Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 411
  • 742
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте. Започнах работа на основен трудов договор на 4 часа, като нетната заплата, която е записана в  договора е 400 лв. Понеже никога не съм се водила на 4 часа, искам да попитам, ще доплащам ли да някаква сума за здравни осигуровки?
[/quote Не

# 451
# 452
Здравейте!
Бих искала да помоля за съдействие от някой който е в бюджетната сфера.За пръв път ще си приключвам аз годината и имам указания  с които много не съм наясно.Трябва да начисля фактури за разходи изд.в 2023г ,но отнасящи се за 2022г.Имам сметките ,но пише начислените разходи да се сторнират със същата операция с червено сторно.
Трябва ли да разделя стойността  на фактурата пропорционално на дни обхващащи декември и януари.И ако да какво следва да направя?
Благодаря!
P.s- сч.програма е ажур

Здравейте! Късно ли е вече за отговор? Сега изчетох темата...

# 453
  • Пазарджик
Здравейте!
Бих искала да помоля за съдействие от някой който е в бюджетната сфера.За пръв път ще си приключвам аз годината и имам указания  с които много не съм наясно.Трябва да начисля фактури за разходи изд.в 2023г ,но отнасящи се за 2022г.Имам сметките ,но пише начислените разходи да се сторнират със същата операция с червено сторно.
Трябва ли да разделя стойността  на фактурата пропорционално на дни обхващащи декември и януари.И ако да какво следва да направя?
Благодаря!
P.s- сч.програма е ажур

Вече ги направих,но имам нов въпрос-в момента правя приключвателни операции от група 6 и 7.Там всичко е готово.Указанията са също така да дебитирам или кредитирам сметки 9800,9801,9860,9989/1201,но когато го правя ми светва прозорец в който пише"не можете да съставяте операции с балансова срещу задбалансова операция.
А това са ми инструкциите.Ако с това можете да ми помогнете.Нещо сметките ли не съм записала правилно?

Последна редакция: чт, 16 фев 2023, 19:26 от силвето димитрова

# 454
Здравейте!
Бих искала да помоля за съдействие от някой който е в бюджетната сфера.За пръв път ще си приключвам аз годината и имам указания  с които много не съм наясно.Трябва да начисля фактури за разходи изд.в 2023г ,но отнасящи се за 2022г.Имам сметките ,но пише начислените разходи да се сторнират със същата операция с червено сторно.
Трябва ли да разделя стойността  на фактурата пропорционално на дни обхващащи декември и януари.И ако да какво следва да направя?
Благодаря!
P.s- сч.програма е ажур

Вече ги направих,но имам нов въпрос-в момента правя приключвателни операции от група 6 и 7.Там всичко е готово.Указанията са също така да дебитирам или кредитирам сметки 9800,9801,9860,9989/1201,но когато го правя ми светва прозорец в който пише"не можете да съставяте операции с балансова срещу задбалансова операция.
А това са ми инструкциите.Ако с това можете да ми помогнете.Нещо сметките ли не съм записала правилно?
С 1201 се прикл Сметки от раздел 6 и 7, а девятките се прикл пак задбалансова сметка, която утре ще мога да кажа със сигурност коя е!!!

# 455
Скрит текст:
Здравейте!
Благодаря!
P.s- сч.програма е ажур

Ще погледна записванията утре и ще пиша. Програмата е "права" Wink

# 456
  • Русе
За бюджетната сфера: Задбалансовите сметки се приключват така:
9800, 9801,9803,9804, 9808, 9809, 9860 с 9989. В края на календарната година трябва салдото в сметка 9989 трябва да е равно на салдото в сметка 9200.

# 457
  • Пазарджик
За бюджетната сфера: Задбалансовите сметки се приключват така:
9800, 9801,9803,9804, 9808, 9809, 9860 с 9989. В края на календарната година трябва салдото в сметка 9989 трябва да е равно на салдото в сметка 9200.
Благодаря!

И да допиша.Върнаха ми декл.1и 6 ако си спомняте (обещетение по чл.2222).Някъде бъркам ,защото"периодът в колона 2 от декларацията(1/2023)не е в рамките на протокола 01.12.2022-31.12.2022).Може и да ми се смеете ,но да разкажа как ги направих.Когато ги генерирах не ми излизаше декл.6 за тези лица в месец януари никак.Тогава гениалният ми мозък измисли да анулирам януарските и да си изкарам декл.6 и ще стане,но не.Моля за съдействие.

Последна редакция: пт, 17 фев 2023, 14:28 от силвето димитрова

# 458
  • Варна
За декларация 1, за 2022 и 2023 трябва да се запишат два отделни файла. В един файл не се записват за две различни години.

# 459
силвето димитрова,  скролни в този линк надолу,  има добре разяснен пример:

https://accountingnews.bg/%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%89%D0%B5%D … BA%D1%82-102.html

# 460
  • Пазарджик
Не иска да ми отвори страницата.

# 461
Ето отново:

https://accountin-spam156-/%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%89%D0%B5% … BA%D1%82-102.html

или напиши в гугъл декл. 6 обезщетение чл. 222 и  виж сайта accountingnews.БГ

Дами, и аз имам питане - на един от земеделските ми производители, на които им смениха булстата  от 04.01.2022г. /стария беше с ЕГН/ съм забравила да подам декларация, че започва самоосигуряването си  с новия Булстат. Подала съм уведомление за промяна на работодател само за работниците му. Сега има болничен и има писмо от НОИ. Ако сега подам декларация за започвало  самоосигуряване от 04.01. 2022 с новия булстат дали ще има глоба? Реално декл. 1 за СОЛ съм подавала с новия Булстат, но съм забравила да подам ОКД5.

# 462
Подай е ел.подпис!

# 463
  • Русе
Фирма, регистрирана по ДДС, която последните няколко години не е осъществявала дейност е подавала нулеви ДДС декларации. Сега ще си продаде имата на стойност около 60 000лв. Щом прага за регистрация по ДДС от тази година вече е 100 000 лв., това означава че може веднага след продажбата да се дерегистрира по ДДС?
Дерегистрацията може ли да се извърши само по електронен път с електронен подпис? Необходимо ли е да се ходи до НАП?

# 464
  • В полите на Пирин планина
Фирма, регистрирана по ДДС, която последните няколко години не е осъществявала дейност е подавала нулеви ДДС декларации. Сега ще си продаде имата на стойност около 60 000лв. Щом прага за регистрация по ДДС от тази година вече е 100 000 лв., това означава че може веднага след продажбата да се дерегистрира по ДДС?
Дерегистрацията може ли да се извърши само по електронен път с електронен подпис? Необходимо ли е да се ходи до НАП?

Тази сделка принципно не формира облагаем оборот по ЗДДС, защото е с инцидентен характер.
Може да се дерегистрира, да. Нямам идея дали ще търсят някакви документи във връзка с дерегистрацията, иначе зявление може да се подаде по електронен път.

Общи условия

Активация на акаунт