Колко пари месечно давате за храна?

• 28 578
  • 235
  •   2
Отговори
# 90
На нас ни се случваше да хвърляме доста честно казано, просто защото наистина купувахме доста изобилно и то храна, която се разваля (не купуваме изобщо нищо обработено, гледаме максимално естествена храна), но откакто планираме и ограничаваме бюджета много рядко се случва. Ето още един плюс на внимателно планирания бюджет -- пазим природата.

# 91
Имаме си заложен бюджет от 400 лв. Това са ни ваучерите с ММ. Стараем се да не пазаруваме в големи количества с пари, най-много да купим хляб, зеленчуци за салата и т.н. Винаги следим промоциите в големите вериги и така си набавяме нужните продукти. Ваучерите ни важат и за една определена месарница, откъдето си купуваме месо и мл. продукти с добро качество и сме доволни.
За съжаление се усещаме доста повишаването на цените и колкото и да те стараем да се вместим, все по трудно и с лишения успяваме.

# 92
  • Sofia
Аз виждам и друг плюс в зимнината, която предимно майка ми приготвя в къщата си,а в апартамент ми е трудно понеже нямам големи съдове за варене на буркани...Та..за сравнение -консерви приготвени от майка ми (зеленчуци, сладко, месо) издърват над 1 година и 2 дори без проблем. Консерви от веригите след 5-6 месеца стават на каша - примери много - кисели краставички, ананас, аспержи, рибни консерви, месо, сладка дори...та..не зная какви консерванти им слагат,но трайността не е голяма и по-добър консервант от сол и захар май няма...

# 93
  • София /Абсурдистан
И аз нямам голям съд за варене. Но слагам 7 броя буркани в леген / толкова побира/ и варя с бързовар Simple Smile)
Всъщност имах такъв съд, но ми го откраднаха от мазето. Явно много са закъсали, щом крадат и това Simple Smile

# 94
Аз сложих вече киселото зеле. Това май ще ми е единствената зимнина, защото нямах време за нищо. Миналата година сложих една много вкусна туршия от зелени домати и зелени чушки, около 15-20 буркана. Не се вари, в апартамент съм и няма как. Издържа без да се съсипе. Ако имам време, ще сложа няколко буркана.

Нямам място за зимнини, макар много да обичам. Просто ми дойде толкова на нагорно, че едвам зелето сложих снощи. Дано стане готово за Коледа, да правя сарми.

# 95
  • Варна
За последно съм си смятала с точност месечните разходи за храна преди около 5 години, когато включих на турбо спестяващ режим, за да си купя кола. Тогава живеех сама, спрях да си купувам готова храна и започнах да си готвя, и така разходите паднаха двойно от 300 на 150 лв месечно. Така казва Ексел. Сега гледам тези цифри и ми се струват направо смешни. Последната ми покупка от днес - 5 яйца и четвърт бучка сирене от кварталния млечен магазин - 6,50. Anguished

Сега нямам идея колко харчим. Двама сме, но когато мъжът ми е на кораб, пак оставам сама. Също лятото традиционно харчим повече, понеже пътуваме и излизаме на ресторанти/барове по-често. Зимата пък ползваме повече консервирани продукти, които са по-евтини от пресните. Следя промоциите и горе долу веднъж седмично се пълни багажника с големите торби. Но всеки ден се налага да докупуваме дребни неща.

Храна вкъщи не се хвърля, защото всичко се изяжда. Не пушим. Алкохол си пийваме почи всяка вечер по чаша - две вино или бира. Безалкохолни - единствено вода. Джънк - понякога аз си купувам, но е неизбежно, в дни, в които съм по цял ден в движение по работа и нямам време да седна да се храня нормално.

# 96
Аз изчислих, че за двама даваме около 700 лева. Готвя здравословно, риба, месо, зеленчуци, плодове, млечни, зехтин, риба. В сметката със сигурност има и нещо сладко и някой джънк, който приятелят ми си е купил. Като алкохол той пие бира, аз вино, но не всяка вечер. С бутилка вино 10 дни- 2 седмици някъде карам. В сумата не е включена храна вън или ако сме поръчали за вкъщи.

# 97
Нали ти казаха- в леген и с бързовара.

Вчера подредих бурканите в пластмасови кутии и са под кухненските шкафове. Сега имам цял един двоен кухненски шкаф, който да го пълня с нови неща.

Този уикенд ще правя някаква мега лесна рецепта за чипс от картофи, моркови, тиква, (всичко, което можеш да го направиш на пюре). Първо с картофи и чесън, да видя как стават и после - ще отиде отидат една мрежа картофи и една тиква за неща за из път.

Засадила съм сладки картофи, моркови, джинджифил и авокадо. Очаквах да ми заемат повече място, но се оказа, че не.

Сега си чакам машинката за микрозелени кълнове, както и тази за отглеждане на до 8 растения под лампа. И съвсем ще се откъснем от магазините за зелена салата.

Та, без зимнина просто не става.

# 98
  • София
С тази лавираща инфлация.... много Sad цените на някои неща са по 3 вече.

# 99
Къде пък лавира тази инфлация???

# 100
Не разбрах, тези картофи вкъщи ли ги отглеждате? Аз имам огромен балкон, но нямам двор, чудя се дали да не отглеждам нещо там, но хич не ме бива с цветята и декоративните растения.

# 101
  • София
Наскоро в един влог гледах как се отглеждат картофи в бидон, но аз реално нямам балкони у дома. Усвоени са.

# 102
  • София /Абсурдистан
Не разбрах, тези картофи вкъщи ли ги отглеждате? Аз имам огромен балкон, но нямам двор, чудя се дали да не отглеждам нещо там, но хич не ме бива с цветята и декоративните растения.
Аз в сандъчета на прозореца гледам ягоди. Ей така, за хоби. Стават много вкусни, но са по- дребни. Купих вкоренени от градинския център на Бриколаж.
Картофите са евтини на пазара, не си струва да се занимавате.

# 103
  • София
По магазините е най--видимо, в отделните цени на природни ресурси също Simple Smile

# 104
По магазините е най--видимо, в отделните цени на природни ресурси също Simple Smile

И лавира, казваш?  Един ресурс заобикаля отсам, друг оттам и все така?

https://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC

Общи условия

Активация на акаунт