Дванайсетокласници - последен първи учебен ден - Тема 1

• 49 103
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
  • Варна
Хубаво е на 15-ти септември да си припомним писмото на Ейбрахам Линкълн до Класния ръководител на сина му, макар за нашите деца да е Последен първи учебен ден!
Дано и ние като родители да сме се справили и да сме възпитали Човеци.
Скрит текст:
" Уважаеми Учителю,
Знам, синът ми ще трябва да научи, че не всички хора са справедливи, не всички хора са истински. Но научете го, че на всеки негодник има и по един герой; че на всеки егоистичен политик, има и самоотвержен лидер. Научете го, че на всеки враг се пада и по един приятел.
Знам, ще отнеме време, но научете го, ако имате възможност, че всеки заслужен долар е далеч по-стойностен от пет намерени.
Преподайте му, да се научи да губи, а също и да се радва, когато победи.
Отдалечете го от завистта, ако имате възможност.
Преподайте му тайната на чистият, истински смях. Позволете му, рано да научи, че тираните са най-лесни за зачеркване.
Научете го, ако имате възможност, на чудото на книгите, но също така му оставете достатъчно време да размишлява над вечната мистерия на птиците в небето, пчеличките на слънце и цветята по зеления склон.
В училище го научете, че е далеч по-достойно да се провалиш, отколкото да измамиш.
Научете го да вярва в собствените си идеи, дори и всеки да му казва, че са грешни.
Научете го да бъде благороден към благородните хора и безпощаден към безпощадните.
Опитайте да дадете на сина ми силата да не последва тълпата, когато всички застават на страната на победителя.
Научете го да изслушва всеки човек, но също така го научете да пресява всичко, което чува през ситото на истината и да отнася само доброто, което е преминало.
Научете го, ако имате възможност, да се смее, когато е тъжен. Научете го, че няма срам в сълзите. Научете го да осмива циниците и да внимава с прекалено многото ласкавост.
Научете го да продава мускулите и мозъка си на предложилите най-високата цена; но никога да не поставя цена на сърцето и душата си.
Научете го да затваря ушите си за крещящата сган… и да се изправи и да се бие, ако смята, че е прав.
Отнасяйте се с него внимателно, но не го прегръщайте, защото само подложеното на огън става силна стомана.
Позволете му да има куража да бъде нетърпелив, позволете му да има търпението да бъде смел. Научете го винаги да вярва безкрайно в себе си, защото така той винаги ще има безпрекословна вяра в човечеството.
Това е голяма молба; но вижте, какво може да направите. Той е толкова чудесен малък човек, моя син.
Ейбрахам Линкълн "
Тази година не забравих водата преди тръгване
Вчера беше на първия урок по БЕЛ. Правил е последната матура, на първите два модула е изкарал 64т. от 70т.

Последна редакция: чт, 15 сеп 2022, 22:10 от k_savova

# 316
  • Варна
15 септември и 24 май са ми любимите дни в годината ❤
Улиците са пълни с красиви, усмихнати деца, нашето Бъдеще ! Simple Smile

Помоли ме да го закарам , разреши ми да сляза от колата и О , чудо ! И снимки имаме Simple Smile) На мама доброто то ! 💙

# 317
Еха, вие сте щастливки! Нито снимка имам, нито в училище отидох, нито ми е ревливо. Нито пък писмото на Линкълн ми е затрогващо /Савова, не го приемай лично, не е към те, честна дума!/. Аз мисля, че  на всичко това трябва да ги научим в семейството, а в училище да надграждат.  
   Днес в групата на класа пожелават здраве и спокойствие на учителите. Аз пък пожелавам здраве и спокойствие на децата ни и учители с призвание за такива.
  Моят се самозакара на училище, пили са кафе с част от съучениците, програмата им е качена в групата  на класа. Няма търпение да иде на урок по математика днес, а в понеделник на БЕЛ, защото си харесва учителките и нещата вървят.Следобед е на работа.
    Ясно разбирам и съзнавам значимостта на днешния ден.Както и досадното ми мрънкане, породено от определени случки и учители в нашето училище. В общия случай безкрайно много уважавам учителите, и колкото и да ги торя, в нас не си позволявам.Не позволявам и на децата си да казват лоша дума за тях. Мечтая си, като дойде време на внучката да прекрачи училищния праг , да има повече хора,които са призвани за тази професия.
   Санака !!!!! Ти си герой-ветеран! А като знам,че имаш и още път да извървиш.....

Скрит текст:
Казвала съм ви и преди,че дъщеря ми беше в хор за народно пеене на гимназията.Учителят по музика на който всички с уважение казваха Даскале.Както в онова старо време , когато Даскал е било титла.Този човек, лека му пръст, гореше в професията , грееше ,когато е сред учениците си.За огромно съжаление почина много млад , нямаше 50г.Но нито едно от децата от хора не си направи сватбата без него.Вкл. и наша милост.Каза, че ако се омъжва, ще е тогава ,когато Даскала е свободен.Всички Торлачета ,  се събират на неговия РД , почитат го и се смеят , защото той ги беше учил да посрещат всичко с чест и усмивка.Идват си деца от чужбина за този ден,организират концерт в Театъра , или голяма зала на Младежкия дом в негова чест, под мотото Довиждане ,но не сбогом!. На учителя по музика , при който са имали по един -два часа седмично. За това ,как разпали любовта към народната музика, за много участия и фестивали и в чужбина , няма да казвам.  Мечтая си за такива Даскали за внучката, за всички деца да имат по двама -трима такива учители.

Последна редакция: чт, 15 сеп 2022, 12:26 от марулета

# 318
  • София
Е, надявам се да не е последен първи учебен ден Wink Може би да ни е честит последния първи училищен учебен ден за наборите!
Особено за мен  - с номер 3 - си е цяло постижение! 22 години вече всяка година - първи учебен ден Wink Като гледам около мен хората с по-малки деца, честно казано се радвам, че вече ще гледам отстрани образователните БГ щуротии, защото виШото си е друга бира.

# 319
  • София
Желая УСПЕШНА УЧЕБНА ГОДИНА на всички дванайсетокласници!!!
Момичета, имам нужда от помощ. Търся частен учител по БЕЛ на сина ми да го подготви за матурата, той е толкова над нещата, че не мога да разчитам сам да си намери. Ще съм Ви много благодарна, ако познавате такъв, да споделите контактите му с мен на лични.
Предворително благодаря Flowers Cherry Blossom

# 320
  • София
На добър час на порасналите ни деца! Всички замесени в 12 класната сага и финалният й етап да са здрави и щастливи: ученици, учители и родители!

# 321
  • София
Честит последен първи училищен учебен ден на нашите деца! стана като скоропоговорка . Да е здрава, спорна, изпълнена с търсения, пътища, посоки, мечти учебна година, а на финала да е успешна и удовлетворителна!
Бързо минаха училищните години, факт! Снимка нямам, няма и да имам. Тръгнахме рано със сестра му, да приветстваме новата учебна година в нейното ново училище. Добре, че тя се вълнува (което не ѝ попречи да стане след последния момент и да тръгнем по традиция, с взрив).
Еми, започва се. Моето барче е добре заредено, само дето сега мога само да стискам зъби и палци, да давам мнение само при поискване и да се надявам на разум и доза късмет. Ще се справим Sunglasses

# 322
Много емоционален ден и за мен, беше днес. Едно такова и весело и тъжно, и със страх и с надежда. Дано са ни живи и здрави "бебета" . Да се смели, мечтаещи и най- вече щастливи. и така... Напред

# 323
Честит последен първи учебен ден! Дано успеят и тази година да завършат подобаващо . Аз сутринта даже и и изгладих униформата, за да покажа колко се радвам, че тръгва на училище.  Хвърлих една вода , та да и върви и последната година по вода, но забравих да я снимам в бързината. Да ви кажа честно, аз се радвам , че ще и бъде последна учебна година. Вече са големи и гледат по друг начин на живота, а училището ги ограничава и им отнема голяма част от времето. Аз лично последните две години ги взех като частен ученик за една година, само и само да не ходя в 12-ти клас, че ми беше писнало.  Нямам търпение да идва Бала и всички матури и изпити да са минали.

# 324
Успешна, късметлийска и спокойна учебна година! Да са здрави наборчетата и с лекота да се справят с училищните и кандидатстудентски предизвикателства! Да са щастливи с изборите, които предстои да направят!

# 325
Skiorche, много се радвам за разпределението на малката.  Ти не се похвали тук, но имах вътрешното усещане, че наистина ще се падне в последната паралелка.  Нека късметът бъде с нея докрая в гимназията!

# 326
  • В светлината на слънцето
Аз не ходих до училището, но и нямах намерение де. Заклеха ме да не пристъпвам прага и да ги излагам, големи били. Но пък имам снимка. Снимали са се целият клас на наборката с класната в училището за спомен.

# 327
  • София
Днес трябваше да е в училище в 10. В 10:30 ми звъни: "Няма никакви места за паркиране, спрях на служебен абонамент, ще ме вдигнат ли?" А, не бе, ще те гледат! Върна се да търси друго място, но е успяла все пак да отиде за по-голямата част от часа на класа.

# 328
Успешна учебна година на всички набори.Най вече да са живи и здрави.Набора замина сутринта в 6 за Хасково а пък ние изпратихме първокласничката.Pisa и ние сме притеснени за малката бяхме я записали при една учителка обаче получихме инфо че много викала и деляла децата,че я прместихме в друг клас и сега остават съмнения дали сме направили правилния избор 🤔

# 329
  • тук-там
Чета, че всички ще ходят на уроци по БЕЛ. Питах наборката, ама тя ми отговори, че нямала нужда. Нейната учителка била топ, щяла да ги подготви. И по немски нямала нужда от уроци. Там учителят не е топ, ама сама щяла да се готви. Не мога да преценя. Да не се присети после, а да е късно.

Общи условия

Активация на акаунт