Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 182
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте!Имам едно казус-моят работодател иска да преназначи работник от една позиция  на друга.Въпросът е ,ако го преназначи това преназначаване трябва ли да има изпитателен срок 6 м понеже сега лицето е на постоянен трудов договор?
Може да има изпитателен срок, може и да няма. Работодателят решава. Ако обаче го преназначи и има срок на изпитване работодателят може да освободи работника без предизвестие и без никакви последствия за него по чл 71, прекратяване в срок на изпитване. Работника да внимава дали не е това причината за преназначаването.
Срока на изпитване може да бъде уговорен в полза на работодателя, на работника или и на двете страни.
Ако питащата е от страната на работодателя да обсъдят кой вариант да бъде предпочетен. Защото е възможно работника също да има интерес от изпитването - ако не му допадне новата работа да може да си тръгне без предизвестие.
Да не забравите, че се подава уведомление в НАП.

# 121
Здравейте имам нужда от съвет по следния казус-наскоро започнах работа(държавна) от няколко седмици.Обаче разбрах,че съм бременна.На изпитателен срок 6 месеца съм,но не искам да крия че съм бременна и мисля да им кажа като минат 3-те месеца(за да съм сигурна,че бременноста върви наред-нали е рискова дотогава ).Понеже съм в здравния сектор и работим с болни най-вероятно ще се наложи да изляза болничен.Въпроса ми е дали могат да ме освободят докато съм в болничен ,защото все пак договора не е постоянен?И ако го направят какви опции имам за да си взимам майчинство после .

# 122
  • В полите на Пирин планина
В рамките на изпитателния срок може по всяко време да ви освободят, дори и по време на отпуск по болест.
Ако не сте осигурена няма как да вземате майчинство.

# 123
Добре ако ме освободят имам право на борса от преди това -4 месеца и още два месеца ако се самоосигурявам.Ще стане ли?Колко са осигуровките евентуално ?

# 124
  • Пловдив
Ivanova,
в момента имам такъв случай на служителка. За да си ползва всички права по КТ и КСО като майка, шефката не освободи служителката. Независимо, че около 3-4 месеца след като беше постъпила при нас, съобщи, че е бременна. Взе болнични до раждането (някъде от около 4 месец, защото работата й е тежка и представлява опасност за плода). Сега е в отпуск до 410-тия ден.
Не е задължително да ви освобождават. Говорете с администрацията. Болничните и майчинството прекъсват периода на изпитване по чл. 70 от КТ. Когато и да се върнете - ако са решили, могат да ви освободят на основание чл. 71 - в рамките на срока на изпитване - ако не са минали 6-те месеца изпитване - в който период реално сте били на работа и сте изпълнявали задълженията си.
Въпрос на добронамереност от страна на работодател е. Ако имат необходимост от човек на позицията при вашето отсъствие, винаги могат да наемат някого "до завръщане на титуляра"...

# 125
  • София
Добре ако ме освободят имам право на борса от преди това -4 месеца и още два месеца ако се самоосигурявам.Ще стане ли?Колко са осигуровките евентуално ?
Като физическо лице не е възможно да се самоосигурявате.

# 126
  • Пазарджик
Благодаря на всички.Много ми помогнахте.Работодателят иска за закрие щатното място ,защото вече има още един служител на тази длъжност и да преназначи лицето на ново щатно място (защото реално има нужда от такава длъжност).

# 127
Здравейте,  къде в ГДД физическото лице  записва необлагаемата сума от продажба на лични употребявани вещи? Така и не успявам да се ориентирам в приложенията) Благодаря!

# 128
  • София
Здравейте,  къде в ГДД физическото лице  записва необлагаемата сума от продажба на лични употребявани вещи? Така и не успявам да се ориентирам в приложенията) Благодаря!

Необлагаемите доходи се посочват в приложение 13 на ГДД. Според мен е на ред 1003   Доходи от продажба или замяна на движимо имущество, освободени от облагане на основание чл. 13, ал. 1, т. 2 от ЗДДФЛ, в т.ч.:

# 129
Здравейте!
Имам следният въпрос: Какъв е редът на плащане на данъци за доход от продажба на електрическа енергия, произведена от фотоволтаична централа 30 kw.  Собственикът е физическо лице.
Благодаря!

# 130
Необлагаемите доходи се посочват в приложение 13 на ГДД. Според мен е на ред 1003   Доходи от продажба или замяна на движимо имущество, освободени от облагане на основание чл. 13, ал. 1, т. 2 от ЗДДФЛ, в т.ч.:
Благодаря!:sunflower:

# 131
Имам спешна нужда от счетоводител , който да ми направи казус за изпит . Срокът ми е до 8.11.2022 година . Казаха ми , че струвало към 50 лв . Съгласна съм да ги платя . Надявам се някой да се отзове на молбата ми 🙂

# 132
И какъв е казуса?Пиши тук или на лични!

# 133
Здравейте!
Имам следният въпрос: Какъв е редът на плащане на данъци за доход от продажба на електрическа енергия, произведена от фотоволтаична централа 30 kw.  Собственикът е физическо лице.
Благодаря!
https://bganaliz.com/nap/danatchno-tretirane-na-prihodi-ot-proiz … izitchesko-litse/

http://www.toledoconsult.com/schetovoden-spravochnik/stanovishta … oltaichna-sistema

# 134
На мен вторият линк не ми св отваря.

Общи условия

Активация на акаунт