Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 15

• 73 982
  • 735
  •   1
Отговори
# 660
Тези със заплати по 3к купуват или са купили вече.
Моряците също са накупили имоти. И то не останаха платежоспособни наематели.

# 661
  • Варна
Мъжът ми е моряк. (Повечето моряци във Варна плават под чужд флаг). Да, купил си е вече имоти, но преди това е живял и той като мен по квартири. А младите преди да се оженят, също са предимно по квартири. То да не става ей така - днес почнеш работа и утре си купуваш петстаен в Чайка с морска панорама…
Квартирите са преходно нещо и на всеки втори човек рано или късно му се налага да прекара някакво време от живота си под наем.

# 662
Офф, правиш се, че не разбираш .. Живеят под наем за кратко време и  дали ще живеят под наем или изобщо няма да дойдат във Варна зависи от доходите, които градът им предлага. Познавам вече хора, които се върнаха в градовете си и работят за по-малко пари, но пък не плащат наем.  Съотношението наем/заплата става твърде голямо и изяжда възможностите за спестяване и се губи смисъла да се живее в големия град.. Мисля че писах тук за студентите, които се отказват от университет редовно обучение и минават на задочно/дистанционно, защото не успяват родителите да ги издържат

Няма да повдигам темата колко Варна е годна вече за живеене
За наемодателя е важно не само да има кой да живее в имота, но и да може да си плаща наема + режийните.

Докато бяхме студенти живеехме с родителите или в общежитията, след завършването нямаше и 3г да живяхме под наем и купихме малък апартамент. Последният ни наем през 2006г беше 140лв за хол, спалня и кухня, наемите скочиха и при опит да ни качат наема купихме, имахме спестени около 20-25% от цената на имота и вместо 200-250лв за наем давахме 250 за погасяване на заема, 2011г вече бяхме го приключили с няколко извънредни погасявания.

# 663
И аз се отказах от наемите след като наемодателка излъга, че сина й няма къде да живее и поиска да напуснем - след което разбрах, че в апартамента е настанила две италианки за двоен наем. Simple Smile Имахме 10% от сумата за самоучастие и направо решихме да купуваме.

# 664
  • Варна
Една, две, три години под наем си е съвършено нормален период (преди покупка примерно). В днешно време все по-малко студенти живеят с родителите си, дори и да учат в родния си град. Времената и нравите се менят.
Квартири се наемат всякакви - и скъпи, и евтини, колкото и някои да се възмущават.

Нашите апартаменти, които отдаваме под наем, са на по-народни цени, но и обзавеждането е по-семпло. В показания апартамент във Виница видимо са ползвани материали на двойна, тройна и петорна цена. Няма как наемът да е същият. И някой на 900 лв заплата няма право да се жалва, че не му стига заплата за точно този апартамент.

# 665
1600 за Младост, наистина е изумително, но вярвам, че ги има, което не ги прави по-малко абсурдни.
 Младост явно е станал някакъв топ район.
Предполагам, че цената е за чисто ново жилище -  лукс, там се строи адски и общо взето инфраструктурата им е топ, сравнено с района, който вчера го коментирахме тук и който е на центъра…
Разбира се, че ще има наематели и за него, вярвате ли ми, че нощувки се купуват дори и във Възраждане, и като казвам дори имам предвид, че Възраждане е на ман@та си от морето, но и там се настаняват туристи и познавам хора, които целогодишно си дават имотите, на невероятни места, за нощувки. Знам такъв, който дава гараж за нощувки и няма празно. По 30лв на вечер, вярно, добре си го е обзавел, но гаража си е гараж.
  А този персонал, който се изсипва във Варна от Молдова, Украйна и цяла България, че и те, нали трябва да живеят някъде,  06. 05. е вече, не всеки хотел осигурява спане, за кръчмите и ресторантите да не говорим, плащат им най-много транспорта до Катедралата вечер и, оправяйте се. Никой не се прибира до Лом през нощта за да работи във Варна на другия ден. Работещи хора, засега също не съм видяла да живеят на улицата в България,  дано и никога не видя, независимо от заплатата.
Заплати от 3хил, че и повече,  има, разбира се, не е средна заплата за Варна, но не е и градска легенда. Короната промени нещата и в туризма и в работата.
Аз вземам колкото този от Виница иска, на месец от моите студенти, за които споменах тук Зимата, луксозни 52кв., по-хубаво е от това във Виница, също чисто ново + паркомясто,  а и е широк център, през моето детство си беше края на града, но детството ми беше отдавна, че и тогава споменах, отне ми 2 часа от един ден, за да ме намерят те мен, да се харесаме и да подпишем договора. И двамата работят от вкъщи. Да не говорим, че брокерчетата ме врънкат да ги гоня, че да го дават за нощувки, но аз си харесвам студентчетата, а и те другата Зима се махат и без това.
Аз също живея под наем, коренячка съм, със собствени имоти, ей ме на, под наем съм, за търсенето на квартира мога още един такъв ферман да напиша. Общо взето, добре, че познавам половината град, че да намеря нещо свястно.

# 666
Моля, за разяснение по следното - ако си наема брокер,  който да преговаря с брокера на продавача по цената, какво дължа на моя брокер ? Втори вариант - знам кой е продавача, преговарям директно с него, но той пък най-вероятно ще дължи неустойка към агенцията, която му продава имота, че се отказва от тях. Чудя се кой е по- добрия вариант. Благодаря

# 667
Моля, за разяснение по следното - ако си наема брокер,  който да преговаря с брокера на продавача по цената, какво дължа на моя брокер ? Втори вариант - знам кой е продавача, преговарям директно с него, но той пък най-вероятно ще дължи неустойка към агенцията, която му продава имота, че се отказва от тях. Чудя се кой е по- добрия вариант. Благодаря

Преговаряйте директно с продавача. Успех.

# 668
В България изобщо не е регламентирано, кой какво дължи на брокера. Те и за това си искат каквито проценти им хрумнат...
Ако имате доверен брокер, разберете се с него, за какви пари ще ви движи нещата. Ако нямате брокер, но имате хъс и познания, действате сам.

# 669
Имам някакви подозрения, че продавача е извън страната и е оставил пълномощно за сделката на неговия брокер. Затова се опасявам, че продавача ще ме отреже ако преговарям директно с него. И аз съм в чуденка Head Band А ако един път преговарям с него, и ме отреже, ще мога ли после през неговия брокер пак да искам коментар по цената ?

# 670
  • Варна
Преговаряйте вие лично с неговия брокер. На вас като купувач втори брокер не ви трябва.

# 671
Щом му е оставил пълномощно може би са достатъчно близки, знам ли...
Много е вероятно неговият брокер да ви иска комисионна. Интересен е казуса. Ако не ви затруднява пишете как се развиват нещата.

# 672
Толкова ли е трудно да се ползва търсачка за наеми? Естествено, че наемите варират в зависимост от много фактори. Българин с 3к заплата все ми е в ума, че ще стои под наем. Трябва да е с доста модерно мислене. Човек може да остане с впечатление, че всички студенти са от други градове.

# 673
Какво се случва с цените в Бриз? Преди две седмици им се спука тръбопровода от презастрояване и копане и заляха бул. Левски, днес за 75 км.м. на напукана вътрешна замазка с панорамна гледка към водата (която можеш да видиш само ако имаш врат като на жираф и стоиш на един крак в ъгъла на терасата непосредствено преди падане), директно инвеститорът ми обяви 165 000 евро ??? wtf (eyeroll)

# 674
Копирайте имота ,за да видим. Това в Панорама Парк ли?
Вече се уляха с тези цени....

Общи условия

Активация на акаунт