СМГ "Паисий Хилендарски" - Тема 13

• 59 955
  • 752
  •   1
Отговори
# 240
Да, то е.

# 241
Линк към едно (според мен информативно) мнение на учител в СМГ, което съм запомнил, въпреки че е отпреди 5 години.

https://www.bg-mamma.com/?topic=1016960.msg36535926#msg36535926

Звучи добре, но веднага забелязах глаголната форма - думичката "ЩЕ". Тоест очаква се в бъдеще да стане така. Но според мен не стана (вече в минало време).

Акцента, който бих сложил в цитирания пост не е върху това дали увеличението на броя паралелки за петокласници от 4 на 6 е позитив или негатив.

Бих поставил акцент върху виждането на преподавател в училището за културата на обучение в СМГ. Тя е такава каквато е – може да се харесва на един и да бъде оплюта от друг.

# 242

Може преди години да са сформирали по този начин паралелките както казвате, но сега вече не е така. На първата РС класната каза по какъв начин са сформирани и защо. Така новите деца успяват много по - бързо да се адаптират и да се приспособят към темпото на останалите.

Аз говоря за разпределението от преди няколко месеца. Няма да ви питам вашето колко по-скоро е, защото заяждането е излишно. И за разпределението в пети клас официалната позиция е, че съвсем случайно ги разпределят по паралелки (не по бал).

# 243
  • София
StefiZ, не знам дали е към мен или не, но да дам и моето мнение. Имам по-голямо дете, което е в училището от 5 клас и по-малко, което е от новите осмокласници. Имам някакъв поглед, макар че като всеки, и моят е субективен. Съгласна съм с Вас, че това е едно нормално, добро училище. Има от всичко като навсякъде. Децата пушат и пият, някои от доста малка възраст (като навсякъде, но тук са по-малко може би в прогимназията), слушат чалга. Вейп се пуши в тоалетните. Да, децата учат много, но и бележкарство е на почит. За много от децата всичко различно от 6 е голям проблем и са готови на какво ли не, за да имат 6. И ако в прогимназията могат да бъдат обвинени за това поведение болните амбиции на родителите, то в гимназията вече говорим за нездравословни амбиции на самите ученици.

Но повечето деца са четящи, любознателни, интересуващи се от това, което става около тях, имащи  собствена позиция и готови да я защитават. Много от тях имат сериозни интереси в най-различни области и далеч не само математика. Повечето от тях са научени да се трудят много, за да постигнат това, към което се стремят.

Дали има грубо поведение сред децата? В класовете на моите 2 деца няма или поне аз не знам да има такива проблеми. Но това далеч не означава, че е така във всички класове.

Как преподават учителите? Има всякакви учители. За съжаление не всички вдъхновяват, някои даже имат обратен ефект върху децата. Има недобри учители и по БЕЛ, и по английски език, за съжаление все повече и по математика. И всичко е въпрос на късмет. За съжаление настоящият директор винаги се опитва да замазва проблемите, пише едни многословни и празни от смисъл писма в Школо. Пример: родители се оплакват на родителска среща, че учителят по английски не преподава на децата по учебниците, не се правят упражнения както е в другите класове. И всички в училището знаят, че има проблем с този учител и, че оплакванията не са празни приказки. Директорът пуска "директорско контролно" на всички паралелки с английски. Разбира се, резултатите са високи и изводът е, че учителите явно подготвят еднакво. Но нали всички знаем, че една голяма част от децата посещават школи по английски език. За мен това е замазване на проблемите. И има много други подобни случаи. Но да, това го има навсякъде. Няма училище, където всички учители да са вдъхновение.

И между другото добре е да не се слага етикет "топ състезател" за деца в 1-4 клас. По-рано някой в темата говори за това. Купищата новопоявили се азиатски състезания, които се организират от всевъзможни фирми и школи, намерили прекрасна ниша за развитие сред болните амбиции на родителите, тренират децата, но не трябва да се мисли, че "топ резултат" в тези състезания прави детето "топ математик". В настоящия 11 клас се открояват 4 деца, които се класират на повечето международни състезания  (BOM, MOM, EGMO, Romanian Master of Mathematics, Жаутиковска олимпиада, HMMT) и имат високи резултати в националните състезания. От тези 4 деца, само 1 беше т.нар. "топ състезател" до 4 клас. Останалите 3 се явяваха от време на време на някое състезание, не обикаляха по всички новопоявили се в България тогава SASMO, Математика без граници, Московска олимпиада и всякакви други знайни и незнайни състезания.

StefiZ, съгласна съм, че и в кварталното училище може да се получи добра подготовка. Малкото ми дете разчиташе само на подготовката по БЕЛ и математика в обикновено квартално училище в София (4 ОУ).  Имаше късмет с прекрасни учители по БЕЛ и математика. Не се е занимавала допълнително вкъщи извън това, което им задаваха като домашно от училище. Не е ходила на купища пробни изпити, с изключение на 2 безплатни по математика и 2 безплатни по БЕЛ, организирани в кварталното училище за всички техни седмокласници. Голямото ми дете също беше само с училищната подготовка в СМГ и с явяване на пробните платени изпити, организирани от училището.  То също имаше и все още има късмет с прекрасни учители по математика и БЕЛ (Линка Минчева и Божидар Георгиев).

Не съжалявам, че децата ми учат в СМГ. Но и никога не бих твърдяла, че проблеми няма. За мен категорично трябва да се намери решение на проблема с учителите по математика, въпреки че децата ми не са засегнати от него. Ако мога да приема, че в математическо училище е нормално много от седмокласниците да посещават уроци/курсове по БЕЛ, абсолютно не мога да приема, че е нормално седмокласник/дванайстокласник от СМГ да ходи на уроци/курс по математика.

# 244
desi_9025, отличен пост!
Да добавя и аз малко по останалите теми. За състезателите - доста деца си учат математиката за удоволствие, а не за да се явяват на състезания, тоест доста се справят с тематиката, но не изпитват необходимост и желание да се явяват на състезания, дори на олимпиади. С никой от споменатите социални проблеми не сме се сблъсквали - нито пушене, нито пиене, нито груб език (единствено единици пиели енергийни напитки). Няма почитатели на чалгата, но пък на някаква екскурзия слушали чалга, щото ди джей била учителката по музика, а тя това харесвала (???, да не казвам пък предишната по музика какви по-сериозни отклонения демонстрираше). За оценките, напрежението и старанието - на много съвестните деца им е по-тежко и им идва много. Други си карат по-лежерно и нямат оплаквания и умора Smile В стария клас всеки си учеше както го усеща и не е имало нездрава среда в това отношение. Какво значи бележкарство разбрахме от някои от новите деца. Всичко това е частен опит и в съседния клас или випуск може да е различно.

# 245
  • София
(???, да не казвам пък предишната по музика какви по-сериозни отклонения демонстрираше).

Ааааааа, М.В. си беше класически образ в училищния живот. Дъщеря ми казва, че който не е учил при нея, все едно не е бил в СМГ. Не можела да си представи следващите випуски как ще се наричат семегейци, при положение, че тя не им е преподавала.

# 246
(???, да не казвам пък предишната по музика какви по-сериозни отклонения демонстрираше).

Ааааааа, М.В. си беше класически образ в училищния живот. Дъщеря ми казва, че който не е учил при нея, все едно не е бил в СМГ. Не можела да си представи следващите випуски как ще се наричат семегейци, при положение, че тя не им е преподавала.

Хаха, да! Точно за същия учител става въпрос. Има почерк, как веднага я разпознахте Simple Smile

# 247
Аз говоря за разпределението от преди няколко месеца. Няма да ви питам вашето колко по-скоро е, защото заяждането е излишно. И за разпределението в пети клас официалната позиция е, че съвсем случайно ги разпределят по паралелки (не по бал).
Това не е точно така. Копирам от правилата за прием:
Цитат
24. Когато ученици са приети и разпределени в паралелки с изучаване на един и същ чужд език, те
се разпределят по следния начин:
24.1. Учениците се подреждат в низходящ ред според БАЛ, като:
24.1.1. първата половина от учениците се разпределят по равен брой във всяка паралелка;
24.1.2. втората половина от учениците се разпределят по равен брой във всяка паралелка;
24.1.3. прилага се принцип за равномерно разпределение на момичета и момчета във
всяка от паралелки с изучаване на един и същ чужд език.
Отделен въпрос е, че мястото в класирането е повлияно от много фактори и не мисля, че само по себе си е чак толкова показателно за нивото на детето спрямо другите.

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 15:12 от Aomame

# 248

Не само официалната позиция е такава. Децата СА разпределени точно така, както е посочено по-горе.

# 249
Ох, отказвам се. Даването на конкретна информация от първа ръка явно не носи полза в темата. Ако все пак някой се интересува, на практика само точка 3 се случи в нашата година. Лично съм гледала публичната информация - пълния списък на децата и точния им резултат от кандидатстването, както и в коя паралелка са разпределени, но щом казвате, че така си говоря и в правилника пише друго, добре. Нали и аз това казвам, че едно е официалната позиция, друго е как се случва на практика (или поне се случи в годината, в която проследих внимателно). На мен лично тази практика не ми пречи с нищо конкретно, само се впечатлих, че се отличава от официалната позиция.

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 15:25 от FreshBreeze

# 250
Ох, отказвам се. Даването на конкретна информация от първа ръка явно не носи полза в темата. Ако все пак някой се интересува, на практика само точка 3 се случи в нашата година. Лично съм гледала публичната информация - пълния списък на децата и точния им резултат от кандидатстването, както и в коя паралелка са разпределени, но щом казвате, че така си говоря и в правилника пише друго, добре. Нали и аз това казвам, че едно е официалната позиция, друго е как се случва на практика.
Ами, не знам, аз също гледах класацията и разпределението и мисля, че като цяло беше спазено, но не съм задълбавала много, признавам си. Със сигурност взимат и други фактори под внимание, защото на записването питаха дали детето иска да е в един клас с някое приятелче и казаха, че винаги се съобразяват с това. От нашето бивше училище бяха приети 3 деца и всичките са в един клас, което също смятам, че е нарочно, с цел по-лесното адаптиране на децата.

# 251
FreshBreeze Напротив, може би най-интересната и полезна тема тези дни Simple Smile

Само не разбирам защо някои потребители се дразнят, че се търси информация и различни мнения? Но сигурно си имат основания.

Аз си позволявам да пейства част от споделеното мнение от учител от СМГ по-горе: "При това голяма част от тези усилия бяха насочени не в посока знания по определени учебни дисциплини, а в чисто възпитателен план - да научат младите хора, че е полезно да се "скъсваш от учене", че няма граници за полагания труд, че е важно да си първи в своята облас, че в живота се помнят победителите."

Ей така без коментар, мисля, че за много хора ще говори много. Явно е автентично.

# 252
Деси, не, беше към друг потребител, но ти благодаря за мнението.

# 253
Ох, отказвам се. Даването на конкретна информация от първа ръка явно не носи полза в темата.

Нали става въпрос за тазгодишните петокласници?!! Или не.....? Ако е за друг випуск, не знам, но за сегашните са разпределени, както трябва.

# 254
Малко стманахме като развален телефон 😂
Фреш брийз не пише за тазгодишните петокласници.

Общи условия

Активация на акаунт