нищо).... в ранните етапи на бременността и в хода на самата бременност.
Лично аз, винаги съм била и съм на мнение, че докато се чака чудото да стане,  трябва да се коригират всички отклонения, а не да се разчита на случайността и да се успокоявате една друга:" че след като при една с високо ТСХ не е имало проблем, то и при мен може да няма?!".. защото едно високо ТСХ, влече след себе си много други проблеми, които носят различни рискови ...и накрая се получава, един сумарен, по-висок риск за вас и/или вашето бебе

# 282
Изключително много Ви благодаря за отделеното време!
Чета темите назад, взела съм тестове за овулация, за да мога да направя изследване на прогестерон на 6 ден, както сте описали. Ако има овулация, ще пусна всички останали хормони от пакета.
Още веднъж Ви благодаря.
Скрит текст:
Моля Ви отново за коментар. За лекар имам час чак на 30 януари. Благодаря предварително.
Скрит текст:
Здравейте!

Благодаря предварително!

ПС
Здравей!
ЛХ е висок и показва, че има ПКЯ - проявена или не, вижда се на УЗ... по-добрия вариант е все още да не се засича при УЗ-ви прегледи... което пък означава и че по-бързо може да и се повлияе... грубо казано.
Прогестеронът за 3 ден на МЦ е висок... което означава, че ако има зачеване, може да има проблем при имплантирането ... защото може да има проблем с вида/структурата/състоянието на МЛ... защото този прогестерон е отговорен  за нейното състояние ... отново грубо казано ( за да е по-разбираемо).
Та, този Прогестерон може да е висок, ако си с ИР, имаш по-високи нива на андрогените ( напр. на 17ОН Прогестерон - той се изследва точно на 3 ден от МЦ), висок Пролактин ( при теб сега е добре, но той трябва да се изследва на чист ден... защото, когато се изследва 2-3 ден от МЦ, може да е физиологично по-нисък и това малко или много може да бъде подвеждащо. Добре е да се следи (около О. до 7-ми ден след нея).
КЗ е Ок. но само тя нищо не показва.... изследвай я поне с Инсулин на гладно, ако не ти се прави обременяване с глюкоза, което според трябва да направиш... защото ИР е една от причините за ПКЯ/СПКЯ... и трябва да се отхвърли като причина ... или ако имаш - да вземеш мерки... защото за ПКЯ си има причини и те се търсят и лекуват.
ТСХ е добре, но Т4 е нисък ... Т3 е горе-долу добре, но това е защото все още си млада... т.е. ако не се вземат мерки, след време и неговите стойности ще са ниски, а това не е добре, защото това е активния хормон за тялото, важен за почти всички органи, вкл. психиката, съня, тонуса, дори и за мотивацията в живота Simple Smile

Малко страшни неща ти казах, но няма нищо страшно, просто всичко е свързано и взаимозависимо, но хубавото е че лесно може да се коригира/контролира.

Провери за дефицити на витамини и минерали ... ако има ги попълваш.
Провери и за всички други хормони ( от пакета базови хормони, които не са изследвани) - те дават отговор на въпроса, ако има проблем, къде да се търси - яйчници, НбЖ, панкреас (ИР)  или нещо друго?!

Всичко това, не е пречка за зачеване, но може да бъде пречка при имплантиране  ( напр. често да има т.н. химическа бременност... т.е. толкова ранна, че се засича само с тест за бременност, в повечето случаи, или по-ниските нива на ЧХГ...т.е. на УЗ все още не се вижда нищо).... в ранните етапи на бременността и в хода на самата бременност.
Лично аз, винаги съм била и съм на мнение, че докато се чака чудото да стане,  трябва да се коригират всички отклонения, а не да се разчита на случайността и да се успокоявате една друга:" че след като при една с високо ТСХ не е имало проблем, то и при мен може да няма?!".. защото едно високо ТСХ, влече след себе си много други проблеми, които носят различни рискови ...и накрая се получава, един сумарен, по-висок риск за вас и/или вашето бебе

# 283
Здравей, много ще съм благодарна за мнение!

Ето резултати от 2ри ден МЦ

ЛХ е по-висок от ФСХ. За какво говори това и притеснително ли е?

От 23ри ден МЦ

Тук съотношението на естрадиола и прогестерона не е правилно доколкото се информирах.

За жалост моята лекарка не ме уведуми или може би самата тя не вижда проблем, но доколкото чета, оставям с впечатлението, че може би имам естрогенна доминантност. Какво бихте ме посаветвали?

Ръст 1,68 Тегло 65кг. Доста качих по време на пандемията, преди това бях около 58-60кг. Опитваме се от 2019 и досега не съм била бременна.  На 27год. съм.
Моля за съвет.

Последна редакция: чт, 12 яну 2023, 13:08 от Denise7

# 284
  • София
Здравей, много ще съм благодарна за мнение!
Скрит текст:
Ето резултати от 2ри ден МЦ

ЛХ е по-висок от ФСХ. За какво говори това и притеснително ли е?

От 23ри ден МЦ

Тук съотношението на естрадиола и прогестерона не е правилно доколкото се информирах.

За жалост моята лекарка не ме уведуми или може би самата тя не вижда проблем, но доколкото чета, оставям с впечатлението, че може би имам естрогенна доминантност. Какво бихте ме посаветвали?

Ръст 1,68 Тегло 65кг. Доста качих по време на пандемията, преди това бях около 58-60кг. Опитваме се от 2019 и досега не съм била бременна.  На 27год. съм.
Моля за съвет.
Здравей!
ЛХ и Е2 са високи и показват, че има ПКЯ - проявена или не - вижда се на УЗ.
Феритин нисък - трябва да се приема желязо... трябва да е над 100 ... за да може ЩЖ да функционира нормално и т.н.
В12 е нисък - да е на горна граница...660 напр.
Вит. Д е нисък - трябва да е над 150nmol/l
Ako 23 ден от МЦ не е точно 7-ми ден след О., Е2 и най-вече Прогестерона не са обективни.
В случая Прогестерона показва, че е имало някаква О., ... но, според мен, не е ЛУФ, нито е киста или ЗФ ...и по  този Е2 не могат да се правят изводи за естрогенова доминантност ..... най-вероятно повечето кг. при теб - показват това, което е нормално, но не и тези резултати.
Имаш ИР и от там качване на повече тегло + хормонален дисбаланс и проблем с МЦ, респ. вероятност за ПКЯ/СПКЯ.
Провери ТСХ, Т3 и Т4.
Малка си, не се притеснявай - всичко това, може да се коригира/контролира..... като първо и най-важно, оправи си храненето Simple Smile,  попълни дефицитите, провери и за други ....

Общи условия

Активация на акаунт