Колко пари месечно давате за храна?

• 28 554
  • 235
  •   1
Отговори
# 75
Стана ми интересно, а всичко което купувате и готвите - изяжда ли се? Или се случва да изхвърляте храна.
Наскоро се стреснах от статистиката - над 1 млрд тона храна се изхвърля годишно и над 50 % от тях е от домакинствата (не от ресторанти, м-ни и тн)

Почти не изхвърлям. С редки изключения ако някой ни подари нещо, което не обичаме. Тогава го държим и като решим, че е отлежало колкото трябва, се хвърля. Но иначе знам, че храна не се хвърля.

# 76
Старая се да не хвръляме. Забелязвам, че дори нещо да се заседи, ако измисля как да го вложа в нещо бързо и топло, веднага става апетитно и се хапва.

# 77
То и аз не понасям да се изхвърля, за това най-много се карам с ММ, че постоянно пълни хладилника, а почти не ядем.  Докарала съм го до там да зв всеки ден и да купува само по списък.
Но статистиката е наистина ужасна. А от там са най-много вредните емисии.

# 78
Ние също не хвърляме храна, нитоготвено нито други продукти. Някак успявам да планирам, но вкъщи се консумира и се работи от вкъщи. Съответно и се готви много. Като се замисля, единственото което съм хвърляла някога е хляб заради големите опаковки. Последните години купувам  немски ръжен на пещ, който трае много дълго. С което изхвърлянето прекъсна.

# 79
  • Great Britain
Не изхвърлям храна.Това е кощунство.Всичко е съобразено,така,че да не се изхвърля.

# 80
  • София
Стараем се да не го правим, но се случва. ММ обикновено изяжда всичко, което е останало, така че наистина е рядкост.

# 81
  • София /Абсурдистан
Случва се, но рядко. При тези цени на храните… за главата се хващам.

# 82
Иска ми се да не изхвърлям, но се случва.
Ето - последното. Два дена готвих ли готвих. Малкият отварял хладилника и не го затворил и всичко се беше развалило. Даже не ме е яд за парите за продукти. Яд ме е за всичкото това рязане, варене, готвене, време.

# 83
Елфичка, това не е хвърляне в истинския смисъл, това е лошо стечение на обстоятелствата....

# 84
  • Mediterraneo
Мразя да хвърлям храна и не хвърлям. Така възпитавам и децата. Хладилникът винаги е пълен, но с неща, които се изяждат. Имам късмет, че ММ не е претенция и може да изяде нещо изостанало от 2 дни, например.
Освен това обичам да използвам храната до края. Например- гърдите от едно печено пиле, които почти винаги остават, правя на фрикасе. Или пак с остатъците от пилето- супа. Стар хляб- на сухари за салата Цезар, на печени сандвичи и пр.

# 85
Не хвърлям храна. Много много рядко, само ако се случи да изтърва някоя зеления в хладилника да се развали преди да я направя. Когато остава храна преди да пътуваме нанякъде, имаме едни сайтове в квартала, където може да я предложим “за подаряване” и нуждаещи се идват и си я взимат.

# 86
Относно хвърлянето на храна, да си призная честно побеснявам и то не на шега. Който си е броил левчетата за да сметне, какво и как да купи ще ме разбере. Не сме от семействата, които можем да си позволим да заделяме едната заплата. Но има една купичка останала там на дъното на тенджера та, която все ми се изплъзва. Не мога да се преборя с последната порция и това е, яде се от новото сготвено, и тази порция заминава в казана.

# 87
  • София
Преди коронавируса и хоумофиса се случваше да изхвърлим понякога по нещо, но сега всичко омитаме на обяд, много много рядко остава храна от вечеря до вечеря.
Но, правилото у нас е че не изхвърляме годна храна. Тоест, чинийката фасул има шанс да стане нечий обяд поне 2-3 дни след като остане сама в хладилника.

# 88
За да не остава храна за хвърляне готвя в грамажи и в порции. Долу-горе си знаем какво количество ядем.

А иначе да споделя за една хубава инициатива, за която научих скоро. Известно е, че голямо количество храна се изхвърля на боклука от големите вериги, защото ги задължават да пълнят рафтовете винаги и по всяко време, а вечер не всичката прясна храна се продава. Вместо да отива на боклука тази продукция се взима от доброволци, които могат да отделят част от нея за себе си и останалото носят на определени места в кварталите, където се складира и всеки, който иска, може да си вземе. Храната е доста годна. Възползват се предимно от бездомни и семейства с по-ниски доходи, за които изхранването представлява проблем. Така хем няма боклук, хем и е един вид помощ.

# 89
  • Mediterraneo
Тази "инициатива" изобщо не е нова, но и изобщо не е това, което се описва, за съжаление. По пътя от рафта до бедните семейства знаем какво се случва. И кои са бедните.

Общи условия

Активация на акаунт