Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 447
  • 742
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Пробвай да поработиш в счетоводна къща, не като ТРЗ, а като счетоводител.
Не мисля, че от курс ще научиш нещо. По-скоро ще припомниш нещо, което си учила в университета.
Практиката е с работа!

# 271
Здравейте майчинството за първата година е 80% от това на което си бил осигуряван 2 год.назад ,нали така?Една позната ми каза обаче че няма как да е под  710 лв.Вярно ли е?

# 272
Вярно е да. Ако са те осигурявали на минимална работна заплата, майчинството през първата година е обвързано с нея. Т.е от 2023 - 780 лв. Не може да взимаш по-малка стойност от тази, а втората година е за всички 710 лв, защото този праг не е обвързан с минималната работна заплата.

# 273
Здравейте, аз съм с по-различен въпрос. Работила съм като счетоводител по-основно ТРЗ . Искам да започна да работя сама, може ли някой ако е записвал курс да ми препоръча? Тъй като нямам опит с ДДС и други неща 🙂
Друга възможност е  Осигурителна каса -работа със СОЛ /лекари, зъболекари и тн./и ТРЗ към фирми ,годишни декларации на ФЛ. В момента прага за регистрация по ДДС вече е над 100 000лв за година и има и доста желаещи които не желаят да са регистрирани така че можеби ще е полезен повече опит в счетоводно  отчитане и годишно приключване на фирми...

# 274
По въпроса за трудовия стаж - НОИ или НАП издават ли удостоверение за натрупан стаж, което не е за пенсиониране и се признава в ЕС? Нещо като трудовата книжка, само че да може да се легализира и представи пред фирма (бъдещ работодател) в чужбина?
Понеже за удостоверението за трудов/осигурителен стаж и доход, което се издава с ПИК на НОИ навсякъде пише, че е за при пенсиониране и ползване на обезщетение. А в сайта на ЕС излизат тези - https://europa.eu/youreurope/citizens/work/social-security-forms/index_bg.htm но сякаш никое от тях не удостоверява натрупан стаж.

# 275
По въпроса за трудовия стаж - НОИ или НАП издават ли удостоверение за натрупан стаж, което не е за пенсиониране и се признава в ЕС? Нещо като трудовата книжка, само че да може да се легализира и представи пред фирма (бъдещ работодател) в чужбина?
Понеже за удостоверението за трудов/осигурителен стаж и доход, което се издава с ПИК на НОИ навсякъде пише, че е за при пенсиониране и ползване на обезщетение. А в сайта на ЕС излизат тези - https://europa.eu/youreurope/citizens/work/social-security-forms/index_bg.htm но сякаш никое от тях не удостоверява натрупан стаж.
НАП и НОИ се занимават само с осигурителни стаж във връзка с пенсиониране, обезщетения и др. осигурителни права.
За доказване на стаж пред не държавни институции с частна цел се съобразяват с правилата на този, който ви го изисква.

# 276
Ами в случая конкретни правила нямат (или поне не казват) защото работят с хора от много различни държави. Искат документ, който доказва годините трудови стаж за изчисляване на някакви допълнителни придобивки като допълнителен отпуск. На английски го пишат work certificate, но не дават точна дефиниция, какъв искат да е този документ.
Та в този контекст осигурителен и трудов стаж са еквивалентни, затова питам за някакъв документ от НОИ или НАП, само че за човек който не се пенсионира. Не се сещам коя друга институция би издала подробен документ.

# 277
Ами в случая конкретни правила нямат (или поне не казват) защото работят с хора от много различни държави. Искат документ, който доказва годините трудови стаж за изчисляване на някакви допълнителни придобивки като допълнителен отпуск. На английски го пишат work certificate, но не дават точна дефиниция, какъв искат да е този документ.
Та в този контекст осигурителен и трудов стаж са еквивалентни, затова питам за някакъв документ от НОИ или НАП, само че за човек който не се пенсионира. Не се сещам коя друга институция би издала подробен документ.
Не са еквивалентни. От предишните си работодатели искате издаване на УП3. В БГ законодателството той представлява такъв документ. В него е описан стажа - професия, период, общо. Заверен с подпис и печат. Всеки един предходен работодател - за времето ви на работа при него. Преведен, легализиран и сте готова.
Скоро писах такъв документ за да бъде представен на властите в Белгия за някакви помощи.

# 278
Здравейте,
имам задача да попълня декларации по чл.50 на двама радители, които ще ползват данъчните облекчения за двете си деца. Но всеки от тях иска да подаде отделна декларация за по едно от децата си и всеки на различна сметка да получи 600 лв. Всеки родител може да поиска цялата сума от 1200 лв. , защото има нужната данъчна основа. Позволено ли е това?

# 279
Изчетете самата декларация

# 280
Здравейте,
имам задача да попълня декларации по чл.50 на двама радители, които ще ползват данъчните облекчения за двете си деца. Но всеки от тях иска да подаде отделна декларация за по едно от децата си и всеки на различна сметка да получи 600 лв. Всеки родител може да поиска цялата сума от 1200 лв. , защото има нужната данъчна основа. Позволено ли е това?
Не е. Ползват се от единия родител до изчерпване на удържания ДДФЛ. Ако има остатък от облекчението  за ползване, тогава подава и другия родител.
На тия им кажете ползващи да прехвърли после на другия каквато си иска сума.
На какъв принцип делят децата??? 🤮

# 281
А ако не е тайна, каква е целта на занятието?

# 282
А ако не е тайна, каква е целта на занятието?
Това, което аз предполагам е, че са на отделни бюджети. Всеки си харчи заплатата и делят разходите. За това правят опит да разделят и бонус. Само, че без да минава през сметката на единия. Да не би да не преведе парите на другия. Иначе не мога да си обясня защо ще искат две декларации.

# 283
Да, точно това, което е написала dariVale е причината. Благодаря!
Дано да ме разберат, че не може каквото искат, а каквото предлага законът.

# 284
Подава се за двете деца, не може по отделно. Облекчение се ползва само от единия родител, освен ако дохода не е достатъчен. Ако сте колежка, вероятно знаете съответните текстове в закона, повечето удобно ги пише и в самата декларация. Родителите дано нямат и задължения, и им напомнете, че носят отговорност за попълненото. Не е приятно после да връщаш пари.

Общи условия

Активация на акаунт