МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 18

• 56 913
  • 845
  •   1
Отговори
# 615
Благодаря SGC! MM е на 43год. Аз също и правим опити на естествен цикъл, но досега 4 мисед … иначе уж всичко друго ни е наред. Фрагментация 25% не е ли висока, нищо че нормата е до 30% 🤔 в Надежда е правена.

Sunny, съжалявам за миседите. Сега като казваш възрастта аз бих посъветвала да не правите операция, ами директно да пробвате в инвитро клиники, дали в България, дали в Турция (по-добре), където абсолютно задължително да има ИМСИ+МАКС обработка или микрочип/zymot на мъжкия материал, защото 25% си е висока фрагментация, а при по-висока възраст качеството на материала е ключово. Операцията от варикоцеле по принцип около 60-70% от случаите дава положителен резултат и подобрение, но трябва да се чака поне 6 месеца, а по-скоро дори 1 година, за да има някакво подобрение, но при вас времето е ключово и затова по-скоро може би Кацаров се е въздържал да каже с категоричност да се оперира. Но така или иначе, въпреки, че успявате да постигнете спонтанна бременност, явно качеството вече е проблем и би било по-успешно ако преминете инвитро, където контролът върху материала е по-добър.

# 616
Sunny, моят мъж имаше лоша спврмограма, но добра фрагментация. Все пак не забременявах. Накрая успях с инвитро и оплождане Икси - така се избира хубав сперматозоид, с който да се.оплоди яйцеклетката. Това е важно при мъжкия фактор, защото някои спернатозоиди са били зле морфологично. На твое място бих помислила за хубава клиника с добър ембриолог. Лично аз препоръчвам Афродита.

# 617
При някой с олигоастенотератозооспермия има ли изследван ТСХ и в норми ли беше?
При ММ 2020 е било 5,25, но тогава не случихме на ендокринолог, който да му обърне внимание. Зачетох се по въпроса сега и се оказва, че според проведените изследвания хипотиреоидизмът има негативно влияние върху репродуктивната система при мъжете, като афектира точно морфология, количество и подвижност.
Днес мъжът ми повтори ТСХ заедно с ФТ4, като ФТ4 е в норма, към горна граница, но ТСХ отново е малко над горна реферетна стойност (4,28, при горна 4,2). Не знам доколко това е индикация за проблем и ми е любопитно дали някой друг има наблюдения от личен опит да се свързани нещата, дали лекар им е назначил допълнителни изследвания и т.н. Отново според медицинските доклади, отклоненията в спермограмата са обратими ако функцията на щитовидната жлеза се нормализира.

# 618
Като се сетя само... Моето наблюдение е че хормоните при мъжете тотално се неглижират, дори и когато има налице репродуктивен проблем. Аз попитах няколко лекари - АГ, андролог и ендокринолог дали да не пуснем на ММ хормони и какви - тестостерон, ясно, но какво друго? Неговите неща ми бяха тъмна Индия и всички казаха, че нямало нужда. Но да ни препращат към инвитро клиники не е проблем. Rant over..

# 619
Моят партньор започна да ги пие преди месец, но не сме изследвали. Миналата година имаше голямо подобрение след 3-месечен прием на Ортомол фертил плюс, но след като ги спря, отново се влошиха показателите. Добавките на Стаменов като състав са почти същите като Ортомол, само много по-високо дозирани. Стаменов всъщност му каза да си пие Ортомол, щом има.. не ни е насилвал да минем на неговите добавки, но ние решихме да опитаме. Слагам долу снимки на състава на двата продукта за сравнение.

Здравейте,
Някой пил ли е добавките за мъже на д-р Стаменов от болница Надежда? Имат ли ефект? Предписаха ги на мъжа ми.Цената е 198лв за месец.

# 620
Като се сетя само... Моето наблюдение е че хормоните при мъжете тотално се неглижират, дори и когато има налице репродуктивен проблем. Аз попитах няколко лекари - АГ, андролог и ендокринолог дали да не пуснем на ММ хормони и какви - тестостерон, ясно, но какво друго? Неговите неща ми бяха тъмна Индия и всички казаха, че нямало нужда. Но да ни препращат към инвитро клиники не е проблем. Rant over..

Не мога да съм по-съгласна с това мнение. Решението за повечето лекари при мъжки фактор е инвитро, а има толкова други случаи при които може ако проблемът се октрие да бъде просто лесно решен и да си стане дори естесвено. Остава ни единствено ние да се ровим и четем и да имаме късмет да е нещо лесно преодолимо, за да може сами да си решим проблема. Моят съвет към всички е да не спират да търсят първопричината (понякога е комплексно) и ако трябва на второ, трето, четъврто мнение да ходят и да питат постоянно каква мислят лекарите, че е причината. Защото те рядко си дават зор да мислят за причината, а директно ивнитро. 2404, писах ти на лично.

# 621
Здравейте, момичета

Понеже мъжа ми отказа да пие Андрозитол, ако някоя от вас има нужда може да ми пише. А също и FH Pro за жени. Пише, че е много добър при инвитро и инсеминации. Ще кача снимки.

# 622
  • София
Интересно ми е мъжът ми е с олигоастенотератозооспермия в тежка форма и варикоцеле 2 степен и е вече опериран от варикоцелето.Каква е възможността да забременея естествено ?Въобще дали е възможно .Аз съм с пролактин 188 и ТСХ 3,5.

# 623
Нас със същата диагноза (без варикоцелето) ни пратиха директно на ИКСИ.

# 624
Интересно ми е мъжът ми е с олигоастенотератозооспермия в тежка форма и варикоцеле 2 степен и е вече опериран от варикоцелето.Каква е възможността да забременея естествено ?Въобще дали е възможно .Аз съм с пролактин 188 и ТСХ 3,5.

Ако приемем, че от женска гледна точка няма сериозни проблеми с фертилността (тсх е малко високо, ендокринолозите препоръчват да е около 2.5 най-много при желание за бременност, но то влияе вече на бременността, а не на самото забременяване) и качеството на яйцеклетките е добро, то естествено забременяване е напълно възможно след около 6 месеца до 1 година след операцията, ако партньорът ви се е повлиял положително от нея. С риск да се повторя с поста ми по-рано, според д-р Кацаров и статистиката, която съм виждала в интернет, стандартно шансът за подобрение след операция е 60-70%. Като успешната операция води до около поне 50% подобрение в параметрите на спермограмата и по-специално броя и концентрацията, но колкото по-тежко варикоцелето, по-голям процент подобрение се очаква. Поручвания сочат, че средно общото увеличение на концентрацията на сперматозоиди е около 10-12 млн./мл., 11% увеличение в подвижността, и променливо влияние върху морфологията. При олигоастенотератозооспермия пак зависи какви точно са показателите, защото едно е да се вдигне броя сперматозоиди двойно от 7-8 млн. на 15-16 млн. (вече в референтните граници), друго е да се вдигне от 1 млн. на 2 млн. И все пак аз бях забременяла миналата година с такава диагноза на ММ, за съжаление неуспешно най-вече поради високата ДНК фрагментация, която всъщност е най-важно да се коригира при операцията за ваиркоцеле.

Когато активно четох за варикоцеле, специално търсих случаи във форума (макар че аз търсех за 3 степен) ми направи впечатление, че почти всички жени бяха разказали за сериозно подобрение в параметрите след 5-6 месеца и много от тях бяха забременели естествено в този период. ДНК фрагентацията при много от случаите също спада драстично. Ще се радвам да разкажете вие колко месеца след операцията сте и дали забелязвате подобрение в параметрите на спермограмата.

# 625
  • София

Ако приемем, че от женска гледна точка няма сериозни проблеми с фертилността (тсх е малко високо, ендокринолозите препоръчват да е около 2.5 най-много при желание за бременност, но то влияе вече на бременността, а не на самото забременяване) и качеството на яйцеклетките е добро, то естествено забременяване е напълно възможно след около 6 месеца до 1 година след операцията, ако партньорът ви се е повлиял положително от нея. С риск да се повторя с поста ми по-рано, според д-р Кацаров и статистиката, която съм виждала в интернет, стандартно шансът за подобрение след операция е 60-70%. Като успешната операция води до около поне 50% подобрение в параметрите на спермограмата и по-специално броя и концентрацията, но колкото по-тежко варикоцелето, по-голям процент подобрение се очаква. Поручвания сочат, че средно общото увеличение на концентрацията на сперматозоиди е около 10-12 млн./мл., 11% увеличение в подвижността, и променливо влияние върху морфологията. При олигоастенотератозооспермия пак зависи какви точно са показателите, защото едно е да се вдигне броя сперматозоиди двойно от 7-8 млн. на 15-16 млн. (вече в референтните граници), друго е да се вдигне от 1 млн. на 2 млн. И все пак аз бях забременяла миналата година с такава диагноза на ММ, за съжаление неуспешно най-вече поради високата ДНК фрагментация, която всъщност е най-важно да се коригира при операцията за ваиркоцеле.

Когато активно четох за варикоцеле, специално търсих случаи във форума (макар че аз търсех за 3 степен) ми направи впечатление, че почти всички жени бяха разказали за сериозно подобрение в параметрите след 5-6 месеца и много от тях бяха забременели естествено в този период. ДНК фрагентацията при много от случаите също спада драстично. Ще се радвам да разкажете вие колко месеца след операцията сте и дали забелязвате подобрение в параметрите на спермограмата.

На 4 юли беше опериран.Аз обаче не съм си правила ЦС,цитонамазка и микробиология и не знам дали и при мен няма да излезе нещо Имам завишен ТСХ ,който варира и ще потърся ендокринолог в скоро време.Кога трябва да си направи спермограма и трябва ли да пие витамини?

# 626
Здравейте, отново. Февруари правихме спермограма в Щерев, която беше мн зле, после май месец в клиниката на Владимиров, която беше отлична, една седмица по - късно повторихме в Афродита, там също резултата беше супер. Сега отново искаме да направим, по препоръка на доктор Станулов. Имаше мн хора в нашето положение .Искам да попитам на къде са се насочили и какви са били впечатленията им. Предварително благодаря Simple Smile

# 627
mishity_88

Здравей, смея да се включа , понеже и ние минахме през операция за варикоцеле през Януари тази година. След като сте направили операцията, не ви ли изписаха витамини, които да приема? И не ви ли казаха кога горе долу да направите нова спермограма?
При нас веднага започна да пие витамини (Polux forte и Трибестан) и ни бяха казали след около 5,6 месеца да направим спермограма и да отидем при лекуващата го лекарка , за да видим дали има подобрение.

# 628
Момичета , може ли препоръки за теразооспермив ?

# 629
Мъжа ми е с тератозооспермия отначало 0.5 морфология пия папа и андрозитол , никакъв ефект   след 5 месеца е 1.5 морфологията , не мога да си го обясня , а казаха че няма да се вдигне . Насочиха ни към инвитро .

Общи условия

Активация на акаунт