Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 134
  • 742
  •   1
Отговори
# 690
Няма как да намалите прихода с тях. Две различни данъчнозадължени лица сте. Миналата година НАП правиха проверка на мой близък с продажби за 9000 лв. Той се осигурява на макс на трудов договор, но в един от месеците е бил болничен и доходът му е бил с 10 лв под максималния. В предписанието на НАП пишеше, че трябва да внесе осигуровки на тия 10 лв.

# 691
  • София
beba2, много благодаря за изчерпателната информация!
Последен въпрос - ДОД е платен върху сумите от продажбите, а срокът за плащане на тези допълнителни осигуровки докога е?

# 692
beba2, много благодаря за изчерпателната информация!
Последен въпрос - ДОД е платен върху сумите от продажбите, а срокът за плащане на тези допълнителни осигуровки докога е?
Подавате годишна декларация 6 /код13/ със сумите първо. Срокът е 30.04. и за двете.

# 693
  • София
2022год. лице е получавало наем и отделно е имало граждански договори.
Гражданските договори са под МРЗ и не са внесени осигуровки.
Осигурявало се е само здравно - като безработен.
При попълване на ГДД по чл.50 в таблица 2 за здравните вноски: изравняването върху доходите от наем и граждански договори ли е или само върху доходите от наем?

# 694
2022год. лице е получавало наем и отделно е имало граждански договори.
Гражданските договори са под МРЗ и не са внесени осигуровки.
Осигурявало се е само здравно - като безработен.
При попълване на ГДД по чл.50 в таблица 2 за здравните вноски: изравняването върху доходите от наем и граждански договори ли е или само върху доходите от наем?

И двата дохода се вземат предвид при изравняването.

"- за лицата, които не са осигурени на друго основание и са внасяли здравноосигурителни вноски на основание чл. 40, ал. 5, т. 1 от ЗЗО върху осигурителен доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година и същевременно имат получени доходи, подлежащи на данъчно облагане съгласно данните от данъчната декларация, се попълва облагаемия доход, деклариран в Приложение 3, част IІ, ред 5, Приложение 4, част ІI, ред 6, Приложение 5, част ІІ, ред 1 и Приложение 6, част ІI, ред 2."

# 695
Здравейте! Да ви попитам, не пращам често по Еконт, даже много рядко. Ако изпратя пратка с наложен тест за 300 лв, трябва ли да се притеснявам, че от НАП ще ме търсят, как да избегна облагане на сумата?

# 696
  • В полите на Пирин планина
Ако продавате лични вещи, то този доход не е облагаем.

# 697
  • Горна Оряховица
Здравейте, включвам се с въпрос. От май месец 2022 до септември 2022 съм била на ТД и съм получила общо брутен доход 2851лв.,  осигурителен 2908 и нетно 2218лв. Това е справка от счетоводителя. От Октомври съм на трудовата борса и съм получила до днешна дата 2157лв обезщетение за безработица.
Мъжа ми е управител в нашата фирма и  за изминалата година има брутен доход 0лв, осигурителен доход 8520лв.
Та... имаме 2 деца и искам да се възползваме от данъчните облекчения за деца. За 2 деца това са 1200лв.
Какво и как трябва да направя. Аз мисля, че за мойте 2218лв нетно възнаграждение мога да се възползвам от 218лв (от бротното ли смятам?).
За мъжа - искаме да си докажем доходи и можем да подадем декларация, че е получил наеми в размер на 11782лв / примерно или по-малко.../, за да не платим данък, т.е той ще се покрие от данъчното облекчение.
Дали съм се ориентирала правилно?
Аз получавам и наем за помещението, в което фирмата ни оперира в размер на 200лв/м /2400лв за година/. Счетоводителя го подава като информация и фирмата ни заплаща данъка за това. Малко не са ми ясни тези моменти...Та тия 2400 трябва ли и те да фигугират при декларацията за данъчно облекчение?

# 698
Ако успеете да докажете, че са лични вещи. В конкретния случай, за 300 лв, няма а да Ви търсят. Но за по-големи суми и/или на голям брой пратки, ще Ви потърсят.

# 699
  • София

За мъжа - искаме да си докажем доходи и можем да подадем декларация, че е получил наеми в размер на 11782лв / примерно или по-малко.../, за да не платим данък, т.е той ще се покрие от данъчното облекчение.
А мъжът Ви получил ли е доходи от наем, или идеята е да покажете едни пари, които реално не са получени, и да вземете някой лев от държавата?

# 700
  • В полите на Пирин планина
Ако успеете да докажете, че са лични вещи. В конкретния случай, за 300 лв, няма а да Ви търсят. Но за по-големи суми и/или на голям брой пратки, ще Ви потърсят.

Въпросът е конкретен, а и иначе, ако имам документ, че съм купила нещо през 2014 година и го продам през 2023, не за 300, а за 3000 лева, пак няма основание за облагане.

# 701
  • Горна Оряховица

А мъжът Ви получил ли е доходи от наем, или идеята е да покажете едни пари, които реално не са получени, и да вземете някой лев от държавата?
Получил е пари от наем да. Няма как да ги получим тези пари от държавата, тъй като нали се заплаща 10% данък. Т.е парите от наема им плащаме 10% и държавата после ги "връща". Доказвам си доходите безплатно с 2 думи. Поне аз така го разбирам. Вече ако  бях взимала заплата през цялата година, реално щяха наистина да ми св върнат пари, но при наем нямам реално връщане на пари.

# 702
  • Варна
Jeini, и наема ще се зареди , когато отворите да попълвате декларацията онлайн. Също и облагаемия доход по трудово правоотношение, няма какво да изчислявате, всичко е подадено.

# 703
Подадено е ако са го декларирали, с както чета написаното, искат да декларират само толкова, колкото ще се покрие от отстъпката, останалото ще си го скрият.

# 704
  • Варна
Подадено е ако са го декларирали, с както чета написаното, искат да декларират само толкова, колкото ще се покрие от отстъпката, останалото ще си го скрият.
Да, аз имах предвид 2400-те, които са наем от фирма. За другите съм на подобно мнение. Но така или иначе отговорността за верността на данните е на този, който подава декларацията.

Общи условия

Активация на акаунт