Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 489
  • 742
  •   1
Отговори
# 225
[Значи ,няма да приравнявам щом нощните часове са под 4 часа, но ги плащам .Въпреки,че си мисля ,че за себе си трябва да ги приравня ,защото как ще знам с колко дневни часове да допълня нощните часове ,за да стигне нормата от 8 часа

# 226
Заплащането по 0.15 от МРЗ, бившите 0.25 лева, си е за всеки нощен час винаги.
Преизчисляванетп е отделно. То е както казаха за всеки нощен час, ако смяната съдържа 4 и повече нощни часове. И касае общия брой часове в края на периода и дължината на смените.
Тъй като покрай смените има още много законодателство и всичко действа кумулативно, например междудневна и седмична почивка и подобни, а за шофьори има още законови особености, изчетете и осмислете добре законодателството

# 227
Здравейте имам запитване относно декларацията за данъчно облекчение за деца.Разведена съм с бащата на детето ми .А от скоро омъжена .В графата данни за другия родител трябва ли да попълвам нещо или не

# 228
Данните на бащата се попълват.

# 229
  • София
Здравейте имам запитване относно декларацията за данъчно облекчение за деца.Разведена съм с бащата на детето ми .А от скоро омъжена .В графата данни за другия родител трябва ли да попълвам нещо или не

Попълнете данните на бащата на детето. Нали новият Ви съпруг не е осиновил детето?

# 230
Значи се попълват данните на бащата независимо че сме се развели

# 231
  • София
Да! Говорете с бащата, че вие ще използвате облекчението, за да не реши и той да го използва.

# 232
Здравейте! Струва ми се,  че в темата имаше счетоводители работещи с фрийлансъри-ако е удобно да задам въпрос? Благодаря предварително!

# 233
Здравейте на всички ,имам нужда от счетоводна помощ , направих няколко консултации със счетоводители от моят град , но те не са се сблъсквали до сега със случай като моят . Тъй като преди известно време напуснах работа и реших да се посветя на една моя страст , ретро вещи закупувани от битаци и физически лица и продажбата има в платформи в България а то скоро и в платформата Etsy . Моля помогнете ми как да се регистрирам ,ако знаете .
1 ) Като фирма по ДДС или като Физическо лице с 15 % данък и осигуровки
2) Как мога да набавя фактури от стоки закупени от Битак и физическо лице , има ли готови бланки за попълване
3) Мога ли да продавам навън , без регистрация по член 97 а , защото се притеснявам ,че той ще обвърже и продажбите ми в България с ДДС .
Моля дайте ми съвет какви варианти имам
В България успявам да направя оборот от 1200 до 2500 лева бруто , но за тази цел работя  много и смятам ,че инфлационния процес ще намали силно продажбите ми в България така ,че искам да си помогна и с малка ,като реализирам и продажби навън ,като се опитам да уравновеся нещата по този начин .

# 234
Скрит текст:
Здравейте на всички ,имам нужда от счетоводна помощ , направих няколко консултации със счетоводители от моят град , но те не са се сблъсквали до сега със случай като моят . Тъй като преди известно време напуснах работа и реших да се посветя на една моя страст , ретро вещи закупувани от битаци и физически лица и продажбата има в платформи в България а то скоро и в платформата Etsy . Моля помогнете ми как да се регистрирам ,ако знаете .
1 ) Като фирма по ДДС или като Физическо лице с 15 % данък и осигуровки
2) Как мога да набавя фактури от стоки закупени от Битак и физическо лице , има ли готови бланки за попълване
3) Мога ли да продавам навън , без регистрация по член 97 а , защото се притеснявам ,че той ще обвърже и продажбите ми в България с ДДС .
Моля дайте ми съвет какви варианти имам
В България успявам да направя оборот от 1200 до 2500 лева бруто , но за тази цел работя  много и смятам ,че инфлационния процес ще намали силно продажбите ми в България така ,че искам да си помогна и с малка ,като реализирам и продажби навън ,като се опитам да уравновеся нещата по този начин .
Здравейте няма готов отговор на вашият въпрос как ще Ви е най изгодно да отчитате дейността си  като фирма или физическо лице. Всичко зависи от бъдещите Ви приходи и разходи. За да продавате в която и да е електронна платформа(Гугъл, Фейсбук, И бей, Амазон Етси), е задължителна регистрацията по Чл.97 а преди да започнете своята дейност. Няма значение дали ще оперирате като фирма или физическо лице, регистрацията по този член е задължителна. Ако сте регистриран по Чл 97а, ще е необходимо да подавате ДДС декларациии  всеки месец. Режимът е облекчен и не се изисква да декларирате всички приходи и разходи, а само протола или протоколите(ако продавате в повече от една платформа) с които ще си начислите и платите ДДС върху издадените инвойси за такси, комисионни, реклама. Нямате право да приспадате ДДС.
Ако се регистрирате на общо основание по ДДС, ще подавате ежемесечни декларации по общият ред, но тогава ще имате право да приспадате ДДС.
Важно е да имате представа от кои страни ще са вашите клиени - ЕС или трети страни. Необходимо е да следите  оборотите на продажби за Всяка календарна година за продажбите си в ЕС защото има прагове които ако надвишите, трябва да се регистрирате по специалният режим ОСС. Това са неща които повечето счетоводители знаят, така че търсете Вашият човек за да можете спокойно да продължите да се развивате в областта която сте избрала.

# 235
  • В полите на Пирин планина
Дистанционни продажби в OSS /One stop shop/ режим - Какво всъщност се променя?

Ако осъществявате онлайн дистанционни продажби през Amazon, eBay, etsy, shopify и доставяте стока от България до клиенти в цяла Европа, то този режим Ви засяга.

Какво се променя с новите правила за дистанционни продажби след 01.07.2021г.

От 01.07.2021г.прагът от 35 000 евро, а за някои държави 100 000 евро за определяне мястото на изпълнение на дистанционните продажби отпада и се въвежда единен ОБЩ праг от 10 000 евро за дистанционните продажби за целия ЕС. Този праг от 10 000 евро се следи, считано от 01.01.2021г.

В прага от 10 000 евро се включва и стойността на цифровите услуги /далекосъобщителни услуги, услуги за радио-и телевизионно излъчване, услуги, извършвани по електронен път/ и вътрешно общностите дистанционни продажби с място на изпълнение на територия на Друга държава членка. Прагът е общ, а не по отделно за цифровите услуги и за вътрешно общностите дистанционни продажби на стоки.

В случай, че продажбите на един търговец надхвърлят прага от 10 000 евро, то е необходимо той да се регистрира по ДДС и да внася ДДС-то във всички държави. Това се прави с регистрация по т.нар. OSS (One-stop-shop) система. Тази система представлява своеобразно обслужване на едно гише и премахва необходимостта от регистрация по ДДС във всяка държава членка. В този режим дистанционните продажби, които извършвате в други държави членки ще се декларират на тримесечни периоди, като обявавате общата сума на данъчните основи и начисления и удържан от вас ДДС със съответната ставка за всяка държава членка, в която сте осъществявали продажби.

Това в добавка към по-горното мнение.

# 236
  • София
Здравейте! Струва ми се,  че в темата имаше счетоводители работещи с фрийлансъри-ако е удобно да задам въпрос? Благодаря предварително!
Здравей, аз работя с фрийлансъри.

# 237
Как мога да се свържа с вас.

# 238
  • София
Как мога да се свържа с вас.
Писах Ви на лично съобщение.

# 239
  • Стара Загора
Здравейте,
моля за помощ - приложение 3 за ползване на 15 дневен отпуск от бащата на новородено дете, от лицето /бащата/ ли се подава в НОИ или работодателят по електронен път трябва да го подаде?
Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт