Изследване на ХОРМОНИ – 25 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 51 446
  • 740
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Здравейте. От известно време ви чета и вече знам, че съм с хипофункция. Имам записан час във вторник и се
Скрит текст:
надявам да ми обърнат адекватно внимание и терапия...

До тогава бих помолила за мнение и тълкуване на резултатите от изследванията, които съм си пускала последните месеци, които за съжаление чак сега видях, че не са оптимално направени в МЦ, и също ми липсва Inhibin B, който ще пусна пак с АМХ следващия цикъл. Също започнах да пия адекватни дози вит Д и Б12, защото мислех че съм ок преди да се зачета при вас Unamused

Особено ме смущава вчерашното ми изследван за ИР, стойностите на инсулин 2ч след глюкозата са ми по-ниски от на гладно? Дали е лаб. грешка или трябва да се притеснявам за черния ми дроб? Тенденциозно назад във времето имам висок билирубин, като лекар след преглед ми каза, че не е притеснително, а може би имам някакъв синдром, при който не се разгражда напълно.

Бих била много благодарна, ако и denis се включи с мнение Hands Pray

П.С. На 34 години съм, правим опити за бебе, но се целя и към генерално към общо добро здравословно състояние.

Скрит текст:
8 ден МЦ - май 2023

2 ден МЦ - април 2023

5 ден МЦ - февр. 2023

3 ден МЦ - ное. 2022

2 ден МЦ - дек. 2022

Здравей!
2 ден МЦ - дек. 2022 -  тези са Ок.
3 ден МЦ - ное. 2022 - тези са Ок.
5 ден МЦ - февр. 2023 - КЗ е висока... бих предположила, че имаш ИР, ТСХ е висок - предполага Хипофункция на ЩЖ, която много често се свързва с ИР, според мен си дехидратирана и от там Хемоглобина и Желязото изглеждат добре ( но според мен има дефицит на желязо)... а от дехидратация и билирубина може да е по-висок ( при синдрома на Жилбер/-т/Гилбърт - предполагам е това)
Цинк и Мед може да са по-високи
Т4 показва, че си с Хипофункция на ЩЖ
Другите са Ок.
2 ден МЦ - април 2023 -  АМХ е Ок., но е добре да се провери заедно с Инхибин В (точно на 3 ден от МЦ)... защото като цяло малко ти е повишен ФСХ, не е проблем но е добре все пак по-точно да се прецени моментното състояние на ЯР.... не се притеснявай - има шанс за зачеване  ( просто тази Хипофункция на ЩЖ и ИР, понякога създават проблеми).
За генетичните - имаш само една нискорискова мутация, не е проблем, но за да си спокойна се консултирай с лекар.
ТСХ е висок, Т4 - нисък, показват Хипофункция на ЩЖ... според мен, по-добре да си на терапия... защото така и по-лесно ще контролираш ИР.
Тестът за ИР си показва че си с ИР... отиваш и в Хипогликелмия, което не е добре ( за тялото и за теб... от нея може да не се чувстваш добре). Трябва да си на определен режим на хранене - това ще стабилизара и КЗ
Ако искаш се консултирай и с Ендокринолог.
Най-общо, според мен, нищо страшно, защото всичко това може лесно да се контролира/коригира.

# 616
Здравейте! Искам да Ви попитам кои дни точно от месечния цикъл се правят базалните хормони (LH, FSH, Estradiol, Prolactin)? Благодаря!

# 617
  • София
Здравейте! Искам да Ви попитам кои дни точно от месечния цикъл се правят базалните хормони (LH, FSH, Estradiol, Prolactin)? Благодаря!
Здравей!
ЛХ, ФСХ и Е2 - на 3 ден от МЦ
Пролактин - на чист ден, най-добре в дните около и след О. ... до 7-ми ден след нея.

# 618
Щитовидните хормони дали са ок? Какво мислите. За забременяване ме интересува има ли какво да се коригигира
И вит Д в какви дневни дози за приемам за да го повиша?

denis здравейте! Много моля за коментар на резултатите  Hands Pray

Вит Д и виждам че има дефицит. Какви дневни дози са необходими, попринцип правиме инвитро, ако има значение

# 619
  • София
Щитовидните хормони дали са ок? Какво мислите. За забременяване ме интересува има ли какво да се коригигира
Скрит текст:

denis здравейте! Много моля за коментар на резултатите  Hands Pray

Вит Д и виждам че има дефицит. Какви дневни дози са необходими, попринцип правиме инвитро, ако има значение
TSH  е висок, но Т4 е сравнително добре - възможно е, да нещо инцидентно ( зъб, скоро да си била болна)... да имаш и други дефицити освен вит.Д... което означава че, ако ги попълниш е възможно ТСХ да падне.
Възможно е и да е от самото инвитро ( яйчникова стимулация/-и)... не посочваш на какъв етап сте?!, а това е важно.
Вариант е също, да приемаш и по-ниска доза медикамент ( за ЩЖ)... освен, ако вече не приемаш, че не посочваш и това?!... и да трябва само корекция на дозата.?!
Трябва да се пускат винаги ТСХ, Т3 и Т4 - за максимално обективен коментар... ако го искаш.
Редно е да се консултираш и с лекаря си - всяка клиника инвитро има или поне работи с Ендокринолози.
За вит. Д - доста сериозен дефицит, който трябва да се попълни ... доза около 4-5 до 6000IU ( зависи дали е преди или след зачеване) + 120-150мкг К2 (МК-7)... но ако имаш някаква генетична мутация ( или комбинация от такива... тромбофилия и т.н.) - първо консултация с лекар.
Много е вероятно, да имаш и други дефицити - на 1стр. са посочени по-важните ( при опити и при бременност/износване)

# 620
Последната стимулация беше декември, а ЗЕт февруари тази година(тогава пуснах и ЩЖ). общо 2 свежи и един Зет неуспешни, водим се с мъжки фактор но и аз не съм цвете- с една тръба и 1.5 амх(преди двете стимулации, 35г съм), сега ще го пускам пак. а зъб попринцип имам мъдрец който ме тормози и боли като расте и друг който ще правя сега. Генетични съм правила - кариотип и тромбофиля - нямам отклонения (прилагам тромбофилията и Б12)
За пръв път през живота ми пускам ЩЖ и за пръв път посетих ендокринолог, но не ми каза да пускам Т3..може би правилно съм я усетила че не е моят док..

Само Д и Б12 съм пуссала, ще трябва и други вит и минерали, както сте посъветвали на 1стр.

Витамин В12/Vitamin B12 377    pg/ml 187-883; латентен дефицит <300

Скрит текст:

denis здравейте! Много моля за коментар на резултатите  Hands Pray

TSH  е висок, но Т4 е сравнително добре - възможно е, да нещо инцидентно ( зъб, скоро да си била болна)... да имаш и други дефицити освен вит.Д... което означава че, ако ги попълниш е възможно ТСХ да падне.
Възможно е и да е от самото инвитро ( яйчникова стимулация/-и)... не посочваш на какъв етап сте?!, а това е важно.
Вариант е също, да приемаш и по-ниска доза медикамент ( за ЩЖ)... освен, ако вече не приемаш, че не посочваш и това?!... и да трябва само корекция на дозата.?!
Трябва да се пускат винаги ТСХ, Т3 и Т4 - за максимално обективен коментар... ако го искаш.
Редно е да се консултираш и с лекаря си - всяка клиника инвитро има или поне работи с Ендокринолози.
За вит. Д - доста сериозен дефицит, който трябва да се попълни ... доза около 4-5 до 6000IU ( зависи дали е преди или след зачеване) + 120-150мкг К2 (МК-7)... но ако имаш някаква генетична мутация ( или комбинация от такива... тромбофилия и т.н.) - първо консултация с лекар.
Много е вероятно, да имаш и други дефицити - на 1стр. са посочени по-важните ( при опити и при бременност/износване)

# 621
Здравейте, моля за коментар на резултатите , които са на майка ми/ 75г/. Предварително благодаря.
Ще приложа и резултатите от обременяване с глюкоза.  Благодаря на отзовалите се.

Хормонален анализ
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
FT 4 ( свободен Т4 )      19.14   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )      3.120   mIU/l   0.300 - 4.200
anti Tg ( TAT )      11.22   IU/ml   До 115.00
anti TPO ( MAT )      8.92   IU/ml   До 34.00

Биохимия
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
Гликиран Хемоглобин (HbA1c)      5.91   % (NGSP)   До 6.00
Глюкозотолерантен тест            *
Глюкоза ( Glucose )      5.29   mmol/l   3.60 - 6.10
Глюкоза - 60та мин   ↑   11.10   mmol/l   3.30 - 8.90
Глюкоза - 120 та мин   ↑   9.55   mmol/l   3.30 - 7.80

# 622
Здравейте, denis ! Може ли коментар на изследванията? Правени са на 3-ти ден от МЦ , след предизвикване със Зафрилла поради аменорея.

# 623
Здравейте,

Ще може ли да изкоментираме изследванията, които съм прикачила? Направени са на 3 ден от месечния цикъл.
В последно време напълнях около 10-тина килограма, възможно е и да са повече. В края на месеца имам записан час за ендокринолог, но ми се иска дотогава да разбера каква е горе - долу картинката и какво ще бъде евентуалното лечение.

Благодаря предварително. Blush

# 624
Имам питане относно пускане на изследвания на хормоните LH, FSH, E2, АМХ + инхибин Б, които се пускат точно на 3 ден от цикъла. Днес ми дойде в 20 ч., това за първи ден от цикъла ли да го броя? Ако е първи ден в събота ще се пада трети и ще мога да пусна изследванията, иначе трябва да чакам до следващия месец, а ми писна ми да отлагам.😞

# 625
  • София
Имам питане относно пускане на изследвания на хормоните LH, FSH, E2, АМХ + инхибин Б, които се пускат точно на 3 ден от цикъла. Днес ми дойде в 20 ч., това за първи ден от цикъла ли да го броя? Ако е първи ден в събота ще се пада трети и ще мога да пусна изследванията, иначе трябва да чакам до следващия месец, а ми писна ми да отлагам.😞
Ако М е нормална и обилна, може да го броиш и за 1-ви ден от МЦ... но, ако е само някакво зацапване и нормална М се появи днес - ти си преценяваш Simple Smile
Ако ЛХ , ФСХ и Е2 могат да се менят всеки МЦ, то АМХ и Инхибин В, поне около 6 месеца, ти показват какво е моментното състояние на ЯР ... зависи от годините при по-младите намалява по-бавно, при по-възрастните жени по-бързо, най-общо, погледнато от фактора репродуктивна (физиологична) възраст на жената.... макар че физиологична и биологична не съвпадат много Simple Smile

# 626
Благодаря Денис за изчерпателния отговор.

# 627
  • София
Здравейте, denis ! Може ли коментар на изследванията? Правени са на 3-ти ден от МЦ , след предизвикване със Зафрилла поради аменорея.
Скрит текст:
Здравей!
Години?
ЛХ е висок - може да показва или киста ( някаква, защото Е2 е нисък) или да си е ПКЯ. Възможно е и да са двете. Да имаш ПКЯ (СПКЯ) и в момента да има киста, която да пречи на МЦ и О., респ. да има нормален МЦ.
Ако е СПКЯ - трябва да търсиш причината и нея да коригираш/контролираш.
Добре е да те видят и на УЗ... защото само тези изследвания не показват много - само че има някакъв проблем с МЦ и О., но какъв, изобщо не може да се прецени. То като нямаш М. е нормално да има проблем с МЦ.
За текущия МЦ показват че може също да има проблем с МЦ и О.... Е2 е нисък и показва че не се знае кога може да има МЦ, възможно е МЦ да е ановулаторен, което пък показва че не се знае кога ще има М. т.е. отново си в този омагьосан кръг.
Ако искаш пусни всички изследвания, които са посочени на 1 стр. - ще се опитам да помогна, с някаква насока, откъде може да е проблема при теб... но, пак ще трябва лекар, който да те следи и на УЗ Simple Smile
Не зная на колко си години - но, няма страшно - просто трябва да се открие причината и да се лекува... то ти проблема вече си го имаш, просто сега разбираш за него.

# 628
Скрит текст:
Здравей!
Години?
ЛХ е висок - може да показва или киста ( някаква, защото Е2 е нисък) или да си е ПКЯ. Възможно е и да са двете. Да имаш ПКЯ (СПКЯ) и в момента да има киста, която да пречи на МЦ и О., респ. да има нормален МЦ.
Ако е СПКЯ - трябва да търсиш причината и нея да коригираш/контролираш.
Добре е да те видят и на УЗ... защото само тези изследвания не показват много - само че има някакъв проблем с МЦ и О., но какъв, изобщо не може да се прецени. То като нямаш М. е нормално да има проблем с МЦ.
За текущия МЦ показват че може също да има проблем с МЦ и О.... Е2 е нисък и показва че не се знае кога може да има МЦ, възможно е МЦ да е ановулаторен, което пък показва че не се знае кога ще има М. т.е. отново си в този омагьосан кръг.
Ако искаш пусни всички изследвания, които са посочени на 1 стр. - ще се опитам да помогна, с някаква насока, откъде може да е проблема при теб... но, пак ще трябва лекар, който да те следи и на УЗ Simple Smile
Не зная на колко си години - но, няма страшно - просто трябва да се открие причината и да се лекува... то ти проблема вече си го имаш, просто сега разбираш за него.
Другите изследвания ще ги правя в понеделник,(назначени са ми още TSH  , тестостерон, прогестерон и ИР ), а иначе си права , имам поликистоза на ляв яйчник, а и запушена лява тръба с някакви течности. Имах и инфекция , като АГ смята ,че се е запушило от инфекцията. Благодаря за отговора , ще пусна и другите като ги направя.

# 629
Здравейте, #denis, моля за коментар на изследванията, които съм прикачила. На 31 г. съм и от 2 г. и 6 месеца с мъжа ми правим опити за бебе.
Благодаря Ви предварително Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт