Изследване на ХОРМОНИ – 25 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 51 385
  • 740
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Моля за коментар на хормоните ми на щитовидната от тази сутрин. Имам ИР.
Скрит текст:
КЗ и Инсулинът показват, че  добре контролираш ИР.
ТСХ е висок, Т3 е нисък, показват Хипофункция на ЩЖ... на терапия ли си? Ако да, добре е да се споменава, когато се иска коментар. Антителата са високи, дали е Хашимото, лекар преценява.
Прогестонът е добре, показва че е имало О.

Скрит текст:
Здравей, много ще съм благодарна за мнение!
Скрит текст:
Ето резултати от 2ри ден МЦ

ЛХ е по-висок от ФСХ. За какво говори това и притеснително ли е?

От 23ри ден МЦ

Тук съотношението на естрадиола и прогестерона не е правилно доколкото се информирах.

За жалост моята лекарка не ме уведуми или може би самата тя не вижда проблем, но доколкото чета, оставям с впечатлението, че може би имам естрогенна доминантност. Какво бихте ме посаветвали?

Ръст 1,68 Тегло 65кг. Доста качих по време на пандемията, преди това бях около 58-60кг. Опитваме се от 2019 и досега не съм била бременна.  На 27год. съм.
Моля за съвет.
Здравей!
ЛХ и Е2 са високи и показват, че има ПКЯ - проявена или не - вижда се на УЗ.
Феритин нисък - трябва да се приема желязо... трябва да е над 100 ... за да може ЩЖ да функционира нормално и т.н.
В12 е нисък - да е на горна граница...660 напр.
Вит. Д е нисък - трябва да е над 150nmol/l
Ako 23 ден от МЦ не е точно 7-ми ден след О., Е2 и най-вече Прогестерона не са обективни.
В случая Прогестерона показва, че е имало някаква О., ... но, според мен, не е ЛУФ, нито е киста или ЗФ ...и по  този Е2 не могат да се правят изводи за естрогенова доминантност ..... най-вероятно повечето кг. при теб - показват това, което е нормално, но не и тези резултати.
Имаш ИР и от там качване на повече тегло + хормонален дисбаланс и проблем с МЦ, респ. вероятност за ПКЯ/СПКЯ.
Провери ТСХ, Т3 и Т4.
Малка си, не се притеснявай - всичко това, може да се коригира/контролира..... като първо и най-важно, оправи си храненето Simple Smile,  попълни дефицитите, провери и за други ....

Благодаря много! Колко жалко, че генеколожката ми погледна тези изследвания и ми каза единствено да пия желязо. Имам и такива на ТСХ, Т3 и Т4. Какво мислиш?

Тези са от 31 ден, 1 ден преди менструация. Не са на гладно! Мислиш ли че едно намаляване на кг и набавяне на феритин, б12 и д3 е достатъчно? Като инфо, хранех се веган около 1-2 години и имам чувството, че от там ми дойдоха тези проблеми.
Скрит текст:
ТСХ е добре, но Т4 е малко нисък, показва тенденция към Хипофункция на ЩЖ.
Не мога да отговоря на въпроса - опитай... промени храненето, включи спорт, попълни всички дефицити ....

Здравейте, след прием на Дуфастон за предизвикване на цикъл/ по схема 5 дена 3x1/ ми дойде. Сега искам да си изследвам на трети ден Lh и FSH. Питането ми е дали приема на Дуфастон ще попречи на реалните резултати или да изчакам месец без прием?
Здравей!
Няма проблем да се изследват... но, ЛХ и ФСХ се изследват заедно с Е2 - точно на 3 ден от МЦ ... тълкуват се заедно.

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 16:03 от denis©

# 301
Привет!
Наскоро открих, че имам предразположеност към диабет тип 1. Кръвна захар 6,3, силно положителни антитела, нисък ц-пептид. Много съм притеснена да не отключа ДТ1 скоро. На 30г съм, нямам проблем с килограмите.

Хормоналните ми изследвания също не са много добри (високи TSH, LH), а след като изчистя полипите си (друг проблем, по който трябва да работя) искаме да започнем опити за бебе. Прилагам резултатите си и моля за съвет/препоръка - какви стъпки трябва да предприема.
В момента взимам вит.Д и Омега3 на California Gold Nutrition.

# 302
  • София
Привет!
Наскоро открих, че имам предразположеност към диабет тип 1. Кръвна захар 6,3, силно положителни антитела,
Скрит текст:
нисък ц-пептид. Много съм притеснена да не отключа ДТ1 скоро. На 30г съм, нямам проблем с килограмите.

Хормоналните ми изследвания също не са много добри (високи TSH, LH), а след като изчистя полипите си (друг проблем, по който трябва да работя) искаме да започнем опити за бебе. Прилагам резултатите си и моля за съвет/препоръка - какви стъпки трябва да предприема.
В момента взимам вит.Д и Омега3 на California Gold Nutrition.

Здравей!
КЗ е висока - трябва да си оправиш храненето, поне от там се започва Simple Smile
ТСХ е много висок, показва Хипофункция на ЩЖ  - трябва да я контролираш ( чрез терапия) - защото тя има отношение към метаболизма  ( вкл. и на въглехидратите). Трябва да се следи и Т3 - той е активния хормон.
Нямаш Хашимото - което е супер, на база другите имунологични.
На кой ден са правени Е2 и ФСХ? - ако е на 3 ден от МЦ са високи и показват ПКЯ - проявена или не вижда се на УЗ
АМХ е добре, но той, много често изкуствено се повишава при ПКЯ... следи го заедно с Инхибин В ( точно на 3 ден от МЦ)
Имаш много сериозен дефицит на вит. Д ..... трябва да го приемаш ( 7-8000IU) + K2 (MK-7... 180-200mcg).. включи магнезий...
Провери т.н. Железен панел, В12, ФК, В6, Биотин ( важен при ИР и ЗД), цинк, мед, селен...
Приемай Таурин... намалява/предпазва от пораженията, които нанася високата КЗ по органите, кръв. съдове и т.н.
За Имунологичните се консултирай с Ендокринолог и Имунолог

# 303
Здрасти Денис, може ли коментар на тези резултати
Правени на 3-ти ден

Правени на 5-ти ден

# 304
Здравейте, кое изследване да пусна да видя дали имам ИР? Също дали има значение от деня на цикъла?

# 305
  • София
Здрасти Денис, може ли коментар на тези резултати
Правени на 3-ти ден
Скрит текст:

Правени на 5-ти ден
Здравей!
Пролактинът е висок, трябва да се консултираш с Ендокринолог.
ЛХ и ФСХ са високи за годините ти и ЛХ показва, предполагам ( защото трябвада се види и Е2) ПКЯ - проявена или не - вижда се на УЗ.
ТСХ е добре, но без Т4 е трудно да се прецени, дали ЩЖ функционира нормално.
МАТ са високи - дали е Хашимото, лекар трябва да прецени.
Феритинът е нисък - трябва да приемаш желязо.

Здравейте, кое изследване да пусна да видя дали имам ИР? Също дали има значение от деня на цикъла?
Скрит текст:
Здравей!
Едно от тези двете, но по-добре се обади и попитай в лабораторията: трябва да се изследват Инсулин и Кръвна захар  трикратно , на 0, 60 и 120 мин.
Не е проблем да е и 4-ри кратно... но това отнема повече време ( още един час, чакане)

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 14:12 от denis©

# 306
Много благодаря, Денис Flowers Tulip
За пролактина пия Достинекс, а за ПКЯ OvaSense на Natural Factors. Никой не беше споменал за прием на желязо, така че ще го добавя и него.

# 307
Здравейте, след 9 месеца неуспешни опити за забременяване отидох при АРТ лекар, който ми назначи изследване на полови хормони. Днес (пети ден от начало на МЦ) направих изследването и  излязоха резултатите, с изключение на един АМН, който доколкото знам е за яйчниковия резерв. Утре ще пускам хормони на щитовидна жлеза. Естрадиола е почти четири пъти над границата за фазата, в която съм.. не съм пила противозачатъчни, нито съм съм приемала някакви хормонални препарати. Можете ли да споделите дали ви се е случвало и какви може са са причините? За сряда имам час за ендокринолог, а другата седмица съм при АГ, но съм срещала много полезни коментари тук и ще съм благодарна на съвет.

# 308
  • София
Здравейте, след 9 месеца неуспешни опити за забременяване отидох при АРТ лекар, който ми назначи изследване
Скрит текст:
на полови хормони. Днес (пети ден от начало на МЦ) направих изследването и  излязоха резултатите, с изключение на един АМН, който доколкото знам е за яйчниковия резерв. Утре ще пускам хормони на щитовидна жлеза. Естрадиола е почти четири пъти над границата за фазата, в която съм.. не съм пила противозачатъчни, нито съм съм приемала някакви хормонални препарати. Можете ли да споделите дали ви се е случвало и какви може са са причините? За сряда имам час за ендокринолог, а другата седмица съм при АГ, но съм срещала много полезни коментари тук и ще съм благодарна на съвет.

Е2 е доста висок - добре е да те видят на УЗ, веднага, за да може да се прецени, каква е причината. Възможно е  да има киста?! ... и ако е така, тя и без това трябва да се следи.
Другите показатели са добре

Ще чакам да споделиш ... ако е киста, разбери какъв е размера и.

# 309
Здравейте, след 9 месеца неуспешни опити за забременяване отидох при АРТ лекар, който ми назначи изследване
Скрит текст:
на полови хормони. Днес (пети ден от начало на МЦ) направих изследването и  излязоха резултатите, с изключение на един АМН, който доколкото знам е за яйчниковия резерв. Утре ще пускам хормони на щитовидна жлеза. Естрадиола е почти четири пъти над границата за фазата, в която съм.. не съм пила противозачатъчни, нито съм съм приемала някакви хормонални препарати. Можете ли да споделите дали ви се е случвало и какви може са са причините? За сряда имам час за ендокринолог, а другата седмица съм при АГ, но съм срещала много полезни коментари тук и ще съм благодарна на съвет.

Е2 е доста висок - добре е да те видят на УЗ, веднага, за да може да се прецени, каква е причината. Възможно е  да има киста?! ... и ако е така, тя и без това трябва да се следи.

Днес пуснах пакета за щитовидна жлеза и понеже го правих в друга лаборатория, пуснах отново и Е2. Това са резултатите, сега Е2 изглежда в норма. Дали може да е грешка вчерашния резултат? Днес е шести ден от МЦ.

Междувременно излезе и АМН. Мисля, че той си ок..  Утре все пак ще отида на ендокринолог, разбира се.

# 310
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:

Днес пуснах пакета за щитовидна жлеза и понеже го правих в друга лаборатория, пуснах отново и Е2. Това са резултатите, сега Е2 изглежда в норма. Дали може да е грешка вчерашния резултат? Днес е шести ден от МЦ.

Междувременно излезе и АМН. Мисля, че той си ок..  Утре все пак ще отида на ендокринолог, разбира се.
Доста се е понижил Е2?!
Не мога да отговоря дали е грешка или не.
Може да се понижи, ако има спукан Ф. или някоя фоликуларна киста. Ако търпи обратно развитие, Е2 не е възможно толкова бързо да се понижава?! За О.  е доста рано, едва ли е това?!
Лекар трябва да прецени, чрез преглед на УЗ... тук можем само да гадаем, а и вероятността, някой от тези резултати, да не е верен, също го има... или е днешния или е вчерашния Simple Smile.

# 311
Скрит текст:
Скрит текст:

Доста се е понижил Е2?!
Не мога да отговоря дали е грешка или не.
Може да се понижи, ако има спукан Ф. или някоя фоликуларна киста. Ако търпи обратно развитие, Е2 не е възможно толкова бързо да се понижава?! За О.  е доста рано, едва ли е това?!
Лекар трябва да прецени, чрез преглед на УЗ... тук можем само да гадаем, а и вероятността, някой от тези резултати, да не е верен, също го има... или е днешния или е вчерашния Simple Smile.

Утре ще пиша с ъпдейт след прегледа при доктор Начев. Стискайте палци да е било фалшива тревога и сгрешен резултат в първата лаборатория.. благодаря за помощта!

# 312
Здравейте Денис! Позволявам си да пиша в темата, макар че съм вече бременна в 15 седмица. Приемам еутирокс 25мг от месец и половина. В края на ноември TSH ми беше 3.09, след това средата на декември го свалих на 1.67 и днес отново се е покачил - 2.03. Не съм изследвала ft4 и ft3 тъй като ендокринолога каза, че са добре и следващия път да изследвам само TSH. Според вас организма ми е свикнал с терапията или пък може да има общо това, че бях с настинка до преди няколко дни или с това, че ям доста в последно време? Или пък е сигнал за някакъв проблем?

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 12:10 от vika.03

# 313
Привет, Денис!
Бих искала да помоля за мнение относно моите изследвания.
На 33г съм, пуснати са на 4ти ден от МЦ. Цикъла ми е редовен, на около 29-30дни, като продължителността е 5-6 дни. В момента не приемам никакви медикаменти, не съм имала бременности досега, но съм на възраст в която все повече се замислям за дете.

Благодаря прдварително!

# 314
  • София
Здравейте Денис! Позволявам си да пиша в темата, макар че съм вече бременна в 15 седмица. Приемам еутирокс 25мг от месец и половина. В края на ноември TSH ми беше 3.09, след това средата на декември го свалих на 1.67 и днес отново се е покачил - 2.03. Според вас организма ми е свикнал с терапията или пък може да има общо това, че бях с настинка до преди няколко дни? Или пък е сигнал за някакъв проблем?
Здравей!
Възможно е причината да е и боледуване.
Друга причина, че е зима... или на бебчо му трябва по-висока доза.
Трябва да следиш също Т4 и Т3... тълкуват се заедно с ТСХ.

Привет, Денис!
Бих искала да помоля за мнение относно моите изследвания.
Скрит текст:
На 33г съм, пуснати са на 4ти ден от МЦ. Цикъла ми е редовен, на около 29-30дни, като продължителността е 5-6 дни. В момента не приемам никакви медикаменти, не съм имала бременности досега, но съм на възраст в която все повече се замислям за дете.

Благодаря прдварително!
Здравей!
ЛХ е висок и показва ПКЯ ... имаш ИР и високи нива на DHEA...... а те може да са причина за тази ПКЯ.
Желателно е да изследваш 17ОН Прогестерон, Андростендион + ДХЕА и Тестостерон ( които вече имаш) и да се консултираш с Ендокринолог ( да прецени, за всеки случай, дали проблема не е в НбЖ)
Не се притеснявай, не е страшно. Оправи си храненето и провери за дефицити на вит. и минерали ... това ще ти помогне много.
Провери и ЩЖ : ТСХ, Т3 и Т4... ако там има проблем и той не се коригира, много по-трудно ще ти бъде да контролираш ИР.

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 13:42 от denis©

Общи условия

Активация на акаунт