Промяна на отношенията между син и майка при поява на снаха

• 21 137
  • 442
  •   1
Отговори
# 105
Колко си прав, чак е тъжно. Наистина масово хората нямат чувство за мярка, българина всичко знае и от всичко разбира...
Възпитанието на момчета и момичета е малко различно. Момичетата (говоря за детството 90-те и 80-те) ни възпитаваха да помагаме с готвене, чистене, докато имахме приятелски семейства с момчета на по 15, които не знаеха как да измият една чиния. Нагласите на майките на описаното поколение бяха "тя ще стане жена, трябва да е оправна, да може се справя със всичко - гледане на деца, учене и работа едновременно" и т.н.
Та понеже са направили дъщерята "оправна" като са я хвърлили в живота от рано, нямат и такива претенции към зетя - какъвто си го е избрала да си го търпи, не е малка, ще се оправи. Като добавим и това, че е по-рядко срещано младите да живеят при тъстовете, в сравнение с при свекърите, съвсем нормално е с вторите да има повече дразги.
Много сте прав/а .Баща ми е точно от този тип мъже .Никога нищо не е побарвал вкъщи не че не може , а не иска .Такъв са го направили .Той ходи на работа като си дойде трябва да му е сготвено , изчистено , салата да е сложена , ракията да му е студена ,  да се изперат дрехите му , да се изсушат сгънат . Той нищо не знае къде се намира даже и гащите трябва да му подадеш .Аз вече съм също родител , но като дете не помня и 1 час да ни е гледал . Имам и брат майка ми  разбирам , че явно одобрява този начин на възпитание на мъжете и възпитава брат ми по същия начин , че жената трябва да прави всичко и една филия не може да си намаже сам .Аз такива мъже не харесвам ако имам донякога син никога няма да го науча на такова нещо . Труда на жената трябва да се оценява .Моя мъж може да си изпере , сготви и да гледа детето ,когато се налага.

Българитът знае всичко започвайки от теб, нали? Аз пък забелязвам друга наша черта - неистово плюене по собствения народ, като винаги плюещият се мисли за нещо по-различно от всички останали. Чудя се при положение, че толкова много българи са над останалите българи, колко остават оплюваните.
Има какво да се обобщава, но като гледам повечето хора си говорят за собствения си кръг или пък демонстрират познанията си за 100% от българите, доказвайки тезата си - българинът всичко знае. Wink
Само в България излиза , че  правим деца ,за да има кой да ни гледа на старини . За мен това е изключително грешно да  обвързваш децата си с такова бреме и да то е бреме .Свидетел съм била  .
Естествено , че ще има промяна в отношението и с това трябва да се примирим децата порастват и поемат своя път.Няма как вечно да са до полата на майка си .

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 12:38 от Mariq_L

# 106
Повечето неща сте казали, но да дам и аз моите пет стотинки по темата.
Без значение дали ще се появи снаха (или зет, за дъщерите важи същото) в картинката, когато децата пораснат, когато станат самостоятелни и си имат свой живот, промяна в отношенията им с родителите има и е съвършено нормално да има. Майки, които се държат с пълнолетен и самостоятелен син по същия начин, по който са се държали с него на 15 и очакват същото отношение, са токсични, независимо дали го осъзнават. А всъщност те често го осъзнават и го правят съвсем целенасочено. Аз затова все казвам, че стига да няма някакви други проблеми с партньора, той никога не бива да остава на заден план от децата. Защото тия деца порастват и ако ти си живял 18 години само и единствено заради тях - ами естествено, че няма да можеш да ги пуснеш. Има жени, дето буквално не могат да дишат без децата си, срастнали са се с тях. Емоционален инцест. На такива театри съм се нагледала от свекърви - най ми е любимо като "заумират", само и само да изманипулират синчето и да му вменят вина, че са изоставени, та да се лепне пак за тях. И разбира се, снахата е най-черната и всички грехове на света ѝ се приписват. А обикновено снахата дори няма отношение към това, че синът е задушаван от майка си и се опитва някак да се спаси. Това, разбира се, ако е малко по-умен и осъзнат. Ако не е, ще си стои като придатък на полата на мама до гроб. Те, семейството, срещу снахата натрапница и оправия няма.  
А това е толкова дълбоко егоистично и себично. Това, че ти е дете, не означава че ти е роб или собственост. Това са хора с тежки дефицити и характеропатии, които не само, че съсипват семейства, съсипват цели животи.

Разбира се, има случаи, в които и снахата е животно безподобно, но са по-редки.

А иначе за възпитанието на много български мъже, ще кажа само че то често въври ръка за ръка именно с тоя тип "майка орлица", дето не дава на синчето нищо вкъщи да пипне, много ясно, нали за това е привъртял жена. Като в 18-ти век. А това, че сме 21 век и жена му работи наравно с него на 8 часов работен ден, и се прибира не по-малко смазана, са подробности.

# 107
Даже снахата да е животно, това е животното, което синът си е избрал. Маман не би трябвало да взима думата по въпроса.

# 108
Има и майки, които се държат също толкова шантаво с дъщерите си и тормозят зетьовете си. Като тръгнат да ''заумират'' или почнат да си измислят хиляди болежки - само и само да получат внимание. Особено като минат някаква възраст и съвсем изтрещяват някои.

# 109
  • Най-красивата страна
Ако свекърите проумеят,че младите са се събрали,за да създават собствено семейство и имат право на лично пространство-без да се дават непоискани съвети,без да се иска отчет за всичко.... то тогава отношенията ще бъдат по-добри.
От своя страна младото семейство ,след като има претенции да бъде самостоятелно,би трябвало да може да се справя с издръжката ,отговорностите и битовизмите.
Защото не може хем да живееш в къщата на свекърите,да ти плащат сметките и да ти гледат децата и хем да не ти се бъркат.

# 110
  • Бургас
Много ме радва как 18 годишните мъжки деца не били като 15 годишните такива Simple Smile
Абсолютно същите са. Грам разлика не виждам, освен в това, че се мъжкареят на почти нищото отгоре. Обаче го разбирам гледайки как въпросното дете става на 18 Simple Smile

Пълнолетен - ОК. Самостоятелен, ще ме извините, но ще стане когато не ми живее в детската стая на моя издръжка. Което е хубаво да става след като си завърши гимназия. Студентче и на квартирка. Ако не му стигат пари и на работа.
Може и да звучи зло и лошо, но той докато е при мен самостоятелен няма да стане. Затова ще се наложи да му помогна и да го пратя да учи далеч от нас.

Uncommon, синовете ми имат право да си избират всякакви животни, както ги наричаш. Докато от мен не се изисква нищо, нямам нищо против. Но свекървенската тема прелива от видове, които се разпореждат с имоти и време на другите хора. Начи такова чудо у дома не ми трябва и ще стискам палци за умни и самостоятелни момичета, защото съм сигурна, че по - добро от това една мома да е умна и самостоятелна няма. Пък нека води синковеца за носа ако ще.

Последна редакция: сб, 03 сеп 2022, 17:53 от MeMyselfI

# 111
Написала съм пълнолетен И самостоятелен син. Визирам основно случаи на 30 и кусур годишни мъже, които отдавна са женени или живеят на семейни начала в отделно жилище, имат и деца, обаче това не спира мама да се държи с тях като че ли са ѝ собственост и да се разпорежда с животите им или поне да се опитва. Такива случаи има немалко.

Имотите също са ми любима опорка. Въобще няма нужда да ги споменаваш и да ги мислиш. Щом са си твои по нотариален акт, не виждам как снахата ще се разпорежда с тях. И когато синът ти евентуално ги наследи един ден, дори и да са женени двамата и да са в СИО, при развод тя пак няма да вземе нищо от тях, защото придобитото по наследство от единия по време на брака се трансформира в лично негово имущество и не се дели. Това е хубаво да се знае от повече хора, защото грешни представи в тая насока допълнително озлобяват някои свекъри към "натрапниците".
Същото важи и за имоти, които синът е придобил преди брака. Негови са си, споко.

Последна редакция: сб, 03 сеп 2022, 18:14 от That Obscure Object of Desire

# 112
  • Бургас
Уф, много дълбоко го даваш. За имотите даже съм сложила препратка към определена тема.
Не казвам, че всяка жена би направила нещо си. Но често се четаиз форума: “ние сме на квартира, техните се ширят в голям апартамент” , “няма кой да ми гледа детето, а тя по цял ден нищо не прави” и т.н. Това на мен не ми е понятно как се случва по полов път чесно. Спиш с нечие дете и хоп, горните размисли.
Значи, ако и на 30 трябва/искам да ги отглеждам, ще се гръмна. Може да съм лоша за някои, но и на двамата ще им дам начална скорост да си хващат живота от рано.
Ще се чувствам тотал провал, ако живеят при мен и до 25. Не защото не ги обичам страшно много, а защото трябва да се пуснат и да живеят своя живот. Мамини синове не гледам. И мъже мамини синове не понасям. Същото се отнася и за момичета мамини. Семейство се гради от двама, не от цял хор.
Пак казвам: дано момчетата си изберат умни и самостоятелни момичета. По - голямо щастие от това за снаха, здраве му кажи. С всякакви други елементи не ме бута нищо да общувам и няма и нужда.

Последна редакция: сб, 03 сеп 2022, 18:25 от MeMyselfI

# 113
А да, тук съм съгласна, така е. Но темата беше за другата крайност - за свекърви с мантрата "жени много, майката е една". Ми на такава, ако ще най-хрисимата и добра жена да ѝ доведат за снаха, пак ще ѝ пречи. Снахата пречи, само щото диша. Няма как при това положение да не внася напрежение и да създава конфликти, за които после пак снахата ще ѝ е виновна. Тя си иска всичко в отношенията със сина ѝ да си върви по старому, без да я интересува, че той си има жена и деца, тоест друго семейство, на което трябва да отделя време и внимание. Защо имало промяна, ами защото има, така е устроен животът. Ненормално е да няма. Нов живот трябва да се създаде и да се отгледа. Това е.

# 114
  • Бургас
То отношенията със сина трябва  да се променят много преди снахата. Той не се ли пусне на време, другото го пиша бегало.
Нормално е да е отделен, да се чуваме през два, три дни да каже, че е жив и да се виждаме по два, три пъти месечно.

Темата е за снахи в крайност, не за свекърви Simple Smile
Ако някой реши, че примерно го дразня докато дишам, е свободен да не ми занимава със себе си. И грам няма да ми тежи.

Хубаво е хората да се светнат, че нищо не делят. Той е син на едната и благоверен на другата. Няма как до спре да е син на първата или тя да тропка да е по - малко благоверен на втората.
Завиждам на жените с дъщери,  защото много рядко биха имали проблемите на жена със синове. Мъжете рядко биха поставили половинките си в конфликт с родителите им и то не защото родителите им се месят по - малко. В тази част мъжете са по - добрите половинки от нас Simple Smile

# 115
  • София
Отношенията със синовете следва да са натъкмени бая преди снахата.

# 116
  • волно калдъръмче
Тънка работа е това, не е за всеки. Който възпитава свободолюбиви и самостоятелни синове, ще усети и сладкото, и горчивото.

# 117
Авторке, понякога свекървите не са и за харесване. Каква печеливша стратегия има една снаха, когато свекървата мисли, че тя знае най-добре, непрекъснато се меси и т.н. И с най-добри намерения да си била, като отсреща има гьон, в един момент нямаш избор и започваш елегантно да намаляваш контакта. Защото има и такива случаи, мъжът говори с майка си, моли да не бърка и т.н, но отсреща - нула чуваемост. Тогава какво правим?

Има и нещо друго. Някои хора наистина не се усещат, че прекаляват. Някак "нямат слух" за човешки отношения, не осъзнават, че дадено тяхно действие води до проблеми в семейството на сина.

Така написано заглавието не представя точно какво се има предвид.
Разбира се,че когато синът стане семеен,отношенията неиминуемо се променят,семейната динамика на новото семейство и се изисква много повече съобразяване от страната на новоизлюпената свекърва.Това важи и от страната на снахата,но е пожелателно.
Какво се случва,когато снахата просто не харесва свекърите? Без да е имало наистина дразнещо и навлизащо много в интимния свят на двойката поведение,а просто неприязън и много различни възприятия на света.Оттам следва отдалечаване и на сина,защото предпочита да угоди на жена си,дори без тя да го е поискала с думи…просто усеща,че на нея не й е приятно и това рефлектира върху него.

Или за по-хардкор случаите,в които снахата мисли че родителите на мъжа пречат,лошо влияние са и прави всичко възможно да ги изолира..

# 118
Тънка работа е това, не е за всеки. Който възпитава свободолюбиви и самостоятелни синове, ще усети и сладкото, и горчивото.
Вече девета година синът ми живее отделно. Все още не ми е нагорчала самостоятелността му. Вероятно, защото я намирам за нещо естествено.

# 119
  • волно калдъръмче
Вече девета година синът ми живее отделно. Все още не ми е нагорчала самостоятелността му. Вероятно, защото я намирам за нещо естествено.
Абе ти си идеална, знаем го това. Нищо не може да те смути и да те притесни. Не човек, а желязо.

Задоми ли се вече, или още си е самостоятелна бойна единица?

Общи условия

Активация на акаунт