Дванайсетокласници - последен първи учебен ден - Тема 1

• 49 110
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
  • тук-там
Марулетке, пак ми създаваш настроение Simple Smile Признала съм те!
Аз моята не я юркам, само гледам критично на някои нейни умения. Все пак е още доста млада, а за развитие на уменията се иска време и работа. За щастие и аз има какво да науча от нея. Реципрочна ни е връзката Simple Smile

# 361
При нас , у СеверозападУ, си е ракиено време. А и времето едно такова хладно......
    MTZ, радвам се, че те развеселявам, но за мен това си е действителнстта, хахаха. Вчера бях при личния, че имам проблем с инсулина , да си взема медицинско за книжката, талон 5 и 6 . И той ме пита човекът - Валя , има ли още нещо? И аз ,така малко тихо, викам Докторе, синът е в 12 клас, усещам, че е трудна битка ,нещо  така като за сън да ми изпишеш, или нещо розово ....... А той умря от смях.Каза да ида към нова година, тогава ще пускаме изследвания и ако не съм добре ще мислим. Снощи наборчето обяви ,че са им казали датите за ДСД -22.11 и 24 .11. Определено няма да чакам нова година,че да ида пак при док!!!!!!
     И говорим си за ДСД  и ми оляснява точкуването и минимума за В2. И аз изкрейзих, викам как В2 , нали се целим в С1? А той,с най-благия поглед - Мамо, ти се целиш в С1 , аз в В2.
    Та, не ще си налея,ще си излея.Лошото е , че тя ракия, дето тати ми я даде, свърши,  и сега ще трябва да си купя.
    Сега за училище - имах предвид АЕ като не е пръв профил,немският е такъв , матура АЕ на кое ниво ще държи?Като втора матура.

# 362
  • София
В1.1

# 363
  • София
Аз нямам никаква представа какво ще му трябва на набора като матури и пр. От лятото меля - проучи си, поискай си документите веднага щом почнете училище, виж си резервни варианти на университета в Холандия, че изобщо не е ясно дали ще успееш...Не, лежерни сме, има време...Ми, хубаво! Аз казах, че ще подкрепя и помогна за всичките му планове, но планове аз няма да правя, голям човек е вече. Не знам дали ме чува и разбира.
Учителят по БЕЛ в училище му е  зле, каза, че миналата година нищичко не са взели от литературата, цяла година есета писали...Питам, уроци при това положение? Нямало нужда, щял да се подготвя с уча.се...Казвам ви, нямам нерви, нямам капацитет. Каквото си надроби, това ще сърба!

# 364
  • София
Belinda, 12-класниците не са ли с г-жа Дж. По БЕЛ или са разделени? Че две близки наборчета са с нея.
Да те успокоя, че моят младеж е точно толкова лежерен и не споменава нищо за конкретна специалност. Поне стана ясно, че ще е в БГ. За АУБ го подпитах - “ами по-скоро не”…Ще се пусне на принципа на най-малкото съпротивление. Познати го питат към какво се е ориентирал и отговорът, който чувам е : “Може би право или пък нещо с география..Може и НЯКАКЪВ мениджмънт..Ще видим!” (То ще да е мениджър на водопад 😆, като гледам)
Марулетке, споко! Твоят син е толкова самостоятелен и оправен, че със сигурност няма да е нужно да злоупотребвяваш с огнената течност:)))

# 365
Скиорче, по-добре на остров - екзотичен… “Холандците” да проверят хубаво дали не им трябва академична справка за успех за последните 3години и хорариум за последните 4.

# 366
  • София
Не, беше с Джалева до десети клас, после ги разделиха и тя е на другия профил.

saffron, точно това имам предвид аз. Прочел бил на сайта, че искат само доказване на завършеното образование с документ, еквивалентен на холандската диплома. И как се представя такова нещо през октомври, като завършваш през май?! Явно е, че трябва нещо друго, ама...?! С добро опитах - не ме отразява. С лошо опитах - разсърди ми се. Ми, айде марш! Само шофьорския курс го вълнува, все едно утре ще седне да кара - ни кола има, ни има къде да ходи с кола. Направо, такава лежерност, то бива, бива, ма чак пък Rage

# 367
  • София
Скрит текст:
Момичета, струва ми се, че сте много строги с децата. Вярно, че има и такива, които още от рано се оправят сами, обаче  това не е мнозинството.
Онзи ден АЗ разглеждах сайта на едно холандско уни и попаднах на клип за родители - как родителите да участват в избора на децата, как да ги насърчат, как да участват в подготовката, така че децата да са достатъчно спокойни и уверени в процеса... Та исках да кажа, че дори университетите смятат, че на този етап е добре и родителите да вземат участие.
В първият ден след РД на набора се юрнахме по институции двамата. Много неща имаше да оправяме с настъпването на пълнолетието му, а и още не сме приключили всичко. Аз убедена, че ще направя само показно и ще го оставя повечето нещо да довърши сам. След втората банка, в която отидохме, той вече гледаше толкова шашнато и изплашено. Беше напълно объркан. Не ме разбирайте погрешно. Абсолютно съм ЗА това, те да бъдат самостоятелни хора, но това е нещо съвсем ново в живота им, особено за кандидатстващите в чужбина. Те не знаят от къде и как да започнат. Не мисля, че е кой знае каква намеса от наша страна, ако отделим един следобяд, седнем с тях на лаптопите и им помогнем поне от някъде да започнат проучването. Аз така ще направя, но ще изчакам октомври, когато ще качат актуалните условия за новата КСК.
Знам ли, може и да не съм права, но мисля да си спестя с това огромното напрежение, с което ще се гледаме взаимно. А и някак ми се струва редно, като майка да му покажа как става.

Белинде, не само твоето се вълнува само от шофьорския курс към момента. 😁
Моето снощи се прибира. Докарала ги съученичка - него и съкварталци. Въздъхва той и казва: Ох, става ми гафно, като гледам И и В колко добре карат, ама те имат 1000 км пред мен. 😂
Иначе вчера са почнали с входните, но не беше притеснен, че някой може да се е представил по-добре от него.

# 368
  • София
Разбира се, че си права, но това, за което пишеш, е различно. Той уж не иска моята помощ, а сам нищо не прави...Според мен се очаква да дойде моментът, в който мама да избухне с готовия план - първо, второ, трето, изготвен след проучване и консултации, докато заинтересованото лице си цъка на компа...
Не знам, може и аз да съм твърде критична. Но като се сетя аз в 12-ти клас колко бях в час с всичко, просто ме хваща яд!

# 369
  • София
Аз изобщо не бях в час в 11-ти клас /не съм учила 12-ти/. Мама се оправяше с цялата логистика - от намирането на учители за подготовка, до подаване на заявление за кандидатстване в университета. След кандидатстудентските изпити заминах сама за САЩ /без да знам английски/ и за една година пораснах с 5. Ако кажа, че съм станала оправен човек, ще е много меко казано. Наборката е оправна, но ако беше решила да кандидатства в чужбина, нямаше да я оставя да се оправя сама, щях да й помогна и щях да следя целия процес.

# 370
Аз също следя процеса. Тя си гони нещата, но и аз се включвам,просто няма как. Колко инфо изчетох..... Мисля си, че не разбират , че сега приключват с един етап и започва следващият, в който нещата стоят доста различно, нооо ще разберат.

# 371
  • София
Пуууу, че сте проклетииии! Сега аз виновна излязох, че съм оставила горкото 18-годишно детенце на произвола на съдбата Joy

Ама ми мина яда, като си го излях де! Явно пак ще трябва да подхващам дудненето.

# 372
  • Sofiа
Ние набора сме го оставили да се оправя сам с почти всичко. Документи, банки, с колата - смяна на гуми, акумулатори и т.н.
За кандидатстването само ще насочвам, ще плащам и ще следя да не изпусне някой срок и най-вече ще "приземявам" твърде много повярвалият си многознайко.
Той нужда от уроци по математика нямал, подготовка за явяване на тест по английски му не трабва, резервен вариант, ако не му се получи с ТУ също. Та ще трябва да балансирам по тънката линия между вярата в знанията и способностите и реализма
Но той все пак е Бг ще кандидатства, ако беше останал на първоначалната идея за Холандия щеше да ми се наложи по-активно участие.

# 373
Слънчева, аз пък си мисля, че много разчитат на нас, защото досега ние сме били крачка пред тях и не се е изисквало никаква инициатива от тяхна страна. Ми не съм ОК, макар и аз да го правя. Отдавна съм абдикирала от ходене по институции. В банката ходих за карта, но не беше пълнолетен. При лична, здравно профилактични карти, месицински, подаване за ЛК, книжка и не се сещам вече за какво - сам да се оправя. Ми аз откъде да съм информирана как стават нещата с университетите? Влизам, чета, питам. Е той това не може ли да го направи? И него го вълнуваше страшно много книжката, на като го сряза баща му, че няма да му даде да кара сам, докато не прецени, че е готов, му секна ентусиазма. Ма той си мислеше, че взима книжка и тръгва сам на Ловеч. Е няма как да стане. Той затова баща му не боядисва още голфа. Нещастен е, но ще го преживее, животът му ни е по-скъп.

# 374
  • София
Оптималният вариант за ориентиралите се към чужбина е включване в процеса на проучване, запознаване с изисквания и срокове,  набиране на документи, кандидатстване, търсене на подслон в избраната държава и на дете, и на родител.
Скрит текст:
Ако само детето участва, съществува рискът нещо да пропусне/недогледа, корективът в лицето на родителя намалява чувствително тази опасност. Ако пък само родителят действа и бъдещият студент чака наготово, последният на място ще се окаже в необрано лозе пред необходимостта за броени дни да се справи напълно самостоятелно  с документацията по настаняването, със записването в унито и  съставянето на програмата от лекции/упражнения в уни порталите, с регистрацията в съответната служба по местоживеене,  с изваждането на граждански/данъчен  номер, с отварянето на сметка в местна банка, със сключване на договор със здравна каса, ако няма да е с ЕЗОК,с  проучването кой е най-подходящият мобилен оператор и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт