Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 484
  • 742
  •   1
Отговори
# 360
  • Стара Загора
Ами подаден е в НАП с основание 01 с дата на сключване 14.12.2011 г. А датата на договора е 15.12.2011 г., да не би това да е грешката, която ми цитира сайта на НАП - разминаване в датите?

# 361
  • В полите на Пирин планина
Ами подаден е в НАП с основание 01 с дата на сключване 14.12.2011 г. А датата на договора е 15.12.2011 г., да не би това да е грешката, която ми цитира сайта на НАП - разминаване в датите?

Заради това дава грешка. Трябва да съвпада с първото уведомление за сключването.

# 362
  • Стара Загора
Значи сега мога да пусна коригиращо уведомление от 14.12.2011 г. и след това да освободя с днешна дата по чл. 325?

# 363
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Отново имам нужда от помощ.
Имам служителка,която  беше в 45 дневен болничен преди раждане от 03.12.22 до 16.01.23. Служителката роди на 10.01.23 и имам болничен от 10.01.23 до 20.02.23.
И понеже за пръв път ще оправям болнични от този тип и майчинство да попитам-в трз трябва да дам редакция на предният болничен и да го променя да 09.01.23и да въведа новият?Или има нещо специфично ,което не знам(това е микроинвест трз). Благодаря!

В самата програма променяш периода на първия БЛ, така, че да не се застъпват със следващия - това е личния картон на отсъствия. По-добре да коригираш вече подадения БЛ в НОИ, така, че новия БЛ да си е с посочения в него период.
Втория БЛ е продължение и се подава с целия си период, незвисимо, че се застъпват (това е само в случай, че първия вече е подаден). Ако се подават заедно на втория се посочва период след изтичане на първи, т.е. дните му се намаляват.

tan_co, не знам дали ще Ви приеме коригиращо сега. По-скоро посочете датата на първото уведомление (която е в НАП декларирана) при прекратяването.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 11:04 от Lady Brinne

# 364
  • Стара Загора
Благодаря Лейди, Хепи!
Прие коригиращото, сега пуснах редовното за освобождаване от 27.12.23, надявам се да го приеме.

# 365
  • Пловдив
Здравейте!
Сменям работата си и ще имам 4-5 дни прекъсване между двете. Това носи ли някакви негативи за мен?
Нужно ли е да се опитам да направя така нещата, че да нямам прекъсване - от днес на едното място, утре директно да започна на другото?

# 366
  • Сф
Не, няма проблем да имаш няколко дена почивка.

# 367
Здравейте Simple Smile
По време на бременност (осведомен е работодателя)
има ли право същият да ми спре почивен ден(по график) и също така има ли право да ми спре отпуск (платен)?

Благодаря предварително!

# 368
  • София
Бързо въпросче: нали при промяна на трудов договор от 4 часа на 2 часа не се подава Уведомление по чл.62?

# 369
Не се подава.

# 370
Здравейте, имам специфичен въпрос, свързан с достанционна работа с държава извън ЕС по отношение на това как да се уредят правоотношенията с евентуалния работодател. Има ли някой, които да е наясно?

# 371
  • София
Здравейте, имам специфичен въпрос, свързан с достанционна работа с държава извън ЕС по отношение на това как да се уредят правоотношенията с евентуалния работодател. Има ли някой, които да е наясно?

1. Трудово правоотношение ли ще е? Или като "граждански" договор - всички осигуровки и данъци за Ваша сметка?
Пишете "работодател" - има ли регистрация в БГ?
2. Работите ли и на друго място в БГ?
3. Не е и без значение дистанционната работа в какво ще се състои.
Добре е, че е извън ЕС Simple Smile Няма да Ви е нужна регистрация по ЗДДС.

# 372
Здравейте, много благодаря. Трудово правоотношение като цяло няма как да се получи, тъй като работодателят не е български, а не искаме да минаваме през фирма посредник. По скоро може би най-близката форма ще е самоосигуряващо се лице с графа - други професии.
Не работя другаде в България. Дистанционната работа е изцяло счетоводна, но в международна сфера.
Не знам как е по-точно да се отчита дохода, катп самоосигуряващо се лице или като управител на ЕООД, ще има една фактура на месец за извършената дейност и едно месечно плащане.
От доста време чета, напоследък дистанционната работа е толкова разпространена, а като че ли законодателствата изостават с регулацията й.

# 373
  • София
Свободна професия - 25% НПР.
Самоосигуряване.
(Ако е като управител на ЕООД - задължително ще трябва да регистрирате фирма.)
Подават се месечни декларации за осигуровките. 3-месечни за данъка.
Годишни - за осигуровки и данък.
Това е накратко. Консултирайте се със счетоводител, ако смятате, че няма да се справите сам.

# 374
Здравейте,
В начална бременност съм, но живея и работя във Великобритания от 10г. Имам и стаж във България и планирам връщане и раждане в родината.
Стажа и плащането на осигуровките във Великобритания ще ми позволят да получа майчинство в България?
Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт