Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 425
  • 742
  •   1
Отговори
# 435
  • В полите на Пирин планина
Щом лицето декларира, че желае да се удържа, то няма проблем и нарушение.

# 436
  • София
Плащате цялата удръжка от заплатата по първи приходящ запор (по дата). На вторият ЧСИ изпращате съобщение, че лицето има предходен запор (цитирате му ЧСИ по първия запор) и няма да плащате нищо по второто изпълнително дело, до изплащане на задължението.

# 437
  • София-Младост
Щом иа декларация от лицето, нищо не се нарушава. Вместо лицето всеки месец само да си ги внася, вие го правите вместо него.

# 438
  • София
Мисля, че потребителят, който зададе въпроса не е казвал, че има декларация от лицето, че желае да се плаща и по второто изпълнително дело.

# 439
Buni, много благодаря. Декларацията е по желание. За момента няма такова от длъжника. Мен ме интересуваше действието на работодателя.

# 440
  • София
Значи, правилно съм те разбрала. Имаш законово право да откажеш плащане по втори запор,  до приключване на предходен. Изготвила съм си официално писмо за такива случаи, пиши ми утре, ако ти е необходимо, ще ти го изпратя.

# 441
Здравейте, трябва да подам декларация по чл.50 за продажбата на имоти придобити преди 1997.Как се актуализира цената им с общия индекс на цените от НСИ, и как намирам този индекс?

# 442
# 443
По ЗДДФЛ ,чл.33, ал.6,т.7 трябва да е с индекса към 1997, който не го виждам на страницата на НСИ.

# 444
  • София-Младост
Нямам личен опит, съвета ми е да се обадите в НАП и там да  ви кажат как да процедирате.

# 445
  • Sofia, Младост 3
Здравейте.
Въпрос относно декларацията за данъчно облекчение за деца.
Подала съм декларацията чрез работодател през м.декември, като той я е обработил и завел сумата във ведомостта за заплата за месеца.
НО, за съжаление, фирмата в момента не ни изплаща заплати от м.декември, поради задвижване на процедура по несъстоятелност (все още без решение на съда).
Съответно, нито заплати, нито парите от данъчните облекчения ще бъдат получени (освен ако синдикът не намери активи за продаване, но надали).
Имам ли право при това положение да подам лично декларацията, директно в НАП като по този начин се анулира тази, подадена чрез работодател? Или мъжът ми да подаде като посочи, че на мен са преведени 0лв по заявената от мен декларация чрез работодател?

Благодаря!

# 446
  • Пловдив
Такъв казус рядко има с ясен отговор или някой тук минал през подобно, та звънни в НАП или иди на място и питай.

# 447
Здравейте.
Въпрос относно декларацията за данъчно облекчение за деца.
Подала съм декларацията чрез работодател през м.декември, като той я е обработил и завел сумата във ведомостта за заплата за месеца.
НО, за съжаление, фирмата в момента не ни изплаща заплати от м.декември, поради задвижване на процедура по несъстоятелност (все още без решение на съда).
Съответно, нито заплати, нито парите от данъчните облекчения ще бъдат получени (освен ако синдикът не намери активи за продаване, но надали).
Имам ли право при това положение да подам лично декларацията, директно в НАП като по този начин се анулира тази, подадена чрез работодател? Или мъжът ми да подаде като посочи, че на мен са преведени 0лв по заявената от мен декларация чрез работодател?

Благодаря!
Питай НАП, но според мен - напиши заявление свободен текст, че оттегляш декларацията за помощите, заради не платената заплата. Счетоводството да ти начислят данъка на декемврийската заплата и да сторнират облекчението и си го ползвай персонално с деклар. по чл.50. Трябва да побърза да уреди с тях въпроса, защото до 28.02 предприятията подават информация за платеното на работниците през годината. Ако вече са я подали може и да ти откажат, защото е свързано с много корекции. Питай и в Инспекцията по труда какви са ти правата по този въпрос.

# 448
  • Sofia, Младост 3
Благодаря ви, в НАП вече ходих, дамата там беше любезна, но не можа да ми каже как и дали има решение на казуса ми. Предложи да отида пак през март и да говорим отново.
А иначе във фирмата няма кой да направи промени, няма служители вече, само управител в чужбина, с който трудно се осъществява контакт.
Ще направя последен опит в НАП.

# 449
Благодаря ви, в НАП вече ходих, дамата там беше любезна, но не можа да ми каже как и дали има решение на казуса ми. Предложи да отида пак през март и да говорим отново.
А иначе във фирмата няма кой да направи промени, няма служители вече, само управител в чужбина, с който трудно се осъществява контакт.
Ще направя последен опит в НАП.
Изчакайте да стане Март. Тогава в НАП ще се види какво са подали от фирмата. Защото може и нищо да не са щом няма персонал.
Каквото и да ви кажат от НАП - пробвайте да подадетр или вие или съпруга ви деклар. чл. 50 ЗДДФЛ с ПИК за да ползвате облекчението.
На ваше място бих пробвала със съпруга. В деклар. се попълва, че другият родител (вие) не е ползвал. Когато ще ви превеждат парите НАП и без това ще направят проверка и тогава ще са принудени да решат казуса. Евентуално ще ви откажат - писмено и мотивирано, на което вие следва да възразите с обяснения за фалиралата фирма.
Същия сценарий може да разиграете, но деклар. по чл. 50 за ползване на облекчение то да подадете вие. С ПИК когато започнете да я попълват след 1ви март ще се заредят автоматично данни от работодателя и ще си проличи дали позволява "облекчение то"
До 1ви март можете да се обадите на националния номер. за консултация също. Пробвайте варианти до последно.
Фирмата, в която сте работила би трябвало да има назначен ликвидатор. Можете да видите името в ТР и да потърсите контакт, макар да не вярвам да помогне особено. Често са формални лица.

Общи условия

Активация на акаунт