Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 511
  • 742
  •   1
Отговори
# 180
Напиши, че поради техническа грешка в програмния продукт е зададена неточна дата на подаване на документите от лицето.
В последствие в дневника за представените документи сте установили, че те представени еди-кога-си през октомври и затова се е наложила корекция...
Това също не звучи зле, но вече пратих обяснението
да видим, дано не ни сложат някоя глоба

# 181
  • Пловдив
Здравейте!

Имам въпрос относно фрийлансърите - какви данъци дължат, какви са вариантите и какво трябва да се направи, при започване на такава дейност?

Благодаря!

Последна редакция: чт, 24 ное 2022, 10:09 от *Бенджи*

# 182
  • София
Регистрация като свободна професия в Регистър Булстат. ОКД 5 в НАП за начало на самоосигуряване. 25 % нормативно признати разходи. Евентуално регистрация по ДДС може да се наложи в зависимост от дейността. На прима виста е това, но има доста нюанси, та не е лошо да си намери счетоводител.

# 183
  • София
Точно, най-добре счетоводител.
Подават се всеки месец декларации за осигуровките, 3-месечни за данъка, годишни за данък и осигуровки. Отделно със сметка в чужбина и към БНБ.

# 184
  • Пловдив
.

Последна редакция: чт, 24 ное 2022, 10:09 от *Бенджи*

# 185
Да,ежемесечно се заплаща.Направете си сметка и така.

# 186
Здравейте! Подала съм декларация 6, като за м.09 има сума и за м.10.2022 друга сума ДОО. Мога ли да платя с едно платежно общата сума, като посоча в основание, че се отнася за м.09 и 10?

# 187
Здравейте! Подала съм декларация 6, като за м.09 има сума и за м.10.2022 друга сума ДОО. Мога ли да платя с едно платежно общата сума, като посоча в основание, че се отнася за м.09 и 10?
Не се посочва период. Можете да платите с общо платежно. Системата сама ще си разпредели сумите, като сое покриват първо по-старите задължения.

# 188
Сега ми се обади една колежка, забравила да пусне декл. 1 и 6 днес. Ако утре ги изпрати с електронен подпис, системата на НАП  ще ги приеме ли? И ще има ли глоба за закъснението?

# 189
  • В полите на Пирин планина
За приемането, няма проблем.
За глобата е въпрос на късмет или липсата му.

# 190
За приемането, няма проблем.
За глобата е въпрос на късмет или липсата му.
  Благодаря!

# 191
Здравейте, в момента съм в майчинство, занимавам се с ръчна изработка от време на време. Имам и майсторско свидетелство от Занаячийската камара. Поканиха ме да участвам в един коледен базар и понеже искам всичко да е регламентирано, мисля първо да се впиша като занаятчия в агенцията по вписванията, след това в НАП да регистрирам дейност за периода на базара. Притеснението ми обаче е дали това би повлияло на майчинството ми? Ако мога така да се изразя.

# 192
Здравейте, в момента съм в майчинство, занимавам се с ръчна изработка от време на време. Имам и майсторско свидетелство от Занаячийската камара. Поканиха ме да участвам в един коледен базар и понеже искам всичко да е регламентирано, мисля първо да се впиша като занаятчия в агенцията по вписванията, след това в НАП да регистрирам дейност за периода на базара. Притеснението ми обаче е дали това би повлияло на майчинството ми? Ако мога така да се изразя.
Повлиява. Всяка трудова дейност го прекъсва. Добрата новина е, че е само за времето на упражняването й. Но има доста бумаги за подаване. За прекъсването и възобновяването.

# 193
Здравейте,

Имам едно питане:
Работя на ТД, бих искала да започна и като фрийланс с цел допълнителни доходи.
Какви са стъпките, които трябва да предприема? Идеята ми е да мога да издавам фактура като ФЛ (без ДДС), услугата ще е на месец тип абонамент. Другото, което е какви са вариантите за подписване на договори с клиентите? (например за 3, 6, 12 месеца)

Ако сред вас има счетоводители, които предлагат консулатации на тази тема (срещу заплащане разбира се) ще се радвам да ми пишете, защото се обърках от толкова четене...различни неща пише и вече не знам кой вариант е подходящ за мен. На този етап нямам възможност да поема много клиенти и доходите от тази дейност няма да са големи....

Благодаря предварително!

# 194
  • София
Счетоводител съм и работя с фрийлансъри.

Общи условия

Активация на акаунт